Medicinski center Iatros

Parmova ulica 51, 1000 Ljubljana
Ponedeljek
07:00 - 20:30
Torek
07:00 - 20:30
Sreda
07:00 - 20:30
Četrtek
07:00 - 20:30
Petek
07:00 - 20:30
  • Naročite se lahko po telefonu (v okviru navedenega urnika), prek pošte, prek e-pošte ali osebno (vsak delavnik med 7.30 in 19. uro). Več informacij v zvezi z naročanjem (tako na napotnico kot samoplačniško) je na voljo na povezavi https://iatros.si/za-paciente/narocanje/.
Ponedeljek
07:30 - 14:00
Torek
07:30 - 14:00
Sreda
07:30 - 14:00
Četrtek
07:30 - 14:00
Petek
07:30 - 14:00

Izberite storitev in se naročite na endoskopsko preiskavo.

Z izbiro storitve iz spodnjega seznama se lahko sami naročite na želeni termin. 
V prvem koraku izberete storitev, v naslednjem pa izberete datum in uro. 

Gastroskopija

Kdaj je preiskava v endoskopski ambulanti še posebej pomembna?

  • Ugotovitev vzrokov vaših prebavnih motenj, znakov in simptomov, kot so bolečina v trebuhu, dolgotrajna zgaga, vztrajanje slabosti in bruhanja, težave pri požiranju, krvavitev iz zgornjih prebavil, bolečina za prsnico ki ni povezana z boleznimi srca in ožilja, nepojasnjeno hujšanje, kronična driska, slabokrvnost …
  • Odvzem vzorcev sluznice in histološka potrditev bolezenskih sprememb
  • Redne gastroskopske kontrole in presejanje za raka na zgornjih prebavilih
  • Zdravljenje določenih sprememb in prebavnih težav. S posebnimi pripomočki, ki jih lahko uvedemo po delovnem kanalu gastroskopa, lahko odstranimo tujke, lahko ustavimo krvavitev, lahko razširimo zožitve, ki so vzrok za težave pri prehajanju hrane, ali odstranimo polipoidne in nepolipoidne predrakaste spremembe.

Pomembne informacije pred preiskavo

Kako poteka preiskava?

Pacient se mora na preiskavo ustrezno pripraviti oz. izčistiti črevesje s pomočjo posebnih pripravkov. Nato v ambulanti vstavimo endoskop skozi zadnjik in si ob napihovanju s plinom ogledamo stene črevesa od znotraj. Preiskava je lahko nekoliko neprijetna, navadno pa ni boleča. Sluznico pregledamo z videokamero, ki je povezana z računalnikom in prikazuje barvno sliko. Koloskop ima tudi vodila, skozi katera lahko uvedemo inštrumente za odvzem tkiv za preiskave, odstranjevanje polipov ali prekinitev krvavitve. Pomagamo si lahko z vpihovanjem zraka, vode in črpanjem, da si jasno prikažemo vidno polje. Morebitno odstranjeno tkivo pošljemo na histološko preiskavo, kjer se ugotovi kakšne celice se nahajajo v vzorcu.

Kaj so cilji kolonoskopije?

Cilj je, da odkrijemo spremembe še preden postanejo nevarne. Zato svetujemo preiskavo pri vseh svojcih bolnikov, ki so imeli raka ali polipe na debelem črevesu, pri nejasni krvavitvi ali sledovih krvi v blatu. Zaradi vse večjega števila  rakastih obolenj na debelem črevesu pa je priporočljiva preventivna koloskopija po 50 letu starosti.

Zdravnik vam lahko preiskavo priporoči tudi zaradi drugih vzrokov, kot so nepojasnjena slabokrvnost, nepojasnjene bolečine v trebuhu, motnje odvajanja, napenjanje, hujšanje, anemija … Na koloskopijo vas lahko napoti zdravnik tudi na podlagi izvidov presejalnega programa SVIT, saj je preiskava tudi del državnega presejalnega programa, ki se izvaja tudi pri nas, z namenom zgodnjega odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.

4 storitve

Diagnostični posegi

Preiskava s katero zdravnik preko upogljive cevke, ki jo vstavi skozi zadnjik, opravi pregled notranjosti debelega in končnega dela tankega črevesa.

DA na napotnico:
DA samoplačniško:
Redno Hitro Zelo H. Samoplačniško
Kolonoskopija (razen v okviru SVITa)
269 dni *
297 dni *
45 dni *
DA
Kolonoskopija - delna
269 dni *
297 dni *
45 dni *
DA
Kolonoskopija z retrogradno ileoskopijo
269 dni *
297 dni *
45 dni *
DA

Preiskava s katero zdravnik preko upogljive cevke, ki jo vstavi skozi usta, opravi pregled notranjosti požiralnika, želodca in začetnega dela dvanajstnika.

NE na napotnico:
DA samoplačniško:
Informacije o čakalnih dobah so pridobljene iz javno dostopnih uradno objavljenih podatkov in so zelo okvirne - odvisne so namreč od trenutnih razmer oziroma povpraševanja po storitvi. Poleg tega je objavljeni podatek lahko starejši od 30 dni. Za točnost objavljenih podatkov na dan, ko potrebujete zdravstveno storitev torej ne moremo odgovarjati.

NATANČEN PODATEK O ČAKALNI DOBI LAHKO PRIDOBITE IZKLJUČNO NEPOSREDNO PRI IZVAJALCU, KO STORITEV POTREBUJETE.