Kaj je tattoo ali tetovaža?

Tattoo ali po slovensko tetovaža je trajna poslikava telesa, pri kateri s posebnimi tetovirnimi napravami vbadamo in vbrizgamo črnilo pod kožno povrhnjico. Tattoo lahko izdelamo pri tetovatorjih (angl. tattoo artists), ki se skozi praktična in druga usposabljanja specializirajo za ta poklic.

 

Različne oblike vbadanja in označevanja kože segajo zelo daleč v zgodovino. Za najstarejšega znanega nosilca tetovaž v Evropi velja najstarejša evropska mumija, Ötzi, ki se je pred skoraj 6000 leti lahko pohvalil s kar 61 ločenimi poslikavami.

 

Čeprav točnega simbolnega pomena Ötzijevih tetovaž ne poznamo, so tattooji skozi čas označevali družbene statuse, pripadnosti, starost oz. zrelost posameznika in njegovo versko prepričanje. Kasneje so tetovaže predstavljale tudi upor proti konvencionalni družbi, pripadnost nišnim in manjšim družbenim skupinam ali zgolj umetniški izraz kreativnosti in estetike.

 

Kako poteka tetoviranje?

Tetovaže so dandanes izredno razširjen pojav tako pri mlajših kot tudi starejših posameznikih, z zanimanjem pa se širijo tudi slogi in tehnike tetoviranja. Ker je tetoviranje lahko zelo naporen in boleč postopek, odvisno od velikosti in mesta tetovaže, je zelo pomembno, da se nanj ustrezno pripravimo. Če gre za našo prvo tetovažo, imamo verjetno veliko vprašanj, na katera iščemo odgovore še pred obiskom studia.

 

Postopek tetoviranja
Tattoo ali tetovaža: Kako poteka tetoviranje?

 

Kakšen stil in motiv tetovaže naj si izberem?

Preden se sploh odločimo za termin v izbranem tattoo studiu, svetujejo tetovatorji vsaj nekaj predhodne raziskave motivov za tetovažo. Ker je slogov in motivov veliko, je zelo pomembno, da vemo, kaj nam je všeč. Odlična vira fotografij in navdihov sta Instagram in Pinterest, kjer lahko pregledamo in shranimo širok nabor fotografij tetovaž drugih oseb in sproti najdemo tudi potencialne tetovatorje. Govorili smo tudi s Simono Borstnar, tetovatorko v studiu Tavci Tattoo na Bledu, ki nam je sicer povedala, da odsvetuje izbiro prepogosto uporabljenih motivov. Zaupanje v kreativne sposobnosti izbranega tetovatorja je tukaj ključno, saj mu lahko ponudimo nekaj osnovnih idej, na podlagi katerih ustvari svojo lastno intepretacijo želenega motiva.

 

Pogosti slogi, ki jih poznamo tako v črno-beli ali barvni različici, so tradicionalni slog, realizem, watercolor ali akvarelni slog, tribal, neo tradicionalni, japonski, illustrative ali ilustrativni in mnogi drugi.

 

Ko smo enkrat pripravili svoj nabor tetovaž, ki so nam všeč, lahko razmišljamo o specifičnem motivu tetovaže. Motiv je namreč zelo osebna odločitev. Nekateri si izdelajo zelo osebne tetovaže s posebnim pomenom, spet drugi stremijo bolj h golemu estetskemu izgledu in izraznosti sloga. Ne glede na to, v katerem delu slogovnega spektra se nahajamo, nam mora biti tetovaža tako všeč, da si ga želimo nositi celo življenje.

 

Lokacija tetovaže

Tetovažo lahko postavimo na praktično kateri koli del telesa, vse od notranjosti ustnice pa do prstov na nogi. Seveda bodo različni predeli telesa omogočili različne velikosti in lege, zato svetujemo, da se o lokaciji tetovaže posvetujemo s tetovatorjem pred samim tetoviranjem. Predvsem moramo biti vnaprej pozorni na razmerje med velikostjo motiva tetovaže in samega mesta tetoviranja.

