O krčnih žilah smo v preteklosti že pisali, vendar smo se ukvarjali predvsem s tem, kako krčne žile prepoznamo in ukrepamo v primeru poslabšanja njihovega stanja. Manj besed smo namenili sami preventivi in preventivnim ukrepom proti krčnim žilam, čemur posvečamo današnji članek.

Kaj so krčne žile?

Kronično obolenje ven nastopi, ko žile v nogah izgubijo svojo prožnost. Venske zaklopke v tem primeru niso več tako učinkovite pri svojem delu. Posledično pride do obratnega toka krvi in zastoja venske krvi v spodnjih okončinah.

Krčne žile se sprva pokažejo kot mrežaste, estetsko neprijetne modre kapilare. Brez primernega pregleda in ukrepanja pa se lahko razvijejo večje razširjene vene z okvarami kože, ki lahko napredujejo do razjede ali rane.

Krčne žile - povita noga
Krčne žile je potrebno redno pregledovati.

 

Kakšna je verjetnost, da bom prav jaz imel/-a krčne žile?

Starost

Krčne žile se lahko pojavijo tako pri mlajših, kot starejših osebah, vendar se verjetnost zanje povečuje s starostjo, dednostjo, spolom in našim načinom življenja. V povprečju se zgodnje in blažje oblike krčnih žil pojavijo pri 80-85% prebivalcev zahodnega sveta, pri čemer je med obolelimi 40% moških in 60% ženskih oseb.

 

Spol

Razširjenost krčnih žil je pri mlajšem prebivalstvu Zahodnega sveta (20-30 letnikih) 10%, pri starejšem prebivalstvu (60+) pa skoraj 40%, kar pomeni, da je porast bolezni v 40. letih življenja kar štirikratna.

Podobna statistika sovpada tudi z napredovanjem bolezni krčnih žil. Mlajše prebivalstvo se v večini primerov srečuje z blažjimi oblikami krčnih žil, medtem ko se starejše prebivalstvo (60+) že pojavljajo resnejša in operativna stanja krčnih žil.

 

Dedni faktor

Če se je v vaši družini v preteklosti že pojavilo kronično obolenje ven, potem je zelo visoka verjetnost, da boste tudi pri sebi opazili znake te bolezni. Ponovno velja omeniti, da je večja verjetnost, da se bodo krčne žile pojavile prej pri ženskih, kot pri moških potomcih.

 

Krčne žile Webinar
Prijavite se na spletni pogovor v živo, ki bo potekal v torek, 25.1.2022 ob 18. uri.

 

Naša višina in teža

Na krčne žile zelo vpliva tudi naša fizionomija in telesna pripravljenost. Če imate že dlje časa povečano telesno težo, je verjetnost za krčne žile večja, kot pri osebah z zmerno telesno težo. Enako velja za osebe, ki so višje, saj je pritisk in izmenjava krvi med zgornjim in spodnjim delom telesa bolj zahtevna.

Na višino ne moremo vplivati, zelo pomembno pa je, da se trudimo vzdržati zmerno telesno težo in v primeru prekomerne teže poskušamo nekaj odvečnih kilogramov izgubiti.

 

Prehrana in prebava

Obstajajo tudi raziskave, ki bi mogoče lahko povezale nastanek krčnih žil z našim načinom prehranjevanja in prebave. Povišana količina vlaknin v naši prehrani povečuje naprezanje pri odvajanju blata, ta dolgotrajna napetost pa naj bi vplivala tudi na nastanek krčnih žil. Sicer nekega generalnega konsenza v stroki še ni, saj je opravljenih raziskav premalo, zagotovo pa velja, da uravnotežena prehrana blagodejno vpliva na naše zdravje in počutje.

 

Delo in fizična aktivnost

Nedvomno je za nastanek krčnih žil lahko kriv položaj našega telesa tekom dneva: Ali veliko sedimo ali stojimo? Držimo prekrižane noge? Se premalo gibamo? Ali nosimo visoke pete in tesna oblačila? Se le poredko razgibamo? Vse to vpliva na nastanek in razvoj krčnih žil naših nog, zato je pomembno, da se teh težav zavedamo in jih postopamo odpravimo.

