Koncept, pozitivni učinki Bownove terapije in primeri iz prakse

V nadaljevanju boste izvedeli, kaj je Bownova terapija in kako deluje. O tej temi bi lahko veliko pisala, a verjamem, da o učinkovitosti največ povejo primeri oziroma stanja posameznikov, s katerimi sem se srečala v salonu in jih navajm v drugem delu sestavka. Čeprav sem imela že veliko primerov, tudi mene včasih preseneti izredno hiter in pozitiven učinek Bownove terapije, pravi Breda Kogej, ki Bownovo terapijo uspešno izvaja že od leta 2002.

Kako se je sploh vse začelo?

Kdo je bil Tom Bowen, začetnik Bownove terapije? Rojen je bil v Melbournu leta 1916 v Avstraliji. Svojo kariero v manualnih terapijah je pričel kot pomožni maser v športnih klubih, kjer je pomagal trenerjem in maserjem. Kljub temu, da ni imel nobene izobrazbe ali kvalifikacije na svojem področju, je bil izredno dovzeten na spremembe na telesu. Telo je znal brati na svoj način. Modrost njegovega pristopa oziroma pogleda na telo je v tem, da ima vsakdo zmožnost ali sposobnost samozdravljenja, terapevti pa smo zgolj prenašalci navodil  in dražljajev v pacientov sistem.

Terapija, ki jo je razvil, ne vsebuje zgolj tehnike za fizično uravnovešanje telesa. Bowen je zasnoval  pristop na razumevanju, da smo ljudje več kot samo skupek posamičnih fizičnih celic in da ima vsak prirojeno zmožnost samozdravljenja.  Kot terapevtka stremim k temu, da čim bolj sledim temu konceptu in s spoštovanjem nadaljujem njegovo delo.

Princip Bownove terapije je ključen za razumevanje učinkov

Terapija deluje primarno prek dveh sistemov, in sicer veznega tkiva in živčnega sistema. Bownova terapija hitro vpliva na avtonomni živčni sistem in občutno zmanjša ter odstrani bolečine v miofascialnem sistemu (mišična ovojnica in mišica). Pospeši pretok v limfnem sistemu (zmanjšanje oteklin), zmanjša psihološko napetost in vodi do sprostitve celega telesa. Na kratko povedano, terapija hitro in učinkovito zmanjša moifascialno tenzijo ter pomaga vzpostaviti ravnovesje tako v nevrološkem kot tudi v limfnem in energetskem sistemu.

S pomočjo terapije nekako govorimo s telesom preko senzornih receptorjev v mišicah in fasciji. Fascija je vezno tkivo, ki povezuje vse anatomske dele našega telesa. Fascija je razdeljena na površinsko globoko in visceralno fascijo. Med izvajanjem Bownovih potez manipuliramo s fascijo v površinskem sloju, ta pa je povezana z vsemi ostalimi sloji. Manipulacija veznega tkiva nam omogoča direkten vstop v centralni živčni sistem.

Kako Bownova terapija učinkuje?

Glavni namen terapije je, da vzpodbudi in pospeši homeostazo in pomaga pri normalizaciji previsoke miofascialne tenzije in nevrološke tenzije.

Ključne karakteristike Bownove terapije:

 • Uporaba Bownovih potez.
 • Časovni razmaki med izvajanjem Bownovih potez.
 • Terapijo se izvaja enkrat tedensko (z nekaterimi izjemami).
 • Terapija je priporočljiva za starostne skupine.

Za kaj gre pri Bownovih potezah?

Vse Bownove poteze so izvedene preko mišičnih vlaken ali tetiv pod pravim kotom. Osredotočimo se na določeno mesto in z nežnimi gibi povlečemo kožo ter s tem tudi površinsko fascijo preko mišičnih vlaken tetiv in živčnih ovojnic. Gibi so nežni in pacient med terapijo čuti le malo ali nič neugodja, čeprav so nekateri deli telesa včasih malo boleči in občutljivi. Drugače rečeno, terapevt s palcema na določenih točkah na telesu izvaja svalkajoč gib na mehkem tkivu (mišicah, tkivih,fasciji).

Trajanje in premori

Med Bownovo terapijo je potrebno upoštevati časovne premore. Minimalni časovni premor je 2 minuti, pri akutnih bolečinah in poškodbah pa 10 do 15 minut. V teh primerih izvedemo minimalno število Bownovih potez. Časovni premori so zelo pomembni, saj omogočijo telesu, da se odzove na vnesene dražljaje.

Terapija traja običajno od 30 do 60 minut. V nekaterih primerih kot je zvin gležnja, je celoten poseg lahko končan v 5 minutah.

Koliko ponovitev v povprečju potrebuje oseba, ki pride na terapijo?

Število tretmajev je odvisno od stanja pacienta, ki je vezano na njegovo starost, trajanje in vrsto obolenja. In seveda tudi na njegov življenski stil, prehrano, morebitne zasvojenosti, poklic in raven fizične aktivnosti. Običajno spremembe in izboljšanje dosežemo že po prvi terapiji.

Pomen tekočine za učinkovitost terapij

Naj poudarim, da je pri Bownovi terapiji izredno pomembno pitje dovolj velike količine vode, saj ima nalogo prevodnika informacij v telesu. Morebitne reakcije so bolj pogoste oziroma manj uspešne, če je telo dehidrirano.

