Veste, da je erektilna disfunkcija pogosta težava moških v vseh starostnih obdobjih? Večini moških je o tem neprijetno govoriti, zato pogosto ne poiščejo strokovne pomoči. Naj vas potolažimo, da samo stanje ni življenjsko ogrožujoče, kljub vsemu pa lahko v veliki meri vpliva na kakovost življenja, saj je spolno zdravje pomemben del splošnega zdravja vsakega posameznika. Težava namreč ni omejena le na moškega, pogosto zaradi erektilne disfunkcije trpi tudi partnerski odnos. Lahko pa med drugim nakazuje tudi na to, da se v vašem telesu nekaj dogaja, zato z obiskom zdravnika nikar ne odlašajte.

 

Nekaj hitrih dejstev o erektilni disfunkciji (ED):

 • Pričakuje se, da bo do leta 2025 težave z ED imelo 322 milijonov moških po vsem svetu.
 • Španija ima najnižjo stopnjo ED (približno 10 %), največjo pa ZDA (okoli 22 %).
 • Moški, starejši od 40 let, imajo trikrat večjo verjetnost, da bodo doživeli popolno ED kot mlajši moški.
 • ED narašča pri mlajših moških. Če je prej veljalo, da samo 5 do 10 odstotkov moških, mlajših od 40 let, doživi ED, danes podatki kažejo, da je takšnih moških, mlajših od 40 let, že kar 26 odstotkov.
 • Prezgodnja ejakulacija je pogostejša pri mlajših kot pri starejših moških.

 

Kaj sploh je erektilna disfunkcija in zakaj je pogovor z zdravnikom tako pomemben?

Motnje erekcije ali erektilna disfunkcija (včasih so tej težavi rekli tudi impotenca) je danes težava, ki je medicinsko prepoznana kot nesposobnost moškega, da bi dosegel in/ali vzdrževal otrdelost spolnega uda z namenom začetka in dokončanja spolnega akta.

Kadar se posameznik sreča z ED, ki ni le muha enodnevnica, temveč težava, ki vztraja, je pogovor o njej z zdravnikom še kako pomemben. ED ne vpliva le na spolno življenje posameznika, lahko je tudi ena od prvih znakov pogostih zdravstvenih težav, ki se ne kažejo z drugimi simptomi. Pri tem mislimo zlasti na sladkorno bolezen tipa 2 in srčno-žilne bolezni.

Če posameznik težav z ED ne rešuje pravočasno, mu lahko zagrenijo vsakdanje življenje, saj povzročajo frustracijo, jezo, znižajo samozavest, lahko pa tudi negativno vplivajo na duševno zdravje.

 

Težave pri erektilni disfunkciji

 

Vzroki erektilne disfunkcije

Z raziskavami je potrjeno, da je vzrok za ED v 80 odstotkih organski. Psihogeno pogojena motnja je veliko redkejša, se pa lahko psihogeni vzroki pridružijo organskim in motnjo le še poslabšajo.

 

Dejavniki tveganja za motnje erektilne disfunkcije so:

 • Življenjski slog (k čemur negativno vplivajo fizična neaktivnost, kajenje, čezmerna uporaba alkohola in drugih drog ter debelost).
 • Starost (še vedno se pojavnost erektilne disfunkcije pomembno veča s starostjo).
 • Kardiovaskularna obolenja (najpogostejše so srčno-žilne bolezni, kronične arterijske bolezni, hipertenzija in povečanje vrednosti krvnih maščob; prav zaradi visoke ravni holesterola, ki zoži krvne žile, je zmanjšan dotok krvi v penis).
 • Sladkorna bolezen (konstantno visok krvni sladkor lahko povzroči poškodbe majhnih krvnih žil in živcev v penisu).
 • Nekatere kronične bolezni (nevrološke, respiratorne bolezni, jetrne okvare, težave z ledvicami ipd.).
 • Operativni posegi, zdravila (npr. antidepresivi, tablete za krvni tlak ipd.) in poškodbe.

Psihološki vzroki za erektilno disfunkcijo pa so lahko:

 • anksioznost (prevelik pritisk),
 • stres,
 • depresija in druga duševna obolenja.

Premalo pa se govori tudi o čezmerni uporabi pornografije, saj pretirano samozadovoljevanje lahko privede do tega, da se klasičen spolni odnos zdi premalo stimulativen, saj se je prag za vzburjenost pri posamezniku spremenil.

Kajenje in erektilna disfunkcija

Kdaj k zdravniku?