 

Nekateri tetovatorji bodo lahko našo željo po določeni lokaciji tattooja odsvetovali ali celo zavrnili. Takšne s lahko predvsem tetovaže na spodnjem delu stopal ali na dlaneh, kjer je koža izredno oživčena in občutljiva. Koža se na teh mestih tudi zelo hitro obnavlja, zato tattoo na teh mestih hitreje bledi. Podobno odsvetujejo tetovaže na notranji strani ustnic ali na ušesih, saj se takšni tetovaže radi “razlijejo”.

 

Petra Fon, ki tetovira v svojem studiu v Kopru pravi, da sama ne tetovira mladoletnih oseb in najstnikov iz podobnih vzgibov: mlada koža je namreč še zelo prožna in nagnjena k spremembam. Posledično se lahko tattooji, ki odlično izgledajo v najstniških letih, lahko “razlijejo” ali močno zbledijo kasneje v življenju, ko naša koža in telo dokončno dozorita.

 

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri tetovatorja?

Najpomembnejša lastnost vsakega tetovatorja je kvaliteten, varen in čist tattoo studio. Higiena je največja vrednost v tattoo industriji, saj edino visok higienski standard prepreči razne oblike okužb, do katerih lahko pride pri odprtih ranah.

 

Prav tako je pomembno, da tetovator nosi primerne zaščitne rokavice, sterilno opremo in ustrezne izdelke, brez da bi se med delom dotikal drugih predmetov, ki niso bili predhodno razkuženi. V primeru, da kateri izmed higienskih standardov ni izpolnjen, lahko mirno odkorakate stran. Nihče vas namreč ne more prisiliti, da bi se tetovirali v nečistem okolju.

 

Šele na drugem mestu nastopita tetovatorjev slog in izkušnje. Vsak tetovator razvije skozi čas svoj slog tetoviranja in se v večini primerov specializira za določeno tipologijo tetovaž. Nekateri se ukvarjajo skoraj izključno s portretistiko, drugi s tradicionalnimi japonskimi tetovažami, spet tretji pa rade volje eksperimentirajo. Za vsako željo se lahko najde ustrezen tetovator, zato je začetno iskanje prave osebe zelo pomembno. Pri tem naj nas ne zavede popularnost določenega tattoo umetnika, saj ta ni nujno najprimernejš za izpolnitev naših želja.

 

Risanje tattoo motiva
Tattoo ali tetovaža: V proces tetoviranja spada tudi izdelava risbe motiva.

 

Slovenski ali tuji tetovatorji?

V Sloveniji imamo zelo raznoliko in kvalitetno paleto tattoo umetnikov, ki nam lahko narišejo in tetovirajo odlične tetovaže. Petra nam je zaupala, da sicer tetovira veliko tujcev, ki na svojih potovanjih “zbirajo” tetovaže iz različnih držav. Sicer pravi, da je to odlična izkušnja za stranke, vendar opozarja, naj bomo pozorni pri tetovatorjih, ki opravljajo svoj poklic v templjih ali svetiščih, sploh v Aziji. Za razliko od domačih, evropskih tetovatorjev, ki uporabljajo igle za enkratno uporabo, se v templjih večinoma uporablja večkrat rabljene igle, razkužene z alkoholom. Takšna raba, pravi, “ni nujno higienska in je lahko tudi nevarna, saj raba alkoholnega razkuževanja ni vedno stoodstotno zanesljiva”.

