Menstruacija je naravni proces pri vseh ženskah, ki so v rodnem obdobju. Prva menstruacija se pri dekletih pojavi v starosti od 11 do 14 let in traja do menopavze, ki nastopi nekje okoli 50. leta starosti. Vsaka si za oskrbo izbere želeni menstrualni pripomoček, s katerim vzdržuje higieno v dneh krvavitve.

Raziskali smo tudi trg menstrualnih pripomočkov. Ste vedeli, da 28. maja praznujemo svetovni dan menstrualne higiene? Ta je nastal po predlogu nemške organizacije WASH (Water, Sanitation, Hygiene), ki se zavzema za enakopraven dostop do vode, sanitarij in higienskih izdelkov.

Namen organizacije je, da podira tabuje, ki so povezani z menstruacijo, in ozavešča dekleta ter ženske o pomenu ustreznih menstrualnih pripomočkov. Trg menstrualnih pripomočkov smo raziskali tudi sami.

Na trgu so najbolj razširjeni higienski vložki za enkratno uporabo in tamponi, v zadnjem času pa so vedno bolj priljubljeni tudi bolj okolju prijazni menstrualni pripomočki, kot so menstrualne skodelice, pralni vložki in pralne menstrualne hlačke.

 

Menstrualni pripomočki: Kaj izbrati?

 

Higienski vložki

Higienski vložki ali ščitniki perila za enkratno uporabo so eden najbolj razširjenih menstrualnih pripomočkov. Namenjeni so zunanji uporabi. Njihova raba je izredno preprosta: vložek se previdno odvije iz zaščitnega ovoja in se prilepi na spodnje perilo. Vpojni del vpije menstrualno krvavitev, po uporabi pa se ga preprosto odvrže v mešane odpadke.

Na trgu je veliko higienskih vložkov različnih proizvajalcev, pri izbiri pa moramo biti previdni, saj jih veliko vsebuje sintetične snovi, različne kemične gele za boljšo vpojnost in podobno. Vložki s kemičnimi snovmi so neprepustni, zato lahko povečajo znojenje in povzročijo večjo vlažnost, ki lahko vodi do nastanka glivičnih okužb ter neprijetnega vonja. Posledično je treba vložke redno menjati (večkrat na dan). Svetujemo izbiro bombažnih vložkov, ki so iz nebeljenega in organskega bombaža in ne vsebujejo dišav ter kemičnih snovi.

 

Menstrualni pripomočki: Higienski vložki

 

Tamponi

Tamponi so menstrualni pripomoček, ki je poleg higienskih vložkov za enkratno uporabo pri nas najbolj razširjen. Tamponi so različnih oblik in velikosti, primerni za različne aktivnosti.

Podobno kot vložki za enkratno uporabo so tudi tamponi izdelani iz bombaža in sintetičnih snovi, ki povečajo vpojnost pripomočka. Sintetične snovi lahko dražijo sluznico, kar lahko povzroča povečano izsušenost nožnice. Kadar se takšen tampon odstrani iz nožnice, lahko v njej ostanejo drobni delci, ki nožnico poškodujejo ali pa jo dodatno razdražijo, zato lahko pride do okužbe.

Pri izbiri tamponov tako svetujemo, da ste pozorni na njihovo sestavo, saj so ob večji občutljivosti vaše nožnice zlasti neprimerni tamponi, podloženi s plastiko. Ti so poleg morebitnega izsuševanja nožnice zračno neprepustni (ne dihajo), kar lahko poveča možnosti za vaginalna vnetja in razdraženost.

Tampone je treba redno menjati (večkrat na dan), saj sicer pride do vnetja. Povzroči ga agresivna bakterija stafilokok, ki preide v kri, in takrat govorimo o toksičnem šoku (sepsi). Takšni primeri so sicer redki, vendar pazljivost ni odveč.

Tako kot higienski vložki za enkratno uporabo se tudi tamponi s sintetičnimi elementi ne razgradijo v naravi. Pred nakupom je dobro preveriti, ali so izdelani iz 100-odstotnega bombaža, saj v tem primeru ne vsebujejo sintetičnih vlaken.

 

Menstrualni pripomočki: Tamponi

 

Menstrualna skodelica

Vse bolj priljubljena je tudi silikonska menstrualna skodelica. Poleg tega, da ne škoduje okolju, jo je mogoče tudi večkrat uporabiti. Vstavljanje v nožnico je preprosto: skodelica se zloži (vsak proizvajalec poleg skodelice pošlje tudi navodilo glede zlaganja) in vstavi.

V notranjosti nožnice se v nekaj minutah odpre in ustvari vakuum, ki menstrualno kri zadrži v skodelici. Ko se skodelica napolni, se jo preprosto izprazni, očisti in ponovno vstavi. Prazniti jo je treba približno dva- do trikrat na dan, najmanj enkrat na osem do deset ur.

