Doc. dr. Mitja Bračič kot svetovalec za telesno pripravo in rehabilitacijo poškodb sodeluje s športnimi zvezami ter olimpijskimi komiteji doma in v tujini.

V kliniki za sodobno zdravljenje poškodb je združil znanja fizioterapije, diagnostike in kinezioterapije. Njegov primarni cilj je zagotoviti zdravje posameznika in neovirano gibanje njegovega telesa.

Z njim smo se pogovarjali o razvoju stopal, najprimernejši obutvi za razvijajoče se stopalo, o tem, kdaj je otroka smiselno vključiti v resnejše športno udejstvovanje in kaj storiti, če se pojavijo težave.

 

 

Smernice ortopedov za zdrav razvoj stopal in izbiro otroške obutve se spreminjajo. Včasih je veljalo pravilo trde obutve, danes so priporočila popolnoma drugačna. Kako izbrati pravilno obutev za naše malčke?

Novi trendi so, da poskušamo otrokom kupiti nevtralno obutev. Torej ne smemo kupiti obutve, ki bi bila za pronatorje, se pravi, da ima podprt stopalni lok, ampak nevtralno, da ima raven podplat, ki naj bi bil mehak. To omogoča stopalu aktivacijo mišičja. Če imamo trdo podlago v čevlju, se stopalo ne more gibati, kot bi se naravno gibalo.

Druga stvar, ki jo moramo vedeti, je, da se z določeno predispozicijo že rodimo. Torej je do neke mere določeno, ali bomo imeli visok nart ali plosko stopalo ali določene anomalije. Poleg tega moramo vedeti, da ni nujno, da sta stopali enaki. Povečini nista. Je pa pomembno, da je otrok čim bolj aktiven, da se čim več giba na različne načine, to ni le hoja, ampak tudi plazenje, plezanje, skoki … S tem tudi omogočamo boljši razvoj stopala zaradi aktivacije vseh mišic, ki jih imamo na nogah.

 

Ali lahko samo s primerno obutvijo popravimo napačen razvoj stopala ali rešimo težave, ki se pojavijo? Take trditve je mogoče slišati in prebrati. Kaj vi menite?

To je mit, s katerim se podometristi po svetu ne strinjamo, in sicer da če bomo hodili po trdi podlagi, bomo izboljšali plosko stopalo. Tukaj lahko dam primerjavo. Če imamo krive zobe, gremo k ortodontu in dobimo aparat. Enako je s stopali.

Če imamo stopala z zelo visokim stopalnim lokom ali plosko stopalo, ga moramo tudi zdraviti z določeno ortotiko. S tem želimo stopalo postaviti v čim bolj optimalen nevtralen položaj. To potem vpliva na celotno statiko našega telesa. Stopalo samo nima te sposobnosti, da bi se samo popravilo. Druga težava v sodobni družbi je hitrejši razvoj otroka. Otroci hitreje pridobivajo telesno maso, kot je bilo to pred 20 ali 30 leti.

Danes so otroci pri desetih letih bistveni višji in težji, kot so bili včasih. Zelo negativen vidik pri tem je, da stopalo ne more slediti razvoju preostalega telesa in kot posledica imajo otroci pogosto ploska stopala. Tukaj je treba narediti korekcijo. 

V sodobni družbi ni več toliko vprašanje, koliko hodimo bosi, ampak da sploh ne hodimo več. Vsi se vozimo z avtomobili, z dvigalom do avta, z avtom v vrtec, kjer se otroci sicer gibajo, ampak na splošno se gibamo precej manj kot včasih. Včasih smo veliko hodili peš, danes pa skoraj ne hodimo več peš, razen v ruralnih okoljih.

 

 

Kako prepoznati morebitne nepravilnosti stopal naših najmlajših?

V tujini, kjer je podiatrija zelo razvita, kjer smo se tudi mi izobraževali, pregledajo otroka, njegove sklepe, hrbtenico, okončine, potem pa se naredi biomehanska diagnostika stopal, kjer pogledamo statiko stopal. Se pravi, kako otrok stoji, levo in desno stopalo, naredi se dinamično testiranje, kjer otrok hodi čez biomehanske plošče, in pogledamo, kakšen je njegov vzorec hoje.

Tudi vzorci hoje se dajo zelo dobro popraviti. Mi otroka lahko naučimo teči ali hoditi. To delamo na primer v šoli teka. Mislim, da bi na tem področju lahko na primer veliko naredili že vzgojitelji v vrtcu in nato v šoli. Otroke moramo naučiti pravilno hoditi in teči.

 

Kakšne so posledice nepravilne hoje?

Posledice nepravilne hoje se lahko že v puberteti, mladostnem obdobju in pozneje kažejo kot težave s stopali, z gležnji, koleni, kolki, tudi s hrbtenico. Stopala, tako kot čeljust, vplivajo na statiko celotnega telesa.

 

 

Kako preprečiti poškodbe pri mladih športnikih?

