Govorili smo že, da so akne ena izmed pogostejših vnetij kože, ki se najpogosteje pojavljajo pri mladostnikih. Kljub vsemu se akne pojavljajo tudi pri odraslih ljudeh. 

 

Kako postaviti diagnozo aken?

Posameznik opazi, da se z njegovo kožo nekaj dogaja. Akne posamezniki sicer hitro opazijo, saj najpogosteje nastanejo na tistih mestih obraza, kjer se nahaja veliko žlez lojnic (čelo, nos, brada), pa tudi na hrbtu in prsih. Koža je na teh mestih mastna in se sveti.

 

Akne izgledajo kot:

 • Komedoni (o njih smo že pisali, lahko so zaprti ali odprti in z manjšim pritiskom lahko iztisnemo iz njih bel loj);
 • Papule (nastanejo takrat, ko se lasni mešiček vname v celoti, poleg njega pa tudi njegova okolica. Papula izgleda kot rdečkasta, do 5 mm velika bunkica, ki na otip boli);
 • Pustule (se pojavijo, ko vsebina lasnega mešička razpade in se v njih nabira gnoj);
 • Nodusi (nastanejo, ko se vnamejo globje plasti lasnega mešička in tkiva ob njem. So zelo boleči, v velikosti graha ali celo lešnika, med seboj se vneti nodusi lahko združujejo);
 • Abscesi (to so ognojki, ki nastanejo, ko se med seboj združijo papule, pustule ali nodusi. Vedno se zacelijo z brazgotino).

 

Kadar opazite zgoraj opisane spremembe na koži, svetujemo obisk zdravnika, saj lahko z napačnim samozdravljenjem akne le še poslabšamo. Zdravnik vas bo po potrebi poslal k dermatologu, če vam ne bo znal pomagati sam.

 

Zdravnika bo zanimalo, kdaj so se akne pojavile, kdaj so bolj izražene oz. ali morda vemo, kaj njihov nastanek dodatno spodbudi. Vpraša vas lahko tudi ali so dedne, kakšno prehrano uživate, zelo koristno pa je tudi, da se opravi pregled kože in se naredi načrt zdravljenja aken.

 

 

Dnevna rutina pri aknasti koži

Še preden se na obrazu pojavijo kakršne koli nepravilnosti je pomembna redna nega kože. Kadar se pojavijo mozolji, je te potrebno pustiti na miru in jih ne stiskati. Pustiti jih je treba, da dozorijo in samodejno počijo.

 

Kožo negujemo le s preparati, ki so namenjeni težavam, s katerimi se srečujemo. Čistilna sredstva, serume in kreme uporabljamo v skladu s priporočili dermatologa, najbolj pogosto so to dermokozmetični izdelki.

 

Zaželene lastnosti so:

 • brez mil,
 • nekomedogene sestavine (ne vsebujejo sestavin, ki mašijo pore),
 • brez olj,
 • zasnovani na vodni osnovi,
 • hipoalergeni in
 • vsebujejo le blaga sredstva za odstranjevanje nečistoč in odvečnega sebuma.

 

Pazimo, da se čim bolj izogibamo stvarem, ki akne lahko poslabšajo (geli za lase, katrani, strojna olja, trda in dražeča oblačila) in se ustrezno zaščitimo pred soncem. Tudi kadar ne jemljemo zdravil proti aknam, je dnevna zaščita z visokim zaščitnim faktorjem nujna, če želimo ohraniti zdravo in lepo kožo.

 

 

Zdravljenje aken

Kadar pa pričnemo opažati zgoraj naštete težave (akne in ne več mozoljev), se moramo zdravljenja lotiti bolj kompleksno. Najpomembneje je, da se zavedamo, da akne ne nastanejo zaradi umazanije in da lahko pretirano umivanje in čiščenje kože, močni mehanski pilingi, kožo dražijo in stanje še poslabšajo.

 

Blage oblike aken

Blage oblike aken zdravniki najprej poskušajo zdraviti s kremami in geli, ki vsebujejo sestavine kot so antibiotiki, benzoil peroksid, azelainsko kislino in derivate vitamina A. Sredstva se nanaša na prizadete dele kože (kjer so se pojavile akne). Zdravila pomagajo pri zdravljenju tako, da delujejo lokalno, odstranjujejo maščobni sloj s kože, na prizadetih predelih odprejo pore in preprečujejo zapisanje izvodil lasnih mešičkov ter zmanjšajo število bakterij na koži, s tem pa blažijo vnetje. Najpogosteje se lokalno zdravijo komedoni in papule. Rezultati zdravljenja niso vidni takoj, pokažejo se šele po nekaj tednih ali mesecu dni.

 

Najpogosteje se predpisujejo:

 • Benzoil peroksidi (najpogosteje se jih predpisuje pri blagi obliki aken in zmanjšajo količino bakterij na površini kože. Lahko pride do suhosti kože, rdečice ali skelenja.),
 • Topični retinoidi (podobno kot benzoil perokside se tudi retinoide nanaša na prizadet del, v obliki kreme, odmašijo zamašene pore in izboljšajo pretok sebuma. Retinoidi so derivati retinola ali vitamina A. Lahko pride do močnejših stranskih učikov, poleg suhosti, neprijetne napetosti in pekoče bolečine, tudi do srbečice, skelenja in občutljivost na svetlobo.),
 • Azelainska kislina (predpiše se, kadar zgoraj našteti učinkoviti ne pomagajo ali pa se med njuno uporabo pojavijo nezaželeni učinki. Priporoča se tudi za kožo, ki je občutljiva na sončno svetlobo),

 

Pripraviti se moramo tudi na to, da nekatera sredstva povzročijo luščenje kože, rdečico, koža je bolj suha, zato je obvezna predpisana nega s strani dermatologa. Kadar se stanje po lokalni terapiji ne izboljša, je potrebno sistemsko zdravljenje.