Veliko ljudi prihaja tudi na napolnitvene terapije. Terapijo priporočam:

 • Pri težavah z glavoboli, ki so lahko tenzijski, migrenski ali toksični.
 • Pri akutnih in kroničnih problemih kot je na primer zamrznjena rama, teniški komolec, sindrom karpalnega kanala in miofascialne tenzije.
 • Pri bolečinah v hrbtu (osteoartritis, skolioza, išias, lumbago), bolečinah v kolenih in kolkih.
 • Pri motnjah v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonskem sistemu.
 • Pri sinuzitisu.
 • Ob nelagodju med nosečnostjo.
 • Pri inkontinenci.
 • Ob nespečnosti.
 • Pri sindromu čeljustnega sklepa, bolečinah v čeljusti in obraznih mišicah.
 • Pri akutni in kronični utrujenosti.
 • Pri astmi, artritisu ali alergijah.
 • Ob neplodnosti.
 • Pri bolečinah v predelu trtice, vrtoglavici in omotičnosti.
 • Ob bolečih menstruacijah.
 • Težavah z ušesi (tinitus, pogoste infekcije).
 • Pri putiki, bruksizmu (nehotno škripanje z zobmi) in Bellovi paralizi (obrazna paraliza).
 • Težavah s prebavilih.
 • Zgagi, Crohnovi bolezni, zaprtju, driski in želodčnem čiru.
 • Težavah s ščitnico (hiperfunkcija, hipofunkcija).

Nekaj zanimivih primerov in izkušenj iz prakse

Naj z vami delim nekaj primerov, s katerimi sem se srečala v svojem salonu zdravja in pričajo o moči in učinkovitosti Bownove terapije.

Veliko strank se je zateklo k meni po pomoč, potem ko se po dolgoletnih bolečinah in jemanju proti bolečinskih tablet njihovega stanja niso spremenila. Marsikdo reče, da bo poskusil še z Bownovo terapijo, ker tako slabše že ne more biti. Srečujem veliko nejevernih Tomažev, a tako je, da ko je stanje nevzdržno. Človek poskusi vse, samo da bi pomagalo.

Spominjam se gospoda, ki je prišel k meni zaradi nespečnosti. Bil je že na različnih terapijah, ki niso prav veliko pomagale. Rekla sem, da seveda lahko poskusiva, vendar se mora držati navodil. Dogovorila sva se za prvi termin. Še danes se dobro spominjam njegovega odziva. Med samo terapijo je postajal malce vznemirjen, lahko bi rekla, razočaran, saj potek terapije ni običajen kot pri drugih terapijah. Med terapijo sem ga vprašala po počutju in je odgovoril, da ne čuti ničesar in da vse to ni nič. Prepričala sem ga, da terapije potekajo na tak način in če ne čuti ničesar med samo terapijo, še ne pomeni, da ne deluje. Terapijo sem seveda dokončala, gospod je od mene odšel malo nezadovoljen in nezaupljiv. Ko sem ga želela naročiti za naslednjič, mi je odgovoril, da bo premislil. Čez noč so se zgodile spremembe in gospod je spal kot ubit. Zjutraj me je navdušen poklical in si rezerviral termine za vnaprej. Gospod še dandanes hodi na terapije k meni in še skrbiva, da se dobro počuti.

Nekaj časa nazaj sem dobila klic stranke z diagnozo, da gre verjetno za Bellovo paralizo in če lahko pomagam. Gospod pove, da je bil že pri nevrologu in da je zadeva zelo resna, saj mu ne morejo več pomagati. Začela sva s terapijami in stanje je bilo vsak dan boljše. Gospod je danes popolnoma zdrav in ni sledu, da bi kdaj imel Bellovo paralizo.

Srečala sem se tudi z epilepsijo. V tem primeru je šlo za fanta, ki naj bi imel epileptične napade. Mama je povedala, da je danes zjutraj padel s postelje in se pri tem začel tresti. Kontakt z njim je bil nemogoč. Fant je bil napoten k nevrologu, a na pregledih niso nič ugotovili. Postavili so mu diagnozo neopredeljene epilepsije. Gospa me je prosila,  če bi lahko pomagala z Bownovo terapijo. Po petih terapijah, od katerih so pretekla že štiri leta,  ni imel nobenega napada več.

Srečanje z diagnozo »Neerozivni poli artritis (M 13,0)«. V čakalnici sedi gospa z darilnim bonom v roki, ki ga je dobila od hčere za rojstni dan. V alternativne metode pravi, da ne verjame in da je prišla na željo hčere. Razložila sem ji, kaj je Bownova terapija in kako deluje na telo, vendar gospa ni hotela prav veliko sodelovati. Po prvi terapiji se je je malo zvišala temperatura, zato sem ji razložila, da ima manjšo reakcijo in da se bo vse uredilo. Gospa je po nekaj terapijah ponovno in še vedno brez bolečin in spet hodi v hribe. Lahko poklekne, drži stvari v rokah, kar prej niti slučajno ni mogla. Gospa še danes hodi na Bownove terapije. Vsako leto naredi tri, da vzdržuje ravnovesje.

Gospod pove, da približno dva meseca pri hoji opaža padanje desnega stopala. Nemoč stopala se je pojavila neopazno in brez bolečin. Operacijo stenoze spinalnega kanala je imel pred dvema letoma in pol. S strani nevrologa je bila ugotovljena pareza dorzifleksorjev desnega stopala. Hoja po peti ni bila izvedljiva. Opisane EMG spremembe so kazale na kronično okvaro nitja korenine L.5. desno. Opravila sva šest terapij. Danes gospod normalno hodi. Ravnokar je pri meni ponovno na terapiji, a zaradi drugih težav. Tudi s slednjimi sva že proti koncu in lahko rečem, da je terapija zelo uspešna, vendar o tem in podobnih primerih še kdaj drugič.


Breda Kogej
Salon zdravja in lepote Klara
http://www.salonklara.si/

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Oglas