Kaj so zobne luske?

Zobne luske (estetske fasete ali veneer) so predvsem estetski protetični nadomestek, s katerim oskrbimo večinoma sprednje ploskve in grizne robove zob v vidnem območju. So zelo estetske in z njimi lahko z minimalnim brušenjem popravljamo obliko, barvo, velikost in v določeni meri tudi smer oz. lego zob, brez da bi ogrozili njihovo vitaliteto.

 

Indikacije

Za zobne luske se večinoma odločamo, kadar želimo zagotoviti dolgotrajno visokoestetsko, a hkrati minimalno invazivno oskrbo zob, ki so zabarvani, lisasti, neustrezne barve, imajo odlomljen grizni rob, erozije ali motnje v razvoju sklenine. Z luskami lahko tudi popravljamo velikost zob in tako zapiramo manjše razmake med zobmi ter s spremembo oblike popravimo manjše odklone v položaju ali smeri zob, s čimer poskrbimo za harmoničen nasmeh.

 

Kontraindikacije

Zobne luske niso primerna oskrba za zobe z obsežnimi plombami na sprednjih in nebnih ploskvah, hujšimi poškodbami, pomanjkanjem skleninske površine, bruksizmom ali z večjimi anomalijami v položaju in legi, kjer je potrebna ortodontska obravnava.

 

Prednosti

Glavna prednost zobnih lusk je njihova visoka estetika. So namreč izjemno tanke − lahko jih primerjamo z debelino kontaktne leče − in izdelane iz polne keramike oz. porcelana. Zaradi minimalne debeline in kvalitetnega materiala luske prepuščajo svetlobo, delujejo transparentno in dajejo popolnoma naraven videz zob. Pozitivna stran oskrbe zob z luskami je tudi minimalno invaziven pristop. Zob je treba namreč obrusiti samo za 0,5 milimetra, s čimer ohranimo čim več zobne substance in vitaliteto zoba. Poleg tega lahko s keramičnimi luskami zagotovimo primerno trdnost zoba in posnemamo vse strukturne in barvne lastnosti naravnih zob. Tako zagotovimo skladen, samozavesten in lep nasmeh.

 

Slabosti

Kljub minimalni preparaciji zoba pri izdelavi zobnih lusk zob vseeno obrusimo in posežemo v njegovo strukturo, zato je treba o posegu v bolj ali manj nedotaknjene zobe temeljito premisliti in se posvetovati z zobozdravnikom o najbolj optimalni terapiji za posamezen primer.

 

Postopek

Pomembno je, da se z zobozdravnikom temeljito pogovorite, izrazite svoje želje in pričakovanja, on pa vam bo razložil in predlagal najboljšo rešitev. Za doseganje najboljših estetskih rezultatov je pomembno sodelovanje med pacientom, zobozdravnikom in zobotehnikom, ki keramične luske izdela. V določenih primerih se lahko izdela računalniško simulacijo končnega izdelka, da si tako lažje predstavljate svoj novi nasmeh.

 

Osnova za dober končni rezultat sta seveda dobra ustna higiena in zdravje celotne ustne votline. Pred izdelavo zobnih lusk je tako treba vzpostaviti odlične higienske navade ter si zagotoviti zdrave dlesni in druga obzobna tkiva.

 

Načeloma sta za izdelavo zobnih lusk potrebna dva obiska. Pri prvem zobozdravnik zobe obrusi in vzame njihov odtis. Brušenje se ponavadi opravi v lokalni anesteziji, tako da je postopek popolnoma neboleč. Že pred brušenjem zobozdravnik in zobotehnik z upoštevanjem pacientovih želja določita primerno barvo lusk in ostale strukturne lastnosti. Na obrušene zobe zobozdravnik namesti provizorije, ki jih pacient nosi do naslednjega obiska. Na podlagi odtisa nato zobotehnik v laboratoriju izdela luske. Ob drugem obisku se provizorije odstrani, zobozdravnik in pacient skupaj preverita barvo in videz lusk, nato pa sledi cementiranje. Zobozdravnik očisti zobno površino in luske prilepi na zobe.

 

“Zobne luske: osnova za dober končni rezultat sta seveda dobra ustna higiena in zdravje celotne ustne votline”

 

Alternative

Možna alternativa keramičnim (porcelanskim) luskam so luske, narejene iz kompozitnih materialov. Te lahko prav tako izdela zobotehnik v laboratoriju (indirektna metoda) ali pa jih z dograjevanjem zob s kompozitnimi materiali izdela zobozdravnik v ambulanti (direktna metoda). Kompozitne luske so primerne za manjše popravke. Gre za praviloma cenejšo in hitrejšo rešitev v primerjavi s keramičnimi luskami, ponavadi je dovolj en obisk, vendar pa je končen rezultat tudi manj estetski. Keramične luske so namreč bolj transparentne, svetlobo odbijajo podobno kot naraven zob in se za razliko od kompozitnih materialov ne zabarvajo.

 

V določenih primerih lahko polepšamo nasmeh tudi z luskami, pri katerih brušenje sploh ni potrebno. Take imenujemo no-prep veneers. Gre za popolnoma tanke (0,2 mm) keramične luske, ki jih preprosto prilepimo na obstoječ zob, eventualno pa jih lahko tudi odstranimo, saj z brušenjem nismo posegli v strukturo zoba. Gre torej za reverzibilen poseg, pri katerem pa sta kakor pri klasičnih zobnih luskah potrebna dva obiska pri zobozdravniku. Ob prvem obisku se določi primerna barva in izgled lusk ter vzame odtis, ob drugem pa se luske prilepi na zobe.

 

V primeru večje destrukcije zob, obsežnih plomb in bruksizma zobne luske, kot že rečeno, niso najboljša rešitev, temveč je primernejša izdelava zobnih prevlek. Na ta način se zob obrusi po vseh ploskvah in na obrušeni krn namesti zobno prevleko. Taka metoda je bolj invazivna, saj se odstrani precej več zobne substance.

 

Kot pri vseh zobozdravstvenih storitvah in izdelkih bo tudi življenjska doba zobnih lusk daljša ob ustrezni ustni higieni in rednih kontrolnih pregledih pri zobozdravniku. Na ta način boste s svojim novim nasmehom uživali dalj časa.


Maša Jenčič dr.dent.med.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.