Ženske prsi nedvomno igrajo pomembno vlogo pri izražanju ženskosti, hkrati pa s svojo obliko in velikostjo vplivajo na samozavest ter počutje sleherne ženske.

 

Nekatere ženske imajo lahko za manjše oprsje že gensko predispozicijo, spet drugim dojenje, hujšanje ali staranje povzročijo zmanjšanje in povešenje dojk. Kirurško povečanje prsi je namenjeno ženskam, ki niso zadovoljne z velikostjo svoje košarice, jih moti asimetrija dojk ali pa nimajo primerno razvitih prsi.

Gre za eno najbolj pogostih operacij v estetski kirurgiji, kjer povečanje prsi ponavadi dosežemo z vstavitvijo prsnih vsadkov, lahko pa tudi z vbrizganjem lastne maščobe, ki jo pridobimo z liposukcijo. Operacija povečanja prsi z vsadki omogoča hitre in predvidljive rezultate in ob ustrezni kirurški obravnavi pacientkam prinaša veliko zadovoljstvo. Poseg kombiniramo z operacijo dviga prsi, kadar je poleg manjšega volumna prisotna tudi izrazita povešenost dojk.

Povečanje prsi opravimo le pri zdravih ženskah, ki niso noseče in ne dojijo. Pred operacijo pa je potrebno v ambulanti za bolezni dojk opraviti pregled dojk.

Kaj sploh so silikonski vsadki

Silikonske vsadke tvori močan, nepropusten silikonski ovoj, znotraj katerega se nahaja polnilo. Vsadke med seboj ločimo glede na obliko na kapljičaste (anatomske) in okrogle, glede na površino ovoja pa na gladke in teksturirane (drobno nagubane). Polnilo lahko tvori silikonski gel ali fiziološka raztopina. Vsadki se med seboj ločijo tudi po širini, višini in projekciji ter volumnu vsadka.

Primeren vsadek izbere kirurg na osnovi oblike ter velikosti prsi in prsnega koša ter debeline podkožnega maščevja na prsih. Pri izbiri se upošteva želje pacientke ter tudi tveganja, ki so povezana z določenim tipom vsadka.

Prednosti in slabosti

Kadar so indikacije za poseg primerne, so prednosti povečanja prsi z vsadki številne:

– hitro in dolgotrajno povečanje prsi,

  • lepši in mladostnejši izgled telesa,
  • dvig samopodobe in samozavesti.

Med slabosti operacije štejemo zlasti tveganja, ki so povezana s samim posegom in pa možne zaplete, ki lahko nastanejo zaradi vsadkov. Mednje štejemo predvsem:

  • nastanek kapsularne kontrakture;
  • poškodbe vsadkov;
  • gubanje vsadkov.

Med resnejše zaplete uvrščamo okužbe vsadkov in zdrs (protruzije) vsadkov skozi kožo. Nedavno pa je bila dokazana tudi povezava nekaterih prsnih vsadkov z anaplastičnim velikoceličnim limfomom (angl. Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphome (BIA-ALCL)). 

Kaj je BIA-ALCL?

Anaplastični velikocelični limfom, povezan s prsnimi vsadki (BIA-ALCL), je redka in relativno dobro ozdravljiva oblika ne-Hodgkinovega limfoma, ki lahko nastane okoli prsnega vsadka. Gre za rak imunskega sistema in ne za rak dojke. Verjetnost za nastanek BIA-ALCL je za žensko, ki ima vstavljen teksturiran prsni vsadek, med 1:3817 – 1:30.000. Če se BIA-ALCL odkrije zgodaj, je bolezen ponavadi ozdravljiva.

Pogosti simptomi BIA-ALCL so oteklina in povečanje prsi, bolečina, asimetrija, izbokline v prsih ali pazduhah, kožni izpuščaji, zatrdline dojk ali večje nabiranje tekočine okoli vsadka. Simptomi lahko nastenejo že leto dni po vstavitvi vsadka, v povprečju pa po 8. do 10. letih.

Vsem pacientkam, ki imajo take ali drugačne težave svetujemo takojšen obisk kirurga.

BIA-ALCL se lahko pojavi pri vsadkih, ki so napolnjeni s silikonom ali s fiziološko raztopino, ter tako pri estetskih kot tudi rekonstruktivnih pacientkah. 

Zaenkrat ni zanesljivih dokazov, ki bi potrjevali nastanek BIA-ALCL pri gladkih vsadkih. 

Zdi se, da pacientke z leti razvijejo alergijsko reakcijo na teksturirane vsadke. Trenutno ni znanega testa, s katerimi bi lahko ugotovili, kdo je ogrožen za nastanek te bolezni. Anaplastični velikocelični limfom ne nastane pri povečanju prsi z lastno maščobo.

