Navadne bradavice so dokaj pogoste kožne tvorbe, ki se pojavljajo predvsem pri mladih. Vzrok za nastanek je okužba kože s humanim papilomavirusom (HPV). Navadne bradavice najpogosteje povzročajo le estetsko motnjo in niso nevarne. Občasno so lahko tudi vzrok bolečin, zlasti če so na podplatih. Poznamo različne metode odstranjevanja bradavic, med katerimi je zelo učinkovito prav lasersko zdravljenje.

 

Opis bolezni

Navadne bradavice se kažejo kot majhne, izbočene, trde in hrapave kožne tvorbe. Najpogosteje jih najdemo na stopalih ter na rokah in praviloma ne povzročajo težav. Kadar so prisotne na podplatu, lahko ob hoji povzročijo bolečino. Če so prisotne na rokah, pa so lahko moteče pri delu in drugih ročnih opravilih in jih med delom lahko tudi poškodujemo.

 

Vzroki

Virusne bradavice nastanejo zaradi okužbe kože s HPV. Okužba se lahko prenese z neposrednim stikom z obolelim posameznikom ali preko okuženega predmeta. Verjetnost okužbe je večja, kadar je koža poškodovana, saj tako virusi lažje prodrejo v telo. Kadar so bradavice prisotne na prstih rok, lahko pacient okužbo hitro prenese tudi na druge dele telesa.

 

Simptomi in znaki

Bradavice se pojavljajo zlasti pri mladih in redkokdaj povzročajo resne težave. Predstavljajo predvsem estetsko motnjo in lahko pri pacientu povzročajo občutek sramu in nelagodja.

Občasno zaradi svoje velikosti in lokalizacije predstavljajo tudi funkcionalno težavo, lahko pa se tudi poškodujejo in zakrvavijo. Kadar so bradavice na podplatih, nemalokrat povzročajo bolečine ob hoji. Če pa se pojavijo na rokah, lahko pacienta motijo pri različnih ročnih opravilih.

 

Lasersko odstranjevanje bradavic: Kakšno je zdravljenje?

 

Zdravljenje

Čeprav pri večini pacientov bradavice v nekaj letih spontano izginejo, se strokovno zdravljenje priporoča. Z zdravljenjem omejimo nadaljnji razsoj in prenos okužbe ter omogočimo hitro odpravo težav. Najpogostejše oblike zdravljenja vključujejo pomrzovanje bradavic s tekočim dušikom (krioterapija), površinsko zdravljenje bradavic s kislinami (npr. s salicilno kislino), zdravljenje z elektrokoagulacijo, kirurški izrez bradavic in lasersko fotokoagulacijo.

 

Lasersko odstranjevanje bradavic je učinkovito in v večini primerov predstavlja trajno rešitev. Z uporabo Nd-YAG laserja oz. s pomočjo laserske svetlobe zapremo in uničimo drobne žile v povrhnjem delu kože, tik pod bradavico. V nekaj dneh po posegu se bradavica odlušči, koža pod njo pa se v prihodnjih dneh zaceli. Večinoma zadošča enkratna terapija, občasno, zlasti pri debelih bradavicah, pa je treba zdravljenje ponoviti. Ponovimo ga približno 14 dni po prvem zdravljenju.

 

Kadar gre za manjše bradavice, je poseg skoraj neboleč in ga opravimo brez anestezije. Kadar pa je treba odstraniti večjo bradavico ali pa je ta na občutljivem področju, pa poseg napravimo v lokalni anesteziji.

 

Po laserskem odstranjevanju področje posega namažemo z antibiotično kremo in ga sterilno pokrijemo. Potrebne so redne, sterilne preveze na 2–3 dni, dokler se bradavica ne odlušči oz. se kožna ranica popolnoma ne zaceli. Kadar zdravimo bradavice na funkcionalno zahtevnih področjih, kot so roke ali podplati, po posegu vedno svetujemo bolniški dopust.

Ponovitev bolezni je možna tudi po posegu, zato je potrebno redno samoopazovanje in kontrola ob prvih znakih ponovitve bolezni.

 

Zapleti

Kadar poseg opravi izkušen specialist, so zapleti laserskega odstranjevanja bradavic redki in blagi. Najpogosteje opazimo manjše kožne opekline, ki se ob ustrezni skrbi zacelijo v nekaj dneh. Po opeklini lahko na mestu zdravljenja ostane manjša brazgotina in motnja pigmentacije.


Miloš Milošević, dr. med.
dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, FEBOPRAS

https://www.estetika-milosevic.si/

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×