Oblika in velikost prsi sta pri vsaki ženski drugačni. Nanjo vplivajo številni dejavniki, kot so genetika, starost, indeks telesne mase, predhodne nosečnosti, dojenje in še kaj. Nemalo žensk se zaradi prevelikega ali bolečega oprsja odloči za njihovo pomanjšanje.

 

Težave s prevelikim oprsjem so številne

Kadar so prsi prevelike in neskladne s preostalim trupom, lahko poleg neprijetnih občutkov povzročajo tudi številne zdravstvene težave. Tako so prevelike prsi lahko vzrok bolečinam v ramenih in hrbtenici, lahko so tudi vzrok kožnim vnetjem v gubah pod dojkami.

 

Ženske pogosto prikrivajo prevelike prsi z nepravilno oz. »puklasto« držo. Zaradi prevelikih prsi se ne morejo normalno športno udejstvovati, pogosto pa imajo na ramenih boleče sledi nedrčkov.

 

Pri operaciji pomanjšanja prsi, ki ji drugače rečemo tudi redukcijska mamaplastika, zmanjšajo prsni žlezi in odstranijo odvečno kožo dojk. Gre za dokaj pogosto operacijo, ki jo izvajajo plastični kirurgi. S posegom dosežejo mladosten, pokončen in simetričen videz prsi.

 

Pomanjšanje prsi: prevelike prsi so lahko vzrok bolečinam v ramenih in hrbtenici.
Pomanjšanje prsi: Prevelike prsi so lahko vzrok bolečinam v ramenih in hrbtenici.

 

Prednosti in slabosti

Prednosti in slabosti operacije pomanjšanja prsi je lahko več, odvisno od naših osebnih vzgibov za poseg in od našega trenutnega fizičnega stanja.

 

Prednosti:

  • prsi postanejo manjše, lažje in s telesom bolj skladne,
  • zmanjšajo se bolečine v ramenih in hrbtenici,
  • izboljšata se samopodoba in samozavest.

 

Slabosti:

  • vidne brazgotine po posegu,
  • možne so motnje občutljivosti kože dojk, prsnih kolobarjev in bradavic,
  • možne so težave z dojenjem po posegu,
  • možna so tveganja, povezana z operacijo.

 

O vseh pozitivnih in negativnih vplivih pomanjšanja prsi se vedno pred posegom pogovorimo tudi s kirurgom.

 

Priprava na poseg

Pred posegom je treba opraviti določene laboratorijske preiskave krvi, EKG in preglede, ki so potrebni za izključitev morebitnih bolezenskih sprememb na prsih.

 

Priskrbeti si morate elastični nedrček, ki ga boste nosili po posegu. O jemanju zdravil pred in po posegu se boste posvetovali s kirurgom. Vsaj 10 dni pred posegom ne smete jemati aspirina ali drugih zdravil ter naravnih pripravkov, ki vplivajo na strjevanje krvi. Priporočljivo je, da vsaj 2 meseca pred posegom in mesec dni po posegu ne kadite, saj ima nikotin negativen učinek na celjenje ran.

 

Kako opravimo pomanjšanje prsi?

Poseg pomanjšanja prsi traja približno 2–3 ure in ga opravijo v splošni anesteziji. Obstajajo različni tipi operacij pomanjšanja prsi, od katerih sta odvisna položaj in dolžina kožnih rezov.

 

Na splošno velja, da kožni rez poteka okoli kolobarjev in po spodnjem polu prsi, občasno, zlasti pri velikih dojkah, pa rez sega tudi v gubo pod dojko. Ko zarežemo kožo, najprej izoliramo kolobar z bradavico in ga na ožiljenem tkivu (režnju) ločimo od preostalega tkiva prsi. Nato odstranimo odvečno tkivo dojke ter odvečno kožo.

 

Občasno napravimo tudi liposukcijo zunanjega predela prsi, če je to potrebno. Med operacijo sproti ustavljamo krvavitve. V rano vstavimo drenažni cevki, ki ju pod pazduhami izpeljemo skozi kožo prsnega koša. S posameznimi šivi preoblikujemo tkiva in dosežemo novo obliko prsi. Tkiva šivamo po plasteh, na koncu zašijemo še kožo. Preko ran zalepimo obliže in napravimo obvezo.

 

Okrevanje po posegu

Po operaciji je po navadi potrebna enodnevna hospitalizacija. Dan po posegu se napravi preveza ran. Pred odpustom prejmete navodila za skrb in nego v domačem okolju ter recepte za zdravila. Drenažni cevki ostaneta na mestu, dokler se količina izcedka iz ran ustrezno ne zmanjša, predvidoma do prve kontrole.

