Kaj je sprednja križna vez?

Sprednja križna vez (ACL) je eden izmed para križnih ligamentov, ki skupaj z zadnjo križno vezjo (PCL) tvorita križno formacijo znotraj kolenskega sklepa, ter omogočata njegovo stabilnost in dinamično gibanje. ACL je sestavljena iz močnih fibroznih vlaken ter je najpogosteje poškodovan ligament izmed štirih kolenskih ligamentov. ACL zagotavlja 85 % stabilizacije pri anteriornem premiku in notranji rotaciji golenice, ki je nujno potrebna za rotacijsko stabilnost pri hitrih spremembah smeri.

 

Način poškodbe

Najpogostejša oblika poškodbe ligamenta je pretrganje ali ruptura ACL-vezi. Z besedo ruptura mislimo na pretrganje ali raztrganje tkiva ali organa, v našem primeru ACL-vezi. Približno 80 % ruptur ACL je nekontaktnega izvora. Najobičajnejši mehanizem poškodbe je nenadna sprememba smeri, kjer športnik začuti nenadno popustitev kolenskega sklepa.

 

Simptomi poškodbe

»Pop« zvok

Ljudje običajno poročajo, da so ob poškodbi zaslišali “pop” zvok, pri katerem je večina presenečena nad njegovo glasnostjo, saj mnogokrat lahko ta zvok zaslišijo tudi bližnji soigralci ali mimoidoči. Tudi če »pop« zvok ni prisoten, bodo ljudje običajno začutili nenaden in neprijeten premik v sklepu.

 

Nestabilnost sklepa

Kot smo že omenili, je ACL ključnega pomena za stabilnost kolenskega sklepa, saj ob pretrganju vezi postane le-ta nestabilen, kar pa ljudje občutijo kot popuščanje v sklepu. Pri poškodbah ACL je ključni dejavnik nestabilnosti ravno sprememba živčnomišične funkcije, posledično zaradi zmanjšanih somatosenzornih informacij o položaju in stanju tkiva. Občutek nestabilnosti in popuščanje kolenskega sklepa se po poškodbi običajno pojavi pri visoko-intenzivnih gibanjih s hitrimi spremembami smeri in pospeški, medtem ko nekateri posamezniki lahko nestabilnost občutijo že pri preprostih gibih, kot je hoja.

 

Bolečina in pojav otekline

Otekanje kolenskega sklepa se pojavi pri skoraj vseh ljudeh z rupturo vezi ACL. Ta oteklina je običajno precej velika in se pojavi takoj (tj. v nekaj minutah) po poškodbi. Razlog je v pretrganju žilic, ki hranijo ligament, ter povzročijo izliv krvi v sklep, ki mu pravimo hemartroza. Simptomi hemartroze vključujejo oteklino, rdečico, toploto, modrice in občutek mehurčka v sklepu.

Bolečina, povezana z rupturo ACL, je prav tako pogosta, čeprav se lahko razlikuje glede na obseg poškodbe in prizadetost ostalih ligamentov in struktur v kolenskem sklepu. Večina bolečin je običajno posledica otekanja sklepa.

 

Sprednja križna vez (ACL)

 

Diagnostika kolenskega sklepa

Klinični testi kolenskega sklepa:

Zdravnik lahko oceni prizadetost ligamentov kolena s posebnimi kliničnimi testi. Najpogosteje uporabljeni testi za ugotavljanje prisotnosti rupture ACL:

 

  • Lachmanov test: se izvaja za oceno nenormalnega gibanja golenice naprej. S potegom golenice naprej lahko vaš ortoped občuti možno rupturo ACL. Koleno drži rahlo upognjeno (prib.: 20–30 stopinj) ter stegnenico v eni roki stabilizira, medtem ko premika golenico z drugo roko.

 

  • Rotacija sklepa (ang.: »Pivot-shift«): premik vrtenja je težko opraviti v ordinaciji ter je po navadi bolj koristen v operacijski sobi s pacientom pod anestezijo. Z manevrom lahko ortoped zazna nenormalno gibanje kolenskega sklepa ob prisotni rupturi ACL.

 

  • Anteriorni predalčni test (ang.: »Anterior drawer test«): se izvede s pokrčenim kolenom na 90 stopinj. Ortoped golenico pomika naprej in nazaj, da oceni poškodbo ACL (vlečenje naprej) in PCL (potiskanje nazaj).

 

Poleg izvajanja teh specifičnih kliničnih testov bo vaš ortoped želel pregledati tudi koleno za možno prisotnost otekline ter trenutno gibljivost in moč sklepa. Glede na oceno lahko ortoped testira možno prizadetost tudi drugih glavnih ligamentov kolena.

 

Klinična diagnostika:

Ortoped bo ob sumu na morebitne zlome zahteval tudi rentgensko slikanje, za oceno poškodbe ligamentov in hrustanca pa MRI. MRI je predvsem koristen za diagnosticiranje poškodb, kot sta ruptura meniskusa ali poškodbe hrustanca, saj drugače velja, da sta fizični pregled in anamneza ravno tako dobra kot MRI pri diagnosticiranju rupture ACL.

Kinetec

Imate težave z gibljivostjo kolena po operaciji ali poškodbi?

