Zobni aparat je zobozdravstveni ortodontski pripomoček za odpravljanje zobnih in čeljustnih nepravilnosti, ki s primerno silo deluje na zobe tako, da se začnejo premikati v želeno smer, hkrati pa zob ne poškoduje. Zobne aparate razlikujemo glede na način vstavljanja, namestitev v ustih in na izvor sile. V grobem pa se zobni aparati delijo na fiksne, kovinske ali keramične in pa snemljive. 

Včasih je veljalo, da so zobni aparati primerni le za otroke in da se dá zobe popraviti le v času odraščanja, a trend povpraševanja odraslih po korekciji zob in zobnih aparatih vsekakor narašča, kar ni presenetljivo, saj je lep nasmeh zagotovo izjemno pomemben za samozavest, ne nazadnje pa naredi vtis tudi na ljudi. 

 

Kaj je ortodontija in kdo je specialist ortodont?

 

Ortodontija je veja dentalne medicine, ki se ukvarja s popravilom položaja zob v čeljusti, torej z modifikacijo rasti čeljusti in premikanjem zob, kjer je to potrebno. Zdravnik specialist, ki deluje na tem področju, je specialist ortodontije. Ta se ukvarja z odnosi med zgornjo in spodnjo čeljustjo, z rastjo čeljusti kot tudi s pravilnim ugrizom ter postavitvijo zob. 

Razlogi za obisk ortodonta:

  • neenakomerni razmiki med zobmi,
  • krivi ali manjkajoči zobje,
  • neenakomerna ali pretirana obraba zob,
  • nepravilen položaj zobnih lokov pri ugrizu.

 

Kdaj je čas za zobni aparat?

 

Kdaj je čas za zobni aparat?

 

»Zobni aparat potrebuje vsakdo, ki ima bodisi estetske bodisi funkcionalne težave oziroma bi se mu lahko te pojavile v prihodnosti. Težave se lahko pojavijo zaradi nepravilnega položaja zob ali nepravilnega odnosa med čeljustmi (torej ugriza). Namenjen je pacientom, ki bi zaradi aparata pridobili boljšo funkcijo pa tudi seveda estetiko,« pojasnjuje Anja Siegl, dr. dent. med., iz Zobne ordinacije Anja Siegl.

Najbolj optimalen čas za namestitev zobnega aparata je med 8. in 12. letom, a v resnici zanj ni nikoli prepozno. 

 

Pri otrocih lahko starši že sami veliko naredijo, da otrok pozneje ne bo potreboval zobnega aparata. Sesanje palca in čezmerna uporaba dude sta dva zelo pogosta razloga, ki otroka pripeljeta k ortodontu. Če pa zobozdravnik ugotovi, da bo zobni aparat pri otroku vseeno potreben, vam bo izdal napotnico za pregled pri ortodontu. Otrok ima pravico do brezplačnega ortodontskega zdravljenja, ki vključuje izdelavo ustreznega ortodontskega aparata, če je pri njem prisotna srednja, težja ali zelo težka oblika nepravilnosti zob in čeljusti. 

Zdravstvena zavarovalnica krije stroške ortodontskega zdravljenja otrokom do 18. leta starosti, če je bila potreba po ortodontskem zdravljenju ugotovljena pred 16. letom starosti. Za odrasle so zobni aparati plačljivi!

Če ortodont po opravljeni analizi ugotovi vsaj srednje težko nepravilnost, potem zdravstvena zavarovalnica otroku v celoti krije stroške zdravljenja. Čakalne dobe, tako na sam pregled kot na začetek zdravljenja pri ortodontu, so precej dolge.

 

Vrste zobnih aparatov

 

Vrste zobnih aparatov

 

Kot že omenjeno na začetku, zobne aparate v grobem delimo na snemljive in fiksne.

Fiksni zobni aparati so fiksno pritrjeni na zobe in jih sami ne moremo nadeti ali sneti, to lahko stori le ortodont. Fiksni zobni aparati so namenjeni predvsem večjim popravkom in za daljše obdobje.

Fiksni zobni aparat je sicer sestavljen iz več nosilcev, tako imenovanih zvezdic, ki se pritrdijo na vsak zob, in iz žičk, ki te zvezdice povezujejo. Poleg kovinskega obstaja tudi brezbarvni oziroma beli fiksni zobni aparat, pri katerem so nosilci narejeni iz keramike ali različnih kompozitnih mas, z belim teflonom pa so lahko prevlečene tudi žičke. Med fiksne zobne aparate prištevamo še lingvalni zobni aparat, nalepljen na notranjo stran zob, ter samozaklepni fiksni zobni aparat. 

Snemljivi zobni aparat si lahko vstavi in tudi odstrani vsak sam. A to je tudi najbolj kočljiv del pri snemljivih zobnih aparatih, saj je pomembno, da smo odgovorni in ga nosimo redno, vsak dan, snamemo pa le, ko jemo ali ga čistimo. Obstajajo prozorne snemne folije in snemni aparati z žičkami. Tudi pri snemljivih zobnih aparatih so bolj zaželeni tisti, ki so nevidni. 