 

Nosečnost

Krčne vene lahko nastanejo tudi v pozni nosečnosti, ponavadi v zadnjem tromesečju ali že prej, v primeru dvojčkov, trojčkov ali večjih otrok. Takrat začne nosečniški trebuh pritiskati na trebušno veno, ki omogoča pretok krvi v spodnji del telesa. Ker je pretok krvi slabši in zaklopke ne uspejo pravilno opraviti svojega dela, lahko hitro pride do krčnih žil. Nosečnice si lahko pomagajo s primerno fizično aktivnostjo in z izogibanjem tesnim oblačilom.

 

Kaj lahko storimo sami že danes

 

V boj proti krčnim žilam lahko stopimo že zelo hitro in s tem preprečimo njihov nastanek ali nadaljnji razvoj. Tisti, ki so dedno nagnjeni k nastanku krčnih žil se jim ne bodo mogli v celoti izogniti, lahko pa pripomorejo k odlašanju operativnih posegov na kasnejše obdobje ter na večjo verjetnost odprave težav, ko se enkrat za poseg odločijo.

 

Kje, na spektru obolenja krčnih žil, se nahajate vi?

Tip krčnih žil 1

Na vaših nogah ni vidnih znakov popokanih kapilar, občasno pa občutite težke in zatečene noge, sploh pri daljšem sedenju ali če veliko stojite.

Tip krčnih žil 2

Na nogah, predvsem v predelu kolena ali gležnja, opažate manjše popokane ali mrežaste kapilare. Bolečine v nogah in otečenost so pogoste, pojavljajo pa se tudi ponoči.

Tip krčnih žil 3

Poleg mrežastih žil opažate tudi vidno zadebeljene žile, ki lahko potekajo po celotni dolžini nog. Če se že dlje časa spopadate s krčnimi žilami, imate na nogah verjetno tudi pordelosti in otekline ali celo razjede v predelu goleni.

Stanje 1: Krčne žile niso na nogah nikjer razvidne

 

Preventivni ukrepi

Za preprečitev nastanka krčnih žil, lahko veliko storimo že sami:

 • Veliko hodimo na sprehode in se razgibavamo.
 • Če veliko sedimo poskrbimo za to, da vsako uro vstanemo, se pretegnemo in sprehodimo.
 • Poskušamo se izogniti ali v celoti opustiti kajenje in pitje alkohola, saj precej pripomoreta k slabšemu krvnemu pretoku in obremenitvi telesa (jetra, ledvice, pljuča).
 • Ne nosimo pretesnih oblačil (pretesne pajkice ali oprijete hlače, pretesne kavbojke) ali visokih pet (sicer je priporočena visoka peta nekaj centimetrov).
 • Pijemo dovolj vode.
 • Uživamo zdravo ter raznoliko prehrano.
 • Izogibamo se vročim okoljem (savna, solarij, termalna voda).
 • Večkrat se tuširamo s hladno vodo, ki izboljša prekrvavitev.

 

Prehranska dopolnila, kreme in vaje

Če ste dedno bolj nagnjeni k krčnim žilam predlagamo, da jemljete tudi prehranska dopolnila, ki pripomorejo k prožnosti žil. Prehranska dopolnila so sicer toliko učinkovita, kolikor je absorpcija pozitivnih snovi v telo, tako da se pred jemanjem posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Kreme ali geli so večinoma manj učinkoviti od prehranskih dopolnil, saj je njihova kožna absorpcija nizka, hladilni učinek pa kratkotrajen. Sicer ni nič narobe, če jih uporabljamo, vendar se moramo zavedati, da je lahko dejanska učinkovitost zelo nizka.

Predlagamo tudi, da si ogledate spodnji set vaj za preprečevanje nastajanja krčnih žil in da opravljate redne preglede nog pred ogledalom.

Stanje 2: Na nogah so vidni prvi znaki krčnih žil

 

Oskrba in preventivno zdravljenje

V prvih fazah obolenja krčnih žil si lahko veliko pomagamo tudi sami. Najbolj priporočen pripomoček so kompresijske nogavice, katere lahko nosite večkrat tedensko, tudi vsak dan. Nogavice lahko kupite v katerikoli lekarni ali specializirani trgovini, kjer vam bodo tudi svetovali, kako jih uporabljati.

Ponoči lahko noge podložite v predelu med gležnjem in kolenom, tako da so noge malce dvignjene, saj s tem pripomorete k pretoku krvi nazaj v zgornji del telesa. Ko ležite ali sedite doma, lahko noge dvignete nad raven srca in jih tako držite cca. 30 minut.

 

Redni pregledi ožilja nog

Redno moramo hoditi k specialistu na pregled ožilja, ki lahko opravi tako vizualni pregled povrhnjih žil, kot tudi pregled globinskih žil z ultrazvokom.

