Ženske moramo za svoje zdravje poskrbeti tudi z rednimi ginekološkimi pregledi. V Sloveniji za zdravje žensk skrbi okrog 360 ginekologov. Katerega izbrati in kako ugotoviti, ali še sprejema nove pacientke, lahko preberete v spodnjem članku.

 

Vsaka ženska lahko prosto izbere svojega ginekologa, večinoma pa ga pacientke izberemo v bližini kraja bivanja. Ginekologi izvajajo zdravstvene storitve tako v javnih zdravstvenih zavodih (zdravstveni domovi in bolnišnice) kot tudi v zasebnih ambulantah in klinikah.

 

Kdaj in kako izberemo ginekologa?

V Sloveniji je osveščenost o pomembnosti ginekoloških pregledov in spolnem zdravju še vedno precej nizka. Velikokrat je razlog, da se izogibamo prvemu ginekološkemu pregledu ta, da nas je strah pred nepoznano situacijo ter občutek sramu.Ti strahovi in skrbi pa so popolnoma odveč, saj so ginekolog in ginekološki pregled popolnoma naraven del našega življenja.

 

V primeru zadržkov se o obisku in izbiri ginekologa lahko vedno pogovorimo z našim osebnim zdravnikom ali pa prosimo za pogovor kar osebje ginekoloških ambulant. Tudi pogovor s prijatelji in družino ter deljenje mnenj in izkušenj lahko zelo pripomorejo k manjši tremi pred ginekološkim pregledom. Vsekakor je zelo pomembno, da pravočasno napravimo prvi korak do našega ginekološkega zdravja.

 

Priporočljivo je, da se pri ginekologu naročimo, ko:

  • postanemo spolno aktivne ali potrebujemo svetovanje, vezano na kontracepcijo;
  • že imamo redno menstruacijo in ta postane neredna (prekinjeni cikli, daljše krvavitve, ipd.);
  • v primeru opažanja znakov obolenja rodil ali slabega počutja (dlje časa boleči jajčniki, zelo boleče menstruacije, krvavitve sredi cikla,…)
  • potrebujemo recept za kontracepcijske tabletke ali želimo vnos/menjavo materničnega vložka – IUD (oboje lahko uredi zgolj ginekolog),
  • smo bile povabljene na preventivni pregled.

 

Preventivni program Zora

Od 19. leta starosti dalje nas na redne preventivne preglede pri ginekologu povabi program Zora. Gre za preventivni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu.

V primeru, da ni predhodnih komplikacij, prejmemo vabilo na preventivni pregled enkrat na tri leta. Poleg vabila nam posredujejo tudi seznam javnih ustanov, znotraj katerih si lahko izberemo ginekologa, h kateremu se lahko naročimo na pregled.

 

Kasnejši prvi pregled

Če se iz kakršnegakoli razloga še nismo udeležile preventivnega pregleda, a smo starejše od 19 let, je potrebno ginekologa neposredno kontaktirati in izbrati čimprej. Evidenco razpoložljivih ginekolov vodi ZZZS.

Ginekologa izbiramo na podlagi njihove razpoložljivosti in kapacitet ter na podlagi naših osebnih preferenc.

 

Koga izbrati?

Z ginekologom se moramo zelo dobro razumeti, saj se bomo z njim pogovarjale in reševale zelo osebne težave in vprašanja. Nekatere pacientke se lažje sprostijo ob ginekologinjah, drugim bolj odgovarja moški ginekolog. Važno je, da na podlagi razpoložljivosti ginekologov in ginekologinj izberemo tistega, za katerega menimo, da nam bo najbolj odgovarjal.

 

Kdaj lahko ginekolog odkloni sprejem pacientke?

Ginekolog lahko našo prošnjo za sprejem tudi zavrne. V Sloveniji je na razpolago nekaj več kot 360 specialistov ginekologije, ki si med seboj delijo prek 680.000 pacientk, zato je število pacientk na enega ginekologa zelo visoko.

Ginekolog lahko prošnjo zavrne:

  • ko število že obstoječih pacientk presega 110% zasedenosti ambulante,
  • ko želimo izbrati ginekologa v nasprotju s pravili in zakonodajo,
  • ko smo tako oddaljene od svojega ginekologa, da ta ne more kvalitetno nuditi zdravstvenih storitev.
Moj ginekolog: Koga izbrati in kam po pomoč?
Moj ginekolog: Koga izbrati in kam po pomoč?

 

Kaj storiti, ko želimo svojega ginekologa zamenjati?

Tako kot pri osebnih zdravnikih, je tudi pri menjavi ginekologa postopek enak.

 

V primeru, da želimo zamenjati svojega ginekologa, se o menjavi najprej pogovorimo s trenutnim ginekologom. Ta nam bo na podlagi naših želja poskusil svetovati, kateri ginekolog bi bil najprimernejši.

 

Ko izberemo novega ginekologa lahko v ambulanti preverimo, ali še sprejema paciente ali ne, pomagamo pa si tudi s seznamom ZZZS, kjer lahko že vnaprej vidimo trenutne možnosti.

