Najpogostejše težave tekačev so bolečine v kolenu. Bolečina v kolenu je lahko ostra, zbadajoča, topa, skeli, občutimo elektriko … in ne vemo, kaj pomeni, zakaj je nastala in predvsem kako naprej. Na srečo je večina bolečin v kolenu minljiva in s primernimi koraki boste lahko kmalu ponovno šteli kilometre.

 

Tečemo, ker si želimo biti v dobri fizični kondiciji ali pa ker se po teku dobro počutimo, morda nam pomaga pri zmanjševanju stresa … morda pa si po teku dovolimo pojesti kos torte brez slabe vesti.

Številni razlogi so nas v zadnjih letih pripeljali do tega, da vsi tečemo. Ne potrebujemo treninga, vzamemo športno obutev, nekateri potrebujemo glasbo in gremo. Kaj pa, če nas čez nekaj časa začne nekaj boleti med ali po teku? Ali bomo še lahko tekli? Bomo morali tek zamenjati za nekaj drugega?

 

Kinetec

 

Preobremenitveni sindrom

 

Več kot polovica rekreativnih športnikov se vsaj enkrat v življenju spopada s težavo, ki jo imenujemo »preobremenitveni sindrom« in predstavlja skupno ime za mikropoškodbe, ki med športno aktivnostjo nastajajo v naših kosteh, mišicah, vezivnem tkivu in hrustancu. Vzroki za nastanek teh mikropoškodb so lahko v neprimerni podlagi ali obutvi, prehitrem stopnjevanju pretečene razdalje, napačni tehniki teka, izpuščenih ogrevalnih vajah in jih prištevamo med zunanje vzroke. Lahko pa so mikropoškodbe posledica notranjih, prirojenih vzrokov, na primer deformacije v kolku, kolenu, stopalu itd.

 

Bolečine v kolenu: Več kot polovica rekreativnih športnikov se vsaj enkrat v življenju spopada s preobremenitvenim sindromom
Bolečine v kolenu: Več kot polovica rekreativnih športnikov se vsaj enkrat v življenju spopada s preobremenitvenim sindromom

 

Prehitro, preveč

 

Glavni problem pri preobremenitvenem sindromu je, da svoje telo preslabo poslušamo in želimo napredovati preko svojih zmožnosti, in to kljub bolečini v kolenu ali drugim mini težavam, ki se pojavijo. Ne jemljemo jih resno, saj na začetku niso silovite, pojavijo se počasi, med vsakdanjo aktivnostjo pa jih ni, s časom pa lahko vodijo v resno okvaro.

 

Bolečina v kolenu lahko, kot smo ugotovili, nastane zaradi številnih vzrokov, najpogosteje pa se kaže v obliki nekaterih posameznih preobremenitvenih sindromov.

 

Tekaško koleno oz. patelofemoralni bolečinski sindrom

 

Pogačica mora med premikanjem kolena drseti po žlebu v stegnenici. Če med tekom pogačica zdrsi iz žleba, prihaja do draženja hrustanca pod njo. Razvije se bolečina, ki je značilna v sprednjem delu kolena ali za pogačico in se poslabša po teku, med počepanjem ter pri hoji po stopnicah navzgor ali navzdol. Nastane postopoma in večinoma ni povezana z enkratnim dogodkom.

 

Kinetec

 

 

Sindrom iliotibialnega trakta

 

Iliotibialni trakt je vezivno tkivo, ki poteka po zunanji strani stegna do kolena. Vezivno tkivo se med tekom drgne ob stegnenico in se vname ter povzroča bolečino po zunanji strani kolena. Bolečina se pojavi med tekom in po koncu postopoma popusti.

 

Skakalčevo koleno oz. patelarna tendinopatija

 

Tetiva kvadricepsa, s katero iztegnemo koleno, je vezivno tkivo, ki veliko stegensko mišico (kvadriceps) pripenja pod kolenom na golenico (piščal). Pri preobremenitvi nastane bolečina v predelu pod pogačico in se poslabša med tekom, skakanjem, počepi ter prav tako med hojo po stopnicah.

Kinetec

Imate težave z gibljivostjo kolena po operaciji ali poškodbi?

