Pred prvim obiskom zobozdravstvene ordinacije in pregledom se je treba nanj naročiti. To lahko storite prek telefona, večina ambulant pa ponuja tudi elektronsko naročanje na svojih spletnih straneh ali po e-pošti. Ob tem se pozanimajte, kaj morate prinesti s seboj, saj ima vsak zobozdravnik oziroma ambulanta svoj način dela. Če boste obiskali ambulanto s koncesijo ali ambulanto v zdravstvenem domu, potrebujete za vse storitve, tudi prvi pregled, s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja. Če pa se boste odločili za samoplačniško ambulanto, te kartice ne potrebujete.

 

Kako se pripraviti na zobozdravniški pregled?

Nekateri zobozdravniki želijo že ob prvem pregledu poleg stanja v ustih videti tudi rentgensko sliko celotnega vašega zobovja (ortopan), saj tako lažje in natančneje ocenijo stanje vaših zob in določijo primerno terapijo. Če ortopan že imate, tudi v elektronski obliki, in če ta ni starejši od 5 let, lahko prinesete s seboj kar tega. Če pa ga nimate izdelanega ali je ta starejši od 5 let, bo treba izdelati novega. S seboj prinesite tudi kakšne druge rentgenske slike, denimo posameznih zob, ki jih imate spravljene doma.

 

Najbolje, da se o tem posvetujete že med naročanjem na pregled. Ob obisku samoplačniške ambulante je tudi izdelava ortopana samoplačniška in vam lahko zobozdravnik že sam svetuje, kje to storitev opravite še pred prihodom na prvi pregled. Če pa boste izbrali ambulanto v zdravstvenem domu ali s koncesijo, stroške rentgenskega slikanja krije zdravstveno zavarovanje. V tem primeru ob prvem pregledu običajno prejmete tudi napotnico, s katero vas zobozdravnik napoti na slikanje.

 

Drugih dokumentov praviloma ne potrebujete. Če bi zobozdravnik potreboval oziroma želel kakšno drugo dokumentacijo o preteklem zdravljenju, mora za to sam zaprositi ambulanto, kjer so vas zdravili do zdaj.

 

Kako se pripraviti na zobozdravniški pregled?

 

Strah pred zobozdravniškim pregledom

Če vas je obiska pri zobozdravniku strah, svetujem, da to takoj poveste zobozdravniku ali zobni asistentki. Zaupajte jima, česa vas je strah: bolečine, injekcije, neprijetnega občutka po anesteziji, vrtanja ali česarkoli drugega. Zobozdravnik mora to razumeti in se z vami pogovoriti o morebitnih strahovih ter načinih, kako vam olajšati obiske na zobozdravniškem stolu. Morda se s sorodniki, prijatelji ali sodelavci lahko posvetujte o njihovih izbranih zobozdravnikih in o tem, koga priporočajo glede na vaše želje in pričakovanja, ter izberite tistega, ki mu boste zaupali. Ravno zaupanje zobozdravniku in občutek varnosti, ki vam ga daje, je ključ do zmanjšanja ali celo prenehanja strahu in tesnobe.

 

Ljudje smo si različni in vsak ima drugačne želje. Nekateri želijo, da zobozdravnik samo opravi svoje delo in ob tem ne razlaga, kaj počne. Drugim je lažje, če jim pove, kaj dela in kakšne občutke lahko pacient pričakuje, denimo skelenje, pritisk, pihanje zraka, vode in podobno. Zato svoje želje zaupajte zobozdravniku. Prav tako se lahko dogovorite za določen znak, če boste želeli predah, na primer dvig leve roke. To vam bo dalo večji občutek nadzora nad situacijo. Če vas pomirja določena glasba, si lahko nadenete tudi slušalke in med posegom poslušate svojo najljubšo glasbo. S seboj lahko prav tako pripeljete osebo, ki vas pomirja ter z vami počaka in vas bodri v čakalnici. Nekaterim pomaga tudi, da se naročijo v jutranjem ali dopoldanskem času in tako že na začetku dneva opravijo neprijetno opravilo ter ne razmišljajo ves dan, kaj jih čaka. To lahko namreč še dodatno poveča strah in tesnobo.

