Kaj je menstruacija?

Menstruacija je po definiciji mesečna krvavitev, ki nastane zaradi vpliva endokrinih žlez. Izraz izvira iz latinske besede menstruus, ki pomeni mesečnik, mesečnica.

 

Sluznica maternice, ki je bogata s krvnimi žilami, se vsak mesec pripravi na oplojeno jajčece. Menstruacija nastane kot posledica ovulacije ter hormonov estrogena in progesterona, ki se pripravljata za oploditev jajčeca, torej za nosečnost.

 

V primerih, ko do oploditve ne pride, jajčni folikel poči, raven hormonov pade in maternica se začne luščiti. Iz telesa se izločita kri in tkivo,  kar imenujemo menstruacija ali menstrualni ciklus. V tem času ženska v povprečju izgubi 50 do 200 mililitrov krvi, kar je približno 4 do 6 žlic krvi.

 

Menstrualna kri je temnejše barve, saj poleg krvi v menstrualni tekočini najdemo tudi maternično sluz, vaginalne izločke in odluščene delčke maternične sluznice (endometrij). Izloček je gostejše strukture. Prvi dan je krvavitev šibkejša, drugi dan močnejša, nato se jakost zmanjšuje.

Mensturacija: Kaj to sploh je?

 

Koliko časa trajata menstruacija in menstrualni cikel?

 

Menstruacija je normalen, fiziološki pojav pri vsaki ženski. Menstrualni ciklus traja od 1. dneva menstruacije do 1. dneva naslednje menstruacije. Prva menstruacija se v povprečju pojavi med 11. in 17. letom, lahko pa tudi v poznejših letih. Ponavlja se iz meseca v mesec, dokler ženska ne doseže menopavze. V povprečju ima ženska menstruacijo 40 let. Pomembno je poudariti, da je menstruacija pri vsaki ženski različna in lahko traja od enega do sedem dni.

 

Dolžina in dinamika cikla pri nobeni ženski nista enaki, menstruacija se lahko pojavi vsakih 21 do 35 dni in traja od 2 do 7 dni. V prvih nekaj letih od začetka menstruacije, navadno med puberteto, je normalno, da cikel traja dlje časa. Prva tri leta so menstruacije večinoma neredne, kakšen mesec lahko tudi izostane ali pa se pojavi celo večkrat v mesecu. Po tem obdobju bi morala biti menstruacija redna in potekati z določeno kontinuiteto.

 

Z leti se menstrualni cikel skrajša in postane reden. Ko se ženska bliža menopavzi, lahko cikli znova postanejo neredni. Zdravniki svetujejo, da svoj menstrualni cikel redno beležimo v koledarček. Tega lahko vodimo ročno, obstaja pa tudi veliko aplikacij, ki nam olajšajo beleženje.

Nasvet: Kako izbrati oz. zamenjati ginekologa. 

 

Faze menstrualnega cikla

Menstrualni cikel je sestavljen iz ovarijskega in materničnega cikla. Ovarijski cikel je razdeljen na folikularno fazo, fazo ovulacije in lutealno fazo.

 

Obdobje menstruacije

Zajema obdobje od 1. do 5. dneva cikla. Na notranji steni maternice (endometrij) se tkivo začne luščiti in pride do vaginalne krvavitve. Menstruacija lahko traja več dni. V prvih dneh lahko čutite bolečino v spodnjem delu trebuha, nogah in hrbtu. Te bolečine so lahko šibke ali močne in so posledica krčenja (spazma) maternice, s katero se stara plast tkiva na endometriju loči od stene maternice in se izloči skozi krvavitev. Ravni estrogena in progesterona sta v tem času nizki. Bazalna telesna temperatura je na najnižji ravni.

 

Folikularna faza

Folikularna faza se začne prvi dan menstruacije in traja do ovulacije (približno 10 do 14 dni). Hipofiza izloča folikel stimulirajoči hormon (FSH). Ta hormon stimulira jajčnike, da ustvarijo 5 do 20 majhnih cist – foliklov. V vsakem foliklu dozoreva jajčece. Rast foliklov proizvaja hormon estrogen, ki prav tako postopoma raste. Ravni progesterona ostajajo nizke. Obloga materničnega vratu je suha. Bazalna temperatura je še vedno nizka. Rast estrogena pospešuje tvorbo novega tkiva na endometriju (plast na notranji steni maternice).

