Ker smo v zadnjem času veliko pisali o krčnih žilah, njihovem zgodnjem odkrivanju, preventivnih ukrepih, diagnozi in možnih operativnih posegih, smo se odločili še dodatno poglobiti pogovor na to temo.

Stopili smo v kontakt z nekaterimi pacientkami, ki so se v svojem življenju soočale s krčnimi žilami. Sledi zapis njihovih izkušenj in pričevanj.

 

“Noge so manj boleče, vendar občasno še vedno zatekajo.”

Pacientka se je s krčnimi žilami srečala že pred spodaj opisanimi dogodki, saj je težave s krčnimi žilami imela tudi njena mama.  Zdravila se je v 40. letu starosti, kasneje pa še v 58. letu starosti.

 

S problemom sem se soočila že kmalu po fakulteti in takrat imela tudi prve preglede pri specialistu, kasneje pa tudi določene posege. Krčne žile so se pokazale kot nabrekle in zavite vene, kot podplutbe in otekle težke noge.

 

Ponovno sem se reševanja problema lotila pred cca. 5. leti zaradi vidno izstopajočih zavitih in oteklih bolečih ven. Po pregledu sem na prvi laserski poseg čakala nekaj mesecev. Po posegu sem dobila navodila, kako ravnati po posegu. Na bolniški sem ostala cca. 10 dni, kompresijsko nogavico pa sem nosila še vsaj tri mesece. Zdravljenje po posegu na levi nogi je potekalo brez posebnosti. Za poseg na desni nogi sem spet čakala dobro leto. Zdravljenje na tej nogi pa je bilo bolj dolgotrajno in boleče.

 

Odločila sem se za zdravljenje z napotnico pri Avelani (koncesijski), ker je bila po prvem pregledu čakalna doba še sprejemljiva. Pregled pri specialistu ni bil nič posebnega. Na sam poseg so me pripravili in mi razložil postopek posega in nadaljnje zdravljenje.

Krčne žile Webinar
Prijavite se na spletni pogovor v živo, ki bo potekal v torek, 25.1.2022 ob 18. uri.

Po posegih in zdravljenju na obeh nogah menim, da so rezultati le delno zadovoljivi in bi bilo potrebno še nadaljnje zdravljenje. Noge so manj boleče, vendar občasno še vedno zatekajo. Krčne žile so še prisotne, prav tako tudi modrice. Vem, da bo potreben še kakšen poseg, vendar se bom zanj odločila samo takrat, ko se bo ponovno vrnila hujša bolečina.

 

“Odločila sem se za zdravljenje na napotnico zaradi visoke cene posega.”

Pacientka je krčne žile že poznala, saj sta jih imela oba stara starša po mamini strani ter tudi mama. Prvi pojav krčnih žil je opazila v 27. letu starosti, zdravila se je pri 35. letih.

 

Med prvo nosečnostjo pri 27. letih se je pojavila izbočena žila na desni nogi, levo od kolena. Izbočene krčne žile so imeli že stari starši, mama pa otečene noge. O nastali krčni žili sem govorila z ginekologinjo, ki me je poslala na pregled k flebologu. Svetovali so mi nakup kompresijskih samostoječih nogavic, katere sem dobila v specializirani trgovini.

 

Sicer je diagnoza potekala hitro, za zdravljenje krčnih žil pa sem se odločila kasneje v drugi nosečnosti. Odločila sem se za zdravljenje na napotnico zaradi visoke cene posega. Menda operacija ene noge stane 2000 EUR.

 

Prvi pregled sem opravila v Avelani, na katerega sem čakala prek napotnice eno leto, prvo operacijo žil (flebektomija) na desni nogi pa sem dočakala po treh letih, prav tako prek napotnice. Poseg ni bil prijeten, prisoten je bil tudi manjši strah. Odstranjevanje žil sem zelo čutila, občutek pa je bil podoben nekakšnem cukanju.Po posegu sem bila dva tedna doma. Operacija ni bila v celoti uspešna, saj imam na desni nogi še vedno izboklino, ki pa je manjša kot prej. Prav tako so se na desni nogi pojavile nove krčne žile. V dimljah posega sploh niso izvedli, čeprav bi bil po mojem mnenju potreben.

 

Na kontrolni pregled po operaciji ter na pregled leve noge sem ponovno čakala eno leto. Trenutno še čakam na operacijo leve noge, vendar bom čakala še 2 leti in pol kljub temu, da gre za nujno napotnico. Za samoplačniško možnost se tudi tokrat nisem odločila, ker si enostavno ne morem privoščiti tako visoke cene posega.

