Slabo zdravje ustne votline ne vpliva le na naše zdravje, ampak tudi naše počutje, videz, prehranjevanje in celo obnašanje. To velja tudi za ljudi, ki trpijo za demenco ali Alzheimerjevo boleznijo. Prav ti posamezniki potrebujejo še več pozornosti, redne nege in preventivnih pregledov, da bi zmanjšali poznejše težave z zdravjem zob, ki so lahko izjemno neprijetne.

 

Ne le da ljudje, ki trpijo za demenco ali Alzheimerjevo boleznijo, pozabijo, da si morajo umivati zobe in kako sploh uporabljati zobno ščetko ter zobno pasto, ampak pogosto tudi težko povedo, da se ne počutijo dobro oziroma da jih nekaj boli.

 

Ker so težave v komunikaciji pogosto razlog, zakaj zdravstvenih težav pri nekaterih ne odkrijemo pravočasno, so družina in skrbniki ključni pri prepoznavanju teh znakov. Pri zobozdravstvenih lahko tako opazimo zmanjšan tek, bolečino pri jedi, grimase, ki nakazujejo na nelagodje. Vse to so lahko znaki, da je čas za obisk zobozdravnika.

 

Skrb za zobe kot največji izziv

Člani družine ali skrbniki morajo taki osebi pomagati redno skrbeti za zdravje zob in ustno higieno, saj bo to preprečilo zahtevnejše obiske in posege zobozdravnika. Osebe z demenco ali Alzheimerjevo boleznijo, zlasti tiste, ki so v domovih za ostarele, so še dodatno izpostavljeni in pri njih velikokrat preprosto pozabijo ali obupajo na ustno higieno in nego zob. To pa sčasoma vodi do večjih zobozdravstvenih težav.

 

95 odstotkov vseh bolezni, ki se razvijejo v ustih, je mogoče preprečiti, in če osebe z demenco ali Alzheimerjevo boleznijo ni mogoče prepričati, da bi sama redno skrbela za svoje zobe, ji je treba pri tem pomagati. Redna ustna higiena je temeljnega pomena za preprečitev razvoja številnih bolezni, ne le v ustih. Bakterije iz ust se namreč lahko razširijo celo do srca, pljuč in ledvic. Znano je, da so eden glavnih povzročiteljev pljučnice bakterije, ki so se razvile med zobmi. Tudi pri bolnikih s hujšimi boleznimi ledvic so v ledvicah pogosto prisotne bakterije, ki so tja prišle iz ustne votline.

Osebe z demenco so še posebno nagnjene k zobozdravstvenim težavam, ker:

 • imajo zaradi nekaterih zdravil lahko manj sline, ki je ključna za zdravje ustne votline, ta preprečuje zobno gnilobo in druge težave z zobmi,
 • imajo bolniki lahko manj sline, tudi če ne jemljejo zdravil, saj je zmanjšana količina sline v ustih tipična v starosti,
 • dolgoročno jemljejo zdravila, ki vsebujejo sladkorje, zaradi česar se pri njih razvije zobna gniloba, imajo suha usta, vse to pa otežuje nošenje zobne proteze,
 • spremenijo prehrano, namesto rednih obrokov pogosto uživajo nezdrave manjše prigrizke, pijejo sladkan čaj in podobno,
 • slabše skrbijo za ustno higieno, saj sami pogosto pozabijo, da si morajo umiti zobe, oziroma pozabijo, kako to sploh početi.

 

 

Ustna higiena dementne osebe

V zgodnji fazi demence oziroma Alzheimerjeve bolezni je pri zdravju ustne votline najpomembnejša preventiva. Ta prepreči, da bi bolnik imel potrebo po večjih zobozdravstvenih posegih v poznejših fazah bolezni, ko jih bo težje prenašal.

 

V poznejših fazah demence oziroma Alzheimerjeve bolezni je skrb za zdravje ustne votline lahko velik izziv. Ne le da bo dementna oseba pozabila, kako uporabljati zobno pasto ali si splakniti zobe po koncu umivanja, ampak se lahko tudi upira, da bi ji pri tem pomagal kdo drug.

 

Nekaj nasvetov, kako pomagati dementni osebi pri negovanju zdravja zob:

 • Pomagajte s kratkimi, preprostimi navodili. Razložite postopek po korakih, denimo ‘vzemi v roko ščetko’, ‘stisni zobno kremo na ščetko’, ‘skrtači zobe’.
 • Pomagajte z zgledom. Pokažite jim ‘na sebi’ ali pa nežno vodite njihovo roko in jim pomagajte usvojiti gibe. Če dementna oseba ne želi sodelovati, je ne silite, ampak raje znova poskusite pozneje.
 • Pomembno je redno umivanje zob. Če dementna oseba tega ni sposobna sama, ji vsaj dvakrat na dan, na primer po kosilu in zadnjem večernem obroku, ščetkajte zobe, jezik in nebo. Vzemite si čas, ne hitite, najdite udoben položaj, v katerem dementni osebi ne bo neprijetno. Običajno je lažje, če ji zobe umivate tako, da stojite za njo. Osebi lahko pomagate umivati zobe tudi, ko sedi pri kuhinjskem koritu, če se oseba z demenco tam bolje počuti.
 • Če ima dementna oseba protezo, jo po obrokih vedno dobro splaknite z vodo in vsak dan očistite s ščetko, da odstranite ostanke hrane. Protezo vsak večer odstranite in jo čez noč namočite v tekočino za proteze. Pomembno je, da z mehko ščetko dementni osebi nežno očistite dlesni, jezik in drugo mehko tkivo v ustih.
 • Najdite ustrezno ščetko, lahko poskusite z mehko otroško zobno ščetko. Električne ščetke morda niso najboljša izbira, saj lahko zmedejo ali prestrašijo dementno osebo.

