Če imamo bolečine v sklepih, križu ali mišicah, obiščemo fiziatra oziroma fizioterapevta. Kakšna je razlika med njima in kdaj se napotimo k enemu ali drugemu? Kaj je pravzaprav delo fiziatra in kaj fizioterapevta?

Za ČakalneDobe.si je poklic fiziatra opisal dr. Martin Zorko, specialist fiziatrije in rehabilitacijske medicine. Poklic fizioterapevta pa je opisal Ali Nassib, diplomirani fizioterapevt. Oba delujeta v sklopu ambulante Zdravje AS v Ljubljani.


Kdo je fiziater in kaj je njegovo delo?

Fiziater je zdravnik specialist, ki za opravljanje svojega dela potrebuje izobraževanje na medicinski fakulteti. Po opravljenem študiju sledi še dodatnih pet let specializacije iz področja fiziatrije in rehabilitacijske medicine.

»Fiziatri se ukvarjamo z rehabilitacijsko medicino, medtem ko so fizioterapevti bolj direktno usmerjeni v samo vadbo in manualno obravnavno mišično-skeletnega sistema,« razloži dr. Zorko.


Fiziatri obravnavajo človeka bolj celostno tako, da preverjajo njegovo splošno zdravje. Splošno zdravje predstavlja razumevanje internističnih bolezni, zdravil ter sposobnost za sodelovanje v rehabilitacijskih programih. Zdravnik je odgovoren za diagnostiko, ki je tudi predstavljena v uradnem izvidu. Diagnostika se opravlja s kliničnimi pregledi, dodatno pa še z različnimi preiskavami (slikovnimi, krvnimi,…). Če pacient potrebuje še druge preiskave, ga fiziater napoti k drugim zdravnikom specialistom.


Dr. Zorko tako pojasni delo fiziatra: »Ukvarjamo se z mišicami, tetivami, ligamenti, preiskave, ki se opravljajo, v sklopu obravnave pa so rentgen, CT, magnetna resonanca in scintigrafija skeleta. Ocenjuje se prav tako funkcionalni status človeka v ožjem smislu (pri določeni gibalni ali športni nalogi) kot delovanje človeka v vsakodnevnem življenju. V zvezi s telesno funkcijo pri gibalnih in športnih aktivnostih, lahko s pomočjo kliničnih testov ocenimo, kako se telo odziva, prav ta pregled pa lahko opravlja tudi fizioterapevt na podoben način.«

 
Fiziatri imajo razdeljena področja, ker se ukvarjajo z rehabilitacijo pacientov z različnimi okvarami in prizadetostmi. Dr. Martin Zorko deluje na medicini športa in se ukvarja s funkcijo mišic, sklepov in kosti, njegova diagnostika je tako podobna tisti, ki jo izvajajo ortopedi.


Fiziatri tako obravnavajo rehabilitacijo:

 • poškodb in degeneracij mišično-skeletnega sistema,
 • stanj, katera puščajo različne sistemske/revmatološke bolezni,
 • nevrološkega sistema, kot so poškodbe glave, hrbtenjače, perifernega živčevja in kapi, ter obolenja osrednjega živčevja,
 • amputirancev,
 • otroške gibalne prizadetosti.


Kako zdravi fiziater?

Prvi korak je postavitev natančne anamneze, torej določitev problema. Pacient in fiziater se temeljito pogovorita o nastalih težavah, bolečini, prizadetosti, oviranosti. Fiziater nato opravi klinične teste, s pomočjo katerih preverja gibljivost sklepov, mišično moč, bolečino pri aktivaciji mišic in funkcijo gibalnega sistema v celoti. Včasih temu sledi napotitev na dodatne preiskave. Zdravljenje lahko včasih zaobjema samo počitek ali vaje, ki jih pacient opravlja sam v domačem okolju. Spet drugič je potrebna fizioterapevtska obravnava, blokada, injekcijska terapija ali kirurške rešitve, tudi dermatolog, revmatolog ali pediater. Po opravljenem zdravljenju fiziater opravi kontrolni pregled, s katerim ocenjuje stanje. V primeru, da rezultati niso zadovoljivi, se ponovno določita načrt in korekcija zdravljenja.