 

Priprava na tetoviranje

Na tetoviranje pridemo spočiti in mirni, s seboj si lahko prinesemo nekaj vode, soka ali sladek oz. slan prigrizek. Ti so namreč priporočljivi, saj lahko med tetoviranjem izgubimo nekaj krvi in se zato hitreje utrudimo. Pred obiskom tetovatorja ne uživamo alkoholnih pijač, na tetoviranje pa prav tako ne gremo pod vplivom alkohola. Oblačila naj bodo lahka in udobna, najbolje bombaž ali druge tkanine, ki dobro dihajo. Če se tetoviramo v predelu reber in nosimo nedrček, je najbolje, da je ta športni ali pa smo kar brez. S seboj si lahko prinesemo svojo glasbo, mogoče kakšno knjigo, odvisno od počutja in predvidenega trajanja tetoviranja.

 

Petra je na tem mestu pripomnila, da sicer ni noben problem, če stranke s seboj prinesejo svoje osebne stvari, vendar morajo spoštovati tetovatorjev delovni prostor. Odlaganje osebnih predmetov na razkužene delovne površine ni dovoljeno, prav tako ne drobljenje sendvičev nad sveže izdelan tattoo. Simona je izpostavila tudi težavo, ko stranke s seboj pripeljejo cele družine, s tem pa hrup in moteče okolje. Sicer tako Simona kot Petra uživata v času, ki ga preživita s svojimi strankami. Med tetoviranjem sta namreč spoznali veliko različnih ljudi, z nekaterimi pa sta kasneje postali tudi tesni prijateljici.

 

Ali bo bolelo?

Da, bolelo bo. Kdorkoli nam govori drugače, se verjetno ni nikoli tetoviral ali pa ima izjemno visok prag bolečine. Zato je bolj primerno vprašanje, koliko nas bo bolelo in na kakšen način.

 

Bolečina je odvisna od naše predispozicije (t.i.bolečinskega praga), tipa kože, mesta tetovaže, oživčenosti itn. Nekateri deli telesa so znani po izredno visoki bolečini med tetoviranjem (rebra, ušesa, dlani, stopala, notranji predeli nog in rok, …), medtem ko drugi ne nujno presegajo neprijetnega občutka praskanja (lopatice, ramena, zunanji predeli nog in rok, …).

 

Na bolečino se sicer lahko do določene mere psihološko pripravimo. Če pa je bolečina iz kakršnega koli razloga prehuda, lahko tetoviranje ustavite, si malce oddahnete in nadaljujete po premoru. Če je bolečina nevzdržna, lahko seveda popolnoma prekinete tetoviranje in se s tetovatorjem dogovorite za nov termin obiska.

 

Osebna izkušnja avtorice:

Ker imam že tudi sama lepo zbirko tetovaž, lahko delim svojo izkušnjo z bolečino med tetoviranjem. Tetoviranje je zame v večini primerov le neprijeten občutek na koži, kot da bi nekdo po njej praskal s hrapavim papirjem. Navedem lahko še odličen opis bolečine, ki sem ga zasledila: ko se tetoviraš, imaš občutek, kot da bi te maček praskal po močno pordeli ali ožgani koži.

 

Cena tetovaže

Tetoviranje je obrt in obenem umetnost, to pa ni nujno poceni. Tetovatorji lahko računajo bodisi po enotni ceni za design (če gre za manjše tetovaže) bodisi po delovni uri (v povprečju znaša cena urne postavke pri nas okrog 100 EUR). Včasih pozabimo, da je v ceno vključena tudi priprava motiva. Ogromno dela je namreč skritega in opravljenega izven samega tetoviranja, kot npr. risanje motiva ali komuniciranje s stranko. Tako kot pri vsakem drugem nakupu se tudi pri tetoviranju vedno vnaprej dogovorimo s tetovatorjem. Obe tetovatorki sta na tem mestu poudarili, da je v vsako tetovažo vloženega veliko dela in da uporabljata visoko kvalitetne materiale. Cena tetovaž je takšna, ker so visoko cenjeni, doživljenjski in kvalitetni izdelki.

 

Kakšna naj bo oskrba tetovaže po tetoviranju?

