V času, ko smo vsakodnevno izpostavljeni takšnim in drugačnim zdravstvenim tematikam, je pomirjujoče vedeti, kdo so strokovnjaki, na katere se lahko zanesemo v primeru poškodbe, različnih bolečinskih in celo bolezenskih stanj. Ob omenjenih težavah pogosto dobimo asociacijo na obravnavo pri fizioterapevtu ali fiziatru. Kljub podobnosti v imenovanju se njuno delo razlikuje. S čim pa se vsak od njiju zares ukvarja in kakšna je njuna razlika? Preberite si v nadaljevanju. 

 

Kdo je fiziater in kaj je njegovo delo?

Fiziater je zdravnik specialist za fizikalno in rehabilitacijsko medicino. Svoje delo začne opravljati po pridobljenem medicinskem nazivu in opravljeni specializaciji. Skupaj s fizioterapevti in še nekaterimi drugimi zdravstvenimi delavci tvori tim strokovnjakov, ki posameznika spremlja skozi proces rehabilitacije. Fiziater ima z dolgoletnim usposabljanjem znanje diagnostike za določevanje mišično-skeletnih težav. Zna razločiti, ali zanje mogoče obstaja vzrok v drugih telesnih sistemih. 

Pri svojem delu se opira na diagnostične postopke (slikovna diagnostika, preiskave krvi, živčevja, notranjih organov in podobno), obvladati pa mora tudi nekatere invazivne postopke (punkcija, injeciranje, šivanje ran, asistiranje pri operacijah in podobno). Fiziater v procesu zdravljenja pogosto poda le začetno in končno oceno ter diagnozo, medtem ko se boste med rehabilitacijo pogosteje srečevali s fizioterapevtom, ki bo spremljal vaše stanje na tedenski ali celo dnevni ravni.

Pregled pri fiziatru

Kdo je fizioterapevt in kaj je njegovo delo?

Fizioterapevt je avtonomen strokovnjak, ki se ukvarja s fizikalno in rehabilitacijsko medicino. S svojim delom omogoča ohranjanje, vzpostavljanje in izboljšanje zdravja ljudi v vseh življenjskih obdobjih kot tudi zdravstvenih stanjih. Uporablja različne metode in postopke za lajšanje bolečin, zdravljenje ter preprečevanje telesnih posledic poškodbenih ali bolezenskih stanj. 

Za evaluacijo in terapijo med zdravljenjem uporablja različne manualne tehnike, kot podpora tem pa so tudi fizikalni dejavniki (laserska terapija, udarni valovi, elektroterapija in podobno). Ker je želja vsakega pacienta vrnitev v normalno delovanje ali aktivnost, je sestavni del procesa tudi kinezioterapija. 

Obseg in izbor metod pa sta odvisna od vzroka težav, stanja, ciljev pacienta ter znanja fizioterapevta. Novodobni fizioterapevtski pristop omogoča, da je pacient obravnavan celostno, medtem ko so pri procesu zdravljenja upoštevani telesni, socialni, čustveni in psihološki dejavniki posameznika.

Fizioterapevt ali fiziater

 

Vendar se tudi delo fizioterapevtov med seboj lahko razlikuje. Za delo je potreben naziv diplomirani fizioterapevt, pridobljen na eni od akreditiranih univerz. Po končanem študiju in opravljenem strokovnem izpitu ima vsak diplomant možnost specializacije v določeno vejo fizioterapije, če se za to seveda odloči. Ločimo kardiorespiratorno, nevrološko in mišično-skeletno oz. ortopedsko vejo fizioterapije.

Specializacija se izvaja z izobraževanji, ki trajajo več let, ob zaključku pa fizioterapevt pridobi naziv »fizioterapevt s specialnimi znanji« za določeno področje. Fizioterapevt brez specializacije z vami izvaja postopke na manj zahtevnih delovnih mestih, medtem ko se delo fizioterapevta s specialnimi znanji prekriva z delom fiziatra, saj ima znanje diagnostičnih postopkov, s katerimi lahko oceni vaše stanje in poišče vzrok težav.

Kot učinkovit primer sodelovanja lahko izpostavimo tudi našo specialistično ambulanto Fizioterapije ENO. Pri svojem delu lahko s specialnimi znanji iz nevrološke in manualne terapije okvare mišično-skeletnega sistema s pregledom izključimo, na primer, ali vaša bolečina v nogi izhaja iz kolka, hrbta, obojega ali mogoče iz katere druge strukture. S testiranjem lahko ugotovimo tudi vzrok vašega mravljinčenja v rokah.

Veliko diagnoz pa se lahko med seboj prekriva, nekatere med njimi niti nimajo neposredne povezave z mišično-skeletnim področjem. V takšnih primerih pokličemo za posvet fiziatra, v primeru nujnejših težav pa stranko napotimo kar k njemu na obravnavo. Takšna stanja so na primer bolečine v nogah zaradi oslabelosti žilnih sten, bolečine v mišicah zaradi rabdomiolize ali različne druge težave kot posledica težav s srcem ali glavo. Primer dobre prakse si lahko preberete tudi na spletni in FB strani Fizioterapije ENO.

Pomembno je, da s svojim izbranim strokovnjakom vzpostavite odnos, ki bo temeljil na vzajemnem spoštovanju, zaupanju in strokovnem pristopu, ne glede na to, s kakšnimi težavami ter izzivi se soočate. Tako boste lahko kar najhitreje odpravili svoje telesne težave in se vrnili k vašim vsakodnevnim aktivnostim.

Potrebujete fizioterapevtsko obravnavo?

Če trpite zaradi katerega izmed opisanih simptomov, vam svetujemo, da se naročite na pregled pri specialistu. Priporočamo obisk Fizioterapije Eno.

Kliknite na spodnji gumb in si oglejte njihov profil na našem portalu, ter se kar preko njega naročite na pregled.


Borut︱Fizioterapija ENO
Študij fizioterapije je zaključil na univerzi v Plymouthu, v Veliki Britaniji. Registriran je pri Health and care proffesions council (HCPC) v Združenem Kraljestvu, opravil pa je tudi nostrifikacijo diplome pri Ministrstvu za zdravje v Sloveniji. Registracija pri HCPC pomeni, da organizacija terapevte vsake dve leti preverja in certificira, v kolikor sledijo standardom poklicnega izobraževanja in lahko uspešno in varno opravljajo prakso na visokem strokovnem nivoju. Po zaključku študija si je pridobil še specialna podiplomska znanja za obravnavo miofascialnega, živčnega in sklepnega sistema iz različnih, priznanih izobraževanj in srečanj doma ter v tujini. V sodelovanju s Formatherapio iz Portugalske in avstralsko Curtin University je l. 2017 opravil certificiranje iz ortopedske manualne terapije.

Pestre praktične izkušnje ima z ortopedskimi, športnimi, pediatričnimi in nevrološkimi bolniki, tako doma, kot v tujini. Najraje ima kompleksne primere, nad katerimi so drugi že obupali.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×