Kaj naredimo, ko nas nekaj boli ali ko se poškodujemo? Najprej pomislimo na fizioterapijo. Vsako profesionalno športno društvo ima fizioterapevta, ki ocenjuje in zdravi poškodbe vrhunskih športnikov ter jih poskuša preprečiti. Čeprav velika večina obišče fizioterapevta zaradi bolečin v križu ali kolenu ali poškodb zaradi obrabe, pa se fizioterapevti ne ukvarjajo le s športnimi in mišičnimi poškodbami. Ukvarjajo se z vsemi možnimi zdravstvenimi stanji, kjer pomagajo povrniti gibljivost in omogočiti normalno funkcioniranje.

 

Miti in prepričanja o fizioterapiji, ki jih želimo razbiti:

  • Fizioterapija se uporablja le za poškodbe in nesreče
  • Vsak delavec v zdravstvu lahko izvaja fizioterapijo
  • Fizioterapija ni krita s strani ZZZS
  • Edina možnost je operacija
  • Fizioterapijo lahko izvajamo sami

 

Kaj je fizioterapija?

Od modrice do zloma, od opekline do vrtoglavic… Če povzamemo številne definicije, je fizioterapija klinični proces, ki se ukvarja s funkcijo in gibanjem posameznikov s telesnimi okvarami. To pomeni, da želi fizioterapevt z različnimi fizikalnimi metodami, kot so vse vrste aktivnega in pasivnega razgibavanja, hlajenje, segrevanje, masaža, električna stimulacija in druge, odpraviti ali zmanjšati bolečino, gibalno oviranost ali poškodbo. Poleg tega želi preprečiti stopnjevanje bolečin oz. težav, povezanih s poškodbami, ter zmanjšati možnost ponavljanja teh težav. S fizioterapijo torej želimo povečati vašo telesno zmogljivost.

 

Kdo je kdo pri izboljševanju funkcije in gibanja?

Na področju obravnavanja težav z gibanjem in vsakodnevnim funkcioniranjem je prisotnih veliko strokovnjakov, ki morajo delovati skupaj, saj vsak izmed njih prispeva svoj vidik k zdravljenju.

Fiziater je zdravnik specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine, ki je doštudiral na medicinski fakulteti in je specializiran za obnovo funkcije pri ljudeh s poškodbami ali drugimi stanji, ki vplivajo na gibljivost. Fiziater opravi pregled, postavi diagnozo in določi, katera vrsta fizikalne terapije je za posameznika najbolj primerna.

 

Ortoped je prav tako zdravnik, specialist kirurgije s področja kosti, sklepov, vezi in mišic. Spozna se na diagnostiko ter predoperativno, operativno in postoperativno oskrbo bolezni in poškodb kostno-mišičnega sistema.

Kineziolog ima specifično znanje o različnih metodah vadbe za povečevanje moči, gibljivosti, vzdržljivosti, hitrosti in kondicije. Študij je opravil na Fakulteti za šport in se ukvarja z načrtovanjem, vodenjem in analiziranjem treningov pri zdravih ljudeh ter tudi posameznikih s kostno-mišičnimi obolenji.

 

Fizioterapevt, ki je svojo izobrazbo pridobil na Zdravstveni fakulteti, je odgovoren za izvajanje rehabilitacijskega načrta. Z različnimi fizikalnimi metodami želi pri posameznikih z zmanjšano gibljivostjo doseči cilje, ki jih je predpisal zdravnik specialist.

 

Pri izbiri fizioterapevta je pomembno, da je izkušen in da uporablja kakovostne aparate in pripomočke. Sinonim za kakovost medicinskih pripomočkov v fizioterapiji je blagovna znamka SEMOS. Tukaj je seznam vseh fizioterapevtov, ki uporabljajo SEMOS aparate.

 

Kako poteka prva obravnava pri fizioterapevtu?

Na prvem srečanju bo fizioterapevt najprej želel, da mu poveste, kakšne so težave in kaj je do njih privedlo. Da si bo bolje predstavljal, kakšen nivo aktivnosti želite ponovno doseči, ga bo zanimalo tudi s katerimi športi se radi ukvarjate, kateri so vaši hobiji in kakšno delo opravljate. Nato bo s pregledom prizadetega področja ugotovil, kateri gibi so pri vas nepravilni ali okrnjeni ter s tem katere mišične skupine je treba ponovno aktivirati. Na koncu takšnega uvodnega pregleda, ki traja približno 15-20 minut, bo imel fizioterapevt dobro predstavo o tem, kaj se z vami dogaja in bo lahko naredil načrt obravnave.

 

Na prvi obisk pri fizioterapevtu vas lahko napoti vaš osebni zdravnik, specialist v bolnišnici ali pa se za to odločite sami. Glede na vaše težave je odvisno, ali je fizioterapija krita s strani ZZZS ali ne. Vaš osebni zdravnik oz. zdravnik v bolnišnici (napotni zdravnik) izpolni »delovni nalog za fizioterapijo«, s katerim se lahko na fizioterapijo naročite pri izvajalcu, ki je vključen v mrežo javne zdravstvene službe. Na podlagi strokovne presoje zdravnik določi stopnjo nujnosti obravnave kot zelo hitro (14 dni), hitro (najkasneje v 3 mesecih) in redno (najkasneje v 6 mesecih).

 

Trenutna čakalna doba za fizioterapijo, ki je krita iz osebnega zdravstvenega zavarovanja, je 0 do 14 dni . Če se želite na fizioterapijo naročiti po lastni presoji, vam ponujamo nekaj izvajalcev med katerimi lahko izbirate.

Kinetec

Imate težave z gibljivostjo kolena po operaciji ali poškodbi?

Vam razgibavanje na fizioterapiji ne pripada več, vaša gibljivost pa še vedno ni dobra? 
Si želite hitreje vrniti v aktivno življenje?
Rešitev za vse naštete težave je profesionalna naprava Kinetec za pasivno razgibavanje kolena, s katero boste izboljšali gibljivost kolena in se hitreje vrnili v aktivno življenje – brez dodatnih, samoplačniških obiskov fizioterapevta, v udobju svojega doma.

Napravo Kinetec lahko najamete za 14 ali 30 dni in tako povečate gibljivost in se hitreje vrnete v aktivno življenje! 


Marija Lucija Antolič, dr.med.
http://lucija-antolic.si

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Oglas