Zaradi staranja populacije se težave s kostno-mišičnim sistemom pojavljajo v vedno večjem številu, kar pomeni, da  se bo vsak izmed nas prej ali slej srečal z njimi. Ortoped sodi med specialiste, ki se ukvarjajo s tovrstnimi težavami. 

 

V našem sistemu je, tako v javnem kot vsak dan bolj tudi v samoplačniškem delu zdravstva, pomemben člen zdravnik, ki glede na opisane težave oceni stanje in predlaga najboljšo možnost diagnostike ter zdravljenja za posameznika. Praviloma je to družinski zdravnik. Če z bolnikom ocenita, da bi bilo najboljše zdravljenje s fizioterapijo in vadbo, je dobra izbira fiziater. Če pa gre za težavo, ki bo verjetno zahtevala kirurški poseg, je smiseln pregled pri ortopedu. Pri nas ima vsak človek pravico do izbire zdravnika, zato si ortopeda lahko izberemo sami. A kako izbrati pravega?

 

 

Na prvem mestu se je pomembno zavedati, da so ortopedi večinoma specializirani za določena področja, s katerimi se ukvarjajo. Na podlagi tega,  kje imamo težavo, lahko določimo, katera skupina ortopedov je za nas primerna. V grobem ločimo naslednje subspecializacije ortopedov:

  • roka in zgornji ud,
  • gleženj in stopalo,
  • onkologija,
  • pediatrija,
  • športne poškodbe,
  • druge poškodbe,
  • hrbtenica,
  • sklepne proteze.

 

 

 

Na ta način našo izbiro že zelo omejimo. Hitro ugotovimo, da je v Sloveniji razmeroma malo ortopedov, ki se ukvarjajo, na primer, s kirurgijo roke. A kljub temu imamo še nekaj izbire, kam se bomo prijavili na pregled in komu bomo dovolili, da bo opravil tako invazivno zdravljenje, kot je operativni poseg.

 

 

Prva stvar, ki jo je pomembno pogledati, so reference. Te lahko preverimo na spletu ali v življenjepisu, ki nam lahko poda informacije, kje se je posameznik izšolal, kakšen znanstveni naziv si je pridobil, kaj so njegova področja zanimanja, ali sodeluje pri raziskovalnem delu in kako se dodatno izobražuje po specializaciji. 

 

 

Nadalje je pomembna statistika o številu in tudi kakovosti opravljenih operacij posameznega zdravnika. Za spretnost kirurga je zelo pomembno, da operira. Kdor opravi manj kot 300 posegov letno, verjetno ni najboljša izbira. Podatka o uspešnosti opravljenih posegov in številu zapletov bi nam izbiro olajšala, a teh večinoma ne moremo dobiti  ali pa se pri nas ne vodijo. Pomembna je tudi starost. Starejši kirurgi so bolj izkušeni, mlajši pa bolj inovativni. Kje je prava mera, je osebna odločitev.

 

 

Pomembno vlogo imajo tudi izkušnje drugih bolnikov. Različni forumi ali osebna priporočila imajo pri nas zelo  pomembno vlogo, morda celo najpomembnejšo pri izbiri zdravnika. Moramo pa se zavedati, da so mnenja izrazito subjektivna, kar pomeni, da ni nujno, da bomo z zdravnikom nezadovoljni, če so kritike slabe, in seveda velja tudi obratno.

 

 

Morda je za posameznika pomemben tudi spol zdravnika. Nekdo raje vidi, da operira ženska, spet drugi bolj zaupa moškemu. Še eno pomembno področje je komunikacija. Dobra odzivnost, prijaznost in obrazložitev vrste posega terin možnih zapletov so za človeka vsaj tako pomembne kot kakovost samega posega.

 

 

 

 

Ni pa pomemben samo zdravnik, ampak tudi ustanova. Ortopedske operacije zahtevajo najvišje standarde sterilnosti in odlično opremljeno operacijsko dvorano. Tudi na tem področju bomo pri nas dobili le omejene informacije. Zato ne moremo na splošno trditi, da je določen poseg bolje opraviti v bolnišnici ali pri koncesionarju. Prav tako ni zagotovila za boljšo storitev, če gre za samoplačniško storitev. Pomembno se je zavedati še možnosti, da lahko opravimo poseg tudi v tujini. Tam bomo našli več podatkov o kakovosti posameznika in ustanov kot pri nas.

 

 

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije krije tudi posege v tujini do vrednosti, ki jo ima poseg v Sloveniji.  Storitve v tujini so primerne predvsem pri operativnih posegih, ki so pri nas redki in zato zanje ne obstaja dovolj izkušenj. Za posege, ki se pogosto izvajajo pogosto , izvedba v tujini večinoma nima dodane vrednosti in se v Sloveniji lahko prav tako lahko opravi kakovostno ter varno.

 

Potrebujete ortopeda?

Če trpite zaradi katerega izmed opisanih simptomov, vam svetujemo, da se naročite na pregled pri specialistu. Priporočamo obisk Arthron, klinike za sklepe

Arthron klinika

Klinika Arthron deluje od leta 2003. Na enem mestu združuje priznane in izkušene strokovnjake, ki bolezni in poškodbe sklepov (kolena, ramena, gležnja, komolca…), hrbtenice in športne poškodbe obravnavajo celostno. Na kliniki izvajajo klinične preglede, ultrazvočno diagnostiko, neoperativno zdravljenje, operativne posege in rehabilitacijo (fizioterapijo, kineziologijo, osebni trening, prehransko svetovanje). Izvajajo pa tudi preventivno svetovanje ter pripravo za rekreativne in profesionalne športnike, za večje psihofizične obremenitve ter za preprečevanja poslabšanja degenerativnih (obrabnih) sprememb na sklepih in hrbtenici.

Kliknite na spodnji gumb in si oglejte njihov profil na našem portalu, ter se kar preko njega naročite na pregled.

Preberite tudi

Ortopedija: Vse kar moram vedeti
Ortopedija: Vse kar moram vedeti
Fizioterapija in ortopedija
Zdravstvo
Življenjski slog

Ortopedija je medicinska specialnost, ki se ukvarja z zelo širokim spektrom težav. Pri svojem delu se prepleta s številnimi drugimi specialnostmi ter z njimi sodeluje pri diagnostiki in zdravljenju pacientovih težav.

Kako pomembna je pravilna hoja?
Kako pomembna je pravilna hoja?
Fizioterapija in ortopedija
Življenjski slog

Če pravilno hodimo, krepimo celotno telo in se boljše pripravimo na starost in vsakodnevne aktivnosti. Kako vemo, ali je naše gibanje pravilno?

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×