S čim se ukvarja ortopedija?

Ortopedija je veja medicine, ki se ukvarja z boleznimi in poškodbami gibal. Zdravnik specialist, ki deluje na tem področju, se imenuje ortoped. Ukvarja se s skeletom in vsemi strukturami, ki ga povezujejo. Sem sodijo kosti, mišice, sklepi, kite in vezi.

 

Bolečine v sklepih

Bolezni, ki te strukture prizadenejo, so zelo raznolike. Ena najpogostejših težav, ki pesti človeka, so bolečine v enem ali več sklepih. Če je bolečina povezana z obrabo sklepnega hrustanca, je to področje, ki je v domeni ortopedije, če pa gre za revmatološke bolečine, je oseba napotena k revmatologu.

 

Ortopedi uporabljajo za zdravljenje obrab različne tehnike, ki zajemajo različno intenzivne posege. Predpišejo lahko fizioterapevtsko obravnavo, vbrizgajo različne protibolečinske in druge snovi v sklep ali pa se v določenih primerih odločijo za zamenjavo sklepa z umetnim.

 

Poškodbe kosti

Ukvarjajo se tudi s poškodbami kosti. Tudi tu uporabljajo različne tehnike; od običajne imobilizacije z mavcem do tako imenovane osteosinteze, kjer kosti sestavijo skupaj s kovinskimi vijaki in ploščicami. Na tem področju se ortopedija tesno prepleta s travmatologijo. Tudi poškodbe mišic, vezi in kit so področje, kjer se ortopedija in travmatologija prepletata ter z raznovrstnimi tehnikami zdravita različne stopnje poškodb teh mehkih tkiv.

 

Kronične bolečine v predelu hrbtenice, rame

Področje, s katerim se v večini ukvarja prav ortoped, so kronične bolečine v predelu hrbtenice. Najpogosteje se pacienti srečujejo z bolečinami v vratu ali ledvenem predelu. Večinoma je obravnava konservativna in poteka v sodelovanju s fizioterapevtom. V primeru utesnitve živčnih korenin zaradi medvretenčne ploščice pa se lahko uporabi tudi operativno zdravljenje, kjer se ortopedija prepleta z nevrokirurgijo.

 

Med pogosteje prizadetimi sklepi je tudi rama. Glede na specifiko težav lahko tako ortopedi kot tudi drugi specialisti uporabljajo konservativne ter operativne tehnike za lajšanje bolečin in izboljševanje funkcije sklepa.

 

Športne poškodbe

Športne poškodbe profesionalnih in rekreativnih športnikov so naslednje veliko področje ortopedije. Eden najpogosteje prizadetih sklepov je koleno, kjer običajno prihaja do poškodb vezi ali meniskusa. Nekatere poškodbe lahko ortopedi oskrbijo s kar najmanj invazivnimi posegi, kot je artroskopija. Pri tem posegu lahko na primer s pomočjo kamere delno odstranijo ali zgladijo počen meniskus.

 

Rakava obolenja

Na kosteh ali sklepih se lahko pojavijo tudi rakava obolenja. Večinoma so prav ortopedi tisti, ki prizadeto področje odstranijo in v nadaljevanju zdravljenja sodelujejo z onkologom pri vodenju bolnika skozi posege in okrevanje. 

 

Utesnitve medianega živca v zapestju

Nekateri ortopedi se ukvarjajo tudi z operacijami utesnitve medianega živca v zapestnem prehodu, čeprav je to v Sloveniji predvsem področje plastičnih kirurgov.

 

Prirojene bolezni gibal

Že od začetka razvoja te široke veje medicine se ortopedi ukvarjajo tudi s prirojenimi boleznimi gibal, kot so ploska stopala ali skolioza. Včasih so veliko predpisovali različne steznike, danes pa priporočajo  predvsem ustrezne vaje.

 

Pri zdravljenju bolnikov ortopedi v glavnem izbirajo med dvema tehnikama:

  • konservativno – tehnična ortopedija in
  • kirurško – ortopedska kirurgija.

 

Sodobna ortopedija

Sodobna ortopedija se je z razvojem novih, učinkovitejših metod klinične diagnostike, konservativnega – neoperativnega in predvsem kirurškega zdravljenja bolezni kosti, sklepov, mišic, vezi ter tetiv prilagodila naraščajočim potrebam prebivalstva po kakovostni oskrbi.

Z razvojem novih in manj invazivnih metod se je pomembno povečal tudi obseg obravnave ortopedskih bolnikov in posledično razvile tudi številne subspecializacije ortopedov za posamezna področja.

Potrebujete ortopedski pregled?

Če iščete preverjenega in zanesljivega specialista za ortopedijo, vam svetujemo, da se naročite v Kliniki Arthron.

Z izbiro storitve iz spodnjega seznama se lahko sami naročite na želeni termin. V prvem koraku izberete storitev, v naslednjem pa izberete datum in uro. Z oddajo svojih podatkov v zadnjem koraku potrdite naročilo na izbrani termin.

Iztok Pilih

Klinika Arthron deluje od leta 2003. Na enem mestu združujejo priznane in izkušene strokovnjake, ki bolezni in poškodbe sklepov (kolena, ramena, gležnja, komolca…), hrbtenice in športne poškodbe obravnavamo celostno.

Na kliniki izvajajo klinične preglede, ultrazvočno diagnostiko, neoperativno zdravljenje, operativne posege in rehabilitacijo (fizioterapijo, kineziologijo, osebni trening, prehransko svetovanje).

Izvajajo tudi preventivno svetovanje ter pripravo za rekreativne in profesionalne športnike, za večje psihofizične obremenitve ter za preprečevanja poslabšanja degenerativnih (obrabnih) sprememb na sklepih in hrbtenici.

Iztok Pilih

Klinika Arthron deluje od leta 2003. Na enem mestu združujejo priznane in izkušene strokovnjake, ki bolezni in poškodbe sklepov (kolena, ramena, gležnja, komolca…), hrbtenice in športne poškodbe obravnavajo celostno.

Na kliniki izvajajo klinične preglede, ultrazvočno diagnostiko, neoperativno zdravljenje, operativne posege in rehabilitacijo (fizioterapijo, kineziologijo, osebni trening, prehransko svetovanje).

Izvajajo tudi preventivno svetovanje ter pripravo za rekreativne in profesionalne športnike, za večje psihofizične obremenitve ter za preprečevanja poslabšanja degenerativnih (obrabnih) sprememb na sklepih in hrbtenici.

Preberite tudi

Kako izbrati pravega ortopeda
Kako izbrati pravega ortopeda
Fizioterapija in ortopedija
Zdravstvo
Življenjski slog

Ortoped sodi med specialiste, ki se ukvarjajo s težavami s kostno-mišičnim sistemom. V Sloveniji ima vsak pravico do izbire zdravnika, zato si ortopeda lahko izberemo sami. A kako izbrati pravega? Več o tem v spodnjem prispevku.

Kako pomembna je pravilna hoja?
Kako pomembna je pravilna hoja?
Fizioterapija in ortopedija
Življenjski slog

Če pravilno hodimo, krepimo celotno telo in se boljše pripravimo na starost in vsakodnevne aktivnosti. Kako vemo, ali je naše gibanje pravilno?

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×