Hernija diskusa ali hernija medvretenčne ploščice se pojavi kot močna bolečina, običajno v križnem delu hrbtenice, ki seva v spodnje okončine. Kaj narediti in na koga se obrniti, ko so bolečine prehude? Z nami je svoje strokovno znanje delil tudi dr. Matevž Gorenšek, dr. med., specialist ortopedske kirurgije iz ambulante Zdravje AS in sanatorija MD Medicina.

 

Kaj je hernija diskusa?

Hernija diskusa ali hernija medvretenčne ploščice nastopi, ko obrabljena medvretenčna ploščica izstopi iz svojega položaja proti spinalnemu kanalu in povzroči utesnitev živcev.

 

Najpogosteje odstopijo medvretenčne ploščice v ledvenokrižnem predelu, kjer lahko pride do pritiska na eno ali več živčnih korenin, zaradi česar čutimo akutno bolečino v nogi, ki ne popusti.

 

Hernija diskusa

 

Bolečino lahko spremljajo mravljinci, spremeni se lahko tudi zaznavanje na prizadetem delu telesa. Včasih so bolečine tako močne, da se bolnik ne more normalno gibati, pogosti so tudi prisilni položaji telesa, v katerih so bolečine še znosne.

 

Natančnega vzroka nastanka degenerativnih sprememb medvretenčnih ploščic ne poznamo, vendar gre verjetno za kombinacijo staranja, genetske nagnjenosti in stalnih mehanskih obremenitev skozi čas. Hernija se najpogosteje pojavi pri mlajšem prebivalstvu (25 do 40 let) kot posledica začetne obrabe medvretenčne ploščice.

 

Hernija diskusa: ko so bolečine v križu hude, ne smemo odlašati z obiskom zdravnika.

 

Kdaj obiskati ortopeda?

Obisk pri zdravniku (ortopedu) je nujen pri nehotenemu odvajanju vode in blata (isti dan) in pri oslabeli mišični moči v nogah. V drugih primerih specialisti svetujejo obisk zdravnika takrat, kadar je bolečina v nogi neznosna in ne pojenja.

 

Ob naštetih simptomih nas osebni zdravnik lahko napoti k specialistu ortopedije na prvi pregled. Za ugotavljanje hernije so potrebne dodatne preiskave, naj bo to rentgensko slikanje (RTG) ali magnetna resonanca (MRI). Ortoped bo na podlagi anamneze ugotovil, kako obsežna je težava in ali je potreben operacijski poseg ter kako hitro ga je treba opraviti.

 

Povprečne čakalne dobe za prve ortopedske preglede v decembru 2019 so za napotnico »redno« 142 dni, za napotnico »hitro« 100 dni, za »zelo hitro« pa 40 dni. Po podatkih NIJZ največ čakajočih najdemo prav v ambulantah, ki izvajajo ortopedske preglede. Na prvi pregled jih čaka 18.261, od tega jih ima 7.359 stopnjo nujnosti »redno«, 9.720 »hitro« in 1.182 »zelo hitro«. Roki presegajo tudi najdaljšo dovoljeno čakalno dobo.

 

Hernija diskusa: ortopedski pregled je zgolj prvi korak, ki vodi do diagnoze in zdravljenja.

 

Kako poteka operacijski poseg hernije?

Danes so operacijski posegi odstranjevanja hernije diskusa lahko zelo neinvazivni. O poteku operacije hernije je z nami spregovoril dr. Matevž Gorenšek, dr. med., specialist ortopedske kirurgije:

 

“Operativni poseg hernije poteka v splošni anesteziji s kožnim rezom na hrbtu na nivoju hernije. Z operacijo odstranimo diskus hernijo in s tem sprostimo pritisk na živec. Odvzeti disk se ne nadomešča, bolnik se 2 meseca po posegu vrne k običajnim dnevnim aktivnostim. Praviloma 4 ure po operaciji vstane (pod nadzorom medicinskega osebja) in je običajno še isti ali naslednji dan odpuščen v domačo oskrbo. Možni, a zelo redki zapleti so poškodba živca, krvavitev ali vnetje.”

 

Ključna je rehabilitacija po operaciji

Po operacijskem posegu in odstranitvi hernije diskusa vedno sledimo navodilom in napotkom ortopeda. Dr. Gorenšek svetuje:

 

“Po odpustu v domačo oskrbo priporočamo krajše sprehode po ravnem večkrat na dan. Bolnik naj se izogiba dolgotrajnemu sedenju in dvigovanju bremen. Praviloma po treh tednih po operaciji je bolnik napoten na 14-dnevno zdraviliško zdravljenje (iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja). S tem je rehabilitacija sicer zaključena, vendar je za dolgoročno vzdrževanje stanja priporočljivo redno izvajati vaje za ledveno hrbtenico. Smiselno je, da se to opravi pod nadzorom fizioterapevta ali kineziologa.”

 

O rehabilitaciji po operaciji smo govorili tudi s fizioterapevtko Ano Jeras. Spodaj si lahko ogledate tudi videoposnetek ambulante Zdravje AS, v katerem predstavljajo svoj delovni proces in celostno obravnavo bolnika:

 


Eva Konič
Avtorica in raziskovalka na področju javnega in zasebnega zdravstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si in asistentka v marketingu za podjetje Medifit d.o.o.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Zdravstvene napotnice: Kakšne so razlike in kako jih uveljavljamo

Kakšne so razlike med zdravstvenimi napotnicami in kakšni so postopki njihovega uveljavljanja?

Fizioterapevt in fiziater: Kakšna je razlika?
Fizioterapevt in fiziater: Kakšna je razlika?
Fizioterapija in ortopedija
Partnerska vsebina
Zdravstvo

Če imamo bolečine v sklepih, križu ali mišicah, obiščemo fiziatra oziroma fizioterapevta. Kakšna je razlika med njima in kdaj se napotimo k enemu ali drugemu? Kaj je pravzaprav delo fiziatra in kaj fizioterapevta?

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×