Fiziater v določenih primerih zdravi s predpisovanjem zdravil, injekcijami za blokade kortikosteroida, hialuronsko kislino, trombocitno plazmo ali drugimi učinkovinami, včasih pa tudi samo s suhimi punkcijami.

»Prav slednje punkcije lahko izvaja tudi fizioterapevt, medtem ko so klasične blokade (protivnetne infiltracije) domena fiziatra. Fizioterapevt prevzame pacienta, ko je ta diagnostično obdelan, potem pa izvaja manualne terapije oz. vadbe, elektro modalitete in drugo. Vsekakor pa se naše vloge prekrivajo. Predvsem pri težjih in resnejših poškodbah, kot so lahko poškodbe glave, hrbtenjače ali druga težka stanja, se dodatno vključujejo še delavni terapevt, psiholog in socialni delavec. V takšnih primerih je zdravnik vodja in koordinator celotne ekipe. Pri starejših osebah tudi zdravniki internisti igrajo pomembno vlogo, saj urejajo krvni tlak, blato, odvajanje vode, skrbijo za ustrezna zdravila, krvni sladkor. Diagnostika vedno zahteva širše poznavanje človeškega telesa, saj izvor težav ne izvira vedno v mišično-skeletnem sistemu, temveč lahko izvira drugje,«
opiše dr. Zorko.

Fizioterapevt ali fiziater: Je fiziater pravi naslov?

V javnem zdravstvenem sistemu se na fizioterapijo čaka tudi do 508* dni.
Če želite preskočiti čakalne dobe, vam lahko pomagamo pri iskanju in rezervaciji preverjenega samoplačniškega fizioterapevta v vašem mestu.

Kdo je fizioterapevt in kaj je njegovo delo?


Fizioterapevt
je oseba, ki se je strokovno usposobila na zdravstveni fakulteti v visokošolskem programu in obravnava težave z gibalnim sistemom. Fizioterapevt Ali opiše svoje delo: »Fizioterapevt se srečuje z ljudmi, ki imajo težave z gibalnim sistemom, oziroma mišično-skeletnim sistemom. Do teh težav lahko pride bodisi zaradi motenj v samem razvoju bodisi te nastopijo v adolescenci in odrasli dobi. Velikokrat vzroki težav izvirajo zaradi nepravilne telesne drže in posledično zaradi preobremenitev. Preobremenitve so lahko statične ali dinamične narave. V sodobnem slogu življenja ljudje vse prevečkrat opravljamo sedeče delo, nato pa v preveliki meri v kratkem času mišično-skeletni sistem preobremenimo (kolesarjenje, tek, plavanje, plezanje itd.)  Težave, ki nastopijo so lahko ortopedske narave, kjer se obravnavajo vneta in poškodovana tkiva (kosti, vezi, tetive,mišice in pripadajoče ovojnice, živci). Ko pa je vzrok nenadna poškodba, pa lahko govorimo tudi o težjih poškodbah naštetih tkiv, ki so bolj travmatološke narave (padci, udarci, sunkoviti gibi ipd.).«

Fizioterapija sega tudi na področja:

 • nevrologije,
 • ginekologije in zdravja žensk,
 • interne medicine.

 

V Ambulanti Zdravje se predvsem srečujejo z ortopedijo in travmatologijo, kjer je fizioterapija lahko predoperativne ali pooperativne narave. Največkrat pacienti obiskujejo fizioterapevtsko ambulanto zaradi nepravilne drže in posledično preobremenitev ter nepravilnih prilagoditev telesa. Te težave uspešno preprečujemo s pravočasnim ukrepanjem fizioterapevta, z ohranjanjem oziroma zdravljenjem trenutnega stanja.


Najpomembnejši del terapije je ročna oz. manualna trapija
, ki se ji lahko pridruži tudi uporaba elektro modalitet: terapija z  laserjem, mikrovalovna diatermija ali globinsko pregrevanje, udarni globinski valovi, magnetoterapija idr. Aparature se napajajo iz električnih virov in proizvajajo fizikalne medije, s katerimi spodbujamo različna delovanja v človeškem telesu:

 • pospeševanje prekrvavitve,
 • protibolečinskodelovanje,
 • zmanjševanje oteklin
 • sproščanje mehkih vezivnih tkiv.