Vam razgibavanje na fizioterapiji ne pripada več, vaša gibljivost pa še vedno ni dobra? 
Si želite hitreje vrniti v aktivno življenje?
Rešitev za vse naštete težave je profesionalna naprava Kinetec za pasivno razgibavanje kolena, s katero boste izboljšali gibljivost kolena in se hitreje vrnili v aktivno življenje – brez dodatnih, samoplačniških obiskov fizioterapevta, v udobju svojega doma.

Napravo Kinetec lahko najamete za 14 ali 30 dni in tako povečate gibljivost in se hitreje vrnete v aktivno življenje! 

Kaj lahko storimo, da preprečimo nastanek bolečine v kolenu?

 

  • Povečajte moč stegenskih mišic, mišic kolka in trupa s treningi 1‒2-krat na teden. Čvrste in trenirane mišice imajo večjo sposobnost držati kostne strukture na svojem mestu, kar zmanjšuje možnost nastanka poškodb.
  • Pred treningom se primerno ogrejte ter raztegnite po njem. Večja je možnost, da poškodujemo mišice, če so trde in napete, poleg tega pa takšne mišice povečajo tudi breme na kosti in sklepe.
  • Ne pretiravajte z intenzivnostjo treningov. Treningov ne podaljšujte za več kot 10 % na teden in tek na hrib počasi vključujte v program teka po ravnem. Posebno previdni morate biti tudi pri teku navzdol, dobro trenirane mišice vam bodo tu v še večjo pomoč.
  • Imejte primerno obutev. Izberite tekaške športne copate, ki najbolj delujejo v skladu z vašo naravno obliko stopala.
  • Izberite različno tekaško podlago. Pri teku po neznanem terenu, v gozdu, preko korenin, kamne se za povečanje stabilnosti vaš korak skrajša in postanete bolj pozorni na to, kam stopate. Posledično imate pri teku po gozdu zato boljši občutek.
  • Načrtujte dneve za počitek. Vsaka športna aktivnost predstavlja stres za telo, zato je potrebno telesu dati čas, da se regenerira.
  • Pazite na dovoljšno hidracijo. Dehidracija je povezana s povečanim tveganjem za poškodbe.

 

Kaj lahko naredite, če se pojavi bolečina v kolenu?

 

Takoj ko opazite bolečino v kolenu, morate skrajšati pretečeno razdaljo ali celo začasno prenehati z aktivnostjo. Prej kot boste zmanjšali obremenitev na koleno, hitreje se bo lahko regeneriralo in spet normalno služilo. Priporočeno je izvajanje ukrepov »RICE« (spodaj), lahko pa si pomagate tudi s kakšno protibolečinsko tableto. Svetujemo tudi fizioterapijo, kjer boste lahko tudi izvedeli, kakšne vrste vaj lahko izvajate, da se vam težave ne bi ponovile. Počasi nato stopnjujte obremenitev in opazujte, kako odreagira vaše koleno.

 

Bolečine v kolenu: Če pride do poškodbe, je najpomembnejše hitro ukrepanje.
Bolečine v kolenu: Če pride do poškodbe, je najpomembnejše hitro ukrepanje.

 

Če se stanje ne popravlja ali je bolečina v kolenu močna in je nastala na hitro ali pa imate občutek nestabilnosti v kolenu, se vam koleno zatika, potem je vzrok lahko v raztrganju meniskusov ali ligamentov. V tem primeru morate takoj prenehati s tekom ali drugimi športnimi aktivnostmi in čim prej obiskati ortopeda ali travmatologa za opredelitev točnega vzroka in možnosti zdravljenja.

 

Kinetec


Marija Lucija Antolič, dr.med.
http://lucija-antolic.si

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Spoznajmo fizioterapijo
Spoznajmo fizioterapijo
Fizioterapija in ortopedija

Kaj naredimo, ko nas nekaj boli ali ko se poškodujemo? Najprej pomislimo na fizioterapijo. Kaj fizioterapija je, kdo jo izvaja ter kako izgleda prva obravnava pri fizioterapevtu...

Kdaj je obisk urgence potreben in kdaj ne

V zadnjem času se zaradi prezasedenosti urgenc vedno večkrat srečamo z računi za opravljene zdravstvene storitve na urgenci. Kako se izogniti neprijetnim situacijam in kdaj je obisk urgence dejansko potreben?

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×