 

Doma je potreben počitek in skrb za redno jemanje predpisane terapije. Ves čas je treba nositi elastični nedrček, ki ga namestimo takoj po operaciji.

 

Prve dni po posegu je največja možnost krvavitev iz rane, zato se doma svetuje le blaga telesna aktivnost, ki vključuje počasno hojo na krajše razdalje (po stanovanju), in skrb za osnovno higieno. Gospodinjska opravila so v tem času odsvetovana. Ko nevarnost krvavitev preneha, vam bo kirurg dovolil večje telesne napore. Prve dni po posegu bo morda potrebna pomoč pri oblačenju in slačenju, obuvanju ter sezuvanju.

 

Ob prvi kontroli, čez 2–3 dni, po navadi odstranimo drenažni cevki, napravimo toaleto ter prevez ran. Namestimo elastični nedrček, ki ga je treba redno nositi šest tednov. Nedrček nudi oporo operiranim dojkam in omogoča manjšanje oteklin ter nemoteno celjenje ran.

 

Kožne šive po navadi odstranimo 10–14 dni po posegu. Bolniški dopust lahko glede na naravo dela v službi traja od 2–6 tednov.

 

Rezultati

Rezultat operacije ocenjujemo šele nekaj mesecev po posegu, ko v celoti izgine oteklina in se preoblikovane prsi ustrezno spustijo ter pridobijo svojo dokončno obliko. Oblika dojk se kljub operaciji s časom spreminja zaradi vplivov gravitacije in staranja. Mladosten videz operiranih prsi se lahko ohrani z zdravim življenjskim slogom in s stabilno telesno težo.

 

Brazgotine po posegu počasi bledijo in se tanjšajo ter tako postajajo manj vidne. Svoj končni videz pridobijo šele po letu ali dveh, ko popolnoma dozorijo. Brazgotina, ki poteka od kolobarja navpično navzdol, je po navadi najbolj očitna. Brazgotine okoli kolobarjev in v gubi pod dojkami so manj očitne in jih po določenem času komaj opazimo.

 

Redko se zgodi, da zaradi izrazitega celjenja brazgotine postanejo izrazite (hipertrofične ali keloidno spremenjene). V tem primeru je potrebno ustrezno dodatno zdravljenje brazgotin.

 

"Pomanjšanje

 

Nosečnost in dojenje po operaciji

Med nosečnostjo se operirane prsi povečajo, ob koncu dojenja pa se zmanjšajo in po navadi tudi nekoliko povesijo. Estetski rezultat operacije prsi se temu primerno spremeni, poslabša.

 

Glede na to, da med operacijo prsno žlezo prerežemo, ni zagotovila, da bo dojenje po posegu še možno. Zaradi navedenega je poseg pomanjšanja prsi najboljše opraviti šele po končanem rodnem obdobju.

 

Mamografija po operaciji?

Za pridobitev izhodiščnih mamogramov je treba mamografijo opraviti tik pred posegom in nato ponovno nekaj mesecev po posegu. Na mamografiji se po operaciji vidijo brazgotine, ki nastanejo zaradi kirurškega preoblikovanja prsi in jih je po navadi možno ločiti od nevarnih sprememb, ki lahko kasneje nastanejo v dojkah. V primeru nejasnosti ob kasnejših mamografijah vam bo zdravnik lahko predlagal še dodatno ultrazvočno preiskavo, magnetnoresonančno slikanje prsi ali punkcijo sumljivih sprememb.

 

 

Več informacij o pomanjšanju prsi lahko preberete na sorodnem prispevku.


Miloš Milošević, dr. med.
dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, FEBOPRAS

https://www.estetika-milosevic.si/

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Povečanje prsi
Povečanje prsi
Estetika

Čeprav je tema povečanja oprsja še vedno tabu, se zanj odloči marsikatera ženska, tudi v Sloveniji. Več na to temo si lahko preberete v prispevku g. Miloš Miloševića, dr. med., specialista plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije.

Obrazno pomlajevanje z botoksom

Botoks ni več zgolj čudežno zdravilo, s katerim si pomagajo slavni in bogati pri večno mladostnem videzu. Danes je botoks na voljo vsakomur, ki se želi počutiti mladostnejše v lastni koži. Gre za varen, enostaven in hiter način glajenja obraznih gub, s katerim se v Sloveniji poslužuje vedno več oseb.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×