 

Kako poteka postopek korekture zob z zobnim aparatom?

 

Najprej vi ali vaš otrok potrebujete napotnico za ortodonta. Pri prvem obisku ortodonta bo ta običajno opravil pregled in anamnezo. Ortodont za začetek zdravljenja potrebuje tudi obširno slikovno dokumentacijo, na podlagi katere bo analiziral dejansko stanje in pripravil načrt zdravljenja. Na podlagi odtisa pacientovih zob se izdela študijski model. Ortodont nato pripravi individualni načrt zdravljenja, ki ga predstavi pacientu oziroma njegovim staršem.

 

Kakšen zobni aparat je za vas najprimernejši, bo odločil ortodont na podlagi ocene vaših zobnih in čeljustnih nepravilnosti, seveda pa na koncu štejejo tudi želje in finančne zmogljivosti pacienta. Sledi namestitev zobnega aparata, po tem pa so na vrsti redne mesečne kontrole, na katerih ortodont spremlja potek zdravljenja in opravlja popravke ter prilagaja aparat tako, da se zobje začnejo premikati  v želeno smer.

 

Kako dolgo je treba nositi zobni aparat?

 

Kako dolgo je treba nositi zobni aparat?

 

Običajno se za manjše nepravilnosti zobni aparat nosi le nekaj mesecev, za večje popravke pa tudi do nekaj let. Čas nošenja zobnega aparata je odvisen od tega, kako resen je problem in katere tehnike ortodontije se bodo v procesu zdravljenja uporabile. 

Vsak pacient se obravnava individualno, zelo pomembno za uspešno zdavljenje pa je, da pacient upošteva vse napotke ortodonta in skrbi za temeljito ustno higieno. Higiena zob namreč med nošenjem ortodontskega aparata postane še pomembnejša in nekoliko zahtevnejša.

Uporabljati je treba zobne ščetke s pravo trdoto ščetin in posebne pripomočke za čiščenje medzobnega prostora, seveda pa biti pozoren na morebitne ostanke hrane.

 

Cene zobnih aparatov

 

Cene zobnih aparatov so zelo različne. Najcenejši je zagotovo snemljivi zobni aparat, katerega cena je okoli 400 evrov. Cene fiksnih zobnih aparatov pa se začnejo pri nekje  1000 evrih za obe čeljusti in gredo, glede na vrsto aparata, skoraj v nebo, do 4000 evrov in še več.

Recimo nevidni (Invisalign) zobni aparati, primerni tako za otroke kot za odrasle, so snemljivi in izdelani iz prozorne plastične mase. Cene za takšne aparate se gibljejo okoli 4000 evrov za obe čeljusti. Še dražji pa so lingvalni fiksni zobni aparati, pri katerih so nosilci nameščeni na notranji (lingvalni oziroma jezični) površini zob in ne na zunanji, kot je to običajno.  

 

Zobni aparat za odrasle

 

Odrasli si po navadi želijo zobni aparat, ki je čim manj opazen. Včasih so se odrasli  odločali predvsem za brezbarvni fiksni zobni aparat, pri katerem so kovino z namenom manjše opaznosti zamenjali kompozitni in keramični materiali.

Še en v vrsti nevidnih zobnih aparatov je tudi že prej omenjeni lingvalni zobni aparat, ki je za razliko od ostalih nameščen na notranjo stran zob. Vse bolj pa so pri nas, tako za otroke kot za odrasle, priljubljeni snemljivi zobni aparati Invisalign, ki so narejeni iz plastične mase in skoraj neopazni, njihova prednost pa je, da ga lahko sami snamemo. A tudi ti zobni aparati so precej dragi.

 

Cene zobnih aparatov

 

Čakalne dobe za pregled pri ortodontu

 

Čakalne dobe za ortodonta in pridobitev zobnega aparata znajo biti prava nočna mora, sploh pri otrocih, pri katerih bi bilo ključno, da je zobni aparat nameščen do 12. leta.

Samo na prvi pregled se čaka približno pol leta, preden otrok dobi aparat in začne z zdravljenjem, pa lahko minejo dve do tri leta.

Od leta 2018 sicer velja zakon o pacientovih pravicah, ki narekuje, da mora ortodont, ki ima čezmerno čakalno dobo, starše otrok z napotnico obvestiti o pravici, da se z isto napotnico lahko njihov otrok zdravi tudi v kateri drugi evropski državi. Seveda morajo starši najprej sami zobni aparat tam plačati, po opravljenem zdravljenju pa lahko od zavarovalnice zahtevajo povračilo stroškov. 

 


Sabina Leskovec
Sabina Leskovec se že več kot 15 let kali v novinarskih vodah. Vedno na lovu za novostmi, zanimivimi ljudmi, zgodbami, dogajanjem doma in po svetu. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×