Obolenje ven ali krčne žile so pogosta težava, ki lahko brez ukrepanja vodi tudi do resnih zapletov. V spodnjem članku vam bomo predstavili, kako krčne žile prepoznamo in kako jih danes uspešno zdravimo, predvsem pa težavo, ki pesti vse nas: dolge čakalne vrste pri specialistih in kako se jim izogniti.

Kaj so krčne žile in kako jih prepoznamo?

Kronično obolenje ven nastopi, ko žile v nogah izgubijo svojo prožnost, saj venske zaklopke niso več tako učinkovite pri svojem delu. Posledično pride do obratnega toka krvi in zastoja venske krvi v spodnjih okončinah.

Krčne žile se sprva pokažejo kot mrežaste, estetsko neprijetne modre kapilare, brez primernega pregleda in ukrepanja pa se lahko razvijejo večje razširjene vene z okvarami kože, ki imajo za posledico razjedo ali rano.

Krčne žile in zdrave žile
Krčne žile in zdrave žile

 

 

Kdaj moramo k zdravniku?

K zdravniku moramo takoj, ko začnemo čutiti zgodnje znake obolenja: težke, utrujene noge, otekanje, občutke mravljinčenja ter krče in napetosti v mečih.

Osebni zdravnik bo sprva predpisal kompresijske nogavice ali posebne kreme, ki jih lahko kupimo v kateri koli lekarni ali specializirani trgovini. Z njimi lajšamo bolečine in simptome bolezni ter pomagamo žilam, da bolezen ne napreduje. Če se stanje poslabša, nas bo osebni zdravnik napotil k specialistu. V ambulanti bo najprej potrebno opraviti pregled ožilja z ultrazvokom, na podlagi pregleda pa se specialist odloči za najprimernejšo metodo zdravljenja.

Različne stopnje obolenja krčnih žil
Različne stopnje obolenja krčnih žil

 

Čakalne dobe so predolge

Žal so čakalne dobe za specialiste zelo dolge, kar seveda vodi do veliko slabšega stanja naših žil, ko vendarle pridemo na vrsto za pregled in izbrani poseg. Trenutne redne čakalne dobe za pregled presegajo 150 dni, kar pomeni, da bo po vsej verjetnosti naše zdravljenje trajalo dlje, posegi bodo manj učinkoviti, lahko pa pride tudi do trajnih okvar kože.

Veliko starejših bolnikov in tistih, ki imajo zelo napredovano bolezen krčnih žil, se odloči za zasebno zdravljenje, ki je v tem trenutku hitrejše in učinkovitejše. Takšnih samoplačniških možnosti je veliko, med njimi tudi v ambulanti Zdravje AS. Zaupali so nam, da se cene samega posega lahko gibljejo med 1200 in 1600 EUR. Trenutno ponujajo možnost cenejših UZ pregledov ožilja nog in laserske operacije žil.

 

Kakšne so možnosti zdravljenja?

Možnosti zdravljenja je več, odvisno od stopnje napredovanja bolezni. Poznamo flebektomijo, klasično operacijo, zdravljenje s peno in lasersko odstranitev.

Flebektomija je varna in hitra metoda odstranjevanja površinskih krčnih žil. Zdravnik naredi drobne zareze premera 1-2 mm v kožo, skozi njih pa odstrani žile. Ker so zareze zelo majhne, se v večini primerov na koži ne poznajo in ne ustvarijo vidnih brazgotin. Ta postopek pride v poštev predvsem pri tistih, pri katerih globlje – debelne vene niso prizadete.

Sklerozacija s peno obsega odstranjevanje manjših ali večjih žil s pomočjo vbrizgavanja posebne raztopine v krčne žile, ki povzroči zlepljenje žil. Posledično krčne žile niso več vidne. Slabost sklerozacije je ta, da se na koži pogosto pojavi temna pigmentacija in ponavadi je potrebno več posegov v razmaku 4-6 tednov.

Če je vaša bolezen napredovala tako daleč, da je prišlo do razjed, je potrebno takojšnje zdravljenje, saj se sicer rana izredno težko zaceli. Na celjenje rane najbolje vpliva odstranitev vzroka za nastanek venske razjede, torej odstranitev obolele debelne vene, ki je razjedo povzročila.

Najpogosteje se specialisti in pacienti odločijo za odstranjevanje krčnih žil z laserskim posegom, saj ta ustreza tako tistim, ki imajo težave s krčnimi žilami že dlje časa, kot tistim, pri katerih so se simptomi šele pojavili. Verjetnost, da se po laserski operaciji krčne žile znova pojavijo, je izredno nizka.

 

Laserski poseg krčnih žil
Laserski poseg krčnih žil

 

Kaj sploh je laserski poseg krčnih žil?

Poseg je strokovno poimenovan endovenska laserska ablacija (EVLA) in je najbolj pogosta metoda odstranjevanja in zmanjševanja števila krčnih žil, saj ima za paciente več prednosti:

    • opravi se v lokalni omrtvičenosti ali lokalni anesteziji, brez odhoda v bolnišnico;
    • bolniki veliko hitreje okrevajo in se takoj vrnejo na delo ter k običajni fizični aktivnosti;
    • po operaciji je priporočeno nošenje kompresijskih nogavic približno mesec dni;
    • odsvetuje se dvigovanje težjih bremen hitro po operaciji;
    • nujno je, da veliko hodite.

 

Krčne žile pred in po laserskem posegu
Krčne žile pred in po laserskem posegu

V ambulanti Zdravje AS so nam  zaupali, da se cene takšnega posega gibljejo od 1.200 do 1.600 EUR ali več, a ga pri njih trenutno ponujajo z 200 EUR popusta in brezplačnim prevozom do ambulante in nazaj domov. Za tiste, ki še niste opravili kontrolnega pregleda, je na voljo tudi ultrazvočni pregled ožilja nog v njihovi ljubljanski ambulanti po akcijski ceni s 33% popustom.

 

Če vas zanima UZ pregled ožilja nog po znižani ceni, je več informacij na voljo tukaj:
UZ pregled stanja žil s popustom

V kolikor potrebujete lasersko operacijo krčnih žil (EVLA), si oglejte naslednjo povezavo:
Laserska operacija krčnih žil po znižani ceni

Besedilo pregledala Tamara Klarić, dr. med. specialistka splošne kirurgije.

Eva Konič
Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.