Za Čakalnedobe.si je o kozmetiki in uporabi kozmetičnih produktov spregovorila Tamara Levičnik, dr. med. spec., dermatovenerologinja, delujoča v ambulanti Althea, v Centru Zdravja in Harmonije v Lescah in v Ambulanti Zdravje v Ljubljani.

 

Tipi kozmetike

Kozmetika in kozmetični izdelki so del vsakodnevne rutine v življenju posameznika. Že od nekdaj se človek umiva, neguje in liči. Zjutraj in čez celoten dan velikokrat uporabljamo milo. Ženske, ki so uporabnice ličil, izdelke nanašajo na oči in občutljive predele obraza in telesa. Moški, ki se brijejo, lahko redno škodujejo koži z rezili in neustreznimi izdelki za britje. Preprosta izbira izdelka lahko izboljša ali poslabša naše osnovno stanje kože. Ker se vsak človek redno srečuje s kozmetičnimi izdelki, je premišljena in pravilna uporaba ključnega pomena.

 

Kozmetika je zelo širok termin, ki zajema:

  • preparativno kozmetiko: vključuje izdelke za nego obraza in telesa,
  • dekorativno kozmetiko: vključuje izdelke za ličenje.

 

Kozmetika in kozmetični izdelki: Kakšne tipe kozmetike poznamo?

 

Kaj je dobra in kaj slaba kozmetika?

Na splošno se termin kozmetika nanaša na snovi, ki vzdržujejo ali izboljšajo videz in stanje obstoječega stanja kože. Kozmetično nego potrebujemo vsi, od dojenčkov do starejših oseb. Dermatologi običajno zaupajo medicinski kozmetiki, ki je na voljo v lekarnah, kjer nam o nakupu izdelka lahko svetujejo farmacevti. Prav slednji izdelki se nekoliko razlikujejo od kozmetike, ki je dostopna v večini veleblagovnic.

»Če se opečete, na koži ostane ranica, ki potrebuje nego; če si želite, da bi vaše oči bile videti večje, potrebujete ličila. Opisana stanja potrebujejo različne izdelke. Če imate po drugi strani težjo obliko vnetja kože, kjer se praskate ”do krvi,” potrebujete lokalno dermatološko terapijo. Pri ostalih blagih oblikah pa si sicer lahko pomagate z medicinsko kremo, ki jo bo svetoval farmacevt,« razloži dr. Tamara.

Tamara posvari, da si posamezniki lahko lajšajo simptome tudi z naravno kozmetiko, če ne dražijo in poslabšajo stanja kože. Zadnje čase je zanimanje za takšne izdelke v porastu, vendar zdravniki še niso popolnoma prepričani o varnosti vseh izdelkov. Dr. Tamara zaključi: »Torej, če vam pomaga, ni slabe kozmetike.«

 

Kako pravilno uporabljamo kozmetiko?

Pravilna uporaba kozmetike pomeni ustrezno izbiro tipa kozmetike glede na tip kože.

 

»Pravilna uporaba kozmetičnih izdelkov lahko namreč pomeni razliko med tem, ali bo sestavina prišla v telo ali ne. Posledično, ali bo na naši koži naredila reakcijo. Večinoma je kozmetika namenjena zdravi koži, ampak so tudi specializirane linije za nego suhe in občutljive kože, mastne kože, kože, nagnjene k rdečici, seboroičnemu dermatitisu itn.,« razloži dr. Tamara Levičnik.

 

Kdaj je treba zavreči kozmetične produkte?

Poletje in visoke temperature slabo vplivajo na vso kozmetiko. Visoke temperature namreč pospešujejo razvoj bakterij, zato je lahko že odprta kozmetika konec poletja manj učinkovita.

 

»Prav takšni produkti lahko povzročijo okužbe. Kozmetika najdlje preživi na temperaturi od 0 do 23 stopinj Celzija, v temnem in suhem prostoru, priporočljivo je, da jo imamo v kopalnici. Če se je v izdelku začela izločati določena komponenta, je začel dobivati čudne vonjave ali se je spremenila barva, je možno, da je pokvarjen,« pojasni zdravnica Tamara.

 

Kozmetika in kozmetični izdelki: Kdaj je čas, da roma kozmetika v smeti?

 

Ali se negi zdrave in poškodovane kože razlikujeta in kako?

Obolela in poškodovana koža je po navadi tudi bolj prepustna za kozmetične sestavine, saj je njena obrambna funkcija porušena. Dr. Tamara pojasni: »To so lahko majhne ali večje rane. Med slednje spadajo tudi nevidne mikro poškodbe kože, ki nastanejo na primer ob britju. Na prehajanje sestavin pa vpliva tudi navlaženost kože, recimo zelo suha koža ima oslabljeno bariero, ki ne deluje pravilno. Prav tako pa tudi zelo namočena, kot so recimo zgubani prsti po prijetni dolgi kopeli, povečajo možnost za prehod sestavine. V primerih vnete kože morajo biti izdelki vsekakor primerni, da niso odišavljeni, da imajo ustrezen pH, da so hipoalergeni,« opiše zdravnica dr. Levičnik.

 

Vsak pacient dobi ustrezne nasvete tudi glede nege kože, če jim ustrezna nega pomaga ali vzdržuje obstoječe stanje. »Dobro počutje v lastni koži je osnovna skrb vsakega dermatologa,« zaključi dr. Tamara Levičnik.

 

Kozmetika in kozmetični izdelki: Kako pride do poškodbe kože?

 

Pravilna uporaba kozmetike pomeni ustrezno izbiro tipa izdelkov glede na tip kože.

Ustrezna kozmetika, ki je shranjena na ustrezni temperaturi in temi, ob pravilni uporabi našo kožo neguje. Prav takšno stanje kože lahko posledično naše telo bolje pripravi na staranje.

Koža je organ in kot vsak organ potrebuje ustrezno skrb in nego. Vsak gradnik, pa čeprav tako preprost, kot je vsakodnevna skrb za kožo, gradi mozaik zdravja. Dobro počutje v naši koži bi moralo biti udobje, za katero skrbi vsak posameznik. Naj kozmetika postane naš zaveznik in ne sovražnik.


Ana Šuligoj, novinarka
Novinarka, ki jo zanimajo ljudje, njihove zgodbe in dejstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Ali je tattoo varen in kako poteka tetoviranje?

Tattoo ali tetovaža je danes zelo razširjena oblika poslikave telesa, ki jo lahko odstranimo zgolj lasersko. Na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo motiv in tetovatorja?

Hormonski motilci v kozmetiki
Hormonski motilci v kozmetiki
Življenjski slog

Hormonski motilci so zdravju škodljivi. Pa vendar tematika o uporabi kemikalij, ki so dokazani hormonski motilci in se jih še vedno uporablja v izdelkih za osebno nego, kozmetiki, čistilih in plastiki, traja že več kot 10 let.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×