Akne (lat. acne vulgaris) so ena najpogostejših bolezni kože, vnetna bolezen, ki prizadene pilosebacealno enoto in se ob začetku pubertete pojavlja pri skoraj 80 odstotkih mladostnikov, pri obeh spolih.

 

V puberteti se najpogosteje pojavijo zato, ker se poveča sinteza spolnih hormonov (moških hormonov). Nekje do 25. leta praviloma izzvenijo, lahko pa ostanejo tudi dlje.

 

Pri večini oseb se pojavijo na obrazu (99 odstotkov), pogoste so tudi na hrbtu (približno 66 odstotkov) in na prsih (15 odstotkov), manj pogosto pa so vidne tudi na vratu, ramenih ter, nadlakti.

 

 

Vzroki za nastanek aken

 

Akne veljajo za hormonsko bolezen. Najpogosteje se pojavijo z začetkom pubertete, okrog 12. leta starosti, ko se zaradi povečane sinteze spolnih hormonov izloči tudi več sebuma iz žlez lojnic, izzvenijo pa v zgodnjih dvajsetih letih. Pri obeh spolih se pojavljajo enako pogosto, hujša oblika navadno prizadene moške. Nekatere raziskave poudarjajo vpliv dedovanja aken, saj lahko hujše akne pričakujemo pri otrocih, katerih starši so akne že preboleli v mladosti.

 

Poleg spolnih hormonov je vzrok za nastanek aken lahko tudi motnja poroževanja kože. Do tega pride, kadar kožne luske zamašijo lasni mešiček, iz njega pa sebum (loj) ne more iztekati. Na koži živijo bakterije Cutibacterium acnes, ki se hranijo s sebumom, in je okolje v zaprtem čep idealno za njihov razvoj. Več kot je sebuma, več je hrane zanje. Bakterije pa pri razgradnji sebuma tvorijo proste maščobne kisline, ki dražijo kožo in posledično povzročajo vnetje.

 

Ljudje, ki so genetsko nagnjeni k nastanku aken, lahko njihov pojav sprožijo z močnimi zdravili (antidepresivi, antiepileptiki, steroidi), kajenjem, stresom ali neustrezno nego kože (z uporabo okluzivnih kozmetičnih izdelkov). Akne lahko sproži tudi izpostavljenost UV sevanju.

 

Če smo nagnjeni k aknam, nam jih lahko poslabšajo hrana z visokim glikemičnim indeksom in mlečni izdelki. Prehrana lahko hitreje sproži vnetne procese, ne more pa biti edini vzrok za nastanek aken. 

 

K izbruhu aken lahko vodi tudi neprimerna nega kože. Redno in temeljito čiščenje kože, ki je nagnjena k nepravilnostim, je pomembno, vendar za čiščenje nikar ne uporabljajte grobih izdelkov, mehanskega pilinga, izdelkov na osnovi mil, prevroče vode ali pretirane uporabe kislin in olj, saj ti lahko porušijo naravno ravnovesje kože ter akne še poslabšajo.

 

Kako nastanejo akne?

 

Akne nastanejo na tistih predelih kože, kjer se nahaja največ žlez lojnic, ki so povezane s porami na njeni površini. Koža je na tem mestu mastna in se sveti, saj žleze lojnice proizvajajo tekočino, imenovano loj ali sebum. Žleze lojnice izločajo sebum proti površini kože skozi ozke kanale, ki jim rečemo mešički, skozi katere koža izloča odmrle telesne celice.

 

Akne se pojavijo takrat, ko odmrle kožne celice in odvečen sebum zamašijo pore. V teh mešičkih se nato začnejo razmnoževati bakterije, ki se hranijo s sebumom. Bakterije pa pri razgradnji sebuma tvorijo proste maščobne kisline, ki dražijo kožo in posledično povzročajo vnetje.

 

 

 

Tipi aken

 

Poznamo nevnetne in vnetne akne. Nevnetne akne so posledica povečanih in zamašenih lasnih foliklov. Ločimo zaprte in odprte komedone:

  • Beli ogrci ali zaprti komedoni: so pore, ki se zamašijo. So zaprte  in izbočene iz kože. Zaprti komedoni so videti kot trde, belkaste izbokline na koži.
  • Črni ogrci ali odprti komedoni: so pore, ki se zamašijo, a ostanejo odprte, saj je izvodilo lojnice prehodno. Videti so kot drobni temni madeži na površini kože. Prav stik z zunanjostjo povzroči, da potemnijo (oksidirajo), značilno barvo mu daje pigment melanin.

