Obolenje ven ali krčne žile so pogosta težava, ki lahko brez ukrepanja vodi tudi do resnih zapletov. V spodnjem članku vam bomo predstavili, kako krčne žile prepoznamo in kako jih danes uspešno zdravimo. Izpostavili bomo tudi težavo, ki pesti vse nas: dolge čakalne vrste pri specialistih in kako se jim izogniti.

 

Kaj so krčne žile in kako jih prepoznamo?

Kronično obolenje ven ali krčne žile nastopijo, ko žile v nogah izgubijo svojo prožnost. Venske zaklopke v tem primeru niso več tako učinkovite pri svojem delu. Posledično pride do obratnega toka krvi in zastoja venske krvi v spodnjih okončinah.

Krčne žile se sprva pokažejo kot mrežaste, estetsko neprijetne modre kapilare. Brez primernega pregleda in ukrepanja pa se lahko razvijejo večje razširjene vene z okvarami kože, ki imajo za posledico razjedo ali rano.

 

Krčne žile: Kako nastanejo krčne žile?

 

Kdaj moramo zaradi krčnih žil k zdravniku?

K zdravniku moramo takoj, ko začnemo čutiti zgodnje znake obolenja:

 • težke, utrujene noge
 • otekanje
 • občutki mravljinčenja
 • krči in napetosti v mečih.

Osebni zdravnik bo sprva predpisal kompresijske nogavice ali posebne kreme, ki jih lahko kupimo v kateri koli lekarni ali specializirani trgovini. Z njimi lajšamo bolečine in simptome bolezni ter pomagamo žilam, da bolezen ne napreduje. Če se stanje poslabša, nas bo osebni zdravnik napotil k specialistu. V ambulanti bo najprej potrebno opraviti pregled ožilja z ultrazvokom, na podlagi pregleda pa se specialist odloči za najprimernejšo metodo zdravljenja.

Različne stopnje obolenja krčnih žil
Krčne žile: Različne stopnje obolenja krčnih žil

 

Čakalne dobe so predolge

Žal so čakalne dobe za specialiste zelo dolge, kar seveda vodi do veliko slabšega stanja naših žil, ko pridemo na vrsto za pregled in poseg. Trenutne redne čakalne dobe za pregled presegajo 150 dni. To pomeni, da bo po vsej verjetnosti naše zdravljenje trajalo dlje, posegi bodo manj učinkoviti, lahko pride tudi do trajnih okvar kože.

Veliko starejših bolnikov in tistih, ki imajo zelo napredovano bolezen krčnih žil, se odloči za zasebno zdravljenje. To je v tem trenutku hitrejše in učinkovitejše. Takšnih samoplačniških možnosti je veliko, med njimi tudi v ambulanti Zdravje AS. Zaupali so nam, da se cene samega posega lahko gibljejo med 1200 in 1600 EUR.

 

Krčne žile Webinar
Prijavite se na spletni pogovor v živo, ki bo potekal v torek, 25.1.2022 ob 18. uri.

 

Kakšne so možnosti zdravljenja krčnih žil?

Možnosti zdravljenja je več, odvisno od stopnje napredovanja bolezni. Poznamo flebektomijo, klasično operacijo, zdravljenje s peno in lasersko odstranitev.

Flebektomija je varna in hitra metoda odstranjevanja površinskih krčnih žil. Zdravnik naredi drobne zareze premera 1-2 mm v kožo, skozi njih pa odstrani žile. Ker so zareze zelo majhne, se v večini primerov na koži ne poznajo in ne ustvarijo vidnih brazgotin. Ta postopek pride v poštev predvsem pri tistih, pri katerih globlje – debelne vene niso prizadete.

Sklerozacija s peno obsega odstranjevanje manjših ali večjih žil s pomočjo vbrizgavanja posebne raztopine v krčne žile, ki povzroči zlepljenje žil. Posledično krčne žile niso več vidne. Slabost sklerozacije je ta, da se na koži pogosto pojavi temna pigmentacija: Prav tako je ponavadi potrebno več posegov v razmaku 4-6 tednov.

Če je vaša bolezen napredovala tako daleč, da je prišlo do razjed, je potrebno takojšnje zdravljenje. V nasprotnem primeru se rana izredno težko zaceli. Na celjenje rane najbolje vpliva odstranitev vzroka za nastanek venske razjede, torej odstranitev obolele debelne vene, ki je razjedo povzročila.

Najpogosteje se specialisti in pacienti odločijo za odstranjevanje krčnih žil z laserskim posegom. Ta ustreza tako tistim, ki imajo težave s krčnimi žilami že dlje časa, kot tistim, pri katerih so se simptomi šele pojavili. Verjetnost, da se po laserski operaciji krčne žile znova pojavijo, je izredno nizka.

 

Laserski poseg krčnih žil
Krčne žile: Laserski poseg krčnih žil

 

Kaj sploh je laserski poseg krčnih žil?

Poseg je strokovno poimenovan endovenska laserska ablacija (EVLA) in je najbolj pogosta metoda odstranjevanja in zmanjševanja števila krčnih žil. Za paciente ima več prednosti:

  • opravi se v lokalni omrtvičenosti ali lokalni anesteziji, brez odhoda v bolnišnico;
  • bolniki veliko hitreje okrevajo in se takoj vrnejo na delo ter k običajni fizični aktivnosti;
  • po operaciji je priporočeno nošenje kompresijskih nogavic približno mesec dni;
  • odsvetuje se dvigovanje težjih bremen hitro po operaciji;
  • nujno je, da veliko hodite.

Besedilo pregledala Tamara Klarić, dr. med. specialistka splošne kirurgije.


Eva Konič
Avtorica in raziskovalka na področju javnega in zasebnega zdravstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si in asistentka v marketingu za podjetje Medifit d.o.o.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Krčne žile: Preventivni ukrepi in stopnje obolenja

O krčnih žilah smo v preteklosti že pisali, tokrat bomo namenili več pozornosti sami preventivi in kako prepoznati zgodnje znake obolenja.

Krčne žile v praksi: Izkušnje pacientk in rezultati posegov

Stopili smo v kontakt z nekaterimi pacientkami, ki so se v svojem življenju soočale s krčnimi žilami. Sledi zapis njihovih izkušenj in pričevanj.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×