 

Krčne žile v praksi: Zdravljenje na napotnico ali samoplačniško?
Krčne žile v praksi: Zdravljenje na napotnico ali samoplačniško?

 

“Poseg je potekal nemoteno, vse super, ni me bilo strah.”

Pacientki so se krčne žile pojavile v 37. letu starosti, za zdravljenje se je odločila v 40. letu. Tudi v njeni družini (pri očetu) so se krčne žile že predhodno pojavile.

 

Krčne žile sem po drugem porodu opazila sama in sicer kot izbočene žile. Kmalu sem se naročila na samoplačniški pregled v Avelani, kjer sem bila na vrsti zelo hitro in za pregled plačala cca. 60 EUR. Na operacijo sem potem čakala leto in pol, sicer ponovno pri  Avelani (zasebniku s koncesijo) prek napotnice, za kar nisem plačala nič.

 

Poseg je potekal nemoteno, vse je potekalo super, ni me bilo strah. Odstranili so mi žilo na eni nogi. Operacija je bila klasična, ne laserska. Rezultati so dobri. Nove izbočene krčne žile se niso več pojavile, občasno pa se pojavijo metličaste vene, ki sem jih tudi že odstranjevala 3x z laserjem v Avelani samoplačniško (100 eur/pol ure).

 

Noge me ne bolijo in ne otekajo. Sem pa naročena na pregled pri Avelani na cca 1,5 leta na napotnico. Takrat mi včasih naredijo kakšno sklerozacijo, ki je bolj ali manj uspešna. Včasih površinske žile izginejo, včasih pa tudi ne. Moj zdravnik je vedno dr. Šikovec, le površinski laser naredi nekdo drug.

“Resnično sem bila sproščena in ji zaupala. To je ključno.”

Pacientka se je za pregled in poseg odločila v 34. letu starosti in sicer zato, ker izbočena žila, nastala v nosečnosti, ni izginila. Zaradi nadstandardnega zavarovanja je imela možnost zelo hitre obravnave v Ambulanti Zdravje AS.

 

V drugi nosečnosti sem opazila žilo na zgornjem delu stegna. Proti koncu nosečnosti se je žila izbočila in bila pogosto topla na dotik. Drugih težav takrat nisem imela.

Po porodu so mi rekli, da bo žila izginila. Temu ni bilo tako, saj se je žila večala in v roku enega leta segala že do kolena. Razen tega, da je bila noga “kot zemljevid” in je bila žila predvsem poleti topla na dotik, drugih težav še nekaj let po porodu nisem imela.

 

Vseeno sem se 3 leta po porodu odpravila na preventivni pregled pri žilni kirurginji, dr. Tamari Klarić, ki mi je razložila, da je krčna žila nastala kot posledica hormonskih sprememb v nosečnosti, da izginila ne bo in da je refluks zaenkrat ok. Da pa bo v primeru težav potrebna odstranitev. Rekla mi je tudi, da vsaj še eno leto težav ne bo.

 

In prav tako je bilo, eno leto po pregledu so se začele težave z občutkom težkih nog, žila se je spustila skoraj do gležnja in bila na dotik topla, koža pa me je na tistem mestu zelo srbela. UZ pregled je pokazal, da žila že močno “pušča” in s kirurginjo sva določili datum posega. Ker sem imela sklenjeno nadstandardno zavarovanje, sem opravila poseg v roku 1 meseca.

 

Po pregledu bi lahko poseg opravila že pred dorečenim datumom, vendar sem zaradi službenih obveznosti izbrala kasnejši datum, torej mesec dni po pregledu. Okrevanje je bilo hitro, neboleče. Okrevanje zahteva veliko hoje in aktivnosti na sobnem kolesu (bila je zima), moje delo pa je pretežno sedeče, zato sem imela po posegu 14 dni bolniške.

 

Kirurginja je bila zelo prijazna, od nje pa sem prejela vse potrebne informacije. Še pri posegu mi je rekla, da mora ostati to “prijetna izkušnja” in da me ne sme boleti. Bila sem sproščena, ker mi je ves čas posega govorila, kaj bo opravila in ali bo bolelo. Resnično sem bila sproščena in ji zaupala. To je ključno. Rezultati po posegu so bili več kot zadovoljivi. Obolela žila je bila odstranjena, sedaj nimam nobenih težav.

 

Krčne žile v praksi: Zaupanje je ključno.
Krčne žile v praksi: Zaupanje je ključno.

 

“Trenutno je vse v najlepšem redu. Vem da se lahko težave ponovijo, vendar je to čisto normalno.”

