Modrostni zob: Ali je puljenje vedno potrebno?

Modrostni zob ali »osmica« izraste kot zadnji zob, ponavadi med 17. in 25. letom starosti. Ker modrostni zobje večinoma izrastejo zadnji, lahko pacientom povzročajo nemalo težav.

Stomatološka protetika

Stomatološka protetika je smer v zobozdravstvu, ki se ukvarja z načrtovanjem in izdelavo ustno protetičnih nadomestkov za nadomestitev izgubljenih zob ter mehkih in trdih tkiv ustne votline, ki jih ljudje izgubijo zaradi patoloških procesov ali poškodb v ustni votlini.

Zobne luske ali kako polepšati vaš nasmeh

Zobne luske so kvalitetna rešitev za tiste, ki si želijo lepšega in belega nasmeška. Preverite, kakšne so prednosti in slabosti zobnih lusk ter kakšne so alternative.

Zobni vsadki ali zobni implantati

Zobni vsadki ali zobni implantati predstavljajo pomemben del zobozdravstvene nege. Ali so zobni vsadki primerni tudi za vas?

Kako se pripraviti na zobozdravniški pregled?

Nemalo ljudi se obiska pri zobozdravniku iz takšnih ali drugačnih razlogov boji. Posledično se neradi odločijo za obisk in pregled pri zobozdravniku. Koristne nasvete, kako se pripraviti na zobozdravnika, je z nami delila Maša Jenčič, dr. dent. med.

Zobni kamen in odstranjevanje zobnega kamna

Zobni kamen je lahko zelo resen sovražnik zdravih in lepih zob. Maša Jenčič, dr. dent. med., nam je zaupala, zakaj nastane zobni kamen in kako se lahko z njim sami spopademo. Ali imate tudi vi težave z zobnim kamnom?

Zobna gniloba ‒ noben obisk zobozdravnika ne more nadomestiti preventive doma!

Z zobno gnilobo se je treba boriti ob vsakem umivanju zob, če ne želimo imeti oslabljene sklenine. Več o tem, kaj povzroča zobno gnilobo, zakaj je pri nekaterih pogostejša in kako jo zdravimo, v prispevku.

Vse, kar morate vedeti o vzdrževanju ustne higiene in zdravju zob dementnega starostnika

Včasih je pri osebah z demenco ali Alzheimerjevo boleznijo zelo težko živeti. Najbolj osnovna opravila v dnevu so lahko zahtevna nad pričakovanji. Na željo bralcev smo tako pripravili članek o tem, kako poskrbeti za zdravje zob dementne osebe. Več v prispevku.

Slab zadah – večina vzrokov se skriva v ustni votlini

Slab zadah (imenovan tudi halitoza) je lahko izjemno neprijeten in močno vpliva na kakovost našega družabnega življenja. Zato ni čudno, da so police v trgovinah polne žvečilnih gumijev, dražejev, ustnih vodic in drugih izdelkov, ki naj bi ublažili ali prikrili slab zadah. A je večina teh le začasna rešitev, saj se ne spopadajo z vzrokom slabega zadaha.

Zobni aparati: vse kar morate vedeti

Zobni aparati so danes zelo popularen, a tudi zelo drag pripomoček, ki ga koristijo tako odrasli kot otroci. Čakalne dobe za prvi pregled in zdravljenje so izredno dolge, zaradi česar se veliko posameznikov odloči za samoplačniško zdravljenje ali celo zdravljenje v tujini. Več v prispevku.

Oglas