Obisk ustnega higienika je za zdravje ustne votline prav tako pomemben kot obisk zobozdravnika. Ustni higienik je zdravstveni delavec, ki je specializiran za izvajanje preventive. Odstranitev mehkih in trdih zobnih oblog, peskanje, poliranje in flouriranje pri otrocih ter zalivanje fisur, laserska dezinfekcija, biomodulacija, meritve obzobnih tkiv so le nekatera dela, ki jih opravlja ustni higienik. Zelo pomemben del zajema tudi svetovanje ter vzgojne in motivacijske procese o ustni higieni. Pogosto dober ustni higienik izvaja tudi diabetično svetovanje, kjer se aktivno vključuje pri higienski in vzdrževalni fazi parodontalnega zdravljenja.

 

ustni higienik

Kaj vse obsega preventiva pri ustni higieni?

Ustni higienik pripravi kratko anamnezo pacienta tako, da z oralnim kliničnim pregledom ustne votline in obzobnih tkiv ugotovi, kakšno je stanje v ustni votlini. Pregled je pomemben zaradi ugotavljanja stanja v ustih, še posebej merjenje obzobnih žepkov, kjer se ugotavlja globina sondiranja. Ta pokaže morebitna vnetja, preveri pa se tudi, kako pacienti skrbijo za pravilno zobno higieno. Pomembno je, da se pacientu pokaže, kako pravilno uporabljati različne ščetke, medzobne ščetke, nitko, zobno pasto, pokaže pa se mu tudi mesta, na katera mora biti doma še posebej pozoren pri izvajanju ustne higiene.

Prav tako se preventiva razlikuje med posameznimi starostnimi skupinami. Ustnega higienika lahko obiščejo že otroci, da se jih od malega navaja na pravilno ščetkanje in ob izrastu stalnega zobovja še na zobno nitko, saj so stalni zobje večji in se med seboj bolj stikajo. Posebna nega je namenjena tudi mladostnikom in odraslim s fiksnim zobnim aparatom ali pa pri ljudeh, ki imajo protetične nadomestke, kjer je potrebno negovati tudi sluznico pod protetiko.

 

Česa ustni higienik ne sme opravljati?

Ustni higienik je lahko asistent ali tretji član zobozdravniškega tima (zobozdravnik, asistent in ustni higienik). Pri samostojnem delu ne sme opravljati nobenega invazivnega posega. Ustni higienik tako ni usposobljen za dajanje anestezije ali pa za morebitne posege v zobe, ne vrta, ne sanira kariesov in ne izdeuje zalivk ter ne izrezuje morebitnih sprememb tkiva v ustni votlini. Lahko pa s preventivnim delovanjem opozori zobozdravnika na morebitne spremembe pri pacientu. 

 

Ustnega higienika obiščite vsaj enkrat letno

Ustnega higienika je dobro obiskati vsaj enkrat letno, da nam očisti zobni kamen in izmeri morebitne obzobne žepke. Če slučajno sodimo v skupino z večjim tveganjem (sladkorni bolniki, bolniki s srčno-žilnimi boleznimi in kroničnimi boleznimi) pa se priporoča obisk večkrat letno. Tudi pacientom, ki so nagnjeni k parodontalni bolezni, se priporoča vsaj dva obiska na leto. Vsekakor pa se o pogostosti obiskov dogovorite sami z vašim ustnim higienikom.

 

ustna higiena

Sklenite zavarovanje Zobje+

Preventivne storitve pri ustnem higieniku so vključene v zavarovanje Zobje+, prav tako vsakdo ob spletni sklenitvi zavarovanja Zobje ali Zobje+ prejme bon v višini 10 evrov, ki ga lahko uporabi za samoplačniške zdravstvene in zobozdravstvene storitve ali za nakup v lekarni v Republiki Sloveniji.

Preberite tudi

Preventivni pregledi pri zobozdravniku

Redni preventivni obiski pri zobozdravniku so ključni za ohranjanje ustnega zdravja, saj omogočajo zgodnje odkrivanje in preprečevanje bolezni ter izgube zob. Osnovno zavarovanje prinaša nekaj pravic glede preventivne ustne higiene, vendar je priporočljivo skleniti dodatno zavarovanje za kakovostnejše storitve.

Moj zobozdravnik: Izbira in koriščenje zobozdravstvenih storitev

V tokratnem članku se posvečamo izbiri in menjavi zobozdravnika ter kdaj nas lahko obisk pri njemu udari po žepu.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×