Priprava na poseg

Pred posegom je potrebno opraviti določene laboratorijske preiskave krvi, EKG in preglede, ki so potrebni za izključitev morebitnih bolezenskih sprememb na prsih. 

Prav tako je potrebno kupiti elastični nedrček, ki ga je treba nositi po operaciji. O jemanju zdravil pred in po posegu se je potrebno posvetovati s kirurgom. Vsaj 10 dni pred posegom se odsvetuje jemanje Aspirina ali drugih zdravil ter pripravkov, ki vplivajo na strjevanje krvi. Odsvetuje se kajenje vsaj 2 meseca pred posegom in mesec dni po posegu, saj ima nikotin negativen učinek na celjenje ran.

Potek operacije

Poseg traja približno 1 – 2 uri in se opravi v splošni anesteziji. Kožni rez lahko poteka v gubi pod dojko, ob spodnjem robu kolobarja ali v pazduhi. Najpogosteje napravimo rez v gubi pod dojko, saj ta pristop omogoča najboljšo preglednost operativne rane in omogoča najbolj natančno operiranje.

Nato pod prsno žlezo in/ali mišico napravimo primerno velik prostor, kamor vstavimo prsni vsadek. Položaj vstavitve prsnih vsadkov je odvisen od vrste vsadka, anatomije prsnega koša, želene povečave prsi in priporočil kirurga. Silikonski vsadek lahko vstavimo pod ali nad prsno mišico ali pa ga vstavimo v dveh nivojih; v tem primeru zgornji del vsadka pokriva mišica, spodnjega pa žleza.

Kadar vsadek leži nad prsno mišico, vsadek pokriva le prsna žleza ali ovojnica prsne mišice. Po vstavitvi vsadka rano zašijemo po plasteh, namestimo obliž in dojki povijemo. Izjemoma v področje ob vsadku vstavimo drenažno cevko, ki jo preko kože izpeljemo na površino. Ta ostane v telesu nekaj dni, kasneje pa jo odstranimo ambulantno.

Okrevanje po posegu

V domači oskrbi je potrebno upoštevati navodila kirurga. Potrebno je redno jemanje predpisanih zdravil ter počitek. Akutna bolečina po posegu se ponavadi umiri v nekaj dneh, še več tednov po operaciji pa so prsi občutljive na pritisk. Svetovano je redno jemanje predpisanih analgetikov. 

Prve dni po posegu je največja možnost krvavitve v rano, zato se doma svetuje le blaga telesna aktivnost, ki vključuje počasno hojo na krajše razdalje (po stanovanju) in skrb za osnovno higieno. Gospodinjska opravila so v tem času odsvetovana. Prve dni po posegu je občasno potrebna pomoč pri oblačenju in slačenju ter obuvanju in sezuvanju.

Ob kontroli se odstrani povoj in napravi preveza ran. Namesti se elastični nedrček, ki ga je potrebno redno in neprekinjeno nositi 6 tednov. Nedrček nudi oporo operiranim dojkam in omogoča nemoteno celjenje ran ter manjšanje oteklin.  Kožnih šivov ni potrebno odstranjevati, saj kožo ponavadi zašijemo z razgradljivimi šivi. Bolniški stalež traja približno 7 – 14 dni.

Rezultati

Kljub temu, da z operacijo dosežemo takojšnje povečanje prsi, je potrebno za oceno končnega rezultata počakati več tednov. V tem času se oteklina zmanjša, koža prsi pa se raztegne in prilagodi novemu volumnu.

Brazgotine, ki ponavadi ležijo v gubi pod dojkami, se v pokončnem položaju ne vidijo. V ležečem položaju so le malo vidne, saj so skrite v naravni gubi. Oblika, izbočenost in barva brazgotin se prvi dve leti po posegu spreminja, ko pa brazgotine dozorijo, postanejo skoraj neopazne. Zgodi se lahko, da zaradi izrazitejšega celjenja nastanejo vidnejše brazgotine, ki jih je potrebno dodatno zdraviti.

Prsni vsadki in mamografija

Pred mamografijo je potrebno zdravstveno osebje opozoriti, da imate vstavljene prsne vsadke. Ponavadi je potrebno za prikaz celotne prsne žleze opraviti dodatne slikovne projekcije. Vpliv na mamografijo je manjši, kadar so prsni vsadki vstavljeni pod prsno mišico.

Več informacij o povečanju prsi z vsadki lahko preberete na https://www.estetika-milosevic.si/povecanje-prsi/.

Miloš Milošević, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

https://www.estetika-milosevic.si

http://bit.ly/estetika-milosevic


Miloš Milošević, dr. med.
dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, FEBOPRAS

https://www.estetika-milosevic.si/

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.