Zdravnik navadno naroči EMG test, ko nekdo kaže simptome mišične ali živčne motnje. EMG signale, ki jih mišice in živci oddajajo med preiskavo, prevede v grafe ali številke, ti pa lahko zdravniku pomagajo postaviti diagnozo.


Zakaj elektromiografija?

 

Zdravnik vam torej lahko opravi EMG, če imate simptome, ki lahko kažejo na mišično ali živčno motnjo. Nekateri od teh simptomov so:

 

 • mravljinčenje,
 • otrplost,
 • mišična oslabelost,
 • bolečine v mišicah ali krči,
 • paraliza,
 • nehoteno trzanje mišic (ali tiki).

 

kaj je EMG

 

Rezultati EMG elektromiografije

Rezultati EMG lahko zdravniku pomagajo ugotoviti osnovni vzrok teh simptomov. Če vaš EMG pokaže kakršno koli električno aktivnost v mišicah v mirovanju, imate morda:

 

 • mišične motnje, kot je mišična distrofija;
 • motnje, ki vplivajo na sposobnost motoričnega nevrona, da pošlje električne signale v mišico, kot je miastenija gravis;
 • radikulopatijo;
 • motnje perifernih živcev, ki prizadenejo živce zunaj hrbtenjače, kot je sindrom karpalnega kanala;
 • vnetje, ki ga je povzročila poškodba.

 

Če pa vaš EMG pokaže nenormalno električno aktivnost, ko se mišica skrči, imate morda hernijo diska ali živčno motnjo, kot je amiotrofična lateralna skleroza (ALS), ali sindrom karpalnega kanala.

 

Na podlagi vaših rezultatov elektromiografije se bo nato vaš zdravnik pogovoril z vami o morebitnih dodatnih preiskavah ali zdravljenju.

Če vas zanima kako uspešno opraviti EMG, si preberite članek, ki smo ga pred časom objavili med nasveti. 

 

Potrebujete EMG pregled?

Če iščete preverjenega in zanesljivega specialista za EMG, vam svetujemo, da se naročite v Kliniki OMNIA. Nahajajo se v Celju, Ob Koprivnici 21

Klinika Omnia

V Kliniki OMNIA strokovni in uveljavljeni zdravniki specialisti izvajajo številne specialistične preglede s področja nevrologije, med katere spada tudi EMG.

Čakalnih dob ni. Do specialista pridete v 14 delovnih dneh. 

Z izbiro storitve iz spodnjega seznama se lahko sami naročite na želeni termin. V prvem koraku izberete storitev, v naslednjem pa izberete datum in uro. Z oddajo svojih podatkov v zadnjem koraku potrdite naročilo na izbrani termin.


Urška Kužner
Diplomirana pedagoginja z opravljenim programom izpopolnjevanja izvajanja specialno-pedagoške in socialno-pedagoške pomoči otrokom in mladostnikom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja ter s čustvenimi in vedenjskimi težavami, ki se nikoli ne neha izobraževati. V Beogradu zaključuje redni študij psihologije in se izobražuje kot psihoterapevtka iz sistemske družinske terapije, v Ljubljani pa je zaposlena na osnovni šoli kot učiteljica dodatne strokovne pomoči, kjer dela z učenci s posebnimi potrebami.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Kaj je elektromiografija (EMG)?

Elektromiografija (EMG) je metoda za merjenje električne aktivnosti v mišicah. S tem diagnostičnim postopkom specialisti nevrologi odkrivajo okvare mišic in motnje delovanja živčnih celic, ki mišice upravljajo z električnimi impulzi, da se krčijo in sproščajo. EMG preverja delovanje živčnega sistema.

Kdaj potrebujemo elektromiografijo (EMG)?

Na elektromiografijo nas navadno naroči zdravnik, ko opazi, da imamo simptome mišične ali živčne motnje. Več o tem, kdaj potrebujemo elektromiografijo, si lahko preberete v spodnjem prispevku.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×