Bolečine v križu so pogosta težava, saj bremenijo vsaj dve tretjini odraslih po vsem svetu. O vzrokih zanje smo se pogovarjali s fizioterapevtko Natašo Beršnak, zaposleno v Zdravstvenem centru Aristotel.

 

Vzroki za nastanek bolečine v križu?

Vzroki za nastanek bolečin v hrbtenici in drugih kroničnih obolenj so predvsem v načinu življenja sodobne družbe. Iz vrste »homo sapiens« smo v zadnjih desetletjih z bliskovito hitrostjo postali vrsta »homo sedens«, saj presedimo večino dneva. Tako najbolj očitni vzroki za bolečine v hrbtenici nastanejo zaradi »dosežkov in napredka sodobne družbe« ali, povedano drugače, zaradi sedečega dela, izpostavljenosti neprimernim položajem, škodljivim obremenitvam hrbtenice, čezmerne telesne teže, preveč ali premalo gibanja in podobno.

Nekoliko bolj značilni vzroki bolečin v križu in/ali ostalem predelu hrbtenice so tudi:

  • obremenitve hrbtenice zaradi nosečnosti;
  • neodkrita obolenja notranjih organov, predvsem črevesja, mokril in spolnih organov;
  • poškodbe, ki niso bile ustrezno rehabilitirane ali smo rehabilitaciji namenili premalo časa;
  • naš način gibanja (hitri, odsekani gibi so strup za naše telo);
  • neredno prehranjevanje oz. napor v času, ko smo lačni;
  • pomanjkljivo in nepravilno dihanje;
  • brazgotine, nastale po operacijah;
  • asimetrija telesa ter
  • večji življenjski stresi (izguba bližnjega ali službe, selitev, ločitev ali poroka, finančne stiske). 

»Hrbtenica je temelj našega telesa, zato so tudi vzroki za težave s hrbtenico povezani s temeljnimi področji našega življenja,« pove Beršnakova. Nezadostna regeneracija po obdobjih večjih obremenitev je prav tako kot pomanjkanje kakovostnega spanca in okolja, v katerem spimo, eden od večjih sprožilcev težav s hrbtenico. Dodatno težo omenjenim vzrokom predstavljajo neurejeno družinsko okolje in odnosi ter nezadovoljstvo s službo, ki jo opravljamo.

Ker nas večina kopira vzorce gibanja od staršev, tako predstavlja njihov način gibanja temelj našemu gibanju. V praksi in vsakdanjem življenju to pomeni, da smo nagnjeni k problematiki hrbtenice toliko bolj, če so tudi naši starši imeli tovrstne težave.

bolečine v križu

Zakaj ljudje poiščemo pomoč fizioterapevta?

Sogovornica se na predavanjih o zdravi in vitalni hrbtenici pogosto pošali, da ljudje obiskujejo fizioterapijo samo zaradi dveh vzrokov – ali so preveč ali pa premalo na kavču. 

Sporočilo, ki ga želi s tem podati, je sporočilo o pomembnosti ravnovesja med časom, ko je naše telo obremenjeno z naporom, in časom, ko je naše telo sproščeno in ima naš gibalni sistem priložnost za regeneracijo. Slednje je nujno potrebno za to, da pozneje zmoremo vsakodnevne napore v domačem in službenem okolju.

Če želimo odpraviti bolečine v križu, je torej nujno potrebna odločitev o spremembi našega življenjskega sloga. V »vojni« mišica-kost vedno zmagajo mišice, zato je edina pot do ozdravitve odločitev o redni skrbi za ustrezno gibanje in zadostnemu počitku. Uspeh za dosežen cilj pa zagotavljata motivacija in vztrajnost. V svoj vsakdan moramo začeti uvajati manjše spremembe, da bomo lahko prišli do cilja. 

 

Kako začeti?

Dan je dobro začeti s temeljitim jutranjim pretegovanjem v postelji in tremi enostavnimi vajami. Z vajami začnemo k takoj in po mesecu ali dveh bomo opazili občutno razliko v počutju. Tudi vpis v vodeno vadbo (online ali v živo), ki odgovarja našemu slogu življenja, lahko veliko pripomore k dobremu počutju.

Telo je narejeno za gibanje, zato je zanj najbolj naravno gibanje prav hoja. Začnite z lahkotno hojo vsaj 20 minut dnevno. S tem boste sprostili mišice, ki s svojo napetostjo odgovarjajo na stres, ki ste ga nabrali čez dan, skozi mesece, leta … Z lahkotnim gibanjem najprej sprostimo mišice, posledično pa tudi stres in težave. 

fizioterapija in bolečine v križu

Kaj pa, če nas še vedno boli? 

Bolečina je lahko znak, ki nas opozarja, kateri del telesa oz. katero področje življenja smo zanemarili. Ustavlja nas, zato da si posvetimo čas in pozornost, saj je narava ustvarila vse mehanizme v telesu tako, da nas ohranja zdrave, če le prisluhnemo, kaj nam sporoča.

Pa vendar je, kljub zgornjim nasvetom, bolečina dostikrat prevelika ali predolgotrajna, da bi jo zmogli razrešiti sami. Takrat se pogumno odpravite k fizioterapevtu ali svojemu zdravniku, ki ima vse potrebno znanje in možnost napotitve na dodatne preiskave. Z njimi bo ugotovil vzrok za nastanek bolečin, vi pa se boste podali na pot zdravljenja in ozdravitve.

Če se bolečini v križu pridruži tudi nezmožnost zadrževanja vode in blata, odsotnost občutenja ene ali obeh nog, močne bolečine, izrazito mravljinčenje, se k zdravniku odpravite takoj. Prav tako tudi pri močnih vrtoglavicah, omedlevicah in morebitni slabosti.

Lajšanje bolečin kateregakoli predela hrbtenice poteka s pomočjo vse naprednejših tehnologij fizikalne terapije, odstranitev vzrokov za napačno gibanje pa s pomočjo ustreznih vaj, ki bodo uredile vaše gibanje.

Pravilno gibanje je garancija za zdravo in vitalno telo, zato ne odlašajte.Naredite prvi korak k ozdravitvi ZDAJ!

 

»Zdravja ne moreš ujeti z enim velikim zamahom, zdravje se gradi vsak dan z vztrajnim in majhnim korakom.«


Urška Kužner
Diplomirana pedagoginja z opravljenim programom izpopolnjevanja izvajanja specialno-pedagoške in socialno-pedagoške pomoči otrokom in mladostnikom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja ter s čustvenimi in vedenjskimi težavami, ki se nikoli ne neha izobraževati. V Beogradu zaključuje redni študij psihologije in se izobražuje kot psihoterapevtka iz sistemske družinske terapije, v Ljubljani pa je zaposlena na osnovni šoli kot učiteljica dodatne strokovne pomoči, kjer dela z učenci s posebnimi potrebami.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Fizioterapija: Razlike med napotnico in samoplačniško obravnavo

Kakšne so razlike med dostopom in obravnavo pri fizioterapiji na napotnico v javni mreži in samoplačniško manualno fizioterapijo v zasebnem zdravstvu? Več o razlikah si preberite v članku >>

Bownova terapija
Bownova terapija
Življenjski slog

Koncept, pozitivni učinki Bownove terapije in primeri iz prakse

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×