V zadnjem obdobju se pojavlja zelo velika sistemska težava, in sicer da otroci preveč trenirajo. Če bi analizirali tedensko udejstvovanje otrok v športu, je ur vadbe bistveno preveč. Tudi devet-, deset-, enajstletni otroci trenirajo vsak dan.

Tak obseg vadbe je bistveno prevelik za otroke. V družbi se pojavlja trend, ki ga spodbujajo trenerji in starši, in to so ligaška tekmovanja že pri najmlajših, vrhunska tekmovanja in uspehi za otroke ne glede na šport. Tukaj mislim, da smo zašli v napačne vode. 

Sam vedno pogledam modele v zahodni Evropi in Skandinaviji. Šport mladih je namenjen druženju, igranju, učenju, vzgoji in zdravemu načinu življenja, nikakor pa ne sme biti tekmovanje gonilo otroškega in mladinskega športa. Odvisno od športne discipline za preventivo svetujemo različno. Tehnične discipline zahtevajo veliko vadbe tehnike. To so na primer ritmična gimnastika, gimnastika, plavanje in sorodni športi, ki zahtevajo, da se že mlajši otrok uči tehniko, a to mora biti v zmernem obsegu. Tudi ples in balet spadata sem. 

Za igre z žogo menim, da niso primerne za otroke do sedmih let. Takrat mora biti igra usmerjena, nikakor pa ne sme to biti model treninga. Model treninga naj bi se po mojem mnenju začel po 12. letu za igre z žogo, kot so košarka, rokomet in nogomet. Tudi tenis je na primer zelo intenziven tehničen šport, obenem pa je zelo asimetričen, obremenjuje se pretežno ena stran telesa in pri otrocih se zato lahko razvije preobremenjenost že do 12. ali 13. leta; tudi kronične poškodbe, ki jih je treba zdraviti, pa spremembe na hrbtenici, na ramenskem obroču. To ne vodi v vrhunske rezultate, ampak v konec kariere že v zgodnji dobi. 

 

Kaj bi lahko ljudem svetovali glede na svoje dolgoletne izkušnje s športnimi poškodbami? Kako se pripraviti in poskrbeti za svoje zdravje?

Glede na izkušnje bolnikov, ki sem jih obravnaval in so bili k meni napoteni zaradi različnih poškodb, lahko rečem, da je poleg ogrevanja in dobre telesne pripravljenosti treba za varnost poskrbeti tudi na druge načine.

Če pride do poškodbe, se je poleg kakovostnega zdravljenja izkazalo, da je pomembno imeti tudi dobro zavarovanje. To bolniku omogoči hitrejšo obravnavo pri specialistu, s tem pa večje možnosti za hitrejše in bolj celovito okrevanje.

 

Z Zdravstveno polico hitreje do specialista

Dostop in kritje stroškov samoplačniških zdravstvenih storitev v samo nekaj dneh si lahko zagotovite z zavarovanjem Zdravstvena polica, ki so ga oblikovali v Vzajemni.

V primeru bolezni ali poškodbe bodo za vas dobro poskrbeli, saj sodelujejo z izbranimi zdravniki in ustanovami, ki dosledno zagotavljajo vrhunske storitve. V njihovo mrežo zanesljivih in strokovnih izvajalcev zdravstvenih storitev je trenutno vključenih več kot 50 domačih in okoli 30 tujih partnerjev.

V asistenčnem centru Varuha zdravja za zavarovance v celoti pripravijo načrt zdravljenja in vas vodijo skozi specialistično zdravljenje od začetka do konca. Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo. Poskrbijo tudi za morebitno organizacijo operativnega posega – doma ali v tujini.

S sklenitvijo zavarovanja lahko do zdravniške obravnave oziroma posveta dostopate tudi na daljavo. Obisk pri specialistu vam lahko organiziramo tudi na daljavo (posvet z zdravnikom pred videa ali klasičnega klica). Prav tako vam omogočamo, da vsa vprašanja o zdravstvenem stanju posredujete zdravnikom prek storitve dr. Posvet, ki je varen in zaseben kanal za posvet z zdravnikom. Vprašanje lahko kadarkoli 24/7 zastavite enemu od sodelujočih zdravnikov.

 


Vzajemna zavarovalnica

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Kako pomembna je pravilna hoja?
Kako pomembna je pravilna hoja?
Fizioterapija in ortopedija
Življenjski slog

Če pravilno hodimo, krepimo celotno telo in se boljše pripravimo na starost in vsakodnevne aktivnosti. Kako vemo, ali je naše gibanje pravilno?

Kadar boli koleno, moramo pogledati tudi kolke
Kadar boli koleno, moramo pogledati tudi kolke
Bolezni in obolenja
Diagnostika
Gibanje
Kirurgija
Partnerska vsebina
Rehabilitacija
Vzajemnin kotiček

Intervju z dr. Mitjo Bračičem za Varuha zdravja, Vzajemno, o rekreativnem športu in poškodbah.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×