 

 

Ključno za ohranjanje zdravja zob pri dementni osebi je:

 • Da tej osebi pomagamo pri negi zob.
 • Da poskrbimo za zmanjšan vnos sladkorja v njihovi prehrani, če je mogoče, tudi v zdravilih.
 • Da če imajo še svoje zobe, poskrbimo, da uporabljajo zobno kremo in ustno vodo s fluorom.
 • Da smo pozorni na bolečine pri jedi. Če dementna oseba zavrača hrano ali ob jedi kaže znake bolečine oziroma neugodja, to lahko nakazuje na težave z zobmi.
 • Redni pregledi pri zobozdravniku.

Pregled dementne osebe pri zobozdravniku

Pri ljudeh z demenco neznana izkušnja pri zobozdravniku lahko povzroči zmedenost, kar oteži pregled ali poseg oziroma lahko to celo onemogoči. Obisk pri zobozdravniku je lahko velika težava in neprijetna izkušnja za osebo, ki trpi za demenco ali ima Alzheimerjevo bolezen, zato je pomembno, da družina oziroma skrbnik take osebe tesno sodeluje z zobozdravnikom.

 

Tako kot demenca pri različnih ljudeh napreduje različno hitro, je različno tudi sprejemanje zdravstvenih posegov. Nekatere osebe z demenco oziroma Alzheimerjevo boleznijo imajo manj težav z obiskom zobozdravnika, za druge pa to lahko pomeni velik stres. Zato so toliko pomembnejši redni pregledi. Z njihovo pomočjo se redno spopadamo z zobnimi težavami in jih sproti odstranjujemo oziroma lajšamo. Zaradi njihove pogostnosti pa je bolnik teh obiskov bolj vajen in mu je zato manj neprijetno.

 

 

Pogostost pregledov

Najkrajše obdobje med pregledi naj bi bilo tako vsake tri mesece, najdaljše vsaki dve leti. O številu obiskov se dogovorite z izbranim zobozdravnikom. Pomembno je, da ga seznanite s seznamom vseh zdravil, ki jih dementni bolnik jemlje, saj nekatera povzročajo suha usta ali druge težave v ustni votlini. Skrbnik dementne osebe in zobozdravnik naj skupaj načrtujeta obiske in posege. Pri tem je treba upoštevati tudi raven samostojnosti bolnika, njegovo pripravljenost na sodelovanje, njegove miselne sposobnosti, mentalno stanje ter fizične ovire ali težave.

 

Pomembno je, da ima bolnik, ki trpi za demenco, možnost sodelovati pri odločitvah o posegih, prav tako pa je pomembno, da mu zdravnik pred posegom vedno na preprost in razumljiv razloži, kateri poseg bo opravil in zakaj. Bolniki z demenco ali Alzheimerjevo boleznijo lahko pogosto narobe razumejo, kaj želi zobozdravnik od njih, zato je še posebno pomembno, da z njimi razvije dober, zaupljiv odnos s pomočjo neverbalne komunikacije. Pogosto je prav ta veliko bolj pomembna kot verbalna.

 

 

Daljši pregledi in zahtevnejši posegi

Če gre za večji poseg (denimo puljenje zoba ali namestitev implantatov) in bolnik ne more sam dati dovoljenja oziroma odobriti posega, bodo običajno skrbniki oziroma družinski člani vključeni v odločanje.

 

Pred samim obiskom zobozdravnika se z dementno osebo pogovorite. Razložite ji, kaj sledi, pomirite jo, zmanjšajte stres v njeni okolici, pospremite jo na pregled. Pogosto pomaga, če dementno osebo v ordinacijo pospremi oseba, ki jo pozna in ji zaupa ter jim lahko da oporo, varnost. Smiselno je tudi, da zdravnika ter njegovo osebje vnaprej obvestite o tem, da na pregled prihaja dementna oseba ali bolnik z Alzheimerjevo boleznijo, in se pogovorite o tem, kako bo pregled potekal. Če je obisk zobozdravnika preveč stresen oziroma skoraj nemogoč, preverite, ali lahko zobozdravnik dementno osebo obišče tudi na domu.

 

 


Sabina Leskovec
Sabina Leskovec se že več kot 15 let kali v novinarskih vodah. Vedno na lovu za novostmi, zanimivimi ljudmi, zgodbami, dogajanjem doma in po svetu. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Kako se pripraviti na zobozdravniški pregled?

Nemalo ljudi se obiska pri zobozdravniku iz takšnih ali drugačnih razlogov boji. Posledično se neradi odločijo za obisk in pregled pri zobozdravniku. Koristne nasvete, kako se pripraviti na zobozdravnika, je z nami delila Maša Jenčič, dr. dent. med.

Zobni vsadki ali zobni implantati

Zobni vsadki ali zobni implantati predstavljajo pomemben del zobozdravstvene nege. Ali so zobni vsadki primerni tudi za vas?

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×