Obrazno pomlajevanje z botoksom
Botoks

 

Botoks ni več zgolj čudežno zdravilo, s katerim si pomagajo slavni in bogati pri večno mladostnem videzu. Danes je botoks na voljo vsakomur, ki se želi počutiti mladostnejše v lastni koži. Gre za varen, enostaven in hiter način glajenja obraznih gub, katerega se v Sloveniji poslužuje vedno več oseb.

 

V spodnjem članku bomo podrobneje opisali kaj botoks je, kako se ga uporablja in zakaj bi mogoče tudi vam lahko izboljšal samopodobo in zvišal zadovoljstvo z lastnim izgledom.

 

Kaj je botulin toksin?

 

Botulin toksin je v osnovi živčni strup, ki ga proizvajajo bakterije Clostridium botulinum. V vsakdanjem življenju imenujemo botulin toksin kar botoks, ki je v visokih koncentracijah strupen, v nizkih odmerkih pa ga v medicini že dalj časa uporabljamo kot zdravilo. Kar se zgodi je, da botulin toksin onemogoči prenos živčnega signala na mišico in tako povzroči njeno delno ali popolno ohromelost.

 

Kako botoks deluje?

 

Botulin toksin tipa A se v estetski medicini uporablja za korekcijo motečih obraznih gub. Botulin toksin začasno paralizira obrazne mišice, ki so odgovorne za nastanek gub, s čimer pomagamo koži , da postane bolj gladka in mladostnejša, ter da si opomore od stalnega naravnega gubanja.

Botoks uporabljamo zlasti za glajenje obraznih gub v zgornji tretjini obraza, z njim pa lahko dosežemo tudi dvig ustnih kotičkov, korekcijo prekomerno vidne zgornje dlesni, korekcijo kožne vdrtine na bradi, pomanjšanje močnih čeljustnih mišic ali korekcijo gub na vratu. Učinki botoksa zagotavljajo mladosten in spočit videz, ter ugodno vplivajo na obrazno mimiko. Takšna mišična ohromelost je žal zgolj začasna, saj učinek botulin toksina prične popuščati po približno 4 – 6 mesecih.

 

Kdaj se odločiti za pomlajevanje z botoksom in kdaj ne?

 

Tema pomlajevanja je v Sloveniji še vedno tabu, čeprav se za botoks posege odloča vedno več posameznikov in posameznic. Čeprav gre zgolj za začasno izboljšanje stanja kože na obrazu in vratu, se zanj ne smemo odločiti na željo drugih, temveč moramo poseg opraviti zaradi sebe. Zadovoljstvo pacientov je visoko le takrat, ko se za poseg odločijo sami in imajo hkrati tudi realna pričakovanja o tem, kako botoks deluje in kako jim lahko pomaga k boljšemu počutju.

Terapija z botulin toksinom ali botoksom je minimalno invaziven estetski poseg, ki je prvotno namenjen korekciji obraznih gub, ima pa tudi druge možne indikacije. Primeren je le za paciente brez znanih nevroloških obolenj ali bolezni živčnomišičnega stika.

 

Odločite se ZA glajenje gubic in pomlajevanje z botoksom:

 

  • če si želite mladostnejšega videza obraza
  • če vas motijo gubice okrog oči, med obrvmi ali na čelu
  • če želite korekcijo spuščenih obrvi
  • če želite korekcijo povešenih ustnih kotičkov
  • če vas motijo gubice in brazde na vratu
  • če si ne želite invazivnih kirurških posegov obraznega pomlajevanja

 

Odločite se PROTI glajenju gubic in pomlajevanju z botoksom:

 

  • če niste zdravi (če imate določene nevrološke bolezni ali bolezni živčnomišičnega stika)
  • če ste noseči ali če dojite
  • če načrtujete nosečnost
  • če nimate realnih pričakovanj

 

Ali je aplikacija botoksa škodljiva za zdravje?

 

Ker je botoks le strupen živčni strup, je marsikatero potencialno stranko včasih strah, čeprav je le-ta popolnoma odveč. Aplikacija botoksa v odmerkih, ki jih uporabljamo pri glajenju obraznih in vratnih gub, ni zdravju škodljiva. Stranski učinki so zelo redki in so v glavnem povezani z nestrokovno uporabo zdravila.

 

Kako se na pomlajevanje z botoksom naročimo in kako poseg poteka?

 

V Sloveniji lahko pomlajevanje z botoksom opravite pri plastičnih kirurgih ali v številnih dermatoloških in drugih zdravstvenih centrih, katere lahko najdete tudi na naši spletni strani. Pri izbiri zdravnika, ki bo botoks opravil, dobro raziščite vse razpoložljive informacije, pokličite v center in preverite, ali vam specifični zdravnik odgovarja ali ne. Ker je storitev zgolj samoplačniška, dobro preverite cenike, saj je lahko cena botoksa tudi zelo visoka.

Ko ste enkrat naročeni se na poseg ni potrebno posebno pripravljati. Odsvetujemo zgolj, da vsaj 10 dni pred posegom ne jemljete Aspirina ali drugih zdravil ter naravnih pripravkov, ki vplivajo na strjevanje krvi. Kot že zapisano, posega z botoksom ne smete opraviti v primeru nosečnosti ali dojenja.

Pred posegom vam bo zdravnik kožo obraza očistil in razkužil, nato pa bo z drobno injekcijsko iglo botulin toksin vbrizgal v točno določene obrazne mišice. Celoten poseg traja 10 – 20 minut in je minimalno boleč. Če pred posegom kožo obraza namažemo z anestetično kremo, se izognemo bolečini ob zbadanju.

 

Kaj lahko pričakujem po posegu?

 

Po posegu boste lahko odšli nemudoma domov, obisk bolnišnice torej ni potreben. Na mestu vbodov se vam lahko za krajši čas pozna manjša rdečica, izjemoma pa se na mestu vboda lahko naredi tudi manjša podplutba. Oboje lahko prekrijete s pudrom ali obarvano kremo, saj je nošenje ličil dovoljeno že takoj po posegu. Po navodilih proizvajalca je potrebno 4 ure po posegu ostati vzravnan. Nekaj dni po posegu se je priporočljivo izogibati vročim (npr. savna, izpostavljanje soncu) ali hladnim (npr. smučanje) ambientom. Po posegu bolečin praviloma ni.

Kot že zapisano, učinki botoksa žal niso trajni in prenehajo delovati po približno 4-6 mesecih. Ko ta čas preteče se bo na vašem obrazu zopet pojavila normalna obrazna mimika in z njo tudi kožne gubice.

 

Kaj se lahko stori, če po aplikaciji ne bom zadovoljen/-na z rezultatom?

 

Čeprav je večina pacientov/-tk zadovoljnih z rezultati obraznega pomlajevanja z botoksom, se vam lahko zgodi, da vam 14 dni po posegu rezultat ne bo povsem všeč. V kolikor gre za moteče asimetrije ali nezadosten učinek zdravila, je potrebno ob kontroli dodati še nekaj enot botulin toksina, da dosežemo želeni rezultat. Če se pojavi kateri od neželenih učinkov, pa je treba zagotoviti ustrezno podporno zdravljenje in počakati, da delovanje spontano mine, saj antidota ne poznamo.

 

Več informacij o glajenju obraznih gubic z botoksom lahko preberete na https://www.estetika-milosevic.si/botoks.

 

 


Miloš Milošević, dr. med.
dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, FEBOPRAS

https://www.estetika-milosevic.si/

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.