Če posameznik dlje časa nima spontane nočne erekcije ali ni sposoben začeti ali pripeljati spolnega odnosa do konca, saj mu spolni ud ne otrdi, je dobro, da to zaupa svojemu zdravniku. Pogoj je tudi, da si spolnega odnosa želi. Zdravniki zaradi pogostosti (težave pestijo vsakega drugega ali tretjega moškega po 40. letu) težavo obravnavajo enako resno kot druge bolezni, zato se pred pogovorom otresite vsakršnih pomislekov.

Pogovor o motnji erekcije je tudi opozorilo za zdravnika, da je treba opraviti podroben zdravniški pregled pri posamezniku in ugotoviti, ali so se morda pojavile še kakšne druge bolezni. Sočasno zdravljenje teh bolezni je pomembno zato, da te ne bi napredovale. Srčno-žilne bolezni lahko pripeljejo do infarkta ali možganske kapi.

 

Kako poteka zdravljenje erektilne disfunkcije?

Danes zdravljenje ED poteka s tabletami, ki vsebujejo učinkovine za zaviranje delovanja posebnega encima v tkivu spolnega uda in tako omogočajo erekcijo ali pa jo le izboljšajo. Da bi tablete lahko učinkovale, je potrebna spolna stimulacija. Tablete zaviralcev encima fosfodiesteraze tipa 5 so po priporočilih Evropske zveze za urologijo prva izbira za zdravljenje erektivne motnje.

Med seboj se razlikujejo po učinkovitosti, tj. po tem, kako hitro nastopi učinek (od 10 minut do 2 uri) in kako dolgo traja (od 6 do 36 ur). Jemlje jih lahko vsak moški, če ne uporablja nitroglicerina (v kakršnikoli obliki) za zdravljenje angine pektoris, če je bil v zadnjih mesecih splošno telesno dejaven in ni doživel infarkta ali možganske kapi. Tablete zdravnik lahko predpiše na beli samoplačniški recept.

 

Kaj pa, če tablete niso dovolj?

Zelo redko se zgodi, da tablete z zaviralci encima fosfodiesteraze tipa 5 niso učinkovite in posledično tudi zdravljenje ne. Takrat zdravnik poseže po drugih metodah.

Injekcijsko vbrizgavanje posebne vazoaktivne snovi v spolni ud povzroči nehoteno erekcijo (ta nastopi zelo hitro in se ji ni mogoče izogniti). Spolna stimulacija ni potrebna. Zdravnik bolnika, ki potrebuje takšno zdravljenje, nauči, da si lahko zdravilo vbrizga sam, podobno kot si sladkorni bolniki vbrizgajo inzulin.

Če injekcijsko brizganje bolniku ne ustreza, obstajata še dve možnosti:

 • vakuumska črpalka (bolnik s pomočjo vakuuma potegne kri v spolni ud in tako povzroči erekcijo) in
 • vsaditev penilne proteze (dokončna rešitev, kjer protezo kirurško vstavijo v spolni ud).

Zdravljenje erektilne disfunkcije

Še posebej bodite pazljivi na zdravila, ki jih niste kupili v lekarni!

Radi bi opozorili, da so zdravila za motnjo erekcije, ki so na voljo brez recepta in ne v lekarnah, lahko škodljiva ali pa niso učinkovita.

Prav tako bolniki ne smejo vzeti več vrst tablet za erekcijo hkrati in v istem dnevu, ampak je priporočljiv najmanjši odmerek, ki še omogoči otrdelost spolnega uda.

Zdravil za zniževanje krvnega tlaka ne jemljite sočasno ali nekaj ur pred zdravilom za zdravljenje motnje erekcije.

Sočasno jemanje nitratov je prepovedano. Če jemljete zdravila za motnjo erekcije, jih lahko vzamete samo pod zdravniškim nadzorom, ob stalni kontroli krvnega tlaka in srčnega delovanja z monitorjem v enoti za intenzivno terapijo.


Urška Kužner
Diplomirana pedagoginja z opravljenim programom izpopolnjevanja izvajanja specialno-pedagoške in socialno-pedagoške pomoči otrokom in mladostnikom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja ter s čustvenimi in vedenjskimi težavami, ki se nikoli ne neha izobraževati. V Beogradu zaključuje redni študij psihologije in se izobražuje kot psihoterapevtka iz sistemske družinske terapije, v Ljubljani pa je zaposlena na osnovni šoli kot učiteljica dodatne strokovne pomoči, kjer dela z učenci s posebnimi potrebami.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Oglas
Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×