Pacientka se je za poseg odločila po posvetu s kirurginjo, ko je ta na preventivnem pregledu ugotovila popuščanje žilnih sten. Poseg je bil izveden v pacientkinem 54. letu starosti.

 

Da imam težave z žilami, sem izvedela na preventivnem pregledu ven nog pri dr. Tamari Klarič v ambulanti Zdravje AS, kamor sem šla samoplačniško. Ko je ugotovila, da imam razširjene vene in da vene “puščajo”, sem z diagnozo šele povezala težave, ki sem jih imela: pekoče noge po daljšem stanju ali teku. Prej sem namreč mislila, da je to zaradi starosti.

 

Zdravnica je noge ultrazvočno pregledala in mi vse podrobno pojasnila. Predlagala mi je operativni poseg EVLA, za katerega sem se odločila zato, ker se opravlja v lokalni anesteziji, ne vključuje  rezanja ali šivanja, po posegu pa greš takoj domov.

 

Po preventivnem pregledu sem na osnovi izvida, ki sem ga prejela, obiskala osebnega zdravnika in dobila napotnico za operacijo EVLA, ki sem jo potem prav tako uveljavljala prek zavarovanja. Do diagnoze in operacije sem prišla v nekaj dneh.

 

Za samoplačniško storitev sem se odločila zaradi tega, ker je bila krita s strani dodatnega zavarovanja, ker nisem želela čakati, ker sem zdravnici zaupala in zato, ker operacijo krčnih žil opravlja po sodobni metodi z uporabo laserja. Prav tako sem se želela na delo vrniti v čim krajšem času in sem bila v bolniškem staležu zgolj 10 dni.

 

Poseg je potekal točno tako, kot je zdravnica razložila, saj sem prejela vse napotke, kako ravnati po posegu: nošenje elastičnih nogavic mesec dni in redna hoja nekajkrat na dan po 15 minut. Ni me bilo strah, ker sem zdravnici zaupala. Operirala mi je kar obe nogi v okviru istega posega in tako sem se rešila krčnih žil.

Krčne žile Webinar
Prijavite se na spletni pogovor v živo, ki bo potekal v torek, 25.1.2022 ob 18. uri.

Trenutno je vse v najlepšem redu. Vem da se lahko težave ponovijo, vendar je to čisto normalno. Redno bom opravljala preglede in spremljala stanje, v primeru težav pa že poznam rešitev. Pomembno se mi zdi, da se pozanimamo o možnih oblikah operacije krčnih žil in vztrajamo pri najmanj invazivni. Opažam namreč, da ljudje pristajajo na klasično operacijo krčnih žil v splošni anesteziji in enomesečni bolniški stalež in se sploh ne vprašajo, ali obstajajo druge opcije. Pomembno je tudi preveriti, kdo je zdravnik, ki te bo operiral in koliko tovrstnih operacij je že izvedel.

 

“Na pregled me je napotila splošna zdravnica, ko sem ji opisala težave.”

Pacientka je že nekaj časa opažala znake krčnih žil in prek dodatnega zavarovanja hitro prišla tako do preventivnega pregleda kot tudi do laserskega posega. Poseg so opravili v 46. letu starosti pacientke.

 

Že nekaj let sem opažala otekanje nog v gležnjih. To se je dogajalo predvsem v poletnih mesecih, ob dolgem sedenju brez vmesnih sprehodov, ob vsaj nekaj urni vožnji z avtobusom, pri poletih z letalom, ob dopustovanju v vročih bazenih, ob obisku savne in ob nošenju zelo tesnih hlač ali elastičnih nogavic. Otečenim gležnjem se je postopoma priključil še občutek težkih in utrujenih nog. Včasih se je zgodilo, da se je oteklina od gležnja širila navzgor proti kolenu.

 

Na pregled me je napotila splošna zdravnica, potem ko sem ji opisala težave. Da gre za bolezen razširjenih ven, sem izvedela na UZ Dopplerskem pregledu pri dr. Tamari Klarić. Pregled je trajal približno 20 minut. Najprej zdravnica uporabi gel in nato z UZ sondo preveri stanje ven nog. Pregled je popolnoma neinvaziven: brez obutve in v spodnjem perilu stojiš na pručki. Od diagnoze do operacije je preteklo 14 dni, kar je bilo dovolj časa, da sem v službi uredila vse potrebno pred dvotedensko bolniško odsotnostjo.

