Napredek biološkega zdravljenja je v zadnjem desetletju tako pomemben, da se v praksi uporablja na več področjih medicine, tudi v Sloveniji. Več o bioloških zdravljenjih v ortopediji in kakšna biološka zdravljenja v ortopediji poznamo lahko preberete v spodnjem članku.

Kaj sploh pomeni biološko zdravljenje?

O biološkem zdravljenju se dandanes veliko govori in piše tudi pri nas, saj postaja vse bolj popularna metoda regenerativnega zdravljenja ne le v ortopediji, temveč tudi v očesni in drugi kirurgiji, pri zdravljenju rakavih obolenj, pri izboljšanju stanja diabetesa in drugih avtoimunih bolezni in še na mnogo drugih specialističnih področjih.

Kot biološko zdravljenje definiramo tiste načine zdravljenja in terapije, pri katerih uporabljamo pripravke, pridobljenje iz lastnih tkiv s pomočjo različnih tehnologij, ki jih nato usmerimo v področja, kjer je zdravljenje potrebno. To pomeni, da poskušamo telesu pomagati pri procesu celjenja.

Zakaj je biološko zdravljenje tako popularno? V zadnjih nekaj desetletjih je bilo opravljenih veliko mednarodnih raziskav na temo biološkega zdravljenja, ki potrjujejo, da lahko s temi inovativnimi tehnikami pri določenih boleznih dosežemo boljše rezultate kot z bolj invazivnimi terapijami in posegi.

Z biološko terapijo lahko upočasnimo degeneracije, zmanjšamo bolečine in izboljšamo gibljivost.

Kdaj pride biološko zdravljenje v poštev?

Biološko zdravljenje v ortopediji se svetuje:

  • pri vnetih, natrganih ali obrabljenih sklepih in vezeh (artroza);
  • v primeru revmatičnega obolenja;
  • v primeru, da sklepne in druge poškodbe trajajo dlje časa in se stanje še ni izboljšalo;
  • pri raznih oblikah tenditisa in kalcinacij.

 

Biološko zdravljenje v ortopediji: Kdaj ga lahko izkoristimo?
Biološko zdravljenje v ortopediji: Kdaj ga lahko izkoristimo?

 

Biološko zdravljenje v ortopediji vam lahko svetuje ortoped, ko skrbno preuči vaše klinično stanje in diagnozo bolezni.

Kakšne oblike zdravljenja poznamo v ortopediji?

V ortopediji je razširjenih več oblik biološkega zdravljenja. Zdravstveni strokovnjaki vse večkrat posežejo po takšnem zdravljenju, saj se je v določenih primerih izkazalo za visoko učinkovito in je doprineslo k hitrejšemu ter kvalitetnejšemu okrevanju pacientov.

 

Zdravljenje z aktivirano trombocitno plazmo ali PRP terapija

PRP terapija je metoda zdravljenja najrazličnejših sklepnih in ligamentarnih obolenjih, kjer izkoristimo regenerativno moč trombocitne krvne plazme. Uporabljamo jo v primeru poškodovanih ali pretrganih vezi, pri zmanjšani gibljivosti ali zakrknjenosti ter pri določenih sklepnih težavah (jih je več in so zelo različne).

Pacientu enostavno odvzamemo kri, jo s posebno aparaturo centrifugiramo in tako ločimo koncentrirano krvno plazmo s trombociti od ostalih krvnih sestavin. Plazmo nato vbrizgamo v predel, ki ga zdravimo.

 

Biološko zdravljenje s trombocitno plazmo
Biološko zdravljenje s trombocitno plazmo

 

PRP terapija beleži zelo visoko uspešnost zdravljenja, prav tako je možnih zapletov malo. Manjše neprijetnosti lahko povzroči zgolj kakšen hematom ali oteklina na mestu odvzema venozne krvi in v predelu, kjer zdravnik vbrizga plazmo. Nastopi lahko tudi manjše vnetje na obeh mestih. O uspešnosti trombocitne plazme in PRP terapije so pisali tudi v Dnevniku.

 

Amnijske membrane

Če je vnetje zaradi neozdravelih poškodb sklepa konstantno, se sklep ne more nemoteno regenerirati. V tem primeru se vnetje nikoli ne uspe umiriti, sklep pa se pod pritiskom začne razgrajevati. Poleg PRP terapije, ki je veliko bolj razširjena, lahko v tem primeru uporabimo tudi učinkovite mikrozirane amnijske membrane. Sicer je zdravljenje z amnijskimi membranami možno, vendar je zelo redko, saj se zanj ortopedi ne odločajo pogosto.

Prašek amnijskih membran raztopimo v fiziološki raztopini in vbrizgamo v sklep ali mehko tkivo. Rastni faktorji v amnijski membrani, ki izvorno pripomorejo k zaščiti in rasti ploda v plodovnici, so še posebej koristni, saj pripomorejo k zaviranju vnetnih reakcij in brazgotinjenju tkiva. Njena uspešna raba je poznana predvsem na področju očesne kirurgije.

