Krčne žile: Diagnoza, čakalne dobe in zdravljenje

V spodnjem članku vam bomo predstavili, kako krčne žile prepoznamo in kako jih danes uspešno zdravimo, predvsem pa težavo, ki pesti vse nas: dolge čakalne vrste pri specialistih in kako se jim izogniti.

Krčne žile: Preventivni ukrepi in stopnje obolenja

O krčnih žilah smo v preteklosti že pisali, tokrat bomo namenili več pozornosti sami preventivi in kako prepoznati zgodnje znake obolenja.

Krčne žile v praksi: Izkušnje pacientk in rezultati posegov

Stopili smo v kontakt z nekaterimi pacientkami, ki so se v svojem življenju soočale s krčnimi žilami. Sledi zapis njihovih izkušenj in pričevanj.

Fizioterapevt in fiziater: Kakšna je razlika?

Če imamo bolečine v sklepih, križu ali mišicah, obiščemo fiziatra oziroma fizioterapevta. Kakšna je razlika med njima in kdaj se napotimo k enemu ali drugemu? Kaj je pravzaprav delo fiziatra in kaj fizioterapevta?

Krčne žile: Kako pomembno je njihovo zdravljenje?

O krčnih žilah smo že veliko pisali letos spomladi. Zdaj, ko je poletja mimo in so posegi zaradi padca temperatur ponovno možni, želimo posvetiti še nekaj časa tej pomembni temi.

Žilna obolenja: Ne spada vse v isti koš

Dr. Ana Medved, dr. med., spec. splošne kirurgije iz ambulante Zdravje AS je z nami delila veliko pomembnih informacij o razlikah žilnih obolenj, njihovega zdravljenja in postopkih diagnoze.

Hernija diskusa: Kaj narediti, ko nas zaboli?

Hernija diskusa ali hernija medvretenčne ploščice se pojavi kot močna bolečina, običajno v križnem delu hrbtenice, ki seva v spodnje okončine. Kaj narediti in na koga se obrniti, ko so bolečine prehude? Z nami je svoje strokovno znanje delil tudi dr. Matevž Gorenšek, dr. med., specialist ortopedske kirurgije iz ambulante Zdravje AS in sanatorija MD Medicina.

Posvet z zdravnikom odslej tudi na daljavo

Ali potrebujete nasvet zdravnika? Če imate kakršnokoli zdravstveno težavo, se lahko na povsem zaseben in varen način posvetujete z zdravnikom na daljavo prek storitve Dr. Posvet, ki vam je voljo vam vse dni v letu, 24 ur na dan.

Z Vzajemno in Varuhom zdravja: DO ZDRAVNIKA, KO GA POTREBUJETE

Ko nastopi zdravstvena težava ali pride do poškodbe, je potrebno ukrepati takoj. Ne čez leto in pol oziroma kolikor lahko znaša trenutna čakalna doba za določenega specialista ali zdravstveni poseg. Z novim Vzajemninim zavarovanjem Zdravstvena polica si lahko zagotovite dostop in kritje stroškov samoplačniških zdravstvenih storitev v samo nekaj dneh.

Preventiva je najboljša naložba v zdravje

Preventiva je nedvomno najboljša naložba, ki jo lahko naredimo za svoje zdravje in boljšo kakovost življenja. O tem, kako lahko preprečimo poškodbe v teh zimskih mesecih, je za Vzajemno delil nasvete doc. dr. Mitja Bračič. Več v prispevku.

Kadar boli koleno, moramo pogledati tudi kolke

Intervju z dr. Mitjo Bračičem za Varuha zdravja, Vzajemno, o rekreativnem športu in poškodbah.

Dr. Mitja Bračič: Otroke moramo naučiti pravilno hoditi in teči

Intervju z dr. Mitjo Bračičem za Varuha zdravja, Vzajemno, o izrednem pomenu pravilne hoje in teka že od mladih let.

