Fizioterapija z neinvazivnimi terapevtskimi metodami, kot so aktivno in pasivno razgibavanje, hlajenjem, segrevanjem, masažo, električno stimulacija /…/ odpravlja ali zmanjšujejo bolečino, gibalno oviranost ali poškodbo. V članku predstavljamo razlike med samoplačniško fizioterapevtsko obravnavo in obravnavo na napotnico.

 

Fizioterapija na napotnico v javnem zdravstvu

Storitve v javnem zdravstvu so dostopne le na osnovi delovnega naloga, ki ga izda zdravnik. Na njem opredeli vaše stanje skladno z Mednarodno klasifikacijo bolezni, npr. »lumbalgija«, kar pomeni bolečina v ledvenem delu hrbtenice. 

Za izvajanje zdravstvenih storitev v javni mreži (javni zavodi in zasebniki s koncesijo) je podlaga splošni dogovor, ki opredeljuje kadrovske in vsebinske normative – posledica je čakalna doba, ki je v večini fizioterapevtskih ambulant nedopustno dolga. Na prvo obravnavo boste tako povabljeni skladno s čakalna dobo v posamezni ambulanti.

 

V javnem zdravstvenem sistemu se na fizioterapijo čaka tudi do 508* dni. Če se želite izogniti dolgim čakalnim dobam, vam lahko pomagamo pri iskanju in rezervaciji preverjenega samoplačniškega izvajalca fizioterapije v vaši regiji.
Oddaj neobvezujoče povpraševanje >>


Pri obravnavi je fizioterapevt omejen na napotitveno stanje, na nabor postopkov in število obravnav, ki jih krije ZZZS. Sočasno mora urediti še administrativna opravila in drugo birokracijo, da lahko z obravnavo sploh prične.

Fizioterapija na napotnico

Za dosego normativa mora fizioterapevt obravnavati več pacientov hkrati, kar pomeni manj časa za individualno obravnavo in posledično več postopkov iz nabora instrumentalne terapije (npr. TENS, UZ, magnetoterapija idr.). 

Instrumentalna terapija ne zdravi vašega osnovnega ali vzročnega stanja zaradi katerega občutite bolečino, druge simptome ali omejitve pri gibanju, vprašljivo je ali sploh doseže tkiva, ki so prisotna pod nivojem kože.

Vse zgoraj našteto predstavljajo pomembne omejitve za hitro in uspešno rehabilitacijo ter podaljšuje bolniški stalež ali vrnitev v vaše vsakdanje in športne aktivnosti. 

 

Samoplačniška fizioterapija v zasebnem zdravstvu

Samoplačniška manualna fizioterapija je za pacienta dostopna neposredno, kar pomeni, da se v primeru težav lahko obrnete direktno nanj in zato ne potrebujete delovnega naloga. Za storitve, ki jih opravite pri zasebnih zdravstvenih izvajalcih, ste plačniki sami ali pa vam terapijo krije zavarovalnica, v kolikor imate z njimi sklenjeno ustrezno pogodbo. Zavarovalnice, ki vam krijejo tovrstne storitve so Generali, Triglav, Vzajemna, Merkur

V zasebni ambulanti Manualne Fizioterapije in rehabilitacije Eno izvajajo ortopedsko manualno fizioterapijo, ki je specialno področje fizioterapije. Izvaja jo manualni fizioterapevt z dodatnimi podiplomskimi znanji za obravnavo mišično – skeletnega sistema. 

Sodobna manualna fizioterapija temelji na z dokazi podprti praksi, kar pomeni da posameznemu pacientu nudimo najboljše zdravljenje, kot je mogoče, glede na najnovejša dognanja stroke. 

Obravnava se začnemo z anamnezo – pogovorom. Sledi usmerjen fizioterapevtski pregled, kjer se s sodobnimi ortopedskimi testi oceni stanje vaših mišic, sklepov, živčevja ter vezivno-fascialna tkiva. Diferencira se strukture, ki so potencialno dražene, poškodovane ali preobremenjene. Z zbranimi ugotovitvami in kliničnim osmišljanjem se poišče vzrok za bolečino, omejitve pri gibanju ali druge nepravilnosti v funkciji. Nato se izbere najbolj primerno terapijo za vas. 

Terapijo sestavlja nabor različnih tehnik manualne terapije. Dodajo se terapevtske vaje, ki so osebno prilagojene glede na gibalne zmožnosti, fazo rehabilitacije, vsakodnevne ali športne aktivnosti. Svetuje se tudi glede prilagoditev aktivnosti in drugih usmeritev za odpravo težav in izboljšanje gibalne funkcije. 

Tak način dela omogoča, da se opredeli začetno stanje pacienta in se skozi čas spremlja in vrednoti učinkovitost terapije. Če se spremembe ne zgodijo že takoj, pacienti ponavadi poročajo o bistvenem izboljšanju stanja najkasneje v roku dveh ali treh terapij. 

V kolikor se to ne zgodi, se v proces dela ključi multidisciplinarna ekipa (specialisti ortopedije, fiziatrije, travmatologije, kineziologe, športne trenerje ali psihoterapevte).

Za obravnavo pri Fizioterapija ENO vam zagotovimo čim hitrejši termin, ki omogoča, da s terapevtskimi intervencijami takoj zmanjšajte ali odpravite občutljivost poškodovanega tkiva in vzpostavite gibanje v funkcionalni smeri, da se pripravi optimalno okolje za celjenje poškodovanega tkiva. 

V procesu rehabilitacije ste aktivno udeleženi, saj se že ob začetku obravnave pogovorite o skupnih ciljih.

 

Možnost takojšnjega obiska ali posveta pri fizioterapevtu ob pojavu prvih znakov bolečine ali  poškodbe prinaša številne prednosti. Čeprav bi si vsi želeli brezplačne fizioterapije pa z normativi v javnem zdravstva žal ni možno dosegati tako hitrih in uspešnih rehabilitacijskih izidov. 

Usmerjena terapija omogoča hitrejšo in učinkovitejšo rehabilitacijo, kar skrajša bolniški stalež ali omogoči, da od dela niso odsotni.

 

V javnem zdravstvenem sistemu se na fizioterapijo čaka tudi do 508* dni. Če se želite izogniti dolgim čakalnim dobam, vam lahko pomagamo pri iskanju in rezervaciji preverjenega samoplačniškega izvajalca fizioterapije v vaši regiji. Oddaj neobvezujoče povpraševanje >>

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×