Ko je izdelava vaše tetovaže popolnoma zaključena, ga bo tetovator razkužil in zavil v zaščitno folijo. Danes je na razpolago veliko število različnih zaščitnih folij, ki pripomorejo k hitrejšemu in boljšemu celjenju tetovaže.

 

Izredno pomembno je, da sledimo navodilom tetovatorja in v primeru nejasnosti glede oskrbe tetovaže čim prej postavimo vprašanja. O zaščiti tetovaž po izdelavi smo se pogovorili tudi s Simono, ki nam je povedala:

 

“V studiu uporabljamo posebno folijo, ki je namenjena hitrejšemu in učinkovitejšemu celjenju tattooja. Na tattooju mora ostati nameščena najmanj pet dni, sicer lahko pride do zapletov. Z uporabo folije je tako tattoo popolnoma zaščiten. V primeru, da se pod folijo nabere tekočina (limfa in kri), moramo folijo zamenjati z novo.”

 

Prav tako je poudarila, da “moramo v primeru menjave folije tattoo temeljito umiti z mlačno vodo in antibakterijskim milom”.

 

Napotki za oskrbo tetovaž:

  • sveže tetovaže ne izpostavljamo soncu ali zunanjim dejavnikom, saj je rana še občutjiva in lahko pride do infekcije;
  • najmanj 5 dni po tetoviranju odsvetujemo športno aktivnost, saj prekomerno potenje neugodno vpliva na varno celjenje tetovaže;
  • iz enakega razloga je tetoviranje odsvetovano v poletnem času, sploh osebam, ki gredo na morje ali se veliko potijo;
  • tetovaže ne umivamo ali mažemo z dišečimi ali agresivnimi kremami, mili ali šamponi. Dokler ni popolnoma zaceljen, lahko tattoo umivamo le z antibakterijskim ali nežnim milom;
  • tattooja ne drgnemo z grobimi tkaninami, stiskamo ali praskamo, še posebej v času srbenja ali lupljenja kože;
  • tattoo moramoo v času celjenja mazati s posebnimi negovalnimi kremami za tetovaže (Hustle Butter), ki preprečujejo brazgotinjenje. Uporabimo lahko tudi kreme iz lekarne, kot je Bepanthen mazilo (celjenje je hitrejše, vendar to ni nujno najboljše);
  • v primeru nejasnosti ali vprašanj se vedno takoj obrnemo na našega tetovatorja, ki nam bo znal ustrezno svetovati;

 

Simona in Petra prav tako poudarjata, da se moramo pred tetoviranjem pogovoriti s svojim osebnim zdravnikom in tetovatorjem, če imamo bolezni, kot so npr. sladkorna bolezen, epilepsija ali alergije. V primeru težav pri celjenju ali celo infekcije po tetoviranju se moramo nemudoma zglasiti pri zdravniku in o težavi obvestiti tetovatorja.

 

Še posebej pomembno je, da tetovatorja obvestimo vnaprej, če redno uporabljamo zdravila za redčenje krvi ali če imamo hepatitis, luskavico oz. podobne bolezni. To je potrebno zato, da se lahko tetovator ustrezno pripravi in zaščiti.

 

Primeri dokončane in nedokončane tetovaže
Tattoo ali tetovaža: Primer dokončane tetovaže (leve) in delno zaključene tetovaže (desno).

 

Kvalitetna tetovaža, ljub design, zadovoljna stranka

Dobra izbira motiva in kvalitetna izdelava tetovaže sta ključnega pomena za naše zadovoljstvo s tetovažo. Ker so tetovaže trajne, je naša prepričanost v njihovo izbiro in tetovatorja še kako pomembna.

 

Več informacij o Petri in Simoni, ki sta z nami delili svoje nasvete, lahko najdete na Facebook straneh Petra Fon Tattoo in Simona Borstnar.


Eva Konič
Avtorica in raziskovalka na področju javnega in zasebnega zdravstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si in asistentka v marketingu za podjetje Medifit d.o.o.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×