Bolečina je neprijeten občutek, ki vas lahko omejuje pri izvajanju vsakodnevnih opravil. Bolečina pogosto deluje kot opozorilni signal, ki nam sporoča, da je z našim telesom nekaj narobe. Splošno sprejet pomen bolečine je izoblikovalo Mednarodno združenje za študij bolečine in se glasi »Bolečina je neprijetna čutna in čustvena izkušnja, povezana z dejansko ali možno poškodbo tkiva ali pa je opisana v takih izrazih.« 

Zaznava bolečine je rezultat vzdraženja prostih živčnih končičev, preko katerih se impulz prenese v osrednje živčevje. Pri bolečini gre lahko za kratkotrajen, akuten pojav, ki deluje kot pomemben varovalni mehanizem zaradi katerega se izogibamo potencialno nevarnim situacijam in poškodbam. Akutna bolečina se pojavi nenadoma, navadno zaradi tkivne poškodbe in traja kratek čas, saj izveni po prenehanju bolečinskega dražljaja. Če se bolečine ne zdravi ali je zdravljena neustrezno, se lahko iz akutne spreobrne v kronično, ki traja tudi po tem, ko osnovni vzrok bolezni ali poškodbe izgine. Kronična bolečina postane neodvisna od bolečinskih dražljajev in traja tudi več mesecev. 

Voltaren Emulgel

Protibolečinska zdravila lahko razdelimo v 2 skupini:

 

  • Opioidi so skupina analgetikov, ki jih je mogoče dobiti le na recept in se predpisujejo zgolj pri zdravljenju hudih bolečin. Opioidi čez čas izgubljajo na učinkovitosti, saj se telo na njih navadi, povzročajo pa lahko tudi hudo zasvojenost. 
  • Neopioidni analgetiki: paracetamol, NSAID in metamizol

Paracetamol je analgetik za lajšanje blažje do srednje intenzivne bolečine, hkrati deluje tudi kot sredstvo za znižanje povišane telesne temperature. 

NSAID oz. nesteroidna protivnetna zdravila so analgetiki, ki poleg bolečine blažijo tudi vnetje, ki navadno spremlja bolečino.

Metamizol je analgetik namenjen zdravljenju hude bolečine različnega izvora, uporablja pa se tudi kot zdravilo za znižanje močno povišane telesne temperature, pri kateri drugi ukrepi niso bili učinkoviti. 


Pri zdravljenju bolečine v sklepih in mišicah se kot prva linija farmakološkega zdravljenja zaradi ugodnih učinkov na bolečino in ugodnega varnostnega profila v primerjavi s peroralnimi analgetiki, priporočajo lokalna nesteroidna protivnetna zdravila

 

V skupino lokalnih nesteroidnih protivnetnih zdravil uvršačamo tudi zdravilo Voltaren Emulgel, ki vam priskoči na pomoč, ko vam bolečina onemogoči normalno gibanje. Zdravilo Voltaren Emulgel lajša bolečino, zmanjšuje vnetje in pospešuje okrevanje, njegova edinstvena formulacija, ki je sestavljena iz kombinacije gela in kreme, pa omogoča hlajenje in pomiritev prizadetega mesta. Zdravilo Voltaren Emulgel vsebuje zdravilno učinkovino diklofenak v obliki dietilamonijevega diklofenakata, ki spada v skupino nesteroidnih protivnetnih učinkovin (NSAID). Zdravilne učinkovine iz skupine NSAID delujejo tako, da zavirajo sintezo prostaglandinov – snovi, ki v telesu povzročajo vnetje in bolečino.  Zdravilo Voltaren je namenjeno topikalnemu zdravljenju, kar pomeni, da ga vtrete v kožo na prizadetem mestu pri čemer zdravilna učinkovina začne počasi prodirati v kožo in podkožno tkivo, kjer ciljno deluje na vneto tkivo in lajša bolečino ter zmanjšuje vnetje. 

Lajšanje bolečine

 

Zdravilo Voltaren Emulgel lahko uporabite za lajšanje bolečine, vnetja in otekline pri poškodbah sklepov in mišic, pri zvinih in drugih športnih poškodbah ter za lajšanje bolečin pri lažjih oblikah osteoartritisa. Voltaren Emulgel nanesete na boleče mesto, kjer se hitro absorbira v kožo in v podkožna tkiva ter deluje neposredno na mesto bolečine. Na mestu nanosa deluje hladilno in praviloma nima močnega vonja. Količina emulgela, ki ga nanesete na mesto bolečine je odvisna od velikosti obolelega predela, praviloma pa zadostuje odmerek v velikosti češnje ali oreha. 

 

Na tržišču je zdravilo Voltaren Emulgel na voljo v dveh različnih jakostih:

 

Voltaren Emulgel 11,6 mg/g gel a prizadeto področje nanesemo 3- do 4 – krat dnevno in ga nežno vtremo v kožo. 

 

Voltaren Emulgel 23,2 mg/g gel, ki bo uporabi dvakrat dnevno zagotavlja do 24-urno lajšanje bolečine. Na prizadeto področje ga nanesemo zjutraj in zvečer ter ga nežno vtremo. 

 

Zdravilo Voltaren Emulgel višje jakosti (23,2 mg/g) je najbolj primerno za ljudi, pri katerih bolečina in vnetje v sklepih in mišicah trajata cel dan, saj z nanosom dvakrat dnevno nudi dolgotrajno, celodnevno lajšanje bolečine in vnetja. Pri redni uporabi se namreč zdravilna učinkovina začne kopičiti v podkožnem tkivu in je na prizadetem mestu na voljo cel dan. 

 

Zdravilo lahko v skladu z navodili uporabljate 14 dni, pri zdravljenju bolečine zaradi osteoartritisa 21 dni, dlje pa samo v primeru, da vam je to svetoval zdravnik. V primeru, da bolečina kjub uporabi zdravila še vedno vztraja, se posvetujte z zdravnikom.  Zdravila Voltaren Emulgel nikoli ne uporabljajte na odprtih ranah in na poškodovani ali oboleli koži. Prav tako nanosa na koži ne prekrivajte z nepredušnimi, okluzivnimi povoji. 

 

PRED UPORABO NATANČNO PREBERITE NAVODILO, O TVEGANJU IN NEŽELENIH UČINKIH SE POSVETUJTE Z ZDRAVNIKOM ALI FARMACEVTOM.

 

Sources: 

  1. Voltarol. 2020. What is pain? Pain defined – Voltatol (REF-17361)
  2. Paracetamol SPC: POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA (cbz.si)
  3. Naproxen SPC: PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING> (cbz.si)
  4. Metamizole SPC: POVZETEK GLAVNIH ALI TEMELJNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA (cbz.si)
  5. Paracetamol and topical NSAIDs can be used as initial therapy in the management of joint pain (SUB-06471)
  6. Voltaren Emulgel 23,2 mg/g gel navodilo za uporabo NAVODILO ZA UPORABO (cbz.si)
  7. Voltaren Emulgel 11,6 mg/g gel SPC: Summary of Product Characteristics (cbz.si) 
  8. Voltaren Emulgel 23,2 mg/g gel SPC: s-025466.pdf (cbz.si)
Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×