Hormonski motilci so zdravju škodljivi. Pa vendar tematika o uporabi kemikalij, ki so dokazani hormonski motilci in se jih še vedno uporablja v izdelkih za osebno nego, kozmetiki, čistilih in plastiki, traja že več kot 10 let.

In še vedno ni jasnega zaključka, mnenja se krešejo, zdravstvene organizacije pišejo poročila in opozorila in vedno večje število kozmetičnih proizvajalcev se odloča za izdelke, ki škodljivih kemikalij ne vsebujejo.

Kaj so hormonski motilci

Leta 2012 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) podala sledečo definicijo kaj so hormonski motilci v kozmetiki: hormonski motilec je eksogena substanca (obstajajo zunaj našega telesa), ki spreminja delovanje endokrinega sistema in posledično povzročajo škodljive učinke na zdravje organizma in na zdravje njegovih potomcev.

Enostavneje povedano so hormonski motilci kemikalije, ki motijo delovanje žlez, ki v človeško telo sproščajo različne vrste hormonov. Med drugim lahko vplivajo na delovanje spolne žleze, jeter ali ščitnica, da motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem in te naj bi industrija prenehala uporabljati, nekatere že po letu 2020.

Kaj je endokrini sistem in kakšna je njegova funkcija

Endokrini sistem imamo vsi ljudje in mnogo živali. Sestavljen je iz osmih glavin žlez  in jajčnikov oziroma testisov. Vsaka izmed žlez sprošča različne vrste hormonov v krvni obtok, ki med drugim uravnavajo rast in razvoj, celični metabolizem, raven sladkorja, spolno funkcijo, razpoloženje in splošno počutje.

 

 

Hormonski motilci v kozmetiki

Za nekatere kemikalije, ki se uporabljajo v kozmetiki, je že dokazano, da motijo delovanje žlez notranjega izločanja v človeškem telesu in te naj bi industrija postopoma prenehala uporabljati, prve spremembe naj bi se uvedle že kmalu po letu 2020.

Namen uporabe hormonskih motilcev je podaljševanje obstojnosti izdelkov in preprečevanje, da bi se v izdelkih razvili mikrobi in bakterije.

V kozmetiki se lahko v predpisanih količinah še vedno uporabljajo kemikalije, za katere je dokazano, da so hormonski motilci (EDC). Najpogostejši hormonski motilci, ki jih najdemo v izdelkih za osebno nego so: ftalne kisline, parabeni, ultravijolični (UV) filtri, policiklični mošusi in antimikrobna sredstva.

Kemikalije, ki so dodane kozmetičnim izdelkom, morajo biti navedene na embalaži – med sestavinami izdelkov (INCI) zato svetujemo, da vedno pred nakupom preberete katere sestavine izdelek vsebuje.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pripravili seznam sestavin, ki naj bi se jih v kozmetičnih izdelkih izogibali: Propylparaben, Butylparaben, Isopropylparaben, Isobutylparaben, Cyclotetrasiloxane, Hydroxycinnamic acid (PCA), Butyl hydroxyanisole (BHA), Ethylhexyl methoxycinnamate, Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3, Benzophenone-4, Triclosan. Članek se nahaja tukaj.

Glede tveganja, ki ga hormonski motilci v kozmetiki predstavljajo za človeka, so mnenja zelo različna. Čeprav nekatere znanstvene raziskave ne dokazujejo neposredne povezave med hormonskimi motilci in razvojem rakavih obolenj, je previdnosti pri uporabi slednjih vedno več.

 

 

Danska najbolj kritična do uporabe hormonskih motilcev

Na področju raziskovanja vpliva hormonskih motilcev v kozmetiki na ranljive skupine je Danska najbolj aktivna in kritična izmed članic Evropske unije. Pred nedavnim je Danska vlada izdala brošuro za čas nosečnosti, kjer je eno poglavje namenjeno informiranju o endokrinih motilcih v kozmetiki. V brušuri nosečnicam svetuje, kako se lahko izogibajo poznanim in potencialnim endokrinim motilcev v času nosečnosti, med dojenjem in pri negi novorojenčkov. Prav tako je vlada prepovedala njihovo uporabo v izdelkih, ki so namenjeni negi otrok mlajših od 3 leta starosti.