 

Biološko zdravljenje z amnijskimi membranami
Biološko zdravljenje z amnijskimi membranami

 

Zdravljenje z matičnimi celicami

Matične celice so naše še nezrele in neprogramirane celice, ki imajo potencial, da se razvijejo v katerokoli calico našega telesa.

Te celice se nahajajo takorekoč povsod v našem telesu, a je njihovo število ponekod zelo omejeno, odvzem pa ni povsod enako enostaven. Zaradi tega se zdravniki največkrat odločijo za odvzem matičnih celic kar iz našega kostnega mozga, ponavadi iz kostnine medenične kosti ali golenice. Če to ni mogoče, lahko matične celice pridobimo iz našega maščobnega tkiva, katerega je največ na razpolago v predelu pasu.

 

Biološko zdravljenje z matičnimi celicami
Biološko zdravljenje z matičnimi celicami

 

Matične celice so lahko rešitev za tiste, ki imajo težave s pretrganimi in vnetimi mišicami ali sklepi, obrabljen hrustanec ali splošno slabo gibljivost sklepov. Zdravniki lahko takšno zdravljenje ponudijo tudi tistim, ki imajo hujšo obliko artroze in želijo odložiti operativno menjavo sklepa še za nekaj let. Vse to je na voljo v Sloveniji že danes, o čemer redno poročajo tudi slovenski mediji, kot sta Delo in RTVSLO.

Kako vem, katero biološko zdravljenje je primerno zame?

O možnosti biološkega zdravljenja se je potrebno vedno posvetovati z zdravnikom specialistom, ki bo najprej opravil vse potrebne preglede, pregledal vašo obstoječo zdravstveno dokumentacijo in vam na podlagi vaše specifične težave in dosedanjega zdravljenja svetoval najboljšo pot.

Pomembno je omeniti, da biološkega zdravljenja ne izvajajo vsi ortopedski centri v Sloveniji, zato se je potrebno še pred obiskom pozanimati, kje je tovrstno zdravljenje na voljo.

Prednosti biološkega zdravljenja v ortopediji

Bistvena prednost biološkega zdravljenja je specifičnost delovanja, saj je usmerjeno v oboleli del in ne poškoduje zdravih delov.

Za zdravljenje ne uporabljamo tistih tkiv, organov in celic, ki pacientu primanjkujejo, ampak vzamemo vzorce tam, kjer jih je dovolj. Ni nevarnosti, da bi poleg zdravila izolirali še škodljivce, kot so virusi in bakterije, zato ni nevarnosti za prenos različnih okužb. Prav tako so zaloge takšnih terapevtskih substanc in posledičnega zdravljenja praktično neomejene, saj jih pridobivamo neposredno iz živih delov našega telesa.

Za biološko zdravljenje v ortopediji je primeren praktično vsak pacient in je lahko odlična alternativa težjim, dolgotrajnim in manj uspešnim operacijam.

Slabosti biološkega zdravljenja v ortopediji

Uspeh zdravljenja se od posameznika do posameznika lahko zelo razlikuje, saj niso vsa biološka zdravljenja primerna za vse. Njihova učinkovitost je povezana s stopnjo napredovanja bolezni, fiziološkim stanjem pacienta in njegove genske zasnove.

Ker je oblik zdravljenja veliko in pokrivajo velik spekter obolenj, se o neželenih učinkih posamezne terapije vedno posvetujte z vašim ortopedom, ki vam bo dodatno pojasnil tveganja. Kljub temu, da so možnosti majhne, se lahko pojavijo okužbe ali reakcije, ki večinoma nastanejo na predelu vboda. V takšnih primerih se pojavi oteklina, rdečina in bolečina.

Prav tako je potrebno vedeti, da ima biološko zdravljenje v ortopediji omejene možnosti. Pomaga namreč le pri nekaterih bolezenskih stanjih. Če so indikacije prave in če je stanje obolenja zelo napredovalo, sploh pri obrabah sklepov, žal biološko zdravljenje ne pride v poštev. V takšnih primerih je edina možnost operacija.

O biološkem zdravljenju, predvsem o matičnih celicah, smo lahko pred kratkim slišali tudi v oddaji Dobro Jutro, kjer je dr. Bogdan Ambrožič iz ortopedske ambulante Bisturmed, predstavil način zdravljenja in njegovo uspešnost. Prav tako je pred kratkim izšel tudi interviju v reviji Medicina & Ljudje.

Besedilo pregledal Bogdan Ambrožič, dr. med., specialist ortoped.


Eva Konič
Avtorica in raziskovalka na področju javnega in zasebnega zdravstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si in asistentka v marketingu za podjetje Medifit d.o.o.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.