Akne (lat. acne vulgaris) so ena najpogostejših bolezni kože, ki se pojavlja pri obeh spolih in se ob začetku pubertete pojavlja pri skoraj 80 odstotkih mladostnikov. V puberteti se najpogosteje pojavijo zato, ker se poveča sinteza spolnih hormonov (moških hormonov). Nekje do 25. leta načeloma izzvenijo, lahko pa ostanejo tudi dlje, predvsem pri ženskah. Pri večini oseb se pojavijo na obrazu (99 %), pogoste so tudi na hrbtu (približno 66 %) in na prsih (15 %), manj pogosto pa so vidne tudi na vratu, ramenih, nadlahteh.

 

Vzroki za nastanek aken

Akne veljajo za hormonsko bolezen. Najpogosteje se pojavijo z začetkom pubertete, okrog 12. leta starosti, ko se zaradi povečane sinteze spolnih hormonov izloči tudi več sebuma iz žlez lojnic, izzvenijo pa v zgodnjih dvajsetih letih. Pri obeh spolih se pojavljajo enako pogosto, hujša oblika se navadno pojavlja pri moških. Nekatere raziskave poudarjajo vpliv dedovanja aken, saj lahko hujše akne pričakujemo pri otrocih, katerih starši so akne že preboleli v mladosti.

 

Poleg spolnih hormonov je vzrok za nastanek aken lahko tudi motnja poroževanja kože. Do tega pride, kadar kožne luske zamašijo lasni mešiček, iz njega pa sebum (loj) ne more iztekati. Akne lahko nastanejo tudi zaradi velikega števila bakterij, prisotnih na in v koži, ki sprožijo hudo vnetje.

 

Ljudje, ki so genetsko nagnjeni k nastanku aken, lahko njihov pojav sprožijo z močnimi zdravili (antidepresivi, antiepileptiki, steroidi), kajenjem, stresom ali neustrezno nego kože.

 

Če smo nagnjeni k aknam, nam jih lahko poslabšajo hrana z visokim glikemičnim indeksom in mlečni izdelki. Prehrana lahko hitreje sproži vnetne procese, ne more pa biti edini vzrok za nastanek aken. K izbruhu aken lahko vodi tudi neprimerna nega kože. Redno in temeljito čiščenje kože, ki je nagnjena k nepravilnostim, je pomembno, vendar za čiščenje nikar ne uporabljajte grobih izdelkov, mehanskega pilinga, izdelkov na osnovi mil, prevroče vode ali pretirane uporabe kislin in olj, saj ti lahko porušijo naravno ravnovesje kože in akne še poslabšajo.

 

 

Kako nastanejo akne?

Akne nastanejo na tistih predelih kože, kjer se nahaja največ žlez lojnic, ki so povezane s porami na njeni površini. Koža je na tem mestu mastna in se sveti, saj žleze lojnice proizvajajo tekočino, imenovano loj ali sebum. Žleze lojnice izločajo sebum proti površini kože skozi ozke kanale, ki jim rečemo mešički, skozi katere koža izloča odmrle telesne celice.

 

Akne se pojavijo takrat, ko odmrle kožne celice in odvečen sebum zamašita pore. V teh mešičkih se nato začnejo razmnoževati bakterije, ki razgrajujejo maščobe, kar lahko vodi do vnetja. Pri ljudeh, ki se spopadajo z aknami, tako prihaja do mikrovnetij, ki sprožijo odziv imunskega sistema.

 

Tipi aken

Poznamo tri glavne tipe aken:

  • Beli ogrci ali zaprti komedoni: To so pore, ki se zamašijo. So zaprte  in izbočene iz kože. Zaprti komedoni so videti kot trde, belkaste izbokline na koži.
  • Črni ogrci ali zaprti komedoni: To so pore, ki se zamašijo, a ostanejo odprte. Videti so kot drobni temni madeži na površini kože. Prav stik z zunanjostjo povzroči, da potemnijo (oksidirajo).
  • Mozolji: Stene zamašenih por se odprejo in s tem omogočijo, da maščoba, bakterije in odmrle kožne celice preidejo pod kožo ter tako povzročijo vnetje. Videti so kot rdeče izbokline, ki imajo včasih povečan zgornji del. Ta je poln gnoja in nastane zaradi reakcije telesa na bakterije.

