Kaj je elektromiografija (EMG)?

Elektromiografija (EMG) je metoda za merjenje električne aktivnosti v mišicah. S tem diagnostičnim postopkom specialisti nevrologi odkrivajo okvare mišic in motnje delovanja živčnih celic, ki mišice upravljajo z električnimi impulzi, da se krčijo in sproščajo. EMG preverja delovanje živčnega sistema.

Magnetna resonanca (MR)

Magnetna resonanca (MR ali MRI) je diagnostična preiskava, pri kateri se s pomočjo močnega magnetnega polja, radijskih valov in računalniške tehnologije opravi slikanje delov telesa. Več o MR lahko izveste iz spodnjega članka.

Alergijske reakcije in alergije

V članku vam predstavljamo kaj so alergije, alergične reakcije in alergeni, predvsem pa kakšne metode zdravljenja poznamo in kako si lahko pomagamo, če smo tudi sami dovzetni za alergije.

Kako prepoznati avtizem pri otrocih?

Avtizem ni bolezen, kot lahko velikokrat slišimo. Prav tako danes govorimo več o različnih podvrsteh avtizma, temveč za vse uporabljamo izraz motnje avtističnega spektra (MAS), saj gre za kontinuum težav, ki so lahko prisotne v različnih stopnjah in oblikah.  MAS so vseživljenjska razvojna motnja, ki se odražajo s težavami na področju socialne interakcije, socialne komunikacije in imaginacije ter fleksibilnosti mišljenja. Zgodnja obravnava je ključna za otrokov razvoj na vseh področjih ter za njegovo samostojnost.

Radiologija

Radiološki pregledi z rentgenskimi aparati so nepogrešljivi, kadar želimo odkriti vzrok težav in postaviti diagnozo, saj brez njih nimamo dobrega vpogleda v človeško telo.

Rentgen in rentgenska preiskava

Verjetno ste vsaj enkrat v življenju imeli kakšen zlom, zvin, udarec ali bolezen, zaradi katerih je bilo treba opraviti rentgensko slikanje. A strah pred rentgenom je odveč, saj je sevanje minimalno in za človeka (če ni prepogosto) neškodljivo.

Zakaj CT slikanje?

Poleg rentgena in magnetne resonance je pogosta tudi računalniška tomografija ali krajše CT. Kako deluje CT in kdaj smo napoteni na CT slikanje, je obrazložila Urška Kužner v spodnjem prispevku.

Ultrazvok in ultrazvočna diagnostika

Ultrazvočna diagnostika je prvi korak pri odkrivanju težav na mehkih tkivih, saj je neinvazivna in popolnoma varna tudi za nosečnice. Več o ultrazvočnih preiskavah in zakaj so koristne, lahko preberete v spodnjem članku.

Kako uspešno opraviti elektromiografijo (EMG)

Kaj je elektromiografija (EMG) in ob kakšnih simptomih se uporablja za diagnozo? Je strah pred EMG preiskavo upravičen? Več v prispevku.

Pregled pri revmatologu: Zaradi kakšnih vrst bolečine dobimo napotnico in kdaj je nujen?

Ali na pregled pri revmatologu že dolgo čakate, hkrati pa ne veste, kaj od pregleda pričakovati? Z nami se je pogovarjal dr. Aleš Ambrožič, dr. med., iz Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana prav na to tematiko. Več v prispevku.

Pregled pri kardiologu: Ko je lahko kaj narobe z delovanjem srca

Kdaj nas osebni zdravnik napoti na pregled h kardiologu, kakšne diagnostične metode se uporabljajo pri pregledu in katere so najpogostejše diagnoze? Na vprašanja odgovarja predstojnik Oddelka za kardiologijo in angiologijo v UKC Maribor doc. dr. Husam Franjo Naji.

Kadar boli koleno, moramo pogledati tudi kolke

Intervju z dr. Mitjo Bračičem za Varuha zdravja, Vzajemno, o rekreativnem športu in poškodbah.

Artritis – oblike bolezni, simptomi in načini zdravljenja

Vnetne revmatske bolezni so zelo pogoste pri starejšem prebivalstvu. Kako pogost je artritis, kako ga odkrijemo in predvsem kako lahko uspešno živimo z njim? Več o tem je z nami delil dr. Aleš Ambrožič, dr. med., z oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana.

Kaj je psihoterapija?

Slovenija je ena redkih držav, ki psihoterapije nima povsem regulirane, kar pomeni, da poklic psihoterapevta ni urejen . Več o vejah psihoterapije in na kaj biti pozorni pri izbiri psihoterapevta v spodnjem prispevku.

Kako deluje ščitnica in kdaj po pomoč?