 

Najpomembnejše pa so seveda pozitivne misli in pozitivna naravnanost že pred obiskom ambulante. Z različnimi sprostitvenimi tehnikami in meditacijo doma lahko omilite strah in se bolj sproščeno odpravite k zobozdravniku. Pomembno je tudi, da obiska zobozdravnika zaradi strahu ne odlašate. Ta sčasoma namreč ne bo nič manjši, pa tudi težave z zobmi so lahko večje in posegi posledično obsežnejši kot ob rednih obiskih. Če boste redno hodili na dogovorjene in kontrolne termine, bo obisk zobozdravstvene ambulante vsakič bolj sproščen in manj stresen, saj se boste na različne situacije navadili in ne bodo več neznanka.

 

Nikar tudi ne odlašajte z obiskom pri zobozdravniku zaradi morebitnega sramu. Zobozdravniki namreč vsak dan vidimo kariozne zobe, vnete dlesni in zobni kamen. Zato je velika verjetnost, da smo videli že hujše primere in ni treba, da vas je zaradi tega sram. Tudi v tem primeru svetujem, da o morebitnih neprijetnih občutkih to poveste zobozdravniku, ki vas bo razumel. Ne nazadnje je del našega poklica, da vas poučimo o pravilni higieni in tudi tako prispevamo k zdravju ust.

 

Kako se pripraviti na zobozdravniški pregled?

 

Potek prvega zobozdravniškega pregleda

Ko boste prišli na prvi pregled, boste morali najverjetneje najprej izpolniti vprašalnik o zdravju po priporočilih Svetovne zobozdravstvene organizacije (FDI). Gre za vprašalnik o morebitnih boleznih, alergijah in zdravilih, ki jih jemljete in bi lahko vplivali na potek zobozdravstvene oskrbe.

 

Ob prvem zobozdravniškem pregledu bo zobozdravnik najprej pregledal stanje zob in ugotovil prisotnost zalivk, kariesa in protetičnih nadomestkov (zobnih kron, mostičkov, protez). Preveril bo tudi stanje obzobnih tkiv, se pravi morebitno krvavitev dlesni, umik dlesni, umik kostnine, majavost zob. Obenem bo pregledal, kakšna je ustna higiena, ali so prisotne zobne obloge in zobni kamen. S pomočjo prej omenjenih rentgenskih slik bo lahko videl, ali je pod kakšno zalivko karies, ali imajo zobje že zdravljene korenine in ali je to zdravljenje ustrezno. Prav tako bo zobozdravnik preveril, ali je prisotno vnetje ob koreninah, ali zobne krone in mostički ustrezno tesnijo, ali so prisotni še kakšni neizrasli zobje (denimo modrostni zobje), do kolikšne mere je morebiti znižana kostnina ob zobeh, in drugo.

 

Na podlagi vseh teh informacij bo podal svoje mnenje in predlog terapije. Odvisno od stanja vašega zobovja in obzobnih tkiv se bo po posvetu z vami odločil za prvi korak. Lahko bo to čiščenje zobnih oblog in zobnega kamna, izdelava zalivke ali reševanje morebitnih bolečin. Možno je tudi, da vas bo najprej napotil k ustni higieničarki, ki bo še podrobneje preučila stanje vaših obzobnih tkiv, vam očistila zobne obloge in kamen ter vas naučila pravilne ustne higiene. Če si za prvi obisk želite samo pregled in posvet o nadaljnji terapiji, lahko to poveste že ob naročanju na pregled, saj si bo zobozdravnik tako znal primerno organizirati delo.

 

Pred pregledom posebne priprave torej niso potrebne, najbrž pa ni treba posebej poudarjati, da na pregled pridete pravočasno in z umitimi zobmi.


Maša Jenčič dr.dent.med.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Moj zobozdravnik: Izbira in koriščenje zobozdravstvenih storitev

V tokratnem članku se posvečamo izbiri in menjavi zobozdravnika ter kdaj nas lahko obisk pri njemu udari po žepu.

Zobni vsadki ali zobni implantati

Zobni vsadki ali zobni implantati predstavljajo pomemben del zobozdravstvene nege. Ali so zobni vsadki primerni tudi za vas?

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×