 

Vnetne akne so povzročene s poškodbo stene komedona. Takšne akne so lahko precej boleče, napredovanje bolezni v globlje plasti kože pa vodi v poškodbo tkiva in nastanek brazgotin. Poznamo naslednje oblike vnetnih aken:

  • Papule: so najblažja oblika vnetnih aken in so videti  kot do 5 mm velike rdečkaste bunčice, ki na otip bolijo.
  • Pustule: so majhne, okrogle in vnete rdeče bunčice, rdeče tez rumeno oziroma belo sredico. Vsebujejo malo bakterij, vnetje pa povzročajo proste maščobne kisline, ki so nastale pri razkroju loja.
  • Nodule ali ciste: pa so boleči, močno vneti vozli v usnjici ali podkožju. Lahko trajajo tedne in ko se zacelijo, vedno povzročijo brazgotino.

 

Glede na resnost obolenja lahko akne razdelimo na:

  • Blage akne (Acne comedonica): pri blagih aknih prevladujejo zaprti in odprti komedoni, pojavi se lahko le nekaj papul ali pustul. Pri tej vrsti aken se noduli ne pojavljajo. Običajno jih lahko vidimo na nosu, čelu in bradi. Največkrat se pojavijo med puberteto, lahko pa tudi v odrasli dobi.
  • Zmerne akne (Acne papulopustulosa): pri obolelih se pojavijo papule in pustule, običajno pa tudi nekaj nodulov. Prisotni so tudi odprti in zaprti komedoni. Ta oblika aken se običajno pojavlja na obrazu, dekolteju, vratu in hrbtu. Najpogostejše so med puberteto, lahko pa se pojavijo tudi v odrasli dobi. Koža je videti vneta in rdeča, obstaja možnost brazgotinjenja ter nastanka hiperpigmentacijskih madežev.
  • Hudoa oblikoa aken (Acne conglobata) : pri obolelih najdemo številne papule in pustule ter mnogo nodusuov in cist. Spremembe zajemajo obsežne predele, ki se med seboj združujejo, in so lahko zelo boleče. Pojavijo se lahko med puberteto ali pozneje v odrasli dobi. Najpogosteje se pojavijo na obrazu (čelo, nos, lica), hrbtu in vratu. Kadar se zacelijo, ostane brazgotina, lahko pride tudi do težav s pigmentacijo.
  • Akutne febrilne ulcerativne akne (Acne fulminans): to je zelo redka oblika aken, ki navadno prizadene moške med 13. in 22. letom. Sproži jih lahko izotretinoin, ki je najučinkovitejše zdravilo proti aknam, ki imajo resne simptome, povezane pa so tudi s tako imenovanimi dopiniškimi aknami, ki jih povzroča čezmerna uporaba steroidov. Največkrat se pojavijo na obrazu (čelo, nos in lica) ter po hrbtu. Simptomi so isti kakor pri hudi obliki aken, pridružita pa se lahko tudi vročina in vnetje sklepov. 

 

Akne v različnih življenjskih obdobjih

 

Kot smo že zapisali, so akne vnetna bolezen kože. Glede na življenjska obdobja, poznamo več vrst aken.

 

Acne neonatorum

 

Neonatalne akne se pojavijo pri dojenčkih, ima jih kar 20 odstotkov novorojenčkov, pri čemer so dečki 4-krat pogosteje nagnjeni k njihovemu nastanku. Največkrat se pojavijo na licih, redko pa tudi na čelu in bradi. Običajno so vidne kot zaprti komedoni (beli ogrci) ali kot odprti komedoni (črni ogrci), lahko pa so tudi papule in pustule. Ne puščajo trajnih brazgotin.

 

Acne infantum

 

To so akne, ki se pogosto pojavljajo pri malčkih, rečemo jim tudi infantilne akne. Pojavijo se med 3. in 12. mesecem, pogosteje prizadenejo dečke kot deklice. Pojavijo se na obrazu, najpogosteje na licih, kot posamezne papule ali pustule in po navadi ne puščajo brazgotin.

