Dolge čakalne dobe nam v že tako neprijetnih zdravstvenih situacijah lahko povzročijo še dodaten stres. Da bi se jim izognili, so številne zavarovalnice za svoje zavarovance pripravile zdravstvene pakete. V teh imajo na voljo specialiste doma in tujini, do katerih lahko pridejo v neprimerljivo hitrejšem času.

Čeprav se vsi zavedamo, kako zelo pomembno je biti zdrav, za preventivo poskrbijo le redki. Pa naj bo to zdravo življenje ali dodatno zdravstveno zavarovanje. Z besedo dodatno zdravstveno zavarovanje pa ne ciljamo na dopolnilno ali prostovoljno zavarovanje, ampak na dodatna zdravstvena zavarovanja, ki jih predvsem v izogib dolgim čakalnim vrstam in plačevanju zasebnih zdravnikov ponujajo številne zavarovalnice.

 

Dodatna zavarovanja

 

Kaj imate na voljo?

V Sloveniji različna dodatna zdravstvena zavarovanja ponujajo zavarovalnice Generali, Triglav, Sava, Vzajemna, Prva osebna zavarovalnica in Merkur. Ponudbe med njimi se razlikujejo, vse pa zagotavljajo hitrejši in pravočasen dostop do specialističnih pregledov brez doplačila.

Generali – specialisti z asistenco

Zavarovalnica Generali zavarovancem od 1. do 70. leta omogoča tri pakete: mali, srednji in veliki paket. Mali paket krije stroške zdravstvenih storitev do 2.000 (mesečna premija okoli 6 do 16 evrov), srednji do 3.000 (mesečna premija okoli 8 do 24 evrov) in veliki do 10.000 evrov stroškov zdravstvenih storitev na leto (mesečna premija okoli 11 do 31 evrov). Premije se gibljejo različno glede na starost zavarovanca.

Trigav – specialisti

Zavarovalnica Triglav omogoča zavarovancem od 0. do 63. leta pakete Specialisti nezgoda, Specialisti in Specialisti +. Paket Specialisti nezgoda krije do 3.000 evrov na zavarovalni primer zaradi nezgode (mesečna premija okoli 3 evre). Paket Specialisti krije do 3.000 evrov na leto, mesečne premije pa se spreminjajo glede na starost, od okoli 9 pa do 20 evrov. Paket Specialisti + krije do 30.000 na leto in ponuja kolektivno zavarovanje tudi za družinske člane. Mesečna premija se giblje med okoli 12 in 28 evrov z 20-odstotnim doplačilom storitve ali med okoli 18 in 42 evrov brez doplačila storitve. Glede na omejitve je ocenjena možnost koriščenja storitev od 2.000 do 3.000 evrov na leto.

Sava

Sava ponuja dva paketa. Paket Zdravje in paket Zdravje plus. Zavarujejo se lahko zavarovanci od 1. do 64. leta. Paket Zdravje krije zavarovanje v vrednosti 3.000 evrov na leto, premija pa se giblje glede na starost med okoli 6 in 17 evrov. Paket Zdravje plus krije 30.000 evrov na leto, premije se gibljejo glede na starost med okoli 12 evrov (brez 30-odstotnega doplačila storitve) in 36 evrov na mesec ter med okoli 8 in 23 evrov na mesec (s 30-odstotnim doplačilom zdravstvene storitve). Tudi pri zadnjem paketu je glede na omejitve zavarovalnice ocenjena možnost koriščenja storitev od 2.000 do 3.000 evrov na leto.

Vzajemna

Vzajemna zavarovalnica ponuja zdravstveno polico glede na izbrano letno zavarovalnino. Zavarujejo se lahko osebe od 1. do 64. leta, mesečna premija pa je okoli 19 do 36 evrov. Ponujajo tudi kolektivno zavarovanje.

Prva osebna zavarovalnica – specialisti

Prva osebna zavarovalnica zavaruje osebe od 15. do 64. leta starosti s paketoma Standard ali Nadstandard. Standardni paket zahteva napotnico zdravnika, krije pa 3 specialistične preglede ali diagnostične postopke na leto. Mesečna premija se glede na starost giblje od okoli 10 do 16 evrov. Paket Nadstandard v primeru utemeljene indikacije krije tudi stroške brez napotnice, in sicer 4 specialistične storitve ali zahtevne diagnostične postopke na leto. Mesečna premija se giblje glede na starost med okoli 21 in 39 evrov (brez doplačila) in med okoli 17 in 32 evrov (s 30-odstotnim doplačilom storitve).

Merkur

Zavarovalnica Merkur zavaruje osebe od 15. do 60. leta in ponuja osnovno ter dodatno kritje. Osnovno krije stroške največ 3 obiskov specialista v zavarovalnem letu, medtem ko dodatno omogoča 1 zahtevno diagnostiko v zavarovalni dobi ter 10 obiskov fizioterapevta ali 10 psihoterapevtskih zdravljenj. Zavarovanje se lahko sklene za dobo 3 let.

 

Dodatna zavarovanja

 

Zakaj skleniti dodatno zdravstveno zavarovanje?

Najprej je pomembno poudariti, da v omenjenih dodatnih zdravstvenih zavarovanjih niso krita tista zdravstvena stanja in kronične bolezni, ki so bili znani in so obstajali še pred sklenitvijo zavarovanja. Pa vendar se pogosto zgodi, da zaradi različnih novonastalih ali izrednih zdravstvenih zapletov potrebujemo specialista, na katerega je treba čakati tudi pol leta ali celo več. V številnih primerih in predvsem takrat, kadar smo bolni, vemo, da so že 3 meseci čakanja dolga doba. Zgoraj omenjena zavarovanja vam tako omogočajo, da do zdravstvenih storitev pridete neprimerljivo hitreje, včasih celo brez napotnice, pri zasebnikih ali pri nekaterih zavarovalnicah tudi v tujini.


Helena Čehovin Gerželj
Helena Čehovin Gerželj je zaključila študij primerjalne književnosti in več let kot samostojna kulturna delavka sodelovala s časopisjem, gledališčem in televizijo. Danes je v prvi vrsti tekstopiska in moderatorka.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Zdravstvene napotnice: Kakšne so razlike in kako jih uveljavljamo

Kakšne so razlike med zdravstvenimi napotnicami in kakšni so postopki njihovega uveljavljanja?

Moja zdravstvena dokumentacija: kdo jo lahko vidi in kako do nje

Do svoje zdravstvene dokumentacije lahko vedno dostopamo, vendar imajo lahko do nje dostop tudi drugi. Kdo vse še lahko pride do naših osebnih zdravstvenih podatkov in kako z njimi ravnamo?

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×