Ščitnica je ena najpomembnejših žlez v našem telesu, zato je njeno pravilno delovanje temeljnega pomena za naše zdravje. Kako ščitnica deluje in kako prepoznati morebitne težave pri njenem delovanju, si lahko preberete v spodnjem prispevku.

Ko nastopi osteoartroza

Osteoartroza je degenerativna bolezen sklepov, ki se najpogosteje pojavlja pri starejših posameznikih. Kje in zakaj nastane in kako jo zdravimo, je z nami delil dr. Aleš Ambrožič, specialist revmatologije iz Kliničnega oddelka za revmatologijo v UKC Ljubljana. Več v prispevku.

Kako poteka pregled pri tirologu?

Vas je zdravnik zaradi težav s ščitnico napotil na pregled pri tirologu? Kaj lahko od pregleda pričakujete in kako poteka, si lahko preberete v spodnjem prispevku.

Okužba sečil

Kako okužbe sečil preprečiti, kako jih zdravimo in kdaj k zdravniku, si lahko preberete v spodnjem prispevku.

Vaskulitis: vnetje žil, povezano tudi s covidom 19

Vaskulitis je sistemska avtoimunska bolezen, ki pogosto prizadene otroke in ima lahko hude posledice. Žal ne vemo veliko, zakaj do te bolezni pride, je pa z nami svoje znanje delil dr. Aleš Ambrožič, dr. med., s Kliničnega oddelka za revmatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Kdaj je čas za pulmološki pregled in kako poteka?

Zaradi težav na dihalih ste bili napoteni na pulmološki pregled. Kaj pričakovati od pulmologa, kako pregled poteka in kako nam lahko pulmolog pomaga pri odpravi težav? Več v prispevku.

Virusne in bakterijske okužbe dihal

Ker se sezona prehladov in zimskih obolenj še ni končala, izpostavljamo nekaj pogostih okužb dihal, s katerimi se lahko srečamo tudi letos. Več o tem, katere virusne in bakterijske okužbe dihal poznamo, kako jih zdravimo ter preprečimo, v spodnjem prispevku.

Kako se spopadamo z aknami?

O aknah in njihovem nastanku smo že pisali. Sedaj pa vprašanje, na katerega vsi iščemo odgovor: Kako naj se z aknami sploh spopadamo? Več v prispevku.

Astma

Astma je vseživljenjska pljučna bolezen, ki jo včasih lažje, včasih težje nadzorujemo. Več o simptomih astme in o tem, kako jo zdravimo, v spodnjem prispevku.

Motena prekrvavitev okončin: Ko pride do ishemije in periferne arterijske bolezni

Periferna arterijska bolezen (PAB) in ishemija sta resni posledici motenih prekrvavitev okončin. Zakaj nastaneta, kako ju odkrivamo in hitro zdravimo, si lahko preberete v spodnjem prispevku.

Histopatološka preiskava: Kdaj je potrebna in kako poteka?

Kdaj je histopatološka preiskava potrebna in kako poteka odvzem tkiva za izvedbo diagnostične preiskave? Več si lahko preberete v spodnjem prispevku.

Kdaj potrebujemo elektromiografijo (EMG)?

Na elektromiografijo nas navadno naroči zdravnik, ko opazi, da imamo simptome mišične ali živčne motnje. Več o tem, kdaj potrebujemo elektromiografijo, si lahko preberete v spodnjem prispevku.

Gastroskopija, neboleč, a neprijeten pregled

Gastroskopija se uporablja za odkrivanje vzrokov za težave v zgornjih prebavilih, želodcu in dvanajstniku, postavljanje diagnoze (diagnostična gastroskopija), ter celo za zdravljenje določenih stanj (terapevtska gastroskopija).

Kako poteka zdravljenje sladkorne bolezni?

Sladkorna bolezen ali diabetes je kronično stanje, pri katerem celice trebušne slinavke ne proizvajajo dovolj inzulina ali pa se telesne celice na proizvedeni inzulin ne odzivajo ustrezno. Gre za skupino presnovnih motenj glukoze, za katero je značilna kronična povišana vrednost glukoze v krvi.

Preventivni ultrazvok trebuha

Preventivni ultrazvok trebuha ali abdomna je postopek, s katerim se preiskuje notranjost trebušne votline. Ultrazvok je neinvazivna diagnostična preiskava, s katero zdravnik na varen način pregleda globlje strukture in organe v telesu.

Erektilna disfunkcija

Večini moških je o težavah z erekcijo neprijetno govoriti, zato pogosto ne poiščejo strokovne pomoči. Težava namreč ni omejena le na moškega, pogosto zaradi erektilne disfunkcije trpi tudi partnerski odnos. Lahko pa med drugim nakazuje tudi na to, da se v vašem telesu nekaj dogaja, zato z obiskom zdravnika nikar ne odlašajte.

Oglas