Vam razgibavanje na fizioterapiji ne pripada več, vaša gibljivost pa še vedno ni dobra? 
Si želite hitreje vrniti v aktivno življenje?
Rešitev za vse naštete težave je profesionalna naprava Kinetec za pasivno razgibavanje kolena, s katero boste izboljšali gibljivost kolena in se hitreje vrnili v aktivno življenje – brez dodatnih, samoplačniških obiskov fizioterapevta, v udobju svojega doma.

Napravo Kinetec lahko najamete za 14 ali 30 dni in tako povečate gibljivost in se hitreje vrnete v aktivno življenje! 

Pojav poškodbe v športih

Kot smo že omenili, visoko-intenzivni športi za uspešno delovanje potrebujejo nedotaknjen ACL in stabilen kolenski sklep. Pri športnikih, ki se ukvarjajo z visoko-intenzivnimi športi, se običajno vedno odločijo za rekonstrukcijo ACL, saj jim le-to omogoči uspešnejšo vrnitev na enako raven igranja. Odločitev, ali potrebujete operacijo rekonstrukcije ACL, je v veliki meri odvisna od tega, na katero raven športne dejavnosti se želite vrniti po zdravljenju. V tabeli so razdeljeni športi glede na raven intenzivnosti, iz katere lahko vidimo, kje se najpogosteje pojavljajo poškodbe ACL:

 

INTENZIVNOST
Visoka:Srednja:Nizka:

–        alpsko smučanje,

–        nogomet,

–        košarka,

–        gimnastika,

–        hokej,

–        rugby,

–        tenis.

–        tenis (dvojice),

–        bejzbol,

–        stadionske discipline v atletiki.

–        tek,

–        kolesarjenje,

–        veslanje.

 

Sprednja križna vez (ACL): Poškodba vezi se največkrat pojavi pri športu.

 

Odločitev za rekonstrukcijo ACL

Ko se ACL popolnoma raztrga, se sama normalno ne zaceli. Zato se moramo zavedati, da če se za operacijo ne odločimo ter se koleno ne ustrezno okrepi in rehabilitira, ima lahko koleno z raztrganim ACL stalne simptome nestabilnosti. Običajno je to občutek popuščanja v kolenu. Nekaterih ljudi morda to ne moti, medtem ko drugim predstavlja pomembno oviro pri ukvarjanju z njihovo športno dejavnostjo. Določitev, ali je rekonstrukcija ACL potrebna, je odvisna od številnih dejavnikov (raven tekmovalnosti posameznika, bolečine, nestabilnosti, ciljev posameznika itd.).

 

Sprejeti odločitev za rekonstrukcijo ACL je za nekatere lahko nekoliko težavno, saj se mora posameznik zavedati, da rehabilitacija po operaciji traja več mesecev, popolna dejavnost pa je lahko omejena skoraj eno leto. Tako se mnogi, ki se resno ne ukvarjajo z določenim športom in imajo raztrgan ACL, sprašujejo, ali je operacija najboljša možna rešitev glede na njihovo trenutno situacijo. Tukaj vam predstavljamo nekaj dejavnikov, ki jih boste morda želeli upoštevati pri svoji odločitvi:

 

Prednosti rekonstrukcije ACL

  • omogoči vrnitev k športom, ki potrebujejo delujoč ACL,
  • lahko zaščiti koleno pred večjo obrabo hrustanca in posledično pojav osteoartritisa kolena v prihodnosti,
  • ponuja potencial za normalno delovanje kolenskega sklepa.

 

Slabosti rekonstrukcije ACL

  • kirurgija ni stoodstotno učinkovita – možni zapleti in tveganja kirurškega posega,
  • mnoge dejavnosti nižje intenzivnosti brez nenadnih sprememb smeri se lahko izvajajo brez zaceljene ACL.

 

Ker smo si ljudje različni in bo vsakdo lahko občutil simptome poškodbe drugače, se mora vsak individualno odločiti, kako nadaljevati zdravljenje. Zdravnik vam lahko pri tem pomaga določiti prednosti in slabosti vsake možnosti zdravljenja ter usmeriti k primernemu strokovnjaku na rehabilitacijo, s pomočjo katere se lahko kasneje vrnete na raven športne dejavnosti pred operacijo.


Teja Ličen
Na Inštitutu za športno medicino v Mariboru zavzema funkcijo kineziologinje in raziskovalke. Ukvarja se s športno diagnostiko, ter vodenjem rehabilitacijskih in kondicijskih programov za športnike z namenom varne in uspešne vrnitve v trenažni proces. Raziskovalno se zanima in proučuje vpliv različnih tipov vadbe na človeški živčno-mišični sistem. Trenutno izvaja študijo, katere je namen ugotoviti vpliv okluzijske vadbe na zmanjšanje mišične atrofije po rekonstrukciji sprednje križne vezi.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Biološko zdravljenje v ortopediji
Biološko zdravljenje v ortopediji
Fizioterapija in ortopedija

Biološko zdravljenje v ortopediji je že ustaljena metoda zdravljenja in lajšanja ortopedskih težav. Kar nekaj oblik biološkega zdravljenja je na voljo tudi pri nas.

Bolečine v kolenu pri teku: kakšne so in kako ukrepati

Najpogostejše težave tekačev so bolečine v kolenu. Bolečina v kolenu je lahko ostra, zbadajoča, topa, skeli, občutimo elektriko … in ne vemo, kaj pomeni, zakaj je nastala in predvsem kako naprej. Na srečo je večina bolečin v kolenu minljiva in s primernimi koraki boste lahko kmalu ponovno šteli kilometre.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×