 

 

Hujše oblike aken

Hujše oblike aken (pustule, nodusi, abscesi) se zdravi sistemsko (v obliki tablet), kar pomeni, da se poleg nanašanja zdravila na kožo predpiše tudi oralno zaužitje zdravila. 

 

Najpogosteje se predpisujejo:

 • Kombinirana peroralna kontracepcijska tableta (uravnava moške hormone in s tem zmanjša tvorbo sebuma. Začasni stranski učinki so lahko glavobol, slabost, nihanje razpoloženja in občutljivost prsi, lahko pa pride tudi do povišanega krvnega tlaka in je povezana s povečanim tveganjem za trombozo.),
 • Peroralni antibiotiki (zmanjšajo količino bakterij na površini kože in delujejo protivnetno. So v obliki tablet ali tekočine in imajo širok spekter stranskih učinkov. Ena izmed učinkovin je tetraciklin in ta lahko povzroči občutljivost kože na UV-svetlobo.),
 • Izotretinoin (zmanjša količino bakterij na površini kože in tvorbo sebuma in preprečuje zamašitev kanalov žlez lojnic. Lahko ima ogromno stranskih učinkov, ki vključujejo ekstremno suhost in razpokanost kože in ustnic, vnetje ustnic in vnetje vek, razdraženost oči, suho nosno sluznico, blago izpadanje las, bolečine v mišicah in sklepih in krvavenje iz nosu. Nekateri pacienti so poročali tudi o nihanju razpoloženja, depresiji in tesnobi, čeprav ni uradnih raziskav, ki bi teorijo podpirale. Načeloma ga zdravniki predpisujejo le takrat, ko ostala zdravila ne učinkujejo.).

 

V zadnjem času se v kombinaciji s sistemskim ali lokalnim zdravljenjem aken, vse več uporablja tudi novejše fizikalne metode zdravljenja, kot so LED terapija ali lasersko zdravljenje.

 

Kadar nam zdravnik predpiše zdravila (lokalna ali sistemska), se moramo zavedati, da nobeno zdravilo ne zagotavlja takojšnjih rezultatov. Pri nanašanju oz. jemanju zdravila moramo biti dosledni in se ravnati po navodilih, ki jih predpiše zdravnik. Kadar navodil ne upoštevamo, zdravila uporabljamo neredno ali napačno, rezultatov ni.

 

 

Pravilna prehrana

Nastanek aken lahko sproži tudi nepravilna prehrana, kadar pa akne že zdravimo lokalno oz. sistemsko, moramo izbiri prehrane nameniti nekaj pozornosti. Zdravniki priporočajo, da se izogibamo hrani z visokim glikemičnim indeksom (bel kruh, sladkor, ocvrta hrana, sladke in gazirane pijače, pekovski izdelki, mlečnim izdelkom in čokoladi) in priporočajo, da naš obrok vsebuje:

 

 • Antioksidante (zelenjavo in sadje, ki sta polna vitaminov A, C, E in selena);
 • Nenasičene maščobne kisline (hrana, bogata z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami – ribe, oreščki);
 • Polifenole (najdemo jih le v rastlinah, preprečujejo oksidativni stres v telesu, najbolj znani so antociani, kurkum in resveratrol);
 • Polnozrnata živila.

 

Pravilna prehrana tako preprečuje hiter dvig sladkorja v krvi in s tem prihaja do manj vnetnih procesov. Nepravilna prehrana prav tako povečuje proizvodnjo hormonov, ki stimulirajo proizvodnjo in izločanje sebuma iz žlez lojnic.

 

 

Ne verjemite vsemu, kar preberete

Dejstvo je, da akne niso le lepotna težava, saj lahko posameznikovo duševno zdravje zaradi aken zelo trpi. Prav tako niso nedolžne, saj z neprimerno nego, praskanjem in stiskanjem puščajo brazgotine. Zelo pomembno je, da se zdravljenja aken lotimo v posvetu z osebnim zdravnikom ali izbranim dermatologom, saj je zdravljenje aken individualen proces. Bodisi gre za lokalno, bodisi za sistemsko zdravljenje, kar je nekomu pomagalo pri boju z aknami, ni nujno, da bo tudi nam. Zato po forumih ne sprašujmo po čudežnem zdravilu proti aknam, temveč raje poslušajmo specialiste, ki bodo zdravljenje prilagodili vsakemu izmed nas.

 


Urška Kužner
Diplomirana pedagoginja z opravljenim programom izpopolnjevanja izvajanja specialno-pedagoške in socialno-pedagoške pomoči otrokom in mladostnikom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja ter s čustvenimi in vedenjskimi težavami, ki se nikoli ne neha izobraževati. V Beogradu zaključuje redni študij psihologije in se izobražuje kot psihoterapevtka iz sistemske družinske terapije, v Ljubljani pa je zaposlena na osnovni šoli kot učiteljica dodatne strokovne pomoči, kjer dela z učenci s posebnimi potrebami.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Zakaj nastanejo akne?
Zakaj nastanejo akne?
Dermatologija

Z aknami ali pogovorno mozolji smo se verjetno že vsi srečali. Čeprav so najpogostejša težava mladostnikov, lahko akne nastopijo v vseh obdobjih našega življenja. Zakaj akne nastanejo in kakšne oblike aken poznamo, si lahko preberete v spodnjem prispevku.

Kozmetika in kozmetični izdelki: Zavezniki ali sovražniki?

Za Čakalnedobe.si je o kozmetiki in uporabi kozmetičnih produktov spregovorila Tamara Levičnik, dr. med. spec., dermatovenerologinja.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×