Pregledi in kontrole niso invazivni ali dolgotrajni. Najučinkovitejši pregled stanja ožilja nog je ultrazvočni pregled, h kateremu vas lahko napoti osebni zdravnik. Za pregled se lahko odločite tudi samoplačniško.

Na pregled se moramo obvezno odpraviti, ko občutki bolečine, otečenosti in težkih nog ne minejoniti ponoči.

 

Še nekaj nasvetov:

 • Poskušamo se izogniti ali v celoti opustimo kajenje in alkohol, katera botrira k slabšemu krvnemu pretoku in obremenitvi telesa (jetra, ledvice, pljuča).
 • Ne nosimo pretesnih oblačil (pretesne pajkice ali oprijete hlače, pretesne kavbojke) ali visokih pet (sicer je priporočena visoka peta zgolj nekaj centimetrov).
 • Pijemo veliko vode in uživamo zdravo ter raznoliko prehrana.
 • Izogibamo se prevročim okoljem (savna, solarij, termalna voda).
 • Večkrat se tuširamo s hladno vodo, ki izboljša prekrvavitev.
 • Če se ukvarjamo s športom, odsvetujemo tek na trdih podlagah ter predlagamo hojo, kolesarjenje in plavanje.

 

Stanje 3: Krčne žile so že v napredni fazi obolenja

 

Če še niste obiskali osebnega zdravnika, je sedaj čas, da čimprej poskrbite za pregled krčnih žil in za njihovo odpravo. Osebni zdravnik vas bo napotil k specialistu (flebologu), ki bo najprej opravil ultrazvočni pregled ožilja in ocenil stopnjo napredovanja bolezni, nato pa se bo posvetil zdravljenju.

 

Kompresijske nogavice

Priporočeno je nošenje kompresijskih nogavic, saj preprečujejo nastanek krvnih strdkov. Ti so glavni povzročitelji venske tromboze, zato je še kako pomembno, da jih poskusimo preprečiti.

 

Krčne žile Webinar
Prijavite se na spletni pogovor v živo, ki bo potekal v torek, 25.1.2022 ob 18. uri

 

Tipi zdravljenja in čakalne dobe

Tipov zdravljenja krčnih žil je več: Poznamo flebektomijo, sklerozacijo in laserski poseg, pri čemer se vsak tip uporablja glede na stanje obolenja krčnih žil. Žal so čakalne dobe za UZ pregled ožilja nog, sklerozacijo in laserski poseg zelo dolge, saj v povprečju presegajo tudi 150 dni pri redni napotnici.

Prav tako je pomembno vedeti, da bo pri poslabšanih stanjih mogoče potrebno posamezni poseg opraviti večkrat.

 

Zasebno ali javno?

Kot že zapisano, so čakalne dobe za posege in preglede z napotnico lahko zelo dolge. Za paciente, katerih stanje krčnih žil je zelo poslabšano, sta hiter pregled in zdravljenje zelo pomembna. Marsikdo se iz teh razlogov odloči za samoplačniško možnost tako pregleda kot tudi posega.

Na trgu se trenutno cene laserskih posegov gibljejo med 1.200 in 1.600 EUR.

 

Naj bo vaše zdravje na prvem mestu

Ne pozabimo, da je naše zdravje naša odgovornost, zato je zelo pomembno, da skrbimo zase vsak dan. Primerna fizična aktivnost, uravnotežena prehrana, opustitev kajenja in alkohola ter dobra preventiva so lahko ključ do dolgega in zdravega življenja, brez krčnih žil.

Krčne žile: Pomembna je rekreacija
Krčne žile: Ko skrbimo zanje, skrbimo tudi zase!

Eva Konič
Avtorica in raziskovalka na področju javnega in zasebnega zdravstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si in asistentka v marketingu za podjetje Medifit d.o.o.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Krčne žile: Diagnoza, čakalne dobe in zdravljenje

V spodnjem članku vam bomo predstavili, kako krčne žile prepoznamo in kako jih danes uspešno zdravimo, predvsem pa težavo, ki pesti vse nas: dolge čakalne vrste pri specialistih in kako se jim izogniti.

Krčne žile: Kako pomembno je njihovo zdravljenje?

O krčnih žilah smo že veliko pisali letos spomladi. Zdaj, ko je poletja mimo in so posegi zaradi padca temperatur ponovno možni, želimo posvetiti še nekaj časa tej pomembni temi.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×