Z gibljivostjo izboljšamo držo in kakovost življenja

Redna vadba gibljivosti prinese številne prednosti našemu zdravju in kondicijski pripravi. Kako razvijati gibljivost je z nami delil znani kondicijski trener Jan Kovačič.

Kaj narediti, ko nas napade bolečina?

Z bolečino se v življenju sreča vsak izmed nas: skoraj vsak četrti prebivalec Slovenije se sooči z bolečinami, kot so glavobol, migrena ali bolečine v križu. Tudi če se bolečina pojavi, to še ne pomeni, da se moramo z njo spopadati brez pomoči. V spodnjem članku bomo podrobneje spoznali bolečino ter načine, kako jo lahko sami lajšamo.

Preventivni ultrazvok trebuha

Preventivni ultrazvok trebuha ali abdomna je postopek, s katerim se preiskuje notranjost trebušne votline. Ultrazvok je neinvazivna diagnostična preiskava, s katero zdravnik na varen način pregleda globlje strukture in organe v telesu.

Kdaj do zdravnika?

Zdravnik na daljavo na podlagi pogovora prek video ali telefonskega klica lahko poda splošne zdravstvene informacije. Toliko bolj je to očitno med posvetom prek video klica, kjer lahko pacienta vidi prek kamere in na podlagi telesnih simptomov oceni, za kakšno (oziroma kako perečo) težavo gre. Vse, kar potrebujete za posvet, je mobilni telefon, računalnik ali tablični računalnik z internetno povezavo.

Kako do boljšega spanca?

Spanje je ključnega pomena za naše fizično in psihično zdravje, vpliva pa tudi na našo delovno učinkovitost. Odkrijte nasvete strokovnjakov za izboljšanje kakovosti spanja in kako prepoznati ter zdraviti motnje spanja.

Demenca: Simptomi, Zdravljenje in Preprečevanje

Demenca je kronična nevrodegenerativna bolezen, za katero je značilen upad kognitivnih sposobnosti. Najpogostejša oblika demence je Alzheimerjeva bolezen. Odkrijte simptome, zdravljenje in nasvete za preprečevanje ter kako pridobiti hiter dostop do strokovnjakov za zdravljenje.

Voltaren – veselje do gibanja

Voltaren Emulgel je zdravilo, ki učinkovito lajša bolečine, vnetja in otekline pri poškodbah sklepov in mišic, zvinih ter pri lažjih oblikah osteoartritisa. Z edinstveno formulacijo in učinkovino diklofenak iz skupine nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID) pospešuje okrevanje ter omogoča pomiritev in hlajenje prizadetega mesta.

Razumevanje in obravnava depresije v mladostništvu

Mladostništvo je lahko čustveno težko obdobje, kjer so mladostniki izpostavljeni različnim tveganjem za duševno zdravje, vključno z depresijo. V članku obravnavamo simptome in zdravljenje depresije pri mladostnikih, poudarjamo pomembnost pravočasnega prepoznavanja znakov in kako lahko starši in skrbniki podpremo mladostnike v tem obdobju.

Spanje in najstniki: Razumevanje, zakaj je težko zgodaj vstati

V članku raziskujemo, kako se spanje najstnikov spreminja skozi adolescence in kako to vpliva na njihovo mentalno in fizično zdravje. Razpravljamo o povezavi med hormoni in spalnimi vzorci ter ponujamo nasvete za pridobivanje zdravih spalnih navad.

Bolezni ustne votline

Parodontalna bolezen, kronično vnetje obzobnih tkiv, lahko privede do hujših zdravstvenih težav, če se ne zdravi pravočasno. Prav tako lahko rak ustne votline dolgo ostane neopažen, saj v začetni fazi ne povzroča večjih težav. Zato je skrb za ustno higieno ključnega pomena. Zdravstveno zavarovanje Zobje+ pokriva tudi samoplačniške zobozdravstvene storitve preventive in protetike, kar je dodaten način za zagotavljanje optimalnega oralnega zdravja.

Oglas