Parabeni – najslavnejši med hormonskimi motilci

V kozmetiki obstajajo različne vrste parabenov. Gre za različne kemične spojine, ki si delijo zelo podobno molekularno strukturo. Parabene se v kozmetiki uporablja kot konzervanse, ki poskrbijo, da se v kozmetičnem izdelku ne razvijejo bakterije. Najpogosteje jih najdemo v šamponih, ličilih, vlažilnih kremah in tekočih milih.

Leta 2004 je bila v Angliji objavljena študija, ki je parabene povezala z rakom dojk. Natančneje, znanstveniki so parabene odkrili v rakavem tkivu pri raku dojk. Študija je dvignila veliko prahu in sprožila »gibanje« za praben free oziroma izdelke brez parabenov. Parabeni, ki so v kozmetičnem izdelku zaradi svoje strukture zlahka prodrejo v telo, kjer oponašajo glavni ženski spolni hormon, estrogen.

 

 

Koliko in kako na človeški organizem vplivajo nizke koncentracije parabenov v kozmetiki, še vedno ni čisto jasno – nekateri trdijo, da so takšne koncentracije nedolžne in jih telo zlahka predela, spet drugi opozarjajo na morebitne zdravju škodljive posledice, ki jih lahko tovrstni izdelki sprožajo.

Naravna kozmetika ne vsebuje parabenov – obstojnost je poiskala drugje

Podjetja, ki izdelujejo naravno kozmetiko obstojnosti izdelkov in preprečevanje razvoja mikroorganizmov, ki so lahko škodljivi za zdravje kože in organizma, dosegajo na tri načine:

  • Formule brez vode – v izdelkih, ki ne vsebujejo vode (mazila, masla za telo,…) ni primernega okolja za razvoj mikroorganizmov, zato ni potrebe po dodajanju škodljivih kemikalij.
  • Brezzračna embalaža – brezzračna embalaža je čudovit izzum, ki naravnim izdelkom omogoča daljšo obstojnost, saj preprečuje vdor zraka in kar je še pomembneje – mikrobov, ki jih v kremo vnesemo s svojimi rokami.
  • Uporaba naravnih konzervansov – narava ponuja obilje snovi, ki v kozmetičnem izdelku prevzamejo vlogo konzervansa. Ena takšnih je janeževa kislina, ki jo uporabljamo v naših kremah za obraz. Poleg ohranjanja svežine ima kilsina ugoden učinek tudi na naraven pH naše kože.

Odločitev sprejmemo vsakič, ko nakupujemo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je leta 2012 pripravila poročilo o hormonskih motilcih (EDC) in ga sklenila z opozorilom državam, da pomenijo te kemikalije veliko tveganje za zdravje in okolje. Uporaba hormonskih motilcev v kozmetiki in izdelkih za nego kože je že desetletje aktualna tematika, kateri se posvečajo znanost, svetovne zdravstvene organizacije, velike kozmetične korporacije, družbeno kritični posamezniki in skupine, okoljevarstveniki in zveze za varovanje potrošnikov.

Nenazadnje je to tematika, ki je živa vsakokrat, ko imate v rokah izdelek za nego kože. In na ravni posameznika odločitev za ali proti hormonskim motilcev v kozmetiki pravzaprav ni težka. Odločitev za kozmetiko, ki ne vsebuje nevarnih kemikalij je bolj udobna, prijetnejša, varnejša in odgovornejša.

 

Viri:


Silvija Špehar
Hemptouch d.o.o.
www.zeleni-dotik.si

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Oglas