Kaj je gastroskopija in kdaj jo potrebujemo?

Gastroskopija je endoskopski pregled, pri katerem zdravnik s tanko, prožno cevko, imenovano endoskop, pogleda v zgornja prebavila, požiralnik in želodec, ter v začetek spodnjih prebavil, v dvanajstnik. Endoskop ima na koncu lučko in kamero, in ta kamera pošilja posnetke notranjosti na zaslon. 

Zdravnik si med preiskavo natančno ogleda sluznico in notranjost prebavil, s posebnimi kleščicami lahko odvzame košček tkiva sluznice želodca za hitro določanje okužbe z bakterijo Helicobacter pylori, ali pa vzorce pošlje na mikroskopski pregled.

 

Simptomi, ki jih specialist preveri z gastroskopijo?

Gastroskopija se najpogosteje uporablja za pregled pri naslednjih težavah:

 • Dolgotrajne bolečine v želodcu
 • Zgaga 
 • Dolgotrajne težave s prebavo
 • Neprestana slabost
 • Težave s požiranjem oziroma bolečine pri požiranju
 • Anemija (ki bi jo lahko povzročile dolgotrajnejše notranje krvavitve)
 • Bruhanje krvi
 • Hude notranje krvavitve ki povzročajo ostro, nenadno bolečino v trebuhu, bruhanje krvi in izjemno temno (skoraj kot oglje črno) blato

kako poteka gastroskopija

Gastroenterološki pregled
Preskočite čakalne vrste za gastroskopsko preiskavo

Naročite se na preiskavo pri preverjenem in zaupanju vrednem izvajalcu brez čakanja. 

Kako poteka gastroskopija?

Gastroskopija običajno ne traja dlje kot 15 minut. Razen če se jo uporablja kot terapijo oziroma za zdravljenje določenega stanja. Pred samim postopkom bo sestra z lokalnim anestetikom v obliki spreja omrtvičila žrelo pacienta, kar bo olajšalo začetni del preiskave, nameč vstavljanje gastroskopa skozi usta v požiralnik.


Zaradi lažjega vstavljanja in zaščite instrumenta pacient med preiskavo leži na levem boku, v usta pa dobi ščitnik, ki ga stisne z ustnicami. Pacient ves čas preiskave lahko normalno diha skozi nos in usta, sline pa ne požira in ji pusti, da prosto teče iz ust. 


Za mnoge je najbolj neprijeten del preiskave na začetku, ko zdravnik vstavi endoskop v usta in pacientu naroči, da ga mora pogoltniti. Potem zdravnik endoskop vodi naprej dol po požiralniku v želodec.


Med preiskavo zdravnik napihne želodec, obrača instrument v različne smeri in prodira v globlje dele prebavil. Pri tem bo s pomočjo endoskopa mogoče odkriti vsakršno nenavadno rdečico, luknjice, bulice, blokade ali druge abnormalnosti. Tako napihnjen želodec med pregledom lahko povzroči, bolj kot boleč, neprijeten občutek napihnjenosti. A ta občutek po dveh urah običajno popolnoma izgine. Občutek omrtvičenosti žrela običajno izgine pol ure po posegu. 


Če so med gastroskopijo opažene nepravilnosti znotraj želodca ali dvanajstnika, lahko zdravnik s pomočjo endoskopa odstrani delček tkiva (biopsija) in ga pošlje na nadaljnjo preiskavo. Odstanitve delčka tkiva ne boste čutili in ni boleča.


Zdravnik bo potem po preiskavi razložil izvid preiskave ter predlagal zdravljenje. Pacienti, ki jim zdravnik odvzame vzorec želodčne sluznice za hitro določanje okužbe z bakterijo Helicobacter pylori, morajo na izvid počakati še pol ure. Vzorce tkiva, ki so jih vzeli iz spremenjene sluznice, pa pošljejo še na histopatološki pregled. Izvid teh preiskav dobi osebni zdravnik v dveh tednih.


Preberite zgodbo uporabnika portala ČakalneDobe.si, v kateri opisuje svojo izkušnjo z gastroskopskim pregledom.

Priprava na gastroskopijo

Priprava na gastroskopijo?

Izjemno pomembno je, da sta vaš želodec in dvanajstnik med gastroskopijo popolnoma prazna, saj je le tako možna popolnoma pregledna preiskava. Za uspešno in varno preiskavo 6 do 8 ur pred preiskavo ne smete jesti ali piti gostih tekočin. Po požirkih lahko popijete malo vode ter zdravila, ki jih tudi sicer redno jemljete, z izjemo zdravil za sladkorno bolezen, zdravil proti strjevanju krvi in aspirina.

Če redno jemljete omenjena zdravila, se posvetujte z vašim osebnim zdravnikom. 2 do 3 ure pred gastroskopijo nehajte piti vodo in sledite navodilom, ki ste jih dobili za priprave na pregled v bolnišnici. 

 

Možne diagnoze po opravljeni gastroskopiji?

Gastroskopija se uporablja za potrditev katere od možnih diagnoz: 

 • želodčne razjede – odprte rane, ki se razvijejo na sluznici želodca in tankega črevesa
 • gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) – kjer želodčna kislina uhaja nazaj v požiralnik
 • celiakija – pogosta prebavna bolezen, pri kateri ima oseba neželene reakcije na gluten v hrani
 • Barrettov požiralnik – zaradi dolgotrajnega refluksa pride do spremembe epitelija v spodnjem delu požiralnika
 • portalna hipertenzija – krvni tlak je v jetrih neobičajno povišan, zaradi česar na sluznici želodca in požiralnika pride do krvavitev
 • rak želodca

Gastroskopija kot terapija?

Gastroskopija se lahko uporablja tudi za izvajanje zdravljenja določenih stanj, ki prizadenejo požiralnik, želodec in dvanajstnik:

 • za zaustavitev krvavitev v želodcu ali požiralniku, recimo kvavitev, ki jih povzroča čir na želodcu ali razširjene žile
 • za razširitev zoženega požiralnika, ki povzroča bolečino ali težave s požiranjem – zožen požiralnik je lahko posledica refluksa, raka požiralnika ali radioterapije na požiralniku
 • odstranitev rakavih tumorjev, nerakavih izrastkov (polipov) ali tujkov
 • lahko tudi zdravnikom pomaga, da kadar oseba ne more normalno jesti, dovodno cev za hranjenje s pomočjo gastroskopije vodijo v želodec

Potrebujete gastroskopsko preiskavo?

Če iščete preverjenega in zanesljivega specialista za gastroksopijo, vam svetujemo, da se naročite v Medicinskem centru Iatros. 

Z izbiro storitve iz spodnjega seznama se lahko sami naročite na želeni termin. V prvem koraku izberete storitev, v naslednjem pa izberete datum in uro. Z oddajo svojih podatkov v zadnjem koraku potrdite naročilo na izbrani termin.

Medicinski center Iatros
Medicinski center Iatros

Urška Kužner
Diplomirana pedagoginja z opravljenim programom izpopolnjevanja izvajanja specialno-pedagoške in socialno-pedagoške pomoči otrokom in mladostnikom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja ter s čustvenimi in vedenjskimi težavami, ki se nikoli ne neha izobraževati. V Beogradu zaključuje redni študij psihologije in se izobražuje kot psihoterapevtka iz sistemske družinske terapije, v Ljubljani pa je zaposlena na osnovni šoli kot učiteljica dodatne strokovne pomoči, kjer dela z učenci s posebnimi potrebami.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Oglas
Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×