 

Nastanejo lahko tudi gnojni mehurčki (pustule), v težjih primerih pa tudi ciste in vozli, ki brez zdravljenja lahko povzročijo trajne brazgotine.

 

 

Akne v različnih življenjskih obdobjih

Acne neonatorum

Neonatalne akne se pojavijo pri dojenčkih, ima jih kar 20 odstotkov novorojenčkov, pri čemer so dečki 4-krat pogosteje nagnjeni k njihovemu nastanku. Največkrat se pojavijo na licih, redko pa tudi na čelu in bradi. Običajno so vidne kot zaprti komedoni (beli ogrci) ali pa tudi kot odprti komedoni (črni ogrci), papule in pustule. Ne puščajo trajnih brazgotin.

 

Acne infantum

To so akne, ki se pogosto pojavljajo pri malčkih, rečemo jim tudi infantilne akne. Pojavijo se med 3. in 12. mesecem, pogosteje prizadenejo dečke kot deklice. Pojavijo se na obrazu, najpogosteje na licih. Pojavijo se kot posamezne papule ali pustule in po navadi ne puščajo brazgotin.

 

Acne vulgaris

Rečemo jim tudi akne v puberteti ali najstniške akne, pojavijo pa se med puberteto pri 70 do 95 odstotkih najstnikov. Najpogostejše so na obrazu in zgornjem delu telesa. Pojavljajo se v več oblikah, od blagih, zmernih (zaprtih in odprtih komedonov) do resnih aken (bolečih cist), ki v primeru nezdravljenja in nepravilne nege vodijo v trajne brazgotine.

 

Acne tarda

Te akne se pojavijo pri odraslih po 25. letu starosti. Prizadenejo približno 20 do 40 odstotkov ljudi, ki so se z aknami spopadali že prej ali pa se jim šele takrat prvič pojavijo. Najpogosteje se pojavijo na obrazu (brada in čeljust), pa tudi po vratu ter na zgornjem delu telesa. Pojavijo se v različnih oblikah, lahko so blage akne v obliki komedonov, lahko so zmerne (rdeča in vneta koža), lahko pa se pojavijo v resni obliki (papule, pustule in boleče ciste). Kadar jih ne zdravimo, nam lahko ostanejo trajne brazgotine.

 

V zadnjem času se vse več govori tudi o nastanku aken, ki so povezane s hormonskimi spremembami in se pojavijo v odrasli dobi. Hormonske spremembe so povezane z mesečnim ciklusom pri ženskah, pojavijo se po prekinjeni kontracepciji, v obdobju po porodu ali v obdobju menopavze. Pojav aken je pri ženskah povezan tudi s policističnimi jajčniki, saj se akne pojavijo kot posledica povečane koncentracije progesterona in pomanjkanja estrogena.

 

 

Oblike aken glede na zunanje vzroke

Omenili smo že, da so glavni vzroki aken hormonske spremembe, akne pa lahko poslabšajo tudi zunanji dejavniki. Prav zaradi slednjih zato lahko pride do naslednjih vrst aken, opisanih v nadaljevanju.

 

Acne excoriée

To so akne, ki nastanejo zaradi praskanja. Pogostejše so pri ženskah, pojavijo pa se zaradi stalnega, kompulzivnega praskanja in pogostega stiskanja nepravilnosti (tudi na normalni koži), velikokrat jih sproži stres. Najpogosteje se pojavijo na obrazu, saj je ta najbolj izpostavljen praskanju. Na začetku so izražene kot drobne akne, ki pa se lahko vnamejo, poslabšajo in posledično vodijo tudi v brazgotinjenje. Zdravniki odsvetujejo stiskanje, zdravljenje pa prepustite strokovnjakom.

 

Acne aestivalis

Te akne se najpogosteje pojavijo pri ženskah v starosti od 25 do 40 let, večina od teh se je z aknami spopadala že v puberteti. Pojavijo se po izpostavljenosti UV-sevanju in jih običajno povzročijo prosti radikali (ki nastanejo pri izpostavljenosti soncu) po reakciji z emulgatorji v kozmetičnih izdelkih in sredstvih za zaščito pred soncem. Najpogosteje se pojavijo na prsnem košu in spodnjem delu rok, redkeje na obrazu. Kažejo se kot izpuščaji, rdečina, mehurji in pustule, vidi se velika razdraženost kože. Velikokrat povzročijo težave s pigmentacijo.