 

Prenos zdravstvene kartoteke opravijo ambulante, saj zdravstvene dokumentacije nikoli ne prevzemamo ali prenašamo same.

 

Kdaj so potrebna doplačila za ginekološke preglede?

Posebno pozornost moramo nameniti pri ginekologih v zasebnih ambulantah, saj je pri njih velikokrat potrebno doplačilo za opravljene zdravstvene storitve, ko je pregled opravljen izven rednega delovnega časa izvajalca. V takšnih primerih je zdravstvena storitev smatrana kot samoplačniška.

 

Izvajalec lahko zahteva plačilo ali doplačilo opravljene storitve po predhodnem soglasju pacientke, in sicer ko želi pacientka uveljavljati storitev višjega standarda.

 

Storitve so v celoti samoplačniške zgolj v primeru zasebnih samoplačniških ambulant, torej ko ne uveljavljamo pravic iz zdravstvenega zavarovanja.

 

Nosečnost

V času pred in med nosečnostjo smo bolj pogosto v stiku s svojim ginekologom. Ginekologi svetujejo, da se pacientke naročimo na posvet že v času, ko načrtujemo nosečnost. Ob zanositvi, ko pride do izostanka menstruacije in je test nosečnosti pozitiven, pa se naročimo še na pregled, predvidoma med 8. in 10. tednom nosečnosti.

 

Pri ginekologu ima nosečnica predvidenih 10 rednih pregledov in dva ultrazvočna pregleda. Sprva se nosečnico spremlja na 6 tednov, torej nekje enkrat na mesec ali mesec in pol. Kasneje se pregledi izvajajo vedno pogosteje; v zadnjem tromesečju na vsake 14 dni, pred porodom pa na vsak teden.

Moj ginekolog: Nosečnost
Moj ginekolog: Nosečnost

 

Menjava ginekologa med ali pred nosečnostjo

V primeru, da se pacientka odloči za menjavo ginekologa pred nosečnostjo, je postopek lažji, kot med nosečnostjo.

 

Ob prijavi nosečnosti v določeni ambulanti, bo ambulanta pavšalno že prijavila vse vključene zdravstvene storitve ZZZSju. Menjava ginekologa v tem primeru bi povzročila problem pri razporejanju že vnaprej dodeljenih denarnih sredstev.

 

Ne glede na to, da ima vsaka nosečnica pravico do prošnje za menjavo, ta ne bo vedno mogoča.

Ni namreč nujno, da boste imeli na razpolago prostega ginekologa v bližini, prav tako ni rečeno, da je ginekolog, katerega si specifično želite imeti, prost. Zato je še kako pomembno, da se že pred nosečnostjo posvetujemo z našim trenutnim ginekologom in da možne menjave opravimo predčasno.

 

Ginekolog je vaš zdravnik in zaupnik

Če želimo biti zdrave in zadovoljne, moramo poiskati ginekologa, ki mu zaupamo.  Bistveno je, da smo s svojo izbiro zadovoljne, saj nas bo ginekolog spremljal v zelo pomembnih fazah našega življenja in nam s svojo strokovnostjo pomagal do kvalitetnejših odločitev.

Potrebujete ginekologa?

Če iščete izvajalca, ki bi opravil specialistični ginekološki pregled, ultrazvočno preiskavo, papa bris ali 3D/4D morfološko UZ preiskavo, vam svetujemo, da se naročite pri: 

Aristotel

Nudijo fleksibilno in hitro dostopnost do specialistov ginekologije in ponujajo ustrezno razmerje med strokovnostjo in ceno. 
Imajo visoko strokoven lasten kader s podporo lastnega laboratorija za medicinsko biokemijo, kar jim omogoča hiter dostop do rezultatov oz. izvidov preiskav ter konkurenčno ceno.
Njihov cilj je zagotavljati čim krajše čakalne dobe, nobena ne sme biti daljša od 14 dni.

Rogaška Medical

Rogaška Medical

Medical center Rogaška je ena izmed največjih zasebnih zdravstvenih ustanov v Sloveniji.
Največji poudarek dajejo celoviti in strokovni zdravstveni obravnavi ter individualnemu programu, ki je prilagojen vsakemu posamezniku posebej.
Odlikuje jih tradicija, naravni dejavniki, najsodobnejša oprema, vrhunska strokovna znanja in individualni programi, ki jih prikrojijo posamezniku.

Dvorec Lanovž

Dvorec Lanovž

Specialistična klinika Dvorec Lanovž deluje kot zasebni medicinski center. V popolnoma obnovljenem in vrhunsko tehnološko opremljenem renesančnem dvorcu vam izkušeni in zavzeti strokovnjaki zagotavljajo visok nivo storitev, prijeten ambient in sproščeno počutje, vrhunski specialisti pa vam bodo s strokovno obravnavo odpravili marsikatero težavo ali le dvom o zdravstvenem stanju.


Eva Konič
Avtorica in raziskovalka na področju javnega in zasebnega zdravstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si in asistentka v marketingu za podjetje Medifit d.o.o.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.