 

Acne vulgaris

 

Rečemo jim tudi akne v puberteti ali najstniške akne, pojavijo pa se med puberteto pri 70 do 95 odstotkih najstnikov. Najpogostejše so na obrazu in zgornjem delu telesa (prsi, vrat, ramena, hrbet). Pojavljajo se v več oblikah, od blagih, zmernih (zaprtih in odprtih komedonov) do resnih aken (papul, pustul pa tudi nodusov), ki v primeru nezdravljenja ter nepravilne nege vodijo v trajne brazgotine.

 

Acne tarda

 

Te akne se pojavijo pri odraslih po 25. letu starosti. Prizadenejo približno 20 do 40 odstotkov ljudi, ki so se z aknami spopadali že prej ali pa se jim šele takrat prvič pojavijo. Najpogosteje se pojavijo na obrazu (brada in čeljust), pa tudi po vratu ter na zgornjem delu telesa. Pojavijo se v različnih oblikah, lahko so blage akne v obliki komedonov, lahko so zmerne (rdeča in vneta koža), lahko pa se pojavijo v resni obliki (papule, pustule in boleči nodusi). Kadar jih ne zdravimo, nam lahko ostanejo trajne brazgotine.

 

V zadnjem času se vse več govori tudi o nastanku aken, ki so povezane s hormonskimi spremembami in se pojavijo v odrasli dobi. Hormonske spremembe so povezane z mesečnim ciklusom pri ženskah, pojavijo se po prekinjeni kontracepciji, v obdobju po porodu ali v obdobju menopavze. Pojav aken je pri ženskah povezan tudi s policističnimi jajčniki, saj se akne pojavijo kot posledica povečane koncentracije progesterona in pomanjkanja estrogena.

 

 

Oblike aken glede na zunanje vzroke

 

Omenili smo že, da so glavni vzroki aken hormonske spremembe, akne pa lahko poslabšajo tudi zunanji dejavniki. Prav zaradi teh zato lahko pride do naslednjih vrst aken, opisanih v nadaljevanju.

 

Acne excoriée

 

To so akne, ki nastanejo zaradi praskanja. Pogostejše so pri ženskah, pojavijo pa se zaradi stalnega, kompulzivnega praskanja in pogostega stiskanja nepravilnosti (tudi na normalni koži), velikokrat jih sproži stres. Najpogosteje se pojavijo na obrazu, saj je ta najbolj izpostavljen praskanju. Na začetku so izražene kot drobne akne, ki pa se lahko vnamejo, poslabšajo in posledično vodijo tudi v brazgotinjenje. Zdravniki odsvetujejo stiskanje, zdravljenje pa prepustite strokovnjakom.

 

Acne aestivalis

 

Te akne se najpogosteje pojavijo pri ženskah v starosti od 25 do 40 let, večina od teh se je z aknami spopadala že v puberteti. Pojavijo se po izpostavljenosti UV-sevanju in jih običajno povzročijo prosti radikali (ki nastanejo pri izpostavljenosti soncu) po reakciji z emulgatorji v kozmetičnih izdelkih in sredstvih za zaščito pred soncem. Najpogosteje se pojavijo na prsnem košu in spodnjem delu rok, redkeje na obrazu. Kažejo se kot izpuščaji, rdečina, mehurji in pustule, obenem pa se vidi tudi velika razdraženost kože. Velikokrat povzročijo težave s pigmentacijo. 

 

Acne cosmetica

 

Te akne se pojavijo, ko koža reagira na komedogene snovi v določenih kozmetičnih izdelkih. Snovi zamašijo žleze lojnice in sprožijo akne. Navadno akne izginejo, ko prenehamo z uporabo izdelka. Lahko se pojavijo kjer koli na obrazu, vratu ali lasišču. Vidni so kot drobni mozoljčki, ki so lahko precej trdovratni, koža pa je na otip groba. Pogosto se vidi kot blago vnetje.

 

Acne medicamentosa

 

Te akne nastanejo zaradi uporabe zdravil. Nastanek sproži uporaba zdravil, ki vsebujejo barbiturate, kortikosteroide, litij ali prevelike odmerke vitaminov B6, B1 ali D2, ne nazadnje tudi nepravilna uporaba  steroidov in prenehanje jemanja kontracepcijskih tablet. Največkrat se pojavijo na obrazu, hrbtu ali prsnem košu, pokažejo pa se kot boleče pustule. Akne lahko vodijo v brazgotinjenje ali pigmentacijo kože.

