Specialist je zdravnik, ki je po opravljeni medicinski fakulteti nadaljeval s specializacijo in kliničnim usposabljanjem s specifičnega področja. Ko posameznik občuti težave na določenem delu telesa, je potreben obisk pri njem. Kako izbrati pravega?

 

Posamezniki si specialista lahko izberejo po posvetu s splošnim družinskim zdravnikom, ki jih naroči na nadaljnje specializirane preglede. Pogosto si poiščejo sebi najbližjega zdravnika specialista, medtem ko drugi pri svoji izbiri zaupajo priporočilom prijateljev ali splošnega zdravnika, tudi če to pomeni bolj oddaljenega specialista.

 

Kakšnega specialista potrebujemo?

Splošni družinski zdravnik lahko po pogovoru z bolnikom oceni, kakšne težave ga pestijo, in glede na opisano usmeri obolelega k ustreznemu zdravniku specialistu. Za napotitev k pravemu specialistu je temeljnega pomena, da svojemu zdravniku zaupamo kar največ informacij o našem stanju. Opis simptomov in počutja zagotavlja celovitejše in natančno razumevanje težave kar močno pripomore k primerni usmeritvi v zdravstvenem sistemu.

 

Bolniki se lahko na podlagi napotitve odločijo tako za javnega kot koncesijskega zdravstvenega izvajalca.Enako velja za tiste, ki se odločijo za specialističen pregled v zasebnih klinikah, kjer napotnica ni potrebna, saj so specialistični pregledi samoplačniški.

 

V Sloveniji imamo veliko specialistov, ki se ukvarjajo z različnimi področji medicine. Ko iščemo primernega izvajalca, torej zdravnika specialista, je najpomembneje izbrati tistega, ki je usposobljen za obravnavo simptomov, ki pestijo posameznika. Predvsem ko medicinsko osebje sumi na resne in redke težave, je pravilna izbira specialista še kako pomembna.

 

 

Kako izbrati specialista?

Posameznik se lahko za mnenje in nasvete o svoji izbiri specialista obrne tudi na splošnega zdravnika, prijatelje ali znance. Vsekakor je pridobivanje informacij ključnega pomena za uspešno in hitro zdravljenje.

 

Informacije o razpoložljivosti specialistov glede na storitev lahko vedno preverite na spletu, tako na naši spletni strani ČakalneDobe.si kot tudi na strani Prosti termini – eNaročanje za storitve na napotnico.

 

Če niste dodatno zavarovani, se o cenah in razpoložljivostih pozanimajte neposredno pri samoplačniškemu izvajalcu zdravstvenih storitev.

 

Odločitev, kam in h komu na specialističen pregled, naj bo premišljeno dejanje, ki temelji na dobri informiranosti. Pacient naj razmisli tudi o tem, s kakšnim zdravnikom bi bilo najlažje opraviti preglede. Nekateri posamezniki in posameznice specialistične preglede raje opravijo pri ženski zdravnici oziroma pri moškemu zdravniku.

 

 

Kako se pripraviti na prvi pregled pri izbranem specialistu?

Na specialistični pregled se lahko pripravite na sledeče načine:

  • Ko se naročate, prejmete vsa navodila in vprašalnike, ki so potrebni za prvi obisk.
  • Na specialistični pregled pridete točno, lahko največ 15 minut pred predvidenim časom obravnave.
  • S seboj prinesete vso predhodno zdravstveno dokumentacijo in izvide, ki so potrebni za celostno in kakovostno obravnavo.

 

Ko se srečate z zdravnikom, ki ste ga izbrali, je najbolje, da se najprej posvetujete ter mu predstavite predhodno pridobljeno dokumentacijo, kot so izvidi. Zdravnik specialist se bo z vami pogovoril o nastalih težavah, kdaj je do njih prišlo, koliko časa že trajajo. Po posvetu bo sledil specialistični pregled, kjer bo z ustrezno medicinsko opremo, kot so ultrazvok, EKG, dermatoskop, opravil dodatno diagnostiko.

 

Pripravite si lahko seznam vprašanj, lastne sume in seznam trenutnih zdravil ter morebitnih opravljenih preiskav. Zastavite čim več vprašanj in razmislite, kako vas sprejme zdravnik. Če imate pomisleke in zadržke, jih predstavite zdravniku, da vas bo lažje razumel in vam čim bolje pomagal. Če se vam zdi, da vas ne posluša ali ne jemlje resno vaših pomislekov, bo vredno poiskati drugega zdravnika specialista.

 

Zdravje je temeljni gradnik dobrega počutja. Naj pregledi pri zdravnikih specialistih postanejo prijetna skrb za lastno telo.


Ana Šuligoj, novinarka
Novinarka, ki jo zanimajo ljudje, njihove zgodbe in dejstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Moj osebni zdravnik: izbira in menjava osebnega zdravnika

Izbira in menjava osebnega zdravnika je zelo pomembna odločitev v našem življenju, saj se zgodi zelo poredko. Kakšni so postopki in kako pristopiti k menjavi ali izbiri osebnega zdravnika, smo več zapisali v spodnjem članku.

Zdravstvene napotnice: Kakšne so razlike in kako jih uveljavljamo

Kakšne so razlike med zdravstvenimi napotnicami in kakšni so postopki njihovega uveljavljanja?

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×