Vzroki za slab zadah

Zobozdravnica Anja Siegl, dr. dent. med., iz Zobne ordinacije Anja Siegl poudarja, da se več kot 90 odstotkov vzrokov za slab ustni zadah skriva v ustni votlini, le redkeje ga lahko pripišemo drugim organskim sistemom.

»V ustih so bakterije že naravno prisotne in zaradi ostankov hrane imajo možnost še za razrast v medzobnih prostorih, ob dlesni in na hrbtišču jezika. Ob slabi ustni higieni se tako njihovo število poveča, poveča se tudi število tistih bakterij, ki so povzročiteljice bolezenskih procesov. Omenjene bakterije sproščajo tudi hlapljive žveplove spojine, ki imajo neprijeten vonj. To pa je eden pomembnejših vzrokov za slab zadah,« pojasnjuje dr. Sieglova. 

 

 

Slab zadah povzroča tudi zobna gniloba. Pogosta je pri ljudeh, ki imajo težave s suhimi usti oziroma pomanjkanjem sline, ki sicer odplakne ostanke hrane iz ust. V tem primeru je še toliko bolj pomembno, da ljudje pijejo veliko vode. Suha usta se tudi pogosto pojavijo med spanjem, kar vodi do jutranjega zadaha, še poslabša pa se, če spimo z odprtimi usti.

Drugi možni vzroki:

  • Hrana. Ne le zato, ker se zaradi slabe ustne higiene zadržuje in razkraja v ustih, kar povzroči slab zadah. Problematična je tudi hrana, kot so čebula, česen in nekatere začimbe, saj sama po sebi povzroča slab zadah. Potem ko prebavimo takšno hrano, ta vstopi v krvni obtok, potuje naprej do pljuč in vpliva na slab zadah.
  • Tobak. Kadilci in tisti, ki žvečijo tobak, so bolj nagnjeni k razvoju bolezni dlesni, ki tudi povzročajo slab zadah.
  • Zdravila. Nekatera zdravila povzročijo slab zadah posredno, saj povzročajo suha usta. Nekatera pa pri razkrajanju sproščajo kemične snovi, ki vplivajo zadah in ga slabšajo.
  • Okužbe v ustih. Slab zadah lahko povzročijo bolezni dlesni, ustne razjede ali pa je lahko posledica gnitja zob.
  • Druge težave v ustih, nosu ali grlu. Slab zadah občasno lahko izvira tudi iz majhnih kamenčkov, ki nastanejo na mandljih in so prekriti z bakterijami. Okužbe ali kronična vnetja v nosni votlini, sinusih ali grlu so prav tako lahko njegov povzročitelj.
  • Drugi vzroki. Bolezni, nekatere vrste rakave bolezni, stanja, kot je motnja presnove, tudi lahko povzročijo zadah, ki je posledica proizvajanja kemičnih snovi v telesu. Kronični refluks želodčne kisline je prav tako eden od možnih vzrokov za slab zadah. 

 

 

Slab zadah in ustna higiena – kaj lahko naredimo sami?

Kot pravi dr. Sieglova, je nujno vzdrževati dobro ustno higieno, kar pomeni pravilno in redno ščetkanje zob dvakrat na dan z zobno pasto s fluoridi in ščetkanje jezika. Medzobne prostore je treba dnevno čistiti z zobno nitko ali medzobno ščetko, dobrodošla je tudi uporaba ustne vode. Pri tem poudarja, da je izjemno pomembno, da redno menjamo zobno ščetko, najmanj na dva do tri mesece.

 

 

Kar še lahko naredimo sami, je, da pijemo dovolj vode, da preprečimo suha usta. Prav tako ključni so redni obiski zobozdravnika, tako za redno kontrolo kot za redno čiščenje zobnega kamna. Če nosite zobni aparat ali protezo, ju morate redno čistiti. Po potrebi lahko nekoliko spremenite tudi svojo prehrano. Izogibajte se hrani, ki povzroča slab zadah – če jeste veliko sladkega, je lahko tudi to eden od možnih vzrokov.

 

Kdaj k zobozdravniku oziroma k splošnemu zdravniku?

V številnih primerih lahko slab zadah občutno izboljšate s konsistentno in primerno zobno higieno.

Če imate slab zadah, se najprej poglobite v svojo ustno higieno. Če ste ugotovili, da morda niste dovolj temeljiti in bi lahko naredili več zanjo, potem preprosto naredite nekaj sprememb, začnite bolj redno ter temeljito očistiti zobe in jezik po jedi, nitkajte ter pijte dovolj vode.

 

 

Če pa preproste tehnike in redna, temeljita ustna higiena ne odpravijo težave, potem je čas, da obiščete zobozdravnika in preverite, ali ni vzrok za ustni zadah resnejše zdravstveno stanje.

Če vaš zobozdravnik sumi, da bi bilo lahko resnejše zdravstveno stanje vzrok za vaše težave, vas bo napotil naprej k splošnemu zdravniku, ki bo nadalje raziskoval, kaj bi bil lahko vzrok.

 

 


Sabina Leskovec
Sabina Leskovec se že več kot 15 let kali v novinarskih vodah. Vedno na lovu za novostmi, zanimivimi ljudmi, zgodbami, dogajanjem doma in po svetu. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Oglas

Preberite tudi

Zobna gniloba ‒ noben obisk zobozdravnika ne more nadomestiti preventive doma!

Z zobno gnilobo se je treba boriti ob vsakem umivanju zob, če ne želimo imeti oslabljene sklenine. Več o tem, kaj povzroča zobno gnilobo, zakaj je pri nekaterih pogostejša in kako jo zdravimo, v prispevku.

Kako se pripraviti na zobozdravniški pregled?

Nemalo ljudi se obiska pri zobozdravniku iz takšnih ali drugačnih razlogov boji. Posledično se neradi odločijo za obisk in pregled pri zobozdravniku. Koristne nasvete, kako se pripraviti na zobozdravnika, je z nami delila Maša Jenčič, dr. dent. med.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×