Terapija z rokami predstavlja večinski del fizioterapevtovega dela, ostale tehnike pa so spremljevalne, odvisne od same diagnoze pacienta.


Kateri so najpogostejši simptomi pri pacientih?


Pacienti najpogosteje začutijo:

 • bolečine v križu in okrog pasu,
 • bolečine v vratu in ramenih,
 • bolečine v sklepih, kot so: kolena, kolk, ramenski sklep, komolec, gleženj, zapestje,
 • poškodbe mišic in vezi,
 • mravljinčenje ali slabo čutenje dela telesa,
 • šibek korak,
 • slabo kontrolo gibanja telesa.
Fizioterapevt in fiziater: Ali lahko težave odpravimo s klasično masažo ali je ptoreben fizioterapevt?

 

Kdaj pacienti obiščejo maserja in kdaj fizioterapevta oz. fiziatra?

Tako kot se prekriva in dopolnjuje delo fizioterapevta in fiziatra, se v določenih primerih prekriva tudi delo maserja in fizioterapevta. Delo fizioterapevta se od maserja  razlikuje predvsem v tem, da rešuje vzrok težav in oceni morebitne pridružene ali prikrite simptome. Fizioterapevt tako opravlja temeljito strokovno obravnavo, ki obsega tudi določen del diagnostičnih postopkov, ki jih s fizioterapevtsko oceno opredeli.


Ko posamezniki izkusijo preobremenitev ali bolečine v mišicah zaradi npr. različnih športnih aktivnosti, prisiljne drže, sedečega dela, je zaželjeno, da posežejo po masaži za sproščanje telesa. V primeru, da simptomi niso povezani s preobremenitvijo in ne izvenijo z masažo, je vsekakor potreben obisk fizioterapevta oz. fiziatra. Vzroki niso vedno povezani z mišično-skletnim sistem, včasih nastanejo v povezavi z drugimi sistemi telesa. Masaža kot taka pa ne obravnava tako široko področje,” pove fizioterapevt Ali.


Obisk fiziatra oz. fizioterapevta se svetuje ljudem, ki občutijo bolečino, ki vztraja v ponavljajočih se gibih in je prisotna tudi ponoči ali ko smo v mirovanju, kadar občutimo omejenost gibanja in ali nemoč v mišicah. Priporočljivo je, da obravnavo priče,p s fiziatrom, saj je najbolj usposobljen za diagnostiko in pripomore k bolj učinkoviti fizioterapevtski obravnavi.


Kakšno preventivo svetujeta fizioterapevt in fiziater?

Tako dr. Zorko kot fizioterapevt Ali svetujeta dovolj gibanja in zdrav življenjski slog, posebej za posameznike, ki imajo »sedeče« službe.


Dr. Zorko svetuje: »Zmerna vsestranska aktivnost, kakšno uro na dan za odrasle, za otroke lahko več, ki naj bo pretežno aerobna, kot so hoja, kolesarjenje in plavanje. Dodatno pa so priporočljive tudi določene vaje za moč in ravnotežje, da smo potem gibalno dobro pripravljeni za vsakdanje življenje in staranje. Pomembno je tudi vzdrževanje zdrave telesne teže.«

Brez čakalnih dob na fizioterapijo!

V javnem zdravstvenem sistemu se na fizioterapijo čaka tudi do 508* dni.
Če želite preskočiti čakalne dobe, vam lahko pomagamo pri iskanju in rezervaciji preverjenega samoplačniškega fizioterapevta v vašem mestu.
Izpolnite obrazec in vaše povpraševanje bomo posredovali preverjenemu izvajalcu, ki vas bo v kratkem kontaktiral in vam sporočil prvi možni termin in ceno storitve.


Ana Šuligoj, novinarka
Novinarka, ki jo zanimajo ljudje, njihove zgodbe in dejstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×