Ali tudi vi kdaj odlašate z obiskom zdravnika ali zobozdravnika? Vas skrbi, kako bo potekal obisk in kako dolgo boste čakali ali pa vas vznemirja to, če bo posvet boleč. Zaradi vsega tega ne pokličete osebnega zdravnika in se ne dogovorite za termin. Posvet z zdravnikom pa je ključen, če želimo ohraniti naše zdravje, takšna odlašanja pa lahko prinesejo tudi hude posledice. Čas je torej, da se posvetimo preventivi in še pravočasno posežemo po zdravniški pomoči.

 

Zakaj ne smemo odlašati z rednimi obiski zdravnika v prispevku pojasnjuje tudi Žiga Hladnik, dr. med., spec. družinske medicine.

 

Posvet z zdravnikom

 

Zakaj odlašamo z obiskom zdravnika?

 

Razlogov, zakaj odlašamo z obiskom osebnega zdravnika ali specialista, je lahko zelo veliko. Med najpogostejšimi je seveda strah pred samim obiskom, pa če je to vezano na čakalnice, do roba polnih kašljajočih posameznikov, ali na strah pred možnimi diagnozami in nasveti, ki nam jih bo določil zdravnik. Včasih si mogoče ne želimo slišati, da bomo morali storiti spremembe v našem načinu življenja, če bomo želeli živeti bolj kakovostno in zdravo.

 

“Zdravniki razumemo vaše stiske in zadržke, saj so nekateri zelo utemeljeni. Sploh pri fizičnih pregledih v javnih zdravstvenih zavodih, kjer se lahko v istem hodniku nahajajo številni bolniki z različnimi težavami, je lahko občutek nelagodja še kako resničen.”

 

“Kljub temu je zelo pomembno, da ko nekaj ni v redu, stopite v stik z zdravstvenim osebjem in delite svoje skrbi ali težave. Odlašanje ne prinese vedno pozitivnih rezultatov, velikokrat še dodatno nakopiči druge težave.”

 

Zakaj odlašamo z obiskom zdravnika?

 

Ko so težave večje od predvidenega

 

Piki žuželk, izpuščaji, zamašen nos ali kratkotrajna vrtoglavica lahko na prvi pogled ne kažejo na noben hujši zdravstveni zaplet. A kaj hitro lahko pride do tega, da je bil pik pravzaprav ugriz klopa, zamašen nos znak gripe, vrtoglavica pa pokazatelj slabokrvnosti.

 

Poleg vidnih ali vsaj očitnih zdravstvenih težav je zelo smiselno, da spremljamo tudi dlje časa trajajoče, a majhne spremembe. Po navadi se te kažejo kot sprememba apetita, spalnega cikla ali rutine. Pri starejših posameznikih je še posebej pomembno, da smo pozorni, če pride do kakšnih sprememb navad, načina govora ali okusov, saj so lahko znak demence.

 

zdravniški pregled

 

Posvet z zdravnikom je ključen

 

Ključ do končne ugotovitve, ali so vaše težave resne ali ne, nosi zdravstveno osebje, ki vas pregleda in na podlagi pogovora ugotovi, kaj bi lahko bilo narobe.

 

Svetujemo, da v trenutkih negotovosti  najprej pokličete svojega izbranega osebnega zdravnika, saj ima pred seboj vso vašo obstoječo zdravstveno dokumentacijo, vas pozna in vas lahko kar najbolje usmerja.

 

Ključno je, da svoje zdravstvene težave zaupamo tistim, ki so za to usposobljeni, jim zaupamo in nam lahko nadvse hitro pomagajo. Pri Halo Doktor svetujemo, da se tudi v primeru težav raje posvetujete z zdravnikom, kot pa čakate na poslabšanje stanja. Če zdravnik ve, da z vami nekaj ni najbolje, lahko s to informacijo spremlja vaše stanje in ugotovi, ali je težava znak za preplah ali ne.

 

Preventiva je boljša od kurative! Če imate obstoječo zdravstveno težavo, ki vas pesti že dlje časa, a niste še nič storili, da bi jo odpravili, pokličite svojega osebnega zdravnika.

 

posvet z zdravnikom

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×