Med najpogostejšimi miti o fizioterapiji je prepričanje, da je fizioterapija pomembna le za zdravljenje težav s kostmi ali mišicami. Uporablja se lahko povsod, kjer je zaradi zdravstvene težave prišlo do zmanjšanja funkcije, zajema pa vse od promocije zdravja do preprečevanja poškodb.

 

Kardiologija in pulmologija

Ustrezna telesna vadba je priznana kot učinkovita strategija pri preprečevanju in obvladovanju težav, ki se pojavljajo pri različnih srčnih ali pljučnih obolenjih. Te bolezni se lahko kažejo kot pomanjkanje sape, trdovraten kašelj, povečano dihalno delo in zmanjšana zmožnost gibanja, zato želimo s kardiorespiratorno fizioterapijo izboljšati pljučno funkcijo, preprečiti zaplete in izboljšati rehabilitacijo.

 

Pediatrija

Otroci se od odraslih razlikujejo po načinu obnašanja in osebnosti, razlikujejo pa se tudi po zgradbi in načinu delovanja svojega telesa. Zaradi tega je pri fizioterapiji za otroke pomembno, da skupaj s starši zastavijo cilje in pripravijo učinkovit personaliziran načrt zdravljenja. Ker otroci rastejo in se otroško telo stalno spreminja, to ustvarja potrebo po terapevtskih metodah, prilagojenih posameznemu otroku. Zdravljenje otrok z nevrološkimi ali razvojnimi težavami je usmerjeno v doseganje maksimalne otrokove zmožnosti in pomoč pri razvoju in samostojnosti.

 

Medicina športa

Zaradi intenzivnih treningov, ki so jim športniki vsakodnevno izpostavljeni, so njihove mišice, sklepi in ligamenti dnevno obremenjeni do meje. Poškodbe, ki lahko pri temu nastanejo, so zato hujše od tistih, ki nastanejo pri običajnih, vsakodnevnih opravilih. Fizioterapevti s področja športa s svojim specifičnim znanjem pomagajo športnikom pri akutnih in kroničnih poškodbah ter preobremenjenosti. Poleg tega imajo pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka poškodb in povečevanju zmogljivosti.

 

Nevrologija

Živčni sistem nadzoruje in izvaja vse procese, ki se odvijajo v našem telesu, zato lahko bolezni živčnega sistema vplivajo na vse od govorjenja, premikanja, dihanja do spomina, občutkov in razpoloženja. Pri posameznikih, ki so zaradi nevrološke bolezni izgubili zmožnost izvajati vsakdanja opravila in s tem svojo neodvisnost, je zato fizioterapija ključnega pomena. S tehnikami, ki jih izvaja fizioterapevt, se lahko delno ali v celoti povrne izgubljena funkcija, s tem pa tudi poveča kvaliteta življenja.

 

Ortopedija

Naš gibalni sistem je sestavljen iz kosti, sklepov, mišic, vezi in ligamentov. Poškodba na kateri koli izmed teh struktur pa lahko povzroča bolečino in izgubo moči ter omeji gibljivost kar vodi v slabšanje funkcionalnega stanja – ne moremo torej normalno opravljati svojega dela ali se ukvarjati s športom. S fizioterapijo želimo na tem področju pomagati, da se poškodba ustrezno zaceli, ter izboljšati moč, gibljivost in vsesplošno mobilnost. Poleg tega ima fizioterapija tudi pomembno vlogo pri rehabilitaciji po ortopedskih operacijah.

 

Geriatrija

S staranjem se naše telo spreminja. Čeprav je to normalen proces, ga lahko spremljajo različne težave, ki lahko omejijo ali popolnoma preprečijo posamezniku, da bi izvajal aktivnosti, ki jih želi. S pomočjo geriatrične fizioterapije lahko pri starostniku izboljšamo moč, gibljivost in ravnotežje ter mu s tem pomagamo pridobiti samozavest za aktivno življenje.

 

Koža in podkožje

Pri kroničnih ranah in opeklinah želimo s fizioterapijo povečati pretok krvi, odstraniti mrtvo tkivo in zmanjšati oteklino ter s tem ustvariti ugodne pogoje za celjenje.  Fizioterapevt za doseganje teh pogojev z bolnikom izvaja posebne vaje, nadzoruje oteklino, izbere ustrezne ortotične pripomočke ali kompresijske povoje, previja in izpira rano ter s kirurškimi inštrumenti odstranjuje odmrlo tkivo.

 

Paliativa

Znotraj promocije, preprečevanja, zdravljenja in rehabilitacije fizioterapija raziskuje, kakšna je zmožnost gibanja in poskuša doseči maksimalni potencial. V paliativnih ustanovah fizioterapevti delujejo kot del multidisciplinarne skupine, v kateri naslavljajo psihične in fizične vidike trpljenja ob neozdravljivih boleznih.

 

Več o sami fizioterapiji, o tem kaj fizioterapija je, kdo jo izvaja ter kako izgleda prva obravnava pri fizioterapevtu si lahko prebereta na našem članku: Spoznajmo fizioterapijo.

 

 


Marija Lucija Antolič, dr.med.
http://lucija-antolic.si

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.