Pri pogovorih o fizioterapiji, rehabilitaciji in saniranju bolečinskih stanj večkrat naletimo na termin »manualna terapija«. Ta naj bi bila najučinkovitejša in rešila vse naše fizične težave. Vendar, ali sploh vemo, kaj je manualna terapija ter katere tehnike in področja zajema? 

 

Kaj je manualna terapija?

Manualna terapija je zelo ohlapen pojem, ki v splošnem zajema vsako tehniko, ki je opravljena z roko. Torej vse od masaže do manipulacij sklepov, kjer naj bi prišlo do tistega znanega »poka«. Vendar moramo ločiti med manualnimi tehnikami, saj glede na znanje izvajalca in namen uporabe vsaka tehnika ni enako učinkovita niti primerna za rehabilitacijo vseh telesnih težav. 

 

manualna terapija

 

Kdo je manualni terapevt?

V Sloveniji manualno terapijo izvajajo nekateri zdravniki, fizioterapevti s podiplomsko izobrazbo, maserji, vse več pa je tudi zdravilcev oziroma manualnih terapevtov. V tujini so to tudi osteopati in kiropraktiki. Ti izvajalci manualnih terapij se med seboj razlikujejo predvsem po vrsti in času izobraževanja. 


Maserji, zdravilci in manualni terapevti pridobijo svoje znanje na več krajših, nekajdnevnih tečajih, medtem ko morajo zdravniki in fizioterapevti najprej pridobiti univerzitetno izobrazbo s poglobljenim znanjem človeškega telesa in patologij, šele nato pa se usmerijo v specializacijo manualnih tehnik. V tujini je prav slednji proces izobraževanja potreben tudi za kiropraktike in osteopate. 

V večini bolj razvitih držav na svetu je pogoj za take poklice stalno poklicno usposabljanje in opravljenih vsaj 1000 ur individualno supervizirane klinične prakse, medtem ko v Sloveniji takšnega nadzora nad izvajanjem manualne terapije za zdaj še ni.  

 

Po drugi strani pa se v poplavi dostopnih informacij pojavljajo dvomi o ustreznosti termina »manualna terapija«. Po definiciji Svetovne organizacije ortopedskih manualnih terapevtov (IFOMPT) obravnavamo manualno terapijo kot specialno področje fizioterapije, ki obravnava nevrološka in mišično-skeletna obolenja. Temelji na kliničnem razmišljanju in uporablja specifične pristope k obravnavi v kombinaciji s terapevtsko vadbo. 

kako poteka manualna terapija

 

Razlike med manualno terapijo in fizioterapijo

Ta specializirana veja fizioterapije močno presega pasivne in ročne tehnike, saj je v obravnavo zajet celoten proces fizioterapevtovega odločanja, ki poteka od začetka do konca zdravljenja. 


Klinično razmišljanje fizioterapevta specialista zajema oblikovanje hipotez, ki jih postavi na podlagi pregleda posameznikovih predhodnih bolezni, izkušenj in predispozicij ter testiranja telesnih struktur. Med obravnavo hipoteze tudi preverja, prav tako preoblikuje klinične znake posameznika, če se ti spremenijo. 

S takšnim pristopom je posameznik obravnavan individualno z upoštevanjem medicinskih, psiholoških in socialnih komponent. Zatorej pravi manualni terapevt potrebuje znanje, da z njim lahko ustvarja klinično in kritično razmišljanje, s katerim vodi zdravljenje.


Z novimi znanstvenimi odkritji se tehnike spreminjajo. Nekatere še vedno slonijo na starih, že dokazano neučinkovitih domnevah, da na primer lahko premikamo kosti lobanje. To nam poleg študij, ki so ovrgle to možnost premika, potrjuje že sama človeška lobanja, če smo jo kdaj videli ali držali v rokah. 

Nekatere druge pa so učinkovite ne le pri terapiji, ampak tudi pri pregledu. Te so namreč znanstveno podkrepljene in objavljene v priznanih medicinskih dnevnikih (na primer British Medical Journal). 

kdo je manualni terapevt

 

Kdaj je manualna terapija priporočljiva?

Pomembno je vedeti, da ni vsaka manualna terapija enaka ali enako učinkovita. Z ročnimi tehnikami lahko dobro vplivamo na zmanjšanje oteklin, spremembo mobilnosti in debelosti brazgotin, pripomoremo h kakovostnejši mišični regeneraciji, izboljšamo gibanje med živcem in tkivom, ki ga obkroža, povečujemo gibanje med vretenci ter spreminjamo prevzem tekočine v medvretenčne ploščice.  


