Čeprav kineziologija kot veda sama obstaja že kar nekaj časa, je ljudem še dokaj nepoznana. Beseda kineziologija izhaja iz grške besede »kinesis«, ki pomeni gibanje. Gre za vedo, ki proučuje človeško gibanje s fiziološkega, biomehanskega in tudi psihološkega vidika. Z drugimi besedami, gre za proučevanje gibanja telesa (na primer med vadbo, vsakodnevnimi opravili, pred in/ali po poškodbi) ter vpliva različnih oblik vadb ali aktivnosti na telo in njegovo delovanje (na primer vadba za moč, hitrost, vzdržljivost, hujšanje).

 

Kaj počnemo kineziologi?

Uspešno delovanje na kineziološkem področju zahteva poglobljeno znanje človeškega telesa skozi prepletanje različnih naravoslovnih ved, kot so anatomija, biomehanika, nevrologija, biokemija, fizioterapija in dietetika, ter tudi psihologije.

 

Kineziologija omogoča kineziologom kot strokovnim delavcem delovanje na različnih področjih, saj lahko:

 1. vodijo postrehabilitacijsko zdravljenje po različnih poškodbah,
 2. vzdržujejo in izboljšujejo fizično kondicijo vrhunskih športnikov in ekip,
 3. preprečujejo oziroma omejujejo razvoj različnih kroničnih bolezenskih stanj,
 4. delujejo na akademsko znanstvenem področju.
Kaj je kineziologija in kdo so kineziologi?

 

Kje se kineziologi nahajamo?

 

Na podlagi zgoraj naštetih možnih področij delovanja kineziologe najdemo:

 • v zdravstvenih domovih, kjer v sklopu projekta »Centri za krepitev zdravja« promovirajo in izobražujejo ljudi o pomenu telesne aktivnosti na zdravje ter pomagajo izboljšati življenjski slog posameznikov.
 • v raziskovalnih ustanovah (na primer na inštitutih), kjer raziskujejo različne vidike kineziologije (na primer vplive različnih tipov vadbe na človeški živčno-mišični sistem, delovanje organizma na celični ravni, kognitivna vadba).
 • v domovih za ostarele, kjer vodijo vadbe za ohranjanje in preprečevanje nadaljnjega vpliva degenerativnih procesov starostnikov ter posledično vplivajo na izboljšanje njihovega vsesplošnega počutja.
 • v športnih klubih, kjer izvajajo različne diagnostične meritve, analize gibanja in sestavljanja vadbenih procesov, z namenom izboljšanja motoričnih sposobnosti in celotne fizične kondicije. Prav tako delujejo z namenom preprečevanja in zdravljenja mišično-skeletnih poškodb.
 • v rehabilitacijskih centrih in zasebnih klinikah, kjer s fizioterapevti sodelujejo v procesu rehabilitacije. Kineziolog po navadi opravlja delo pozne rehabilitacije, ki sledi po opravljenem delu fizioterapevta, to pa z namenom uspešne vrnitve športnika nazaj v trenažni proces.
 • ter v raznih športnih ustanovah, kjer izvajajo individualne treninge ter svetujejo posameznikom o vrsti in načinu telesne aktivnosti.

 

Čeprav vam je zdaj vse skupaj že nekoliko bolj razumljivo, bi bilo kljub temu dobro še izpostaviti, za kaj ljudje običajno zamenjujejo kineziologijo.

 

Kineziologija ni:

 • veda, ki se ukvarja s preučevanjem kitajske kulture. Kineziologija kot veda s kitajsko kulturo namreč nima nič skupnega.
 • kinologija, ki je skupno ime za dejavnost ljudi, ki se ukvarjajo s preučevanjem vrste, vzrejo in vzgojo psov ter njihovim šolanjem za različne namene. Prav tako nima nobene povezanosti s kineziologijo.
 • Od zgoraj naštetih zamenjav je ta še najbližja kineziologiji, saj se v določenih pogledih vedi prepletata in tudi dopolnjujeta. Medtem ko se fizioterapija ukvarja z akutno rehabilitacijo različnih mišično-skeletnih in drugih kroničnih težav, se kineziologija ukvarja s preventivo oziroma postrehabilitacijo tovrstnih težav. Kineziolog po navadi začne svoje delo po končanem delu fizioterapevta.

 

Tako, zdaj veste, kaj je in kaj vse ni kineziologija ter kaj počne kineziolog.

Ker se velikokrat zgodi, da ljudje zamenjajo to vedo z drugimi, bi radi na kratko povzeli, kaj kineziologija ni. Kineziologijo ljudje mnogokrat zamenjujejo:

 • s fizioterapijo,
 • s kinologijo,
 • z vedo, ki se ukvarja s preučevanjem kitajske kulture.

Potrebuješ kineziologa?

Priporočamo ti obisk pri preverjeni kineziologinji, Teji Ličen, mag. kin.

teja ličen

Skozi gibanje pomagam na varen in učinkovit način odpraviti bolečine in sanirati poškodbe, ter zaživeti brez omejitev. Vse vaje prilagodim zmožnostim in željam posameznika. Verjamem, da lahko z gibanjem najbolj učinkovito dosežemo dolgoročno izboljšanje stanja, ter posledično tudi izboljšamo kakovost življenja. 

Večina strank poroča o občutnem izboljšanju stanja že po prvih dveh treningih. 

Kliknite na spodnji gumb in si oglejte njen profil na našem portalu, ter se kar preko njega naročite na pregled.


Teja Ličen
Na Inštitutu za športno medicino v Mariboru zavzema funkcijo kineziologinje in raziskovalke. Ukvarja se s športno diagnostiko, ter vodenjem rehabilitacijskih in kondicijskih programov za športnike z namenom varne in uspešne vrnitve v trenažni proces. Raziskovalno se zanima in proučuje vpliv različnih tipov vadbe na človeški živčno-mišični sistem. Trenutno izvaja študijo, katere je namen ugotoviti vpliv okluzijske vadbe na zmanjšanje mišične atrofije po rekonstrukciji sprednje križne vezi.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Fizioterapevt in fiziater: Kakšna je razlika?
Fizioterapevt in fiziater: Kakšna je razlika?
Fizioterapija in ortopedija
Partnerska vsebina
Zdravstvo

Če imamo bolečine v sklepih, križu ali mišicah, obiščemo fiziatra oziroma fizioterapevta. Kakšna je razlika med njima in kdaj se napotimo k enemu ali drugemu? Kaj je pravzaprav delo fiziatra in kaj fizioterapevta?

Z glavo na smučanje: Kako pravilno pripravimo koleno na napor
Z glavo na smučanje: Kako pravilno pripravimo koleno na napor
Fizioterapija in ortopedija
Gibanje
Življenjski slog

Nasvete so z nami delili dr. Iztok Pilih in fizioterapevt Borut Vrhovnik iz ambulante Zdravje AS ter kineziolog Nal Dobnikar iz klinike Arthron.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×