Tudi naši osebni zdravniki in zobozdravniki kdaj zbolijo ali koristijo dopust. S tem seveda ni nič narobe, še posebej če smo o odsotnosti primerno obveščeni in informirani. Kaj storiti v primeru odsotnosti zdravnika in kako pridobiti informacije o nadomestnem zdravniku ali zobozdravniku?

 

Odsotnost zdravnika v zdravstvenem domu

Odsotnost zdravnika v zdravstvenem domu je v večini primerov vezana na dopuste, bolezni ali strokovna usposabljanja. Zdravnika nadomesti t. i. nadomestni zdravnik, ki prevzame ordinacijski čas našega zdravnika in ima popolnoma enake naloge in pristojnosti.

 

Pogosti načini obveščanja

Zdravstveni dom ali druga javna ustanova paciente o odsotnosti zdravnika obvesti preko njihove spletne strani, kjer ponavadi najavijo trajanje zdravnikove odsotnosti in ime nadomestnega zdravnika.

 

Obveščanje lahko poteka tudi preko elektronske pošte ali table z obvestili, praktično vsi pa obvestilo o odsotnosti zdravnika izobesijo kar na vrata ordinacije. V primeru načrtovanih odsotnosti, kot so dopusti ali izobraževanja, se paciente obvešča sproti in predčasno.

 

Odsotnost samoplačniškega zdravnika

Tudi zasebni oz. samoplačniški zdravniki morajo v času svoje odsotnosti zagotoviti nadomestnega zdravnika. Svoje paciente lahko med odsotnostjo preusmerijo na zdravnika z isto strokovno usposobljenostjo.

 

Samoplačniški zdravniki imajo velikokrat sklenjen dogovor z zdravstvenimi domovi ali drugimi samoplačniškimi ordinacijami. Slabost njihove odsotnosti je tako, da je med odsotnostjo ponavadi treba zdravnika obiskati na drugi lokaciji.

 

Odsotnost zdravnika
Odsotnost zdravnika: Kako ravnati, ko je naš zdravnik na dopustu?

 

Nujna medicinska pomoč ni nadomestni zdravnik

Dandanes se pacienti večkrat znajdejo v težavah, če kljub prisotnosti nadomestnega zdravnika odidejo na urgenco. V takšnih primerih lahko lečeči zdravnik ali patronažna sestra ocenita, da obisk ni nujen, in vam storitev nujne medicinske pomoči in pregleda zaračunata.

 

Izredno pomembno je, da kot pacienti ne obiskujemo urgence, razen ko je nujna medicinska pomoč resnično potrebna.

 

V primeru, da:

  • smo že izven ordinacijskega časa nadomestnega zdravnika,
  • je prišlo do hujšega poslabšanja zdravstvenega stanja,
  • smo bili vpleteni v prometno ali drugo nesrečo ali
  • potrebujemo nemudno reševanje na domu ali drugje,

lahko seveda obiščemo urgenco oz. pokličemo center za reševanje na 112.

 

Težave nastanejo, ko želimo, da nam na nujni medicinski pomoči izdajo reden recept, potrdijo bolniško odsotnost in podobne nenujne zdravstvene storitve.

 

V takšnih primerih moramo vedeti, da nujna medicinska pomoč ni nadomestni zdravnik in da se moramo v tovrstnih situacijah obrniti na nadomestnega zdravnika ali splošno administracijo ustanove, pri kateri deluje naš odsotni zdravnik. Pomagali nam bodo, da pristopimo k pravemu zdravniku brez nepotrebnih stroškov in slabe volje.

 

Odsotnost zdravnika
Odsotnost zdravnika: Obisk urgence in nujne medicinske pomoči ni vedno prava odločitev.

 

Kaj nudi nadomestni zdravnik

Nadomestni zdravnik nudi popolnoma enake zdravstvene storitve kot naš zdravnik ali zobozdravnik, saj so mu dodeljena vsa pooblastila.

 

Splošni pregledi 

Nadomestni zdravnik nas lahko ob obisku pregleda in oceni naše zdravstveno stanje po enakem postopku, kot bi to opravil naš zdravnik. Kot pacienti moramo biti pozorni, da zdravniku podamo dovolj informacij, da lahko strokovno oceni naše stanje. Včasih namreč pozabimo, da nas naš zdravnik lahko že dolgo časa spremlja in nas pozna, nadomestni zdravnik pa nas verjetno vidi prvič.

 

Prav tako pomembno je vedeti, da ni nujno, da bo imel zdravnik dostop do naše zdravstvene kartoteke in dokumentacije. V zdravstvenih domovih sicer to ponavadi ni težava, pri samoplačniških zdravnikih pa se lahko zgodi, da je za nadomestnega zdravnika do naše zdravstvene dokumentacije praktično nemogoče dostopati.

 

Napotnice in zdravila na recept

Ker ima nadomestni zdravnik vsa pooblastila, ki jih ima naš zdravnik, lahko izda tudi napotnice in recepte. V primeru krajših odsotnosti nadomestni zdravnik razen nujnih napotitev in receptov sicer ne izda, saj s tem nastopijo nekatere administrativne težave.

 

Ne glede na to imate kot pacient pravico do celovitega zdravljenja, zato se za nujne napotitve in recepte za redna zdravila, ki so nujno potrebna, napotnica in/ali recept izdata takoj. Lahko pa pričakujete, da kakšne druge napotitve in recepte, ki lahko do vrnitve vašega zdravnika počakajo, nadomestni zdravnik ne bo izdal.

 

Kot smo že v preteklosti pisali, je zelo pomembno, da v primeru kršitve Zakona o pacientovih pravicah stopite v kontakt z zdravstveno ustanovo, v kateri se zdravite, ali s pisarno informacijskega pooblaščenca.

 

Odsotnost zdravnika ni nujno konec sveta

V primeru, da je odsotnost zdravnika načrtovana, se  slednji in njegovo osebje ponavadi že predčasno organizirajo in pripravijo vse potrebne napotnice in recepte, ki jih pacienti potrebujejo. Paciente se tudi že predčasno obvešča o predvideni odsotnosti, zato je skrb na tem mestu odveč.

 

Tudi nenadne odsotnosti zdravnika zaradi bolezni ali drugih razlogov niso nujno konec sveta. V večini primerov se delovanje ambulante ne spremeni, samo strokovna oseba, ki nas sprejme, je druga.


Eva Konič
Avtorica in raziskovalka na področju javnega in zasebnega zdravstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si in asistentka v marketingu za podjetje Medifit d.o.o.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Moj osebni zdravnik: izbira in menjava osebnega zdravnika

Izbira in menjava osebnega zdravnika je zelo pomembna odločitev v našem življenju, saj se zgodi zelo poredko. Kakšni so postopki in kako pristopiti k menjavi ali izbiri osebnega zdravnika, smo več zapisali v spodnjem članku.

Moja zdravstvena dokumentacija: kdo jo lahko vidi in kako do nje

Do svoje zdravstvene dokumentacije lahko vedno dostopamo, vendar imajo lahko do nje dostop tudi drugi. Kdo vse še lahko pride do naših osebnih zdravstvenih podatkov in kako z njimi ravnamo?