To je le nekaj dokazanih učinkov. Ker pa tehnike niso agresivne, se moramo zavedati, da obstaja tudi nekaj omejitev. Med njimi je tudi ta, da za predel hrbtenice ravno mobilizacije in manipulacije niso specifične za določen segment. Najbolj nehvaležen je tudi podatek, da pozicijske spremembe v telesu po terapiji ne ostanejo dolgo. 

Za dolgotrajen učinek naj bi se, glede na raziskave, manualna terapija vedno kombinirala z usmerjeno terapevtsko ali kineziološko vadbo. To pomeni, da mora posameznik biti zelo discipliniran na vsakodnevni ravni in hkrati prevzeti odgovornost za svoje zdravljenje.


V manualni terapiji ne obstaja splošen odgovor za določeno težavo in se prilagaja glede na potek rehabilitacije. O svojem stanju se pogovorite s svojim terapevtom, na voljo za vprašanja in nejasnosti pa smo vam tudi v Fizioterapiji ENO.

 

Povezavi: 

Potrebujete fizioterapijo?

Seznam izvajalcev, ki jih priporočamo za fizioterapevtski pregled. 

fizioterapija-eno

Fizioterapija Eno

Chengdujska cesta 25, 1260 Ljubljana

Fizioterapija Eno se je odprla z namenom nudenja kakovostne, z dokazi (kliničnimi študijami) podprte fizioterapije in rehabilitacije. Obravnava je multidisciplinarna, kar pomeni, da fizioterapevt glede na anamnezo in prvi pregled po potrebi vzpostavi sodelovanje z drugimi strokovnjaki

fizioterapija ternas

Fizioterapija TERNAS

Vodovodna cesta 100, 1000 Ljubljana

Fizioterapija Ternas izvaja posamezniku prilagojeno fizioterapevtsko obravnavo, ki jo po potrebi razširi tudi na zdravnike specialiste, kineziologe in druge strokovne sodelavce.
Glavni cilj fizioterapevtske ambulante Ternas je zdravljenje gibalnega sistema.

mogy

Centra zdravja MO-GY

6 lokacij po Sloveniji

Center zdravja MOGY obsega šest ordinacij, ki so specializirane za zdravljenje gibalnega sistema (Trzin, Maribor, Nova Gorica, Izola, Tišina in Celje). V ordinacijah deluje sedem zdravnikov, specialistov nevrologov in ortopedov, z dodatno specializacijo na področju manualne medicine.

Klinika Medicofit

Medicofit

Ulica Ivana Roba 27, 1000 Ljubljana

V kliniki za fizioterapijo in kineziologijo Medicofit iz Ljubljane, so specializirani za celostno zadravljenje vseh poškodb gibal z metodami sodobne fizioterapije.
Odlikuje jih individualna obravnava takoj, brez čakalnih dob in najvišji nivo strokovnosti.


Borut︱Fizioterapija ENO
Študij fizioterapije je zaključil na univerzi v Plymouthu, v Veliki Britaniji. Registriran je pri Health and care proffesions council (HCPC) v Združenem Kraljestvu, opravil pa je tudi nostrifikacijo diplome pri Ministrstvu za zdravje v Sloveniji. Registracija pri HCPC pomeni, da organizacija terapevte vsake dve leti preverja in certificira, v kolikor sledijo standardom poklicnega izobraževanja in lahko uspešno in varno opravljajo prakso na visokem strokovnem nivoju. Po zaključku študija si je pridobil še specialna podiplomska znanja za obravnavo miofascialnega, živčnega in sklepnega sistema iz različnih, priznanih izobraževanj in srečanj doma ter v tujini. V sodelovanju s Formatherapio iz Portugalske in avstralsko Curtin University je l. 2017 opravil certificiranje iz ortopedske manualne terapije.

Pestre praktične izkušnje ima z ortopedskimi, športnimi, pediatričnimi in nevrološkimi bolniki, tako doma, kot v tujini. Najraje ima kompleksne primere, nad katerimi so drugi že obupali.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Fizioterapija: Razlike med napotnico in samoplačniško obravnavo

Kakšne so razlike med dostopom in obravnavo pri fizioterapiji na napotnico v javni mreži in samoplačniško manualno fizioterapijo v zasebnem zdravstvu? Več o razlikah si preberite v članku >>

Fizioterapevt in fiziater: Kakšna je razlika?
Fizioterapevt in fiziater: Kakšna je razlika?
Fizioterapija in ortopedija
Partnerska vsebina
Zdravstvo

Če imamo bolečine v sklepih, križu ali mišicah, obiščemo fiziatra oziroma fizioterapevta. Kakšna je razlika med njima in kdaj se napotimo k enemu ali drugemu? Kaj je pravzaprav delo fiziatra in kaj fizioterapevta?

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×