Koleno je edini sklep v telesu, ki povezuje stegno z mečo. Kako deluje koleno, kakšne poškodbe poznamo in kako poteka zdravljenje, je za Čakalnedobe.si opisal travmatolog mag. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg, član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov, zaposlen na Ambulanti Zdravje AS in na Kliniki za sklepe, hrbtenico in poškodbe Arthron v Ljubljani.

 

 

Kaj je kolenski sklep in kako deluje

Kolenski sklep je eden izmed velikih sklepov spodnjih okončin, ki je lahko, takoj za gležnjem, najpogosteje poškodovan. Gibanje v njem definiramo kot zapleteno, saj je sestavljeno iz vrtenja in drsenja.

 

 

Dr. Pilih podrobneje razloži: “Kosti v kolenskem sklepu so obdane z gladko elastično oblogo, ki jo imenujemo sklepni hrustanec. V njem sta dve polmesečasti hrustančno vezivni ploščici (meniskusa) in vezi, ki vzdržujejo pravilen medsebojni položaj kosti. Pogačica, kost v sprednjem delu kolena, omogoča gladko drsenje kite štiriglave stegenske mišice po sprednji površini končnega dela stegnenice.”

 

 

Kolenski sklep: Kako deluje?

 

Kakšne poškodbe kolenskega sklepa poznamo

Poškodbe v ozkem smislu so tiste, ki se pojavijo po enkratnem delovanju velike sile. Med temi so najpogostejše poškodbe meniskusov, sklepnega hrustanca in vezi, pa tudi zlomi. Dr. Pilih opozori, da je za poškodbe kolena ustreznejša raba izraza okvare in obolenja kolena.

 

 

Kinetec

 

 

Dr. Pilih razloži: “Med poškodbe v širšem smislu spadajo tiste, pri katerih pride do poškodbe tkiv zaradi večkratnega delovanja manjše sile. Med njimi so najpogostejše okvare sklepnega hrustanca, katerih napredovala stanja imenujemo obraba ali artroza. Nagnjenost k tem težavam je lahko prirojena.”

 

Poškodbe in okvare se najpogosteje kažejo z vnetnimi znaki:

 • bolečino,
 • oteklino,
 • motenim delovanjem,
 • včasih tudi z rdečino in
 • s povišano temperaturo kolena.

 

Kako zdravimo kolenske poškodbe

“Večino poškodb lahko, vsaj v začetni fazi, zdravimo neoperativno, običajno s fizioterapijo in različnimi injekcijami. Za zdravljenje z injekcijami se danes najpogosteje uporabljajo plazma, bogata s trombociti, in hialuronska kislina, redkeje pa tudi matične celice,” pove dr. Pilih. 

 

 

Večje poškodbe pogosto zahtevajo operativno zdravljenje. Najpogostejši operativni posegi v področju kolena so artroskopski. Artroskopski posegi so del operacij skozi majhne reze, pri katerih operiramo z majhnimi instrumenti pod nadzorom videokamere. 

 

 

Dr. Pilih opiše: “Pri napredovanih okvarah kolenskega sklepa, kot so npr. različne obrabe ali artroze kolena, je pogosto potrebna namestitev delnih ali popolnih kolenskih protez. Kolenske proteze so običajno sestavljene iz kovinskih prevlek kosti in plastičnih vložkov, ki nadomeščajo meniskuse.”

 

 

Kolenski sklep: Kdaj je bolečina znak za obisk ortopeda?
Kinetec

Imate težave z gibljivostjo kolena po operaciji ali poškodbi?

Vam razgibavanje na fizioterapiji ne pripada več, vaša gibljivost pa še vedno ni dobra? 
Si želite hitreje vrniti v aktivno življenje?
Rešitev za vse naštete težave je profesionalna naprava Kinetec za pasivno razgibavanje kolena, s katero boste izboljšali gibljivost kolena in se hitreje vrnili v aktivno življenje – brez dodatnih, samoplačniških obiskov fizioterapevta, v udobju svojega doma.

Napravo Kinetec lahko najamete za 14 ali 30 dni in tako povečate gibljivost in se hitreje vrnete v aktivno življenje! 

Kako poteka pregled pri ortopedu

Ko se zaradi težav s kolenskim sklepom naročimo k ortopedu, lahko pričakujemo sledeč potek pregledov, preiskav in pogovorov.

 

Kinetec

 

Pregled je sestavljen iz:

 • anamneze, kamor sodita poslušanje in analiziranje težav pacienta in
 • kliničnega pregleda, pri katerem ugotavljamo nepravilnosti s pomočjo čutil zdravnika. 

 

Pogosto sledijo dodatne preiskave:

 • rentgensko slikanje (RTG),
 • ultrazvočni pregled (UZ),
 • slikanje z magnetno resonanco (MR ali MRI),
 • slikanje z računalniško tomografijo (CT),
 • laboratorijske krvne preiskave in
 • redkeje tudi scintigrafska preiskava (preiskava na osnovi razporejanja kratkotrajno radioaktivnega pripravka).

 

Kako se obvarujemo pred poškodbami kolenskega sklepa

Dr. Pilih svetuje: “Najpomembnejše je izogibanje situacijam, kjer so poškodbe kolena pogoste (nekateri športi, nekatera dela). Dolgoročno lahko privedejo do okvar kolen tudi ponavljajoče se velike ali sunkovite obremenitve, kot so tek, skoki, hoja po neravnem terenu, dvigovanje in prenašanje bremen, pa tudi prekomerna telesna teža. Tveganje poškodb lahko pomembno zmanjšamo predvsem z dobrim delovanjem stegenskih mišic. Pri delovanju mišic so pomembni tako moč in vzdržljivost kot tudi odzivnost. Pred večjimi in predvsem tveganimi obremenitvami priporočam pripravo pod vodstvom kineziologa ali osebnega trenerja.”

 

Kinetec

 

Če imate težave s kolenskim sklepom, ne odlašajte z obiskom osebnega zdravnika, ki vas bo napotil k ustreznemu specialistu: kirurgu, ortopedu ali travmatologu. Za dobro delovanje sklepov, nenazadnje pa tudi celotnega telesa, lahko poskrbimo z dobro in uravnoteženo prehrano, z dovolj gibanja in počitka ter z izogibanjem situacijam, ki lahko sklepe pretirano obremenijo in posledično poškodujejo. Zdravje kolenskih sklepov je ključnega pomena, da se lahko nemoteno in pravilno gibamo.


Ana Šuligoj, novinarka
Novinarka, ki jo zanimajo ljudje, njihove zgodbe in dejstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Bolečine v kolenu pri teku: kakšne so in kako ukrepati

Najpogostejše težave tekačev so bolečine v kolenu. Bolečina v kolenu je lahko ostra, zbadajoča, topa, skeli, občutimo elektriko … in ne vemo, kaj pomeni, zakaj je nastala in predvsem kako naprej. Na srečo je večina bolečin v kolenu minljiva in s primernimi koraki boste lahko kmalu ponovno šteli kilometre.

Kako pomembna je pravilna hoja?
Kako pomembna je pravilna hoja?
Fizioterapija in ortopedija
Življenjski slog

Če pravilno hodimo, krepimo celotno telo in se boljše pripravimo na starost in vsakodnevne aktivnosti. Kako vemo, ali je naše gibanje pravilno?

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×