 

Acne cosmetica

Te akne se pojavijo, ko koža reagira na komedogene snovi v določenih kozmetičnih izdelkih. Snovi zamašijo žleze lojnice in sprožijo akne. Navadno akne izginejo, ko prenehamo z uporabo izdelka. Lahko se pojavijo kjer koli na obrazu, vratu ali lasišču. Vidni so kot drobni mozoljčki, ki so lahko precej trdovratni, koža pa je na otip groba. Pogosto se vidi kot blago vnetje.

 

Acne medicamentosa

Te akne nastanejo zaradi uporabe zdravil. Nastanek sproži uporaba zdravil, ki vsebujejo barbiturate, kortikosteroide, litij ali prevelike odmerke vitaminov B6, B1 ali D2, ne nazadnje tudi nepravilna uporaba  steroidov in zaključek jemanja kontracepcijskih tablet. Največkrat se pojavijo na obrazu, hrbtu ali prsnem košu, pokažejo pa se kot boleče pustule. Akne lahko vodijo v brazgotinjenje ali pigmentacijo kože.

 

Acne venenata

To so akne, ki nastanejo ob stiku kože s kemikalijo in ki jih povzroči stres. Kemikalije so lahko močna čistila, neprimerni izdelki za nego, nafta, klor in paste, ki vsebujejo fluoride. Nepravilnosti se pojavijo na delu telesa, ki je bil v neposrednem stiku s snovjo, pokažejo pa se kot odprti komedoni (črni ogrci). Le v resnih primerih povzročijo brazgotine.

 

Acne inversa

To so akne, ki se pojavijo po koncu pubertete, vzrok pa ni povsem poznan, razen tega, da gre verjetno za pomanjkljiv imunski odziv. Prizadenejo predele z velikim delom žlez lojnic (pazduhe, dimlje, analne gube). To je kronična vnetna bolezen, ki se ponavlja, kaže se z vnetimi in bolečimi nodusi, ki se lahko razširijo, obstaja pa tudi precejšnja verjetnost za brazgotinjenje.

 

 

Akne kot vseživljenjski sopotnik

Dejstvo je, da aken nimajo samo najstniki, temveč se lahko razvijejo v kateremkoli obdobju zaradi različnih vzrokov, ki so opisani zgoraj. Zdravljenje aken je kompleksen proces, prav tako nadaljnje ohranjanje lepe in čiste kože, zato bomo temu delu posvetili nov članek.

 

Če imate že dlje časa katero od naštetih oblik aken in zanje še niste našli prave rešitve, svetujemo obisk osebnega zdravnika. Ta vas lahko usmeri k dermatologu ali samostojno poda kakšen nasvet, kako se z aknami spopasti.


Urška Kužner
Diplomirana pedagoginja z opravljenim programom izpopolnjevanja izvajanja specialno-pedagoške in socialno-pedagoške pomoči otrokom in mladostnikom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja ter s čustvenimi in vedenjskimi težavami, ki se nikoli ne neha izobraževati. V Beogradu zaključuje redni študij psihologije in se izobražuje kot psihoterapevtka iz sistemske družinske terapije, v Ljubljani pa je zaposlena na osnovni šoli kot učiteljica dodatne strokovne pomoči, kjer dela z učenci s posebnimi potrebami.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Atopijski dermatitis: Kako živeti z njim?

Atopijski dermatitis je kronično vnetje zgornje plasti kože, ki potrebuje diagnozo in oskrbo zdravnika dermatologa. O atopijskem dermatitisu je spregovorila Tamara Levičnik, dr. med. spec., dermatovenerologinja.

Alergične reakcije in alergije

V članku vam predstavljamo kaj so alergije, alergične reakcije in alergeni, predvsem pa kakšne metode zdravljenja poznamo in kako si lahko pomagamo, če smo tudi sami dovzetni za alergije.

Kozmetika in kozmetični izdelki: Zavezniki ali sovražniki?

Za Čakalnedobe.si je o kozmetiki in uporabi kozmetičnih produktov spregovorila Tamara Levičnik, dr. med. spec., dermatovenerologinja.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×