 

Laserski poseg EVLA, ponovno pri dr. Tamari Klarić, je trajal približno dve uri.  Na poseg me je pripeljal mož, saj sem dobila predpisano blago pomirjevalo, ker me je bilo zelo strah. Sam poseg je bolel minimalno, še najbolj vbodi zaradi lokalne anestezije v nogah, pa še to manj od bolečine pri zobozdravniku. Ob sami laserski operaciji sem bolj kot bolečino pravzaprav čutila napetost v nogi. Ta občutek je zelo hitro minil, drugega pa nisem čutila. Ko mi je zdravnica takoj po končanem posegu na nogo namestila elastično kompresijsko nogavico, ki je nogo in ranice lepo stisnila, sem imela odličen občutek. Tako po posegu sem šla na kratek sprehod, na katerem nisem čutila nobenih bolečin.

 

Rezultati so super, ponoven poseg pa ni potreben. Pomagam si z rednim gibanjem, izogibanjem vroči vodi ali savnam, na daljših potovanjih pa preventivno nosim ustrezne nogavice. Trudim se ohranjati primerno telesno težo.

 

Krčne žile v praksi: Ni nujno, da se čakanje splača.
Krčne žile v praksi: Ni nujno, da se čakanje splača.

 

“Čakalna doba samo za UZ ožilja nog je bila 2 leti, zato sem se odločila za samoplačniški pregled v Novi Gorici.”

Pacientka se že dlje časa srečuje s krčnimi žilami. Poleg nje je krčne žile imela tudi mama. Zaradi obolenja je bila operirana dvakrat: prvič s flebektomijo, drugič z laserskim posegom. Pri trenutni starosti 60 let je stanje žil dobro.

 

Krčne žile so se v manjši obliki pojavile že nekje pri 30 letih. Opazila sem modrice v predelu meč, ki so se z vsakim porodom povečale. Nekje pri 38 letih so se začele pojavljati tudi bolečine, zato me je osebni zdravnik napotil k specialistu. Čakalna doba takrat ni bila pretirano dolga, na vrsto sem prišla v roku nekaj mesecev. Po takratnem mnenju specialista poseg še ni bil nujen, vendar sem se zanj odločila iz estetskih razlogov. Opravila sem sklerozacijo, ki je bila uspešna in takoj sem se lahko vrnila na delo.

 

V roku nekaj let so se krčne žile ponovile in postale še večje. Pri 48 letih sem tako opravila večji poseg, in sicer flebektomijo v Splošni bolnišnici Jesenice. Čakalna doba takrat ni bila dolga, UZ pregleda pa se takrat ni opravilo. Tokrat je bila operacija nekoliko boleča, vendar ni bilo preveč hudo. Po operaciji sem bila 3 tedne na bolniškem staležu, 1 mesec sem si morala povijati noge, kasneje pa sem morala več mesecev nositi še kompresijske nogavice. Poseg je bil uspešen, vendar so se krčne žile čez 7 do 8 let ponovno pojavile, tokrat v še večjem obsegu, in sicer tudi na stegnih, kjer jih prej ni bilo. Začele so mi tudi otekati noge, zato sem dobila ponovno napotnico za operacijo.

 

Čakalna doba za zgolj UZ ožilja nog je bila 2 leti, zato sem se odločila za samoplačniški pregled v Novi Gorici, in sicer v ambulanti Medartis pri dr. Tamari Klarić. Poseg z laserjem je bil opravljen januarja letos. Na pregled sem bila naročena zelo hitro in  brez čakalne dobe. Poseg ni bil boleč, potekal je dobro in tudi po posegu nisem imela nobenih bolečin. Domov sem se vrnila takoj. Po operaciji je potrebno tudi nekoliko več hoditi, tako da sem se normalno vrnila k dnevnim aktivnostim. Rezultati so zaenkrat dobri, kar je bilo potrjeno tudi po prvi kontroli z UZ. Z zdravnico sem dogovorjena za še en poseg z injekcijami (sklerozacija), tako da bo poskrbljeno še za preostale manjše žile. Zaenkrat kaže dobro, končni rezultat pa bomo videli sčasoma.


Eva Konič
Avtorica in raziskovalka na področju javnega in zasebnega zdravstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si in asistentka v marketingu za podjetje Medifit d.o.o.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Krčne žile: Preventivni ukrepi in stopnje obolenja

O krčnih žilah smo v preteklosti že pisali, tokrat bomo namenili več pozornosti sami preventivi in kako prepoznati zgodnje znake obolenja.

Krčne žile: Kako pomembno je njihovo zdravljenje?

O krčnih žilah smo že veliko pisali letos spomladi. Zdaj, ko je poletja mimo in so posegi zaradi padca temperatur ponovno možni, želimo posvetiti še nekaj časa tej pomembni temi.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×