 

Acne venenata

 

To so akne, ki nastanejo ob stiku kože s kemikalijo in jih povzroči stres. Kemikalije so lahko močna čistila, neprimerni izdelki za nego, nafta, klor in paste, ki vsebujejo fluoride. Nepravilnosti se pojavijo na delu telesa, ki je bil v neposrednem stiku s snovjo, pokažejo pa se kot odprti komedoni (črni ogrci). Le v resnih primerih povzročijo brazgotine.

 

Acne inversa

 

To so akne, ki se pojavijo po koncu pubertete, vzrok pa ni povsem poznan, razen tega, da gre verjetno za pomanjkljiv imunski odziv. Prizadenejo predele z velikim delom žlez lojnic (pazduhe, dimlje, analne gube). To je kronična vnetna bolezen, ki se ponavlja, kaže se z vnetimi in bolečimi nodusi, ki se lahko razširijo, obstaja pa tudi precejšnja verjetnost za brazgotinjenje.

 

Akne kot vseživljenjski sopotnik

 

Dejstvo je, da aken nimajo samo najstniki, temveč se lahko razvijejo v katerem koli življenjskem obdobju zaradi različnih vzrokov, ki smo jih opisali zgoraj. Zdravljenje aken je kompleksen proces, prav tako nadaljnje ohranjanje lepe in čiste kože, zato je temu posvečen nov članek.

 

Če imate že dlje časa katero od naštetih oblik aken in zanje še niste našli prave rešitve, svetujemo obisk osebnega zdravnika. Ta vas lahko napoti k dermatologu ali samostojno poda kakšen nasvet, kako se z aknami spopasti.

 

Potrebujete dermatološki pregled?

Če iščete preverjenega in zanesljivega specialista za dermatologijo, vam svetujemo, da se naročite v Ambulanti Zdravje.


Z izbiro storitve iz spodnjega seznama se lahko sami naročite na želeni termin. V prvem koraku izberete storitev, v naslednjem pa izberete datum in uro. Z oddajo svojih podatkov v zadnjem koraku potrdite naročilo na izbrani termin.

Ambulanta Zdravje

Ambulanta ZDRAVJE je specialistični center za dermatologijo in laser. Naše vodilo je osebni pristop do pacienta in njegovih zdravstvenih težav. 

Z ekipo strokovnih in uveljavljenih zdravnikov specialistov pacientu prisluhnemo in ga slišimo z željo, da bi lahko zagotovili celovito obravnavo in vrhunsko zdravstveno oskrbo od diagnoze do zaključka zdravljenja.

Ambulanta ZDRAVJE je specialistični center za dermatologijo in laser. Naše vodilo je osebni pristop do pacienta in njegovih zdravstvenih težav. 

Z ekipo strokovnih in uveljavljenih zdravnikov specialistov pacientu prisluhnemo in ga slišimo z željo, da bi lahko zagotovili celovito obravnavo in vrhunsko zdravstveno oskrbo od diagnoze do zaključka zdravljenja.

Ambulanta Zdravje

Urška Kužner
Diplomirana pedagoginja z opravljenim programom izpopolnjevanja izvajanja specialno-pedagoške in socialno-pedagoške pomoči otrokom in mladostnikom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja ter s čustvenimi in vedenjskimi težavami, ki se nikoli ne neha izobraževati. V Beogradu zaključuje redni študij psihologije in se izobražuje kot psihoterapevtka iz sistemske družinske terapije, v Ljubljani pa je zaposlena na osnovni šoli kot učiteljica dodatne strokovne pomoči, kjer dela z učenci s posebnimi potrebami.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Kako se spopadamo z aknami?
Kako se spopadamo z aknami?
Bolezni in obolenja
Dermatologija
Diagnostika

O aknah in njihovem nastanku smo že pisali. Sedaj pa vprašanje, na katerega vsi iščemo odgovor: Kako naj se z aknami sploh spopadamo? Več v prispevku.

Kozmetika in kozmetični izdelki: Zavezniki ali sovražniki?

Za Čakalnedobe.si je o kozmetiki in uporabi kozmetičnih produktov spregovorila Tamara Levičnik, dr. med. spec., dermatovenerologinja.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×