Pred vsakim prvim vstavljanjem je skodelico treba razkužiti. To pomeni, da jo v vreli vodi kuhamo vsaj 5 minut ali operemo s proizvajalčevim sredstvom za čiščenje, potem pa jo lahko večkrat dnevno praznimo. Menstrualna skodelica je narejena iz medicinskega silikona, ki okolju ne škoduje in ne draži nožnice.

 

Menstrualni pripomočki: Menstrualna skodelica

 

Pralni vložki

Pralni vložki ali pralni ščitniki perila so zadnjih nekaj let zelo priljubljeni, saj lahko uspešno nadomestijo higienske vložke za enkratno uporabo. Nastali so predvsem zaradi zaskrbljenosti žensk, da higienski vložki za enkratno uporabo vplivajo na okolje in zdravje žensk (vnetja v nožnici, mešani odpadek brez možnosti recikliranja).

Pralni vložki so narejeni iz bambusa in bombaža, koža z njimi diha, vpojnost pa se doseže na naraven način, brez uporabe kemikalij. Večina pralnih vložkov je narejena iz dveh plasti. Ob tem je dobro, da preverimo, ali imajo ustrezno sestavo. Zgornja plast naj bo sestavljena večinoma iz viskoze (bambusa) in manjšega odstotka poliestra, za katerega je dobro, da ima ekocertifikat. Podobne značilnosti naj bi imela tudi druga plast, le da je ta navadno premazana z neprepustno snovjo, najmanj škodljiv je poliuretanski premaz.

Treba se je prepričati, da se prepustnost ne zagotavlja s PVC-materiali ali formaldehidom. Uporabljajo se pri menstruaciji, poporodnih krvavitvah, blagi inkontinenci in podobnem. Vložke se po uporabi lahko preprosto opere, ročno ali v pralnem stroju, brez mehčalca.

 

Menstrualni pripomočki: Pripomočki za enkratno ali večkratno uporabo?

 

Menstrualne hlačke

Na trgu se pojavljajo tudi menstrualne hlačke, ki zagotavljajo zaščito pred madeži v času menstruacije. Gre za spodnje perilo, ki zagotavlja absorpcijo menstrualne krvi v mednožju. Spodnjice so enostavnega videza in nepremočljive, zagotavljajo neprepustno zaščito spredaj, zadaj in med nogami.

Spodnjice lahko izberemo tudi glede na jakost krvavitve (za zelo šibko pa vse do močne krvavitve), saj ima večina tudi dodaten žepek, kamor lahko vstavimo dodaten pralni vložek, če je krvavitev še posebej močna.

Sestava menstrualnih hlačk se med proizvajalci razlikuje. Pred nakupom je na deklaraciji treba preveriti, da v večjem deležu (90 ali 95 %) vsebujejo bombaž, preostanek pa zračno prepustni polimer. Poleg neprepustnosti je dobra stran hlačk, da so kljub temu mehke, vpojne in zračne.

 

Menstrualni pripomočki: Menstrualne hlačke

 

Poslušajmo svoje telo

Vsaka ženska med menstruacijo izbere pripomoček, ki ji najbolj odgovarja. Pri uporabi moramo paziti na svoje zdravje in pripomoček večkrat na dan menjati, da ne pride do okužb in vnetij ali neprijetnega vonja.

Če izberemo razgradljive menstrualne pripomočke, pozitivno vplivamo tudi na okolje, saj je nerazgradljivost sintetičnih tamponov in vložkov za okolje velika obremenitev.

Ne nazadnje je nožnica občutljiv predel, ki bi mu morali posvetiti pozornost in nego, ki je potrebna za njeno zdravje.


Urška Kužner
Diplomirana pedagoginja z opravljenim programom izpopolnjevanja izvajanja specialno-pedagoške in socialno-pedagoške pomoči otrokom in mladostnikom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja ter s čustvenimi in vedenjskimi težavami, ki se nikoli ne neha izobraževati. V Beogradu zaključuje redni študij psihologije in se izobražuje kot psihoterapevtka iz sistemske družinske terapije, v Ljubljani pa je zaposlena na osnovni šoli kot učiteljica dodatne strokovne pomoči, kjer dela z učenci s posebnimi potrebami.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Menstruacija: Ali veste o njej vse, kar lahko?

Ali veste, kdaj se je začel vaš prejšnji cikel in kako dolgo je trajal? Poznate potek lastnega menstrualnega cikla? Z rednim beleženjem menstrualnega cikla namreč bolje spoznamo svoje telo in prej opazimo morebitne zdravstvene težave.

Porodniški dopust; kako ga uveljaviti?

Porodniški dopust ali materinski dopust je čas, namenjen družini, da se pripravi na prihod otroka. Novorojeni družinski član potrebuje prav v prvih dneh veliko nege in varstva. Država zato priznava pravico do materinskega dopusta za zagotavljanje čim boljših pogojev ob rojstvu otroka in po njem.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×