Preprečiti je vedno bolje kot zdraviti in ta modrost velja tudi za zdravje naše ustne votline. Redni obiski pri zobozdravniku lahko igrajo ključno vlogo pri ohranjanju našega splošnega zdravja in dobrega počutja.

Povezava med fizičnim izgledom in družbeno sprejetostjo je že dolgo znana, lep nasmeh pa je pomemben dejavnik, ki vpliva na samozavest. Številne raziskave so namreč pokazale, da je nasmeh prva stvar, ki jo opazimo pri drugi osebi. S preventivnimi pregledi je najbolje pričeti takoj, otroku že ob izraščanju prvih zob pripada obisk pri specialistu pedontologu enkrat na leto, če je vključen v obvezno zdravstveno zavarovanje. 

pregled pri zobozdravniku

Zakaj so zobozdravstveni preventivni pregledi in storitve tako pomembne?

Na preventivnem pregledu pri zobozdravniku se lahko težave odkrijejo dovolj zgodaj, preden te postanejo tako velike, da jih je težje in dražje zdraviti. Raziskave tudi kažejo, da so bolezni ustne votline povezane z zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca, oči ali celo s prezgodnjim porodom. Zobozdravnik na pregledu  lahko odkrije zobno gnilobo, pravočasno odkrita bolezen dlesni (parodontalna bolezen) pa lahko velikokrat prepreči izgubo zob. 

 

Katere pravice nam pripadajo ob obveznem zdravstvenem zavarovanju?

Obvezno in dopolnilno zavarovanje nam prinaša nekaj pravic glede preventivne ustne higiene:

  • preventivni pregled pri zobozdravniku, vendar le enkrat letno in na zahtevo pacienta in
  • rentgensko diagnostiko (ortopan) vsakih 5 let.

 

Težave, ki jih ne smemo zanemariti

 

Če imate težave z zobmi, jih ne zanemarite, saj ne bodo izginile same od sebe. Še posebej, če se s težavami že srečujejo vaši starši, dedki in babice, strici in tete. Če ste genetsko nagnjeni k določenim zobnim boleznim, je preventiva za vas še toliko pomembnejša. Vaši zobje se tudi starajo, spodaj pa navajamo nekaj najpomembnejših znakov, ki jih nikar ne prezrite in niso povezani zgolj s staranjem:

  • Umikanje dlesni je v večini primerov napredujoče, večina ljudi pogosto ne opazi simptomov. Težave opazijo šele po opozorilu zobozdravnika ali ko začne umik dlesni povzročati druge težave.
  • Erozija sklenine je nepovratna izguba zobne sklenine, ki ni bakterijskega izvora in nastane zaradi stika zob s kislino iz hrane in pijače ter želodčno kislino. Posledično zobje izgubijo del zaščitne plasti, postanejo šibkejši in v nekaterih primerih bolj občutljivi.
  • Izguba beline je pogost pojav, do katerega pride zaradi odlaganje pigmentov iz hrane in pijače ter tanjšanja sklenine, ki razkrije rumenkasto notranjost zob.
  • Draženje dlesni se pojavi zaradi prisotnosti toksinov v zobnih oblogah, značilni pojavi so rdečina, otekanje in krvavenje dlesni.
  • Občutljivost zob, ki se pojavi zaradi tega, ker so v dentinu (ta obdaja zobno pulpo) majhni kanalčki. Kadar so ti odprti in nezaščiteni, prevajajo impulze do pulpe. Takrat se pojavi skelenje, občutljivost zob na mrzlo, sladko, kislo inp.

 

preventivni pregled pri zobozdravniku

Kaj lahko izvem na preventivnem pregledu pri zobozdravniku?

 

Izbrani zobozdravnik bo izvedel preventivni pregled vaše ustne votline, vam očistil zobni kamen in preveril vaše zobe. 

Veliko lahko doma naredite sami. Zanemarjanje ustne higiene, torej izpuščanje vsakodnevnega ščetkanja in uporabe zobne nitke, lahko vodi do kopičenja zobnih oblog, katerih dolgotrajno zadrževanje na površini zob povzroči vnetje dlesni. Najlažje ga prepoznamo po krvavenju dlesni med ščetkanjem. Ena izmed bolj škodljivih navad, ki negativno vpliva na naše dlesni, je tudi kajenje. Čeprav neposredno ne vpliva na nastanek vnetja, močno zmanjša obrambno sposobnost organizma, pa tudi sposobnost popravljanja (obnove), zato se vnetje lažje razvije in hitreje napreduje.

 

Dodatno zavarovanje Zobje

Ne čakajte na boleč zobobol ali okužbo dlesni, da bi ukrepali. Sklenite dodatno zavarovanje Zobje in se naročite na preventivni zobozdravstveni pregled še danes, s tem pa naredite prvi korak k ohranjanju zdravega in lepega nasmeha za vse življenje.

Z zavarovanjem vam Triglav, Zdravstvena zavarovalnica krije doplačila pri zobozdravniku za uporabo nadstandardnega materiala in zobno protetično rehabilitacijo v primeru nezgode. Ob diagnozi raka ustne votline in potrebi po zobni protetiki vam izplačajo denarno nadomestilo.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×