 

Novo tkivo se postopoma zgosti, da bi se pripravili idealni pogoji za implantacijo (vsaditev) oplojene jajčne celice – zarodka. Zvišane ravni estrogena vodijo do sprememb v maternični sluzi, ki postane vlažna, belkasta in lepljiva. Obloga materničnega vratu postane prozorna, spolzka in raztegljiva (videti je kot jajčni beljak), kar je znak bližine ovulacije.

 

V tem obdobju že obstaja možnost, da ženska zanosi, saj lahko spermij v ženskem reproduktivnem traktu preživi do 5 dni. Spolni odnos  v tem obdobju lahko privede do nosečnosti, kljub temu da je do ovulacije še nekaj dni.

 

Ovulacija

Med ovulacijo se pretok krvi v jajčnike poveča. Ligamenti se krčijo, jajčece pa se sprosti v jajcevod. Estrogen se občutno dvigne, kar povzroči nenadno povečanje val luteinizirajočega hormona (LH). Skok hormona LH omogoči, da se, ko folikel dozori, razpoči in sprosti prehod jajčeca v jajcevod. S tem nastopi ovulacija. Poveča se izločanje hormona estrogena. V tem obdobju se ženske počutijo dobro. Možgani pospešeno sproščajo endorfin in serotonin, hormona sreče.

 

V naslednjih dvanajstih urah po ovulaciji bazalna telesna temperatura (BTT) močno poskoči (za nekaj decimalk) in ostane povišana do konca cikla. BTT je najnižja temperatura, ki jo telo doseže med počitkom (po navadi med spanjem). Pri ženskah BTT med ovulacijo naraste, zato je lahko eden od zanesljivih pokazateljev začetka ovulacije. Tik pred naslednjim ciklom (en dan prej)  zabeležimo nenaden padec BTT, kar je znak, da se bliža menstruacija. Če pride do oploditve jajčne celice, ostane BTT povišana, kar  je lahko eden  prvih znakov nosečnosti.

Mensturacija: Kako poteka menstraulni cikel in kdaj nastopi menstruacija?

 

Lutealna faza

Ko se jajčece sprosti iz jajčnika, se folikel spremeni v rumeno telesce (corpus luteum), ki še naprej izloča hormone. Rumeno telesce začne proizvajati progesteron in majhne količine estrogena. Kombinacija obeh hormonov še vedno ohranja odebeljeno plast na notranji steni maternice. Obloga materničnega vratu postane belkasta in gosta. Zrelo jajčece prispe v maternično votlino nekaj dni po ovulaciji.

 

Če do oploditve ni prišlo, rumeno telesce propade ter preneha izločati hormona progesteron in estrogen. Njun padec  povzroči, da se odebeljena plast na notranji strani maternice začne luščiti,  neoplojeno jajčece pa se izloči z menstrualno krvjo. V primeru, da je prišlo do oploditve jajčne celice, visoka raven progesterona ohranja povišano BTT, kar je znak zanositve.

 

Zakaj moramo poznati svoj menstrualni ciklus?

Ali veste, kdaj se je začel vaš prejšnji cikel in kako dolgo je trajal? Če ne, začnite beležiti svoj cikel, saj lahko le s tem spremljamo, ali je menstruacija redna ali so nastopile morebitne zdravstvene težave. Čeprav nam zaradi nerednih ciklov še ni treba skrbeti, pa lahko pokažejo na zdravstvene težave.

 

Na spletu obstaja vrsta aplikacij, ki namesto vas vodi koledar menstrualnega cikla, vi  le označite  začetek in konec menstruacije. Če vam aplikacije za vodenje cikla niso blizu, uporabite koledarček.

 

Kaj je dobro spremljati pri menstruaciji?

Zadnji dan menstruacije – Kako dolgo  traja vaša menstruacija? Je tokrat trajala dlje časa ali krajši čas? Če nimate rednih menstruacij, je to lahko znak hormonskega neravnovesja, ki se lahko kaže še z glavoboli, spremembami razpoloženja, nočnim potenjem, utrujenostjo, pridobivanjem telesne teže. Občasne neredne menstruacije lahko povzročijo tudi stres, izguba telesne teže, nosečnost ali pitje prekomerne količine alkohola.

  • Jakost krvavitve – Ali je krvavitev močnejša ali šibkejša kot običajno? Kako pogosto ste morali zamenjati vložek oz. tampon? Ste morda opazili krvne strdke?
  • Bolečina – Opišite vsako bolečino, ki jo povezujete z menstruacijo. Je bolečina močnejša kot običajno? Imate bolečine med ciklom, ki niso povezane z menstruacijo? Na zelo hude bolečine, predvsem v spodnji medenici, med ciklom morate opozoriti ginekologa, saj so lahko včasih znak endometrioze. To je boleče stanje, ki nastane, ko maternična sluznica začne rasti zunaj maternice, torej na mestu, kjer so jajcevodi. Telo se ne more samo znebiti odvečnega tkiva, zato se odzove z močnimi krči in težavami z menstruacijo. Lahko tudi popolnoma ustavi menstruacijo.
  • Spremljati morate tudi barvo krvi; rožnata barva opozarja na nizek estrogen, vodena kri na pomanjkanje železa ali predrakave spremembe, lepljiv in temno rdeč izcedek na hormonsko neravnovesje, temno rjavi madeži na pomanjkanje progesterona, sivo-rdeča barva pa na spolno prenosljive bolezni.
Mensturacija: Kako spremljati menstrualni cikel?

Potrebujete ginekologa?

Če iščete izvajalca, ki bi opravil specialistični ginekološki pregled, ultrazvočno preiskavo, papa bris ali 3D/4D morfološko UZ preiskavo, vam svetujemo, da se naročite pri: 

Aristotel

Nudijo fleksibilno in hitro dostopnost do specialistov ginekologije in ponujajo ustrezno razmerje med strokovnostjo in ceno. 
Imajo visoko strokoven lasten kader s podporo lastnega laboratorija za medicinsko biokemijo, kar jim omogoča hiter dostop do rezultatov oz. izvidov preiskav ter konkurenčno ceno.
Njihov cilj je zagotavljati čim krajše čakalne dobe, nobena ne sme biti daljša od 14 dni.

Rogaška Medical

Rogaška Medical

Medical center Rogaška je ena izmed največjih zasebnih zdravstvenih ustanov v Sloveniji.
Največji poudarek dajejo celoviti in strokovni zdravstveni obravnavi ter individualnemu programu, ki je prilagojen vsakemu posamezniku posebej.
Odlikuje jih tradicija, naravni dejavniki, najsodobnejša oprema, vrhunska strokovna znanja in individualni programi, ki jih prikrojijo posamezniku.

Dvorec Lanovž

Dvorec Lanovž

Specialistična klinika Dvorec Lanovž deluje kot zasebni medicinski center. V popolnoma obnovljenem in vrhunsko tehnološko opremljenem renesančnem dvorcu vam izkušeni in zavzeti strokovnjaki zagotavljajo visok nivo storitev, prijeten ambient in sproščeno počutje, vrhunski specialisti pa vam bodo s strokovno obravnavo odpravili marsikatero težavo ali le dvom o zdravstvenem stanju.


Urška Kužner
Diplomirana pedagoginja z opravljenim programom izpopolnjevanja izvajanja specialno-pedagoške in socialno-pedagoške pomoči otrokom in mladostnikom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja ter s čustvenimi in vedenjskimi težavami, ki se nikoli ne neha izobraževati. V Beogradu zaključuje redni študij psihologije in se izobražuje kot psihoterapevtka iz sistemske družinske terapije, v Ljubljani pa je zaposlena na osnovni šoli kot učiteljica dodatne strokovne pomoči, kjer dela z učenci s posebnimi potrebami.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Moj ginekolog: izbira in menjava ginekologa

Ženske moramo za svoje zdravje poskrbeti tudi z rednimi ginekološkimi pregledi. V Sloveniji za zdravje žensk skrbi okrog 360 ginekologov. Katerega izbrati in kako ugotoviti, ali še sprejema nove pacientke, lahko preberete v spodnjem članku.

Krčne žile: Diagnoza, čakalne dobe in zdravljenje

V spodnjem članku vam bomo predstavili, kako krčne žile prepoznamo in kako jih danes uspešno zdravimo, predvsem pa težavo, ki pesti vse nas: dolge